wariacje , troszkę przeze mnie zmodyfikowany. Do truskawek dodałam mus rabarbarowy. Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Składniki: 500 g truskawek 3 duże łyżki musu rabarbarowego 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 4 łyżki cukru 250 g śmietanki kremówki 30% Wykonanie: Jogurt miksujemy z cukrem, następnie dodajemy do niego truskawki rozgniecione widelcem i mus z rabarbaru i dalej miksujemy. Kremówkę ubijamy
Kulinarne przygody Gatityprzewagą warzyw, które lubi najbardziej. Szybka sałatka warzywna Składniki: 1/2 sałaty lodowej 2 pomidory 1/3 ogórka wężowego 1/2 małej czerwonej cebuli 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego sok z 1/2 cytryny sól pieprz Wykonanie: Sałatę kroimy w cienie paski. Ogórek dokładnie myjemy i kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w cienkie piórka, pomidora w dowolne niezbyt duże
Kulinarne przygody GatitySałatka coleslaw Składniki: 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty 1 szklanka startej w julienne marchewki 1/2 cebuli pokrojonej w drobne piórka 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu typu greckiego 2 łyżeczki musztardy francuskiej Dijon sok z cytryny sól pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę, dwie do zmacerowania
Kulinarne przygody Gatitymożna było lecieć z nią na podwórko :-). To były piękne czasy ! Klasyczna pasta jajeczna Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego 2 łyżeczki musztardy posiekany szczypiorek sól pieprz Wykonanie: Jajka obieramy ze skorupek. Następnie drobno je siekamy. Ja pomagam sobie takim urządzeniem do krojenia jajek w plasterki
Kulinarne przygody Gatityweź udział w konkursie: Truskawkowy sernik na zimno Składniki na tortownicę 26 cm Czas przygotowania: 4 godziny Masa serowa: 500 g sera twarogowego zmielonego 200 g jogurtu greckiego 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 1,5 łyżki żelatyny 4 kopiaste łyżki cukru pudru Masa truskawkowa: 3 łyżki cukru pudru 2 kopiaste
Kulinarne przygody Gatitywielbicielom słodszych deserów polecam dodać do jogurtu nieco więcej cukru. Jogurtowy letni deser z jagodami Składniki Masa jogurtowa: 120 g zimnej śmietany 36% 400 g jogurtu typu greckiego 80 g cukru pudru 14 g żelatyny 200 g jagód Masa jagodowa: 250 g mascarpone 3 kopiaste łyżki jagód 4 łyżki cukru pudru Wykonanie: Żelatynę zalewamy
Kulinarne przygody Gatityweź udział w konkursie: Flatbread, czyli chlebek z patelni Proporcje na 8 chlebków Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 350 g mąki pszennej 650 200 ml jogurtu typu greckiego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Składniki ciasta zagniatamy w misce. Następnie ciasto przekładamy na blat lub stolnicę oprószoną mąką
Kulinarne przygody Gatityweź udział w konkursie: Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 4 godziny Składniki Masa jogurtowa: 750 g jogurtu typu greckiego 130 g cukru pudru 24 g żelatyny 200 g śmietany kremówki 30 lub 36 % 350 g jagód Jagodowy wierzch: 250 g serka mascarpone 3 łyżki jagód 4 łyżki cukru
Kulinarne przygody Gatityfetą Proporcje na 4 porcje Czas przygotowania i chłodzenia: 3 godziny Składniki: 500 g pure z pieczonych buraków 400 g kefiru 100 g jogurtu typu greckiego 75 g sera feta 1 ząbek czosnku sok z cytryny do smaku 2 łyżki szczypiorku pieprz ewentualnie sól Wykonanie: Fetę kroimy na mniejsze kawałki. Koperek drobno siekamy. Czosnek obieramy
Kulinarne przygody Gatitytwarogu 100 g cukru pudru 15 g żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego Wilton Masa owocowa: 350 g białej porzeczki 180 g jogurtu greckiego 8 łyżek cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody 1 zielona galaretka, u mnie agrestowa parę gałązek porzeczki do dekoracji Wykonanie: Ser miksujemy z cukrem pudrem
Kulinarne przygody GatityCzas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 140 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 30 g cukru pudru Masa budyniowa: 420 g jogurtu greckiego 110 trzcinowego cukru Muscovado 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki maki pszennej 3 jajka Dodatkowo: 300 g borówki amerykańskiej cukier puder Wykonanie: Składnik na ciasto umieszczamy w malakserze i szybko
Kulinarne przygody Gatitychrupiące podpiekane ziemniaki. Przed daniem głównym można tez spróbować pikantnej zupy rybnej, idealnej na nadchodzące chłody. W menu jest też sandacz i łosoś w galarecie oraz ryba po grecku. Bardzo mi się spodobało proste menu, właściciele skupiają się przede wszystkim na jakości, a nie na ilości dań w karcie. Smażony halibut "Rybna chata" jest czynna codziennie
Kulinarne przygody Gatityjabłkowy dip czosnkowy Wykonanie: Układamy sery na desce. Dodajemy oliwki do miseczki, mus jablkowy do drugiej i dip czosnkowy. Dip czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego 1-2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę sól, pieprz Wszystkie składniki mieszamy razem- doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe
Smaki Edytymoje dziesiąte naleśniki. Zaraz po tych razowych, Fashionelkowych. Mocno czekoladowych na poniedziałkowego kopa. Makaronowych, konkursowych. Sentymentalnych a'la Manekin. Greckich rulonikach. Mamusinych trójkątach. Bankejkach.I żurawinowych placuszkach Pana Kejka. I w ogóle pierwszych pankejkach. Ale pierwsze z tiramisu. Jeśli nie na kolację. To na śniadanie
bastalenałosośkabanosypapryka grilowanaoliwki nadziewane paprykąpomidory koktailoweszynka z pieprzemszynka serranorapszonkaogórekkrakersy Wykonanie:Wszystkie składniki kroimy i układamy na talerzu.Ogórki kroimy w słupki.Dip czosnkowy:2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu greckiego mieszamy z 2 ząbkami wyciśniętego przez praskę czosnku, dodajemy pieprz do smaku. Smacznego
Smaki Edyty