gofry jak z - 1202 przepisów (strona:19/81)

Gofry 139

delikatnie połączyć z resztą ciasta. Wlewać po około 2 - 2,5 łyżki ciasta na jedno "zagłębienie gofrowe" i piec chwilę na złoty kolor. Ciasta wystarczy na około 18 gofrów. Jeśli potrzebujesz mniej gofrów - np. 8-9 to zrób ciasto z połowy podanych wyżej składników. Składniki na dekorację: dowolne owoce świeże lub z puszki czekolada w płatkach, pocięta na kawałki(...)czekoladowy, toffii, owocowy  - wedle gustu (opcjonalnie) Wykonanie dekoracji: Bitą śmietanę ubić na sztywno wg przepisu. Śmietana tradycyjna będzie trochę lepsza, bo mniej się rozpuszcza pod wpływem ciepła gofrów. Do śmietany tradycyjnej należy przy miksowaniu dodać cukier puder i śmietan fix, by śmietana była sztywniejsza. Śnieżkę przygotować wg przepisu na opakowaniu - można dodać trochę mniej mleka, by była sztywniejsza. Można

Mania Wypiekania
Gofry pełnoziarniste 144

Świetna propozycja! Nie tylko dlatego, że są zdrowsze od tradycyjnych gofrów, ale także dlatego, że mimo mąki pełnoziarnistej są pyszne i chrupiące! Dla tych, którzy jednak są tradycjonalistami polecam przepis na gofry tradycyjne, który znajdziecie tu .    Dla kogo: dla mających ochotę na spróbowanie zdrowszej wersji gofrów dla gofromaniaków dla szukających pomysłu na pożywne drugie śniadanie Składniki suche: 160g(...)misek - do połączenia składników. Mogą zostać grudki. Piec w gofrownicy na złoty kolor. Podawać z owocami, dżemem, bitą śmietaną, cukrem pudrem lub zjeść bez dodatków. Z przepisu otrzymałam 16 gofrów, jednak jeśli ktoś ma gofrownicę o większej powierzchni to będzie ok. 10 sztuk. Przepis znalazłam na blogu: stokolorowkuchni.blox.pl

Mania Wypiekania
Pulchne Gofry 1080

Przepisów na gofry jest naprawdę wiele. Różnią się trochę składem, trochę kształtem, ale tak naprawdę to od nas zależy czy nie będą przywierały do formy i czy będą pulchne.  Tajemnicą pulchności gofrów jest dobrze ubite białko z odrobiną soli, a tego aby nie przywierały do formy posmarowanie jej delikatnie od góry i od dołu olejem. Ważne jest również(...)Gofrownicę smarujemy delikatnie olejem. Do wysokiej miski wbijamy żółtka (białka wlewamy do drugiej miski) i dodajemy cukier. Ubijamy mikserem, aż cukier się rozpuści. Do masy jajecznej dodajemy przesiana (aby gofry były delikatniejsze) mąkę, mleko, proszek do pieczenia i olej. wszystko razem miksujemy i odstawiamy. Do białek wsypujemy szczypte soli i ubijamy na sztywna pianę. Delikatnie drewniana łyzką przekładamy białka

ChilliJemy
Dyniowe gofry / gofry z dynią 160

Pyszne, delikatne, wilgotne i cynamonowo-dyniowe gofry. Idealne na sobotnie śniadanie czy na jesienną wycieczkę do parku. Plusem tych gofrów jest to, że po upieczeniu można je zamrozić i później tylko podgrzać w piekarniku czy gofrownicy. Jeśli posiadacie puree z dyni, to do dzieła :) Będą Wam smakować. Jeśli nie wiecie jak zrobić puree z dyni, lub co z nim zrobić(...)później, tutaj znajdziecie więcej informacji :) 'dyniowe gofry' Składniki: - 2 jajka - 1 szklanka maślanki - 0,5 szklanki puree z dyni - 4 łyżki roztopionego masła - 1 szklanka mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki kukurydzianej - 2 łyżki brązowego cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1,5 łyżeczki cynamonu - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - szczypta mielonej gałki muszatołowej Wszystkie składniki umieścić w misce

CookYourself
Gofry z bitą śmietaną i truskawkami + film 139

bitą śmietaną i owocami, konfiturą czy dżemem zawsze smakują pysznie. Dzisiaj zapraszam na domowe gofry bardzo proste w przygotowaniu, idealne na letnią imprezę dla dzieci i nie tylko.Wystarczy w miarę dobra gofrownica, trochę chęci i deser gotowy. składniki na 12 gofrów 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 i 3/4 szklanki mleka 2 łyżki cukru 3 łyżeczki(...)mleko,wbijamy jajka, dodajemy olej i cukier, wsypujemy proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlewamy porcję ciasta i zamykamy górną pokrywę. Gofry pieczemy około 3 do 5 minut. Umyte i osuszone truskawki przekrawamy wzdłuż na połówki. Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder

Smakowite Dania
A MOŻE GOFRY?! 179

Wraz z nadejściem wiosny zaczynamy mieć ochotę na smakołyki, o których zimą nawet nie pamiętaliśmy. A może by tak zjeść gofry? Ze śmietaną? Z dżemem? NIE! Ze śmietaną . . .  koperkiem i ogórkiem! Do przygotowania tych niezwykle smacznych i oryginalnych gofrów zainspirował mnie przepis znaleziony na blogu Addio pomidory. Ja podałam gofry z jogurtem koperkowo-ogórkowym. Rześkie i niezwykle smaczne połączenie(...)Przełożyć do miski i połączyć  ze śmietaną, jajkami i przyprawami - ja dodałam także czosnek. Odstawić na ok. 30 minut do lodówki. Nagrzaną gofrownicę posmarować oliwą i piec gofry. Ja podałam z jogurtem koperkowo-ogórkowym. Smacznego

KUCHARNIA
Gofry na dobry początek dnia 705

Gofry (czyli coś co chyba każdy uwielbia :)) 20000 tysięcy wyświetleń "pykło". Nie jest to nadzwyczajna liczba, ale liczy się to że chociaż garstka ludzi ogląda mojego bloga :) Jestem zadowolony, ale nie ukrywam, że liczę na więcej ;p Oby tak dalej.  Dziś raniutko zrobiłem gofry na śniadanko. Banalne wykonanie i bardzo szybkie. Oto one:  Składniki: (na ok. 14 gofrów(...)Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę tak by nie było grudek. Rozgrzewamy gofrownicę i małą chochelką wlewamy masę. Smażymy do momentu gdy ciasto się troszeczkę zarumieni.  2.  Gofry gotowe, więc teraz możemy położyć na nie dżem, miód, czekoladę, bitą śmietanę lub po prostu posypać cukrem pudrem.  A dziś muzyczka, która powstała z wymieszania dwóch wspaniałych gatunków muzycznych

Gotuj Z Muzyką
Lato, gdzie jesteś? 190

brakuje ochoty. Lato, gdzie jesteś? Rozglądam się po mieszkaniu, zaglądam do szaf, pod łóżko, kanapę...Lato, gdzieś się skryło?A może... Może skusi się na coś pysznego? OTRĘBOWE GOFRY Z GĘSTYM SOSEM WIŚNIOWYM.  (pomysł autorski; gofry - podstawowy zmodyfikowany przepis.)1,5 szklanki mąki1,5 szklanki otrąb2 szklanki mleka4 jajka2 łyżki cukru brązowegoszczypta soliłyżeczka proszku do pieczenia1/3 szklanki olejuWszystkie(...)składniki dokładnie ze sobą zmiksowałam. Następnie piekłamz niego gofry w gofrownicy, na suchych płytkach, wg instrukcji.500g wiśni250-300g cukruWiśnie opłukałam. Wydrylowałam je. Następnie wrzuciłam do rondelka, razem zpowstałym z nich sokiem, który puściły przy drylowaniu. Doprowadziłam dowrzenia, wsypałam cukier i smażyłam do zgęstnienia. Pod koniec dodałam cynamonu,wymieszałam.Gorącym sosem polewałam upieczone gofry.Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Gofry listopadowej mamy 163

Przepis pochodzi od przyjaciółki z Polski- z Uszwi dokładnie.  Otrzymałam go wirtualnie - takie czasy.  Dzieci uznały te gofry jako gofry doskonałe.  Nam również bardzo smakowały.  Chrupiące i miękkie w środku.  Nie są bardzo słodkie, więc można zajadać się nimi z najróżniejszymi dodatkami.  Ten przepis wchodzi na stałe w nasze dziecięce menu. Polecam(...)moje uszczęśliwione dzieci. P.S Asiu za przepis bardzo dziękujemy  :) Przepis na 12 gofrów 3 duże jajka (białka i żółtka osobno) 1/4 szklanki oleju 1i 1/2 szklanki mleka 1 i 3/4 szklanki mąki uniwersalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia  4 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub aromatu waniliowego  1/2 łyżeczki soli Oddzielić żółtka od białek. Białka odstawić

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Gofry - ciąg dalszy 151

Gofry belgijskie.  Takie jakie jadłam, za jakim przepadam.  Zachwytu nie wzbudziły u moich najmłodszych, ale Pan mąż wyraził się z uznaniem o tych smakołykach.  A Pan mąż wie o czym mówi, od wielu lat pracuje w Belgijskiej firmie zajmującej się dystrybucja, między innymi tych niepowtarzalnych gofrów.  Przymierzałam się do kilku przepisów, ale tylko ten z bloga(...)pomyślałam że 10 kg perłowego belgijskiego cukru nie jest mi niezbędne.  Możecie użyć polskiego cukru perłowego - ja użyłam cukru kryształu. Z tej porcji ciasta upiekłam około 14 małych gofrów. 230 g roztopionego i przestudzonego masła 3 duże jaja 1/3 szklanki letniego    mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki suchych drożdży lub 16 g świeżych 2 szklanki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Gofry pełnoziarniste- idealne na śniadanie 187

Idealne na śniadanie. Ciasto zróbcie wieczorem, a rano wystarczy 10 minut, aby cieszyć się pysznym śniadaniem.  Obawiałam się trochę, czy aby dzieci nie wyczują, że gofry mimo iż pulchne i mięciutkie, to jednak są z pełnoziarnistej mąki. Dzieci były zachwycone Gofry nie są słodkie, więc można je serwować z bardziej wytrawnymi dodatkami. U nas królował banan, winogrona, mandarynki(...)cukier puder. Przepis na 10 średnich gofrów. 180 g mąki pszennej 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej 370 g ciepłego mleka 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła 6 g suchych drożdży instant 1 łyżeczka pasty waniliowej 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli.  Wszystko dokładnie wymieszać, szczelnie zawinąć miskę folią i wstawić do lodówki na noc (12 do 20 godzin

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Proste domowe gofry z dodatkiem imbiru 143

Idealne na ciepły podwieczorek lub wtedy, kiedy dzieci same nie wiedzą, na co mają ochotę. Smacznym gofrem (raczej) nie wzgardzą ;-) Niczego skomplikowanego w wykonaniu tych gofrów nie ma. Są za to szybkie do zrobienia, no i oczywiście naprawdę smakowite - zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 szklanka mąki pszennej - 3/4 szklanki mleka (użyłam mleka 3,2% bez laktozy) - 2 jaja - 1 pełna łyżeczka proszku(...)proszek do pieczenia i olej Mieszam całość dokładnie i odstawiam ciasto na ok. 20 minut. Rozgrzewam gofrownicę, gdy już jest gotowa, wlewam ciasto i piekę ok. 4 minuty. Gotowe gofry posypuję cukrem pudrem i wykładam na nie dżem z czerwonej porzeczki. SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Pomysł na… gofry kokosowe 181

Gofry kokosowe z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym słodzonym sokiem owocowym. Brzmi przesmacznie! Dodatek ciężkiej mąki kokosowej sprawił, że ciasto było bardzo gęste i trzeba było dolać więcej mleka. Gofry nie są tak puszyste, jak np. z mąki ryżowej czy jasnej orkiszowej, jednak smak wynagradza brak lekkości :) 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki kokosowej 3 szklanki mleka 2 jajka(...)Mąkę, mleko i żółtko mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z ciastem. Pieczemy w gofrownicy lub w piekarniku, w formie do gofrów. Smacznego dnia

Kucharzyca
Gofry maślane. 195

Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was mój ulubiony przepis na gofry. Są maślane, bardzo chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, po prostu idealne! Można je podać z bitą śmietaną, owocami, konfiturą lub w wersji najprostszej, czyli oprószone cukrem pudrem. Bardzo polecam! Składniki na gofry maślane:  na 5 sztuk 2 białka szczypta soli 2 żółtka 1 łyżka cukru(...)dodajemy skórkę z cytryny, miksujemy. Teraz dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Gotową masę odstawiamy na około 10 minut, w tym czasie nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy według instrukcji producenta gofrownicy. Gotowe podajemy np. z cukrem pudrem, bitą śmietaną, konfiturą, Nutellą lub z ulubionymi dodatkami

Rozpustne gotowanie
Owsiane pieczone gofry 211

Gofry z bitą śmietaną i owocami to smak i zapach lata.  W tym mroźnym okresie albo czeka się już na święta albo marzy o wakacjach. Moje myśli dziś wędrują do ciepłych zakątków.  Marzy mi się plaża, słońce, piasek i przystojni włosi :>  Jedyne co mi pozostaje aktualnie to uprzyjemnić sobie życie czymś co przypomina mi wakacje. Gofry(...)mnie dodatki były wystarczająco słodkie) Przygotowanie: Mąkę, olej i proszek miksujemy ze sobą. Białka ubijamy i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy ze sobą. Przekładamy do silikonowej formy na gofry. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 11-12 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Czarnawisienka