Gofry budyniowe to zachcianka mojego Męża, który od czasu powstania naleśników budyniowych (zobacz przepis), najchętniej dodawałby budyń do wszystkiego ;) Czekoladowe gofry budyniowe idealnie smakują z bitą śmietaną i bananami :) Może wypróbujecie je jeszcze dziś? :) Gorąco polecam! :) Gofry budyniowe – Składniki: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka mleka 2 jajka szczypta […] The post Gofry budyniowe appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojelubi gofrów? no niech się przyzna. Mnie gofry kojarzą się z latem i wyjazdem nad morze, to takie wspomnienie z dzieciństwa. Zawsze były posypane cukrem pudrem a jak zrobiłam pierwszy gryz i dmuchnęłam w gofra to cała buzia była biała, obsypana pudrem. Uwielbiałam je zawsze i dlatego teraz też często zajadam. Tym razem proponuję razowe gofry z przepysznym kremem(...)daktyli i bitą śmietaną. Razowe gofry z bitą śmietaną i kremem z daktyli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieGofry z poniższego przepisu idealnie smakują od razu po upieczeniu, ponieważ są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Takie gofry możecie podać z cukrem pudrem oraz owocami, np. malinami i borówkami. Lubię przygotowywać gofry, ponieważ są to małe wypieki, które samym zapachem już kuszą do jedzenia :) Zachęcam do pieczenia! Składniki: 2 płaskie szklanki mąki pszennej(...)Wszystko ze sobą zmiksować. Na sam koniec dodać ubite białka. Miksować na najniższych obrotach miksera! W międzyczasie rozgrzać gofrownicę. Za pomocą chochli nakładać porcje ciasta. Smażyć, aż do zarumienia gofrów. Upieczone gofry przełożyć na kratkę, aż do ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i ozdobić owocami
UgotowaćGofry idealne dla osób, które nie tolerują glutenu - przygotowane na bazie mąki jaglanej oraz ziemniaczanej. Poniższe gofry idealnie się pieką i świetnie smakują posypane dużą ilością cukru pudru oraz podane z domowym sosem owocowym, np. malinowym. Nie będę ukrywać, że gofry przygotowane na mące jaglanej są nieco inne w smaku, a także bardziej suche, niż te przygotowane na mące(...)wymieszać ze sobą. Rozgrzać gofrownicę (bardzo mocno!). Za pomocą chochli nakładać porcje ciasta. Po wylaniu ciasta, zamknąć gofrownicę i przytrzymać ją około 10 sekund. Następnie puścić i poczekać, aż gofry zarumienią się. Upieczone gofry przełożyć na kratkę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i polać sosem owocowym. *Do przygotowania domowego sosu owocowego będzie potrzebować, np. maliny. Wystarczy mrożone maliny przesypać
Ugotowaćczyli Gofry Owsiane z Lemon Curd W jesienne wieczory coś słodkiego się szuka... Szukam i ja. Gofry i Lemon Curd, byly dotąd poza moim zasięgiem. Jednak dziś, w końcu, przy odrobinie wysiłku i dobrych chęci, udało się :D Dużo witaminy C :D czas przygotowania: 25 minut ilość: 4-5 sztuk Składniki gofry: 100 g mąki owsianej 50 g mąki(...)wymieszać do otrzymania gęstego, ale lejącego ciasta naleśnikowego. Gofrownicę pędzelkujemy olejem przed każdorazowym nałożeniem cista. Na rozgrzany blat gofrownicy, nalewamy cisto, zamykamy i czekamy 5 min. Gofry wyjdą pyszne i chrupiące. Gotowe gofry możemy posypać cukrem pudrem i ulubionymi owocami, konfiturą lub moim ulubionym lemon curd. Enjoy
Lajtkraft food intoleranceWEGAŃSKIE GOFRY KASZTANOWE /2 bardzo grube gofry / 50 g mąki kasztanowej (Govinda Natur) 20 g płatków owsianych górskich 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej 50 g mąki kokosowej 100 g sojowego jogurtu waniliowego 80 ml mocnego naparu z herbaty z trzema rodzajami cynamonu (Pukka) szczypta soli 2 łyżki słodzidła (u mnie Sukrin w formie pudru ) kilka kropli aromatu migdałowego(...)Ponownie zmiksować. Smażyć w dobrze rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy do zarumienienia. (U mnie trwało to dwie minuty). Podawać z ulubionymi dodatkami. Uwaga : Ze względu na dodatek mąki kokosowej, gofry są dość kruche, dlatego należy uważać, aby się nie rozpadły. Piekę je w gofrownicy typu XXL, dlatego są również bardzo ciężkie (jeden jak dwa zwykłe gofry
Poranek na słodkoGdybym miała bardzo dobrą gofrownicę podobne gofry gościłyby w moim jadłospisie zdecydowanie częściej. Niestety, moja gofrownica to jakaś porażka i na pewno muszę zastanowić się nad kupnem lepszego sprzętu. Co prawda poniższe gofry się udały, ale na pewno nie tak jak to planowałam. I nie chodzi tu o ten przepis, bo nawet takie najzwyklejsze gofry z pszennej mąki, cukru, oleju(...)wychodzą satysfakcjonujące :( Także jeżeli jesteście w posiadaniu na prawdę dobrej jakości maszynki do tych waflów to z pewnością osiągniecie lepszy efekt wizualny :) Wegańskie gofry są bardzo smaczne, sycące, słodkie i czekoladowe :) Wzbogacone białkiem roślinnym od SunwarriorPolska . Dobrze komponują się z owocami, masłem orzechowym, słodkimi syropami - klonowym czy daktylowym. Nawet szybko się je robi, dzięki czemu można je sobie przygotować
Zdrowie na języku :Psłabość do gofrów. Od kiedy kupiłam porządna gofrownicę niezależnie od przepisu gofry udają się zawsze. Najbardziej lubię te drożdżowe i te na samych białkach bez proszku do pieczenia. Z okazji Dnia Mamy zrobiłam sobie i reszcie domowników gofry. Przepis pochodzi z bloga Pistachio więc musiały wyśmienicie smakować :) Szwedzkie gofry pszenno-owsiane z kardamonem 75 g rozpuszczonego masła 1 jajko (żółtko(...)cukrem, solą i mąkami. Dodajemy masło i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Dodajemy pianę z białka i delikatnie mieszamy całość do połączenia. Ciasto odstawiamy do lodówki na godzinę. Pieczemy gofry na złoty kolor, ok 4 minut. Podajemy z dżemem, syropem klonowym i owocami lub z innymi ulubionymi dodatkami
Dzieje kuchennej WiewióryJuż dawno chodziły za mną gofry... dziś z pysznymi truskawkami! Składniki na gofry: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smarowania gofrownicy Składniki na sos truskawkowy: 2 szklanki truskawek 3 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa Wykonanie gofrów: Żółtka zmiksować z mlekiem, mąką, proszkiem(...)pieczenia, olejem i solą do smaku. Następnie dodać sztywno ubitą piane z białek, wymieszać łyżką i piec gofry w wcześniej natłuszczonej gofrownicy. Piec na złoty kolor i podawać z sosem truskawkowym. Wykonanie sosu: Galaretkę rozpuścić według opisu na opakowaniu. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić i zmiksować z cukrem. Wlać ciepłą galaretkę i polać wcześniej upieczone gofry. Można udekorować bitą śmietaną
Tradycyjna Kuchniasię zarumienią . Po usmażeniu, smarujemy każdy naleśnik Nutellą i zwijamy lub też składamy w trójkącik . Wierzch naleśnika dekorujemy ulubionymi owocami . Wyjątkowe gofry Pozostając w temacie dań śniadaniowych na ciepło, warto wspomnieć również o gofrach z Nutellą . Przygotowujemy gofry. W tym celu oddzielamy białka i żółtka, białka ubijamy na pianę, żółtka ucieramy(...)cukrem i dodajemy do nich roztopione masło bądź olej oraz mąkę. Łączymy masę z pianą i delikatnie mieszamy. Gofry pieką się szybko , zatem musimy pilnować, aby nie zarumieniły się zbyt mocno, bo będą twarde. Na gotowe, ciepłe gofry nakładamy Nutellę oraz ulubione owoce . Tradycyjna bułka z Nutellą W zestawieniu pomysłowych dań śniadaniowych z Nutellą
Moja smaczna kuchniapewnością będę robiła go częściej. Nie ma w nim nic skomplikowanego i daje wiele możliwości na różne kombinacje z połączeniem smaków. (Forma 17 x 29 cm) (*) 1 opakowanie gofrów (6 sztuk) 1 opakowanie galaretki truskawkowej Masa jogurtowa: 350g jogurtu truskawkowego 200g gęstej, słodkiej śmietany (użyłam 22%) 2 łyżki cukru pudru (płaskie) 3 łyżeczki żelatyny (płaskie; użyłam od Skworcu ) Wierzch(...)cukrem pudrem. Na końcu masę dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Dno formy wysłać papierem do pieczenia/folią spożywczą i ułożyć warstwę gofrów (3 sztuki obok siebie). Na gofrach umieścić krem i równomiernie powtykać kostki galaretki (trochę odłożyć do dekoracji). Całość wstawić do lodówki (na kilkanaście minut) i po tym czasie przykryć resztą gofrów
Di gotujeKiedy mamy maszynę do gofrów nie musimy się głowić za długa nad pysznym deserem. Postanowiłam wypróbować kolejny przepis na gofry i muszę powiedzieć, że jest świetny gofry są chrupiące i to długo po leżakowaniu. Tak dobrych gofrów dawno nie jadłam, do powtórzenia. Zapraszam... źródło "Moje wypieki" Składniki: 160 g mąki pszennej 15 g drobnego cukru szczypta soli 50 g stopionego(...)aromat, odstawić na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry około 3 - 4 minut
Kubki smakukilku dni męczy mnie jesienna chandra. A na chandrę najlepszy jest baaardzo słodki deser ;) Same gofry są pyszne i chrupiące, nie za słodkie. Dodatek kajmaku i pysznego syropu trzcinowego stuprocentowo poprawił mi nastrój. Jeśli nie lubicie tak słodkich deserów możecie gofry podać z owocami i polać syropem. Gofry: 2 szkl mąki 2 szkl mleka łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szkl(...)śmietana Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Resztę składników zmiksować do połączenia w jednolita masę. Białka delikatnie połączyć z ciastem. Gofrownicę mocno nagrzać, piec gofry ok 2-3 minuty do zrumienienia. Gofry posmarować kajmakiem, nałożyć kleks bitej śmietany, polać syropem trzcinowym i posypać kandyzowanymi skórkami. Podawać na ciepło
Smakołyki Asiwiększość społeczeństwa, nie zdając sobie nawet z tego sprawy! A czemu nie doładować się endorfinami poprzez małe wspomnienie lata? Mi z wakacjami kojarzą się tylko dwa słowa: truskawki i gofry . Jasne, smaku tych pierwszych - świeżych, zerwanych prosto z krzaka nie da się do końca zastąpić tymi mrożonymi, ale myślę, że pełnoziarniste gofry z mojego przepisu, śmiało mogą równać się smakiem(...)tymi, które znamy z budek nad morzem. Ja do moich gofrów dodałam jeszcze masę owoców , nieujętych na zdjęciu. Białkowe, pełnoziarniste gofry, z musem truskawkowym i masłem słonecznikowym 100%: - 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2 białka jaj - ok. 1/2 szklanki wody/mleka roślinnego - łyżeczka syropu z agawy/stewii - łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody Sos truskawkowy: - ok. 120g mrożonych truskawek - łyżeczka
Pland based filleUwielbiamy gofry i jak tylko ktoś ma chęć na szybka przekąskę na słodko powstają gofry. Czekoladowe, cynamonowe, zwykłe jasne aż w końcu dyniowe. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki . Są odrobinę mniej chrupiące niż gofry tradycyjne ale rewelacyjnie podgrzewają się na chrupko w opiekaczu. Lekko słodkie, mile korzenne. Wspaniałe na podwieczorek jak i na śniadanie(...)zostały pożarte z dżemem i solo. Gofry dyniowe 200 ml wody gazowanej 200 ml mleka 150 g puree z dyni 2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie 1 łyżka cukru szczypta soli 250 g mąki pszennej np. poznańskiej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 80 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego W większym naczyniu
Dzieje kuchennej Wiewióry