Dzień dobry! Niedziela bez gofrów się nie liczy, prawda? ;-))) Dlatego zapraszam Was gorąco do wypróbowania tego bardzo smacznego przepisu na śniadaniowe gofry, podane na słodko! Zdjęcie wykonałam aparatem Lumix Panasonic, w ramach Konkursu Fotograficznego Panasonic. Gofry są przepyszne, chrupiące i bardzo aromatyczne. Przepis podaje poniżej ;-) #LUMIXPOLSKA #EXPERIENCEFRESH BEZGLUTENOWE GOFRY: - 200 ml mleka bez laktozy - 100 g mąki kokosowej(...)łyżki zmielonych migdałów - 2 jajka rozmiar L - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo owoce do podania Jajka utrzyj mikserem na puszystą masę, dodaj mąkę kokosową, jaglaną i pozostałe składniki. Gofry smażymy na gorącej gofrownicy przesmarowanej olejem np. kokosowym. Do gofrów nie dodałam żadnego cukru, ponieważ mleko bez laktozy jest bardzo słodkie, i słodkość gofrów była wystarczająca. Dla tych, którzy lubią
SMYKWKUCHNIWYTRAWNE GOFRY Z KASZY JAGLANEJ! W mojej kuchni nic się nie marnuje i powiem Wam, że najlepsze przepisy powstają w mojej głowie zazwyczaj wtedy kiedy lodówka świeci pustkami, bądź mam w niej tylko kilka składników i to zazwyczaj z pozoru do siebie nie pasujących. Tak powstał nasz dzisiejszy brunch, przepyszne, wytrawne gofry z pozostałej z obiadu kaszy jaglanej, świeżej(...)banalnie proste danie, które nas bardzo zaskoczyło smakiem, i żałowaliśmy, że tylko tak mało wyszło hehehe Jestem pewna, że do tego typu dań będę często wracać, bo ja uwielbiam gofry. Ale staram się ich unikać ze względu na nadwyżkę kalorii, a już swoją nadwyżkę kilogramów po zimie mam hehehe, więc trzeba zwracać uwagę na to co i jak się
SMYKWKUCHNIGofry to smakołyk, który uwielbiają wszyscy amatorzy pysznych słodkości. Ciepłe, chrupiące wafle z charakterystycznym kratkowanym wzorem dla wielu są synonimem lata, smakiem dzieciństwa oraz pyszną przyjemnością, której nie sposób się oprzeć. Smakują doskonale solo, bądź z najróżniejszymi dodatkami. Bita śmietana, konfitury, owoce, słodkie polewy w różnych smakach, cukier puder oraz kolorowe posypki to tylko niektóre z nich. Jednak uzyskanie wyjątkowego(...)porażeniem prądem. Warto także stosować środki ochrony osobistej, jak na przykład rękawice oraz fartuch ochronny i w żadnym przypadku nie pozostawiać włączonego urządzenia w zasięgu dzieci. Jakość i smak gofrów w dużej mierze zależy od użytej receptury i proporcji poszczególnych produktów, jednak nawet najlepszy przepis nie będzie w stanie zagwarantować odpowiedniej konsystencji ciasta po upieczeniu, jeżeli nie zadbamy o odpowiednią
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!niewątpliwie moje ulubione śniadanie. Świeże owoce, coś słodkiego i chrupiącego i jestem bardzo zadowolona. A i humor od razu lepszy od rana. Dzisiaj chciałam Was zaprosić na pyszne czekoladowe gofry, jest to idealne śniadanie dla dzieci jak i dla dorosłych. Gofry robi się szybko, sprawnie i ku uciesze całej rodziny. Możecie je podać z wieloma składnikami, takimi jak maliny, borówki(...)banany (smażone np. na oleju kokosowym z odrobiną cynamonu mniammm), z bitą śmietaną lub polewą, lub w wersji najprostszej z cukrem pudrem. Gofry to też dobra propozycja na wymyślenie śniadania w kilka chwil gdy lodówka świeci pustkami, wystarczy że masz 2 jajka trochę mąki i zresztą sprawdźcie sami listę składników. Zapraszam na śniadanie dzieci, jak i dorosłych! SKŁADNIKI: GOFRY CZEKOLADOWE
SMYKWKUCHNIzdecydowanie jest to co lubię najbardziej. Świeże sezonowe owoce i do tego można wybierać w całej gamie pyszności, albo owsianki, jaglanki, placuszki, kanapeczki, zapiekane owoce pod kruszonką bądź gofry. Gofry powiem szczerze dość często robię, wolę je niż naleśniki, bo jakoś mniej pracy przy nich. Ciasto robi się podobne ale już nie muszę myć patelni, i stać nad kuchnią, nalewam(...)gofrownicy i się smażą. A ja w tym czasie mogę zrobić herbatę czy cokolwiek innego. Gofry lubię też za to, że bardzo często robię je z różnego rodzaju mąki, a to pszennej, gryczanej, amarantusa czy mój faworyt owsianej. Gofry też "odchudzam" nie dodaje do nich cukru tylko stewię. Dzisiaj podam Wam dwa przepisy na gofry jeden w wersji normalnej
SMYKWKUCHNINajlepsze gofry jakie w życiu jadłam! Niemalże oszalałam z radości, gdy zaserwowano mi informację, iż wygrałam jedną z nagród w konkursie promocji marki PROSTE HISTORIE firmy IGLOTEX . Moje wpisy konkursowe zostały wybrane jako jedne z ciekawiej i kreatywniej napisanych oraz przedstawianych , a podejrzeć je można TU: Jak pewien Mikołaj zażarcie walczył w pewnym konkursie : Mikołajowe zmagania w zimowym konkursie(...)pewne trzy damy zupę w konkursie warzyły : Konkursowe kuchenne rewolucje na Łysej Górze W efekcie przywędrował do mnie ten oto Russell Hobbs Fiesta Opiekacz 3W1 wyśmienity do pieczenia gofrów , grillowanych panini czy sandwich-ów z ulubionym nadzieniem. Nie mogłam się powstrzymać, aby trofeum od razu nie wypróbować! Na pierwszy ogień poszły gofry . Efekty okazały się rewelacyjne, sprzęt sprawił się
Grunt to przepis!soku i energia w pakiecie z dobrym humorem na cały dzień gwarantowane :) Torcik jest przepyszny, słodycz mango i kwaskowatość agrestu i kiwi doskonale się uzupełniają. Składniki: na 6 okrągłych gofrów: 180 g mąki gryczanej 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej kamienia winnego) 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 4-5 łyżek cukru lub ksylitolu(...)średnie jabłka nadzienie i dekoracja: 1 duże dojrzałe mango dżem z agrestu i kiwi Łowicz 1 kiwi Przygotowanie: GOFRY: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać mleko, jajka, olej, cukier i dobrze wymieszać. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Dodać do ciasta. Gofry smażyć w rozgrzanej gofrownicy aż będą rumiane. Przed smażeniem pierwszego gofra posmarować
Ze smakiem i z pasjąOstatnio w prezencie dostałam gofrownicę. Bardzo się ucieszyłam, bo ja i moi bliscy uwielbiamy gofry. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszne domowe gofry, które podałam z konfiturą z wiśni. Połączenie idealne. Gofry znikały w oka mgnieniu w zadowolonych buziach domowników Spróbujcie i Wy. Składniki: 3 jajka M 2 łyżki cukru szczypta soli 125 ml oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)mniejszych obrotach. Następnie dodajemy resztę składników, miksując. Ciasto powinno być gęstsze od ciasta naleśnikowego. Gofrownicę natłuszczamy i wylewamy ciasto – u mnie około 1 małej chochelki na 1 gofra. Przepis sprawdzony również w wersji ekspresowej – zmiksować wszystkie składniki razem. Uwaga: Aby gofry wyszły chrupiące i nie „giętkie”, najważniejsza jest moc gofrownicy! Idealna jest, ta o mocy
Słodkie okruszkiSpecyficzną odmianą tradycyjnych gofrów czyli chrupkich wafli robionych w gofrownicy, są gofry belgijskie. Są one grube, chrupiące, z gęstego drożdżowego ciasta, które nie rozlewa się po gofrownicy jak przy tradycyjnych gofrach, lecz nadaje im nieregularne kształty. To drożdżowe gofry z dodatkiem dużych kryształków perłowego cukru, który w trakcie pieczenia się karmelizuje, pozostawiając ciasto(...)chrupiące, słodkie i karmelowe. W środku gofry pozostają miękkie, a na zewnątrz chrupiące. Jadłam lekko posypane cynamonem z dodatkiem sosu czekoladowego, ale wyśmienicie smakują same, bo aromat wanilii i słodkość cukru są już wystarczające. Mają być słodkie, ale dla mnie były zbyt słodkie, a i tak drastycznie zmniejszyłam ilość cukru
To co kochamGofry, uwielbiane przez najmłodszych, wspomnienie z dzieciństwa. Jedni na koloniach nad morzem kupowali lody kręcone czy pierwszą srebrną biżuterię, inni za kieszonkowe od rodziców właśnie gofry z dużą ilością bitej śmietany. Ja wracałam zawsze z nowymi pierścionkami, nie ważne, że były za duże, kolczyki też musiały być. Mniej istotne były prawdziwe pamiątki związane z wakacjami nad morzem. Sporo czasu upłynęło(...)wyjazdów na kolonie, ale gofry są lubiane po dziś dzień. Z bitą śmietaną, cukrem pudrem, dżemem truskawkowym takie najczęściej przygotowuje. Podstawą smacznych gofrów jest ciasto i odpowiednia gofrownica. Z przepisu na gofry można przygotować ich wersję wytrawną. Dlaczego nie! Wystarczy dodać posiekane zioła i wymieszać z ciastem, a później przełożyć ulubionymi dodatkami i oto mamy pyszne gofry - kanapki! Gofry
Moja smaczna kuchniaPrzygotowanie gofrów jest dość proste, trzeba tylko wypracować dobre proporcje na ciasto i nie otwierać gofrownicy podczas ich wypiekania. Recepturę na ciasto już mam, odrobinę muszę tylko popracować nad cierpliwością przy wypiekaniu :) Składniki: ciasto: (składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej) 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1/3 szklanki oleju lub 1/4 kostki roztopionego masła(...)wystudzonego) 2 łyżki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bita śmietana: 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: gofry: W jajkach oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier, olej, mleko, wodę, wymieszać i dodać przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Białka zmiksować na sztywną pianę, dodać do ciasta
Kuchcik gotujeDzień dobry, Dziś opowiem Wam o mojej miłości do wiśni w żelu i włoskich kruchych babeczkach, które przygotowałam z ich dodatkiem.Choć lubię lody moim ulubionym letnim deserem są gofry z wiśniami w żelu. Wiąże się z nimi wiele miłych wspomnień. Kiedy byłam dzieckiem, jeździliśmy z rodzicami nad polskie morze, a ja zajadałam się goframi sprzedawanymi w budach przy plaży(...)Pamiętam także gofry u mojego kuzynostwa w Tucholi - mieli taką gofrownicę, z której wychodziły gofry w kształcie serca:) Wtedy jadałam gofry z cukrem pudrem albo powidłami śliwkowymi, gdyż dżem zawsze wydawał mi się za słodki, a bitej śmietany nie lubię. W czasach gimnazjum w wakacyjnych kurortach pokazała się nowość - frużelina owocowa, nazywana przeze mnie owocami w żelu. Bardzo polubiłam
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiamy gofry. Idealne od tak same, z cukrem pudrem czy bitą śmietaną lub w sezonie z górą pysznych, świeżych owoców. Dziś jednak zapraszam Was na ich inną, mniej typową, ale równie pyszną wersję. Marchewkowo-pomarańczowe gofry na soku znikły równie szybko jak się pojawiły. Na zdjęciu są podane z dodatkiem bitej śmietany (moja porcja – no cóż, nie mogłam się(...)oprzeć ), ale moje dzieci zjadły je od tak bez dodatków. Gofry w rączkę i … było słychać tylko „mniam, mniam”, „pyszne mamuś”. Gofry nie są sztywne jak tradycyjne, ale delikatniejsze i co najważniejsze pyszne. Do przygotowania gofrów użyłam pysznego tłoczonego soku z pomarańczy i marchwi Słoneczna Tłocznia . Polecam Wam ich wszystkie soki. Moje dzieci
Słodkie okruszkiGOFRY Z ALGAMI I CZARNYM BZEM! Zielone gofry? O co chodzi? O zdrowie! Algi są uważane za jedne z najzdrowszych roślin, sproszkowana spirulina charakteryzuje się dużą zawartością białka- bardzo dobrze przyswajanego przez nasz organizm, chlorofilu, witamin z grupy B, i żelaza, a czarny bez, znają przede wszystkim nasze babcie i mamy. Jego unikatowe i przeciwzapalne właściwości pomagają, nie tylko(...)zdrowie, jak i pyszne posiłki. Warto pamiętać o prostych, małych krokach, które docelowo powodują, że nasz organizm jest zdrowy i wytrzymały. Dlatego dzisiaj proponuje Wam obłędnie dobre i smaczne gofry, które w swoim składzie mają składniki określane mianem super foods, tj. nasiona chia i spirulinę, podane z bombą witaminową - dżemem, że Łooo- Czarny Bez od Łowicz. Zacznijcie dobrze i pysznie
SMYKWKUCHNIzapodać. Nachodzi mnie wtedy ochota na coś prostego, szybkiego w przygotowaniu i niezbyt pracochłonnego . Zjeść smacznie jednak nadal wymagam! Nagle błysk w oku i na myśl wpadają one! Gofry ! Przeważnie jadałam je do tej pory ze słodkimi dodatkami, jak choćby Gofry drożdżowe z jogurtem i frużelina truskawkową . Ale czemóż by nie wypróbować ich bardziej wytrawnej wersji ? W ten sposób(...)narodziła się poniższa propozycja podania na obiad moich ulubionych gofrów drożdżowych . Efekt? Pychota! :) Gofry wytrawne dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu - link wkrótce . Składniki na 10 pokaźnych sztuk gofrów: CIASTO: 2 szkl. mąki 3 łyżki cukru 3 jajka 1 szkl. mleka - letniego 1/5 kostki świeżych drożdży [20g] 1/2 kostki masła [100g] - roztopić 1 mały
Grunt to przepis!Idealny pomysł na pyszne śniadanie dla dzieci i dorosłych! Ostatnio na blogu podawałam Wam przepis na gofry czekoladowe, który to przypadły Wam do gustu. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na gofry blondi, tj. z użyciem mleka kokosowego. Gofry robię bardzo często na śniadania i przygotowuję je na chyba wszystkie możliwe sposoby, pomyślałam zatem, że zbiorę te moje przepisy na gofry(...)będę je sukcesywnie publikować. Gofry robi się bardzo szybko i zawsze robią dobry efekt, każdemu smakują i szybko znikają ze stołu. Cieszą tych najmniejszych i tych starszych. SKŁADNIKI: - 1,5 szklanki mąki pszennej typu 480 - 200 ml mleka kokosowego wraz z śmietanką - 2 duże jajka eko - 2 łyżki cukru (można zastąpić słodzikiem lub miodem) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
SMYKWKUCHNIUwielbiam gofry. Mogłabym je jeść bez końca, zwłaszcza w towarzystwie najróżniejszych owoców. Dziś zapraszam Was na gofry w zdrowszej, do tego bezglutenowej odsłonie. Do przygotowania moich gofrów używam dwóch mąk – kukurydzianej i ryżowej. Taki posiłek idealnie smakuje w towarzystwie naturalnego soku o smaku jabłka i żurawiny z Ogrodów Sabinu . Polecam Wam to połączenie. Do tego garść jagód lub innych(...)ulubionych owoców i… w kilka chwil mamy wspaniałe zdrowe gofry. A wielbicielą słodkości – polecam dodać odrobinę cukru pudru Spróbujcie. Bezglutenowe gofry kukurydziano-ryżowe z owocami Bezglutenowe gofry kukurydziano-ryżowe z owocami 2016-05-01 22:37:45 Write a review Save Recipe Print 0 calories
Słodkie okruszkiUwielbiam smak i zapach cynamonu. Dziś zapraszam Was na pyszne cynamonowe gofry. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, to naprawdę zachęcam. Do takich cynamonowych gofrów pasują właściwie każde dodatki, ale ja osobiście podaję je najczęściej tylko w towarzystwie owoców lub oprószone cukrem pudrem. Jednak moje skarby oczywiście uwielbiają też wersję z górą bitej śmietany Spróbujcie, zapraszam. Pyszne gofry cynamonowe(...)based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na około 8-9 gofrów) 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka klasy M 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 1/4 szklanki mleka 25 g stopionego masła
Słodkie okruszkiPrzepyszne, chrupiące, rozpływające się w ustach gofry których zrobienie zajmuje dosłownie chwilę. Pomysł na słodkie np. weekendowe śniadanie, z którym poradzi sobie naprawdę każdy a efekt na pewno zaskoczy i uraduje tego kto będzie miał przyjemność zjeść takie gofry : -) P.S. Gofry na zdjęciach zrobił mój mąż :-) Polecam! Składniki: (Z tej porcji wyszło 8 gofrów jak na zdjęciach(...)masło, sól, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Odstawić. Rozgrzać gofrownicę. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Nakładać ciasto do gofrownicy. Piec 4 - 6 minut, do momentu aż gofry będą ładnie przyrumienione. Gotowe gofry odkładać na kratkę. Nie wolno kłaść jednego gofra na drugim bo zmiękną! Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :-) Źródło: Michel Roux 'Eggs
maniapieczeniaLubicie gofry ? Chrupiące, pachnące, jeszcze gorące posypane cukrem pudrem lub ozdobione bitą śmietaną. Do tego obowiązkowo truskawki lub inne owoce i uczta palce lizać gotowa. Takie gofry można zrobić w piekarniku Jadłyśmy - są doskonałe pod każdym względem :) Forma Silikonowe Gofry Tupperware ma także inne zalety - nie zajmuje zbyt dużo miejsca i można w niej upiec świetne ciastka o kształcie gofrów(...)szklanki mąki 100 ml wody 100 ml mleka 100 ml oleju 1 jajko 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml gorącej wody Sprzęt forma Silikonowe Gofry Tupperware mikser Przygotowanie Mąkę, wodę, mleko, olej, jajko, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski i ubijamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Nie przerywając ubijania dolewamy gorącą
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapysznych gofrach na maślance ( click ), przyszła kolej na wypróbowanie następnych. Tym razem wybór padł na brukselkie gofry na drożdżach ze strony Eddy Van Damme ( click ). Hm …. no i to, nie było to, co moje córki lubią najbardziej. Choć wyszły nadzwyczaj lekkie i chrupiące, w smaku trochę nas rozczarowały. Za bardzo wyczuwało się masło, ale to tylko moje odczucie.... Z pewnością(...)szansę, a masło zastąpię olejem...Ciasto jest dość rzadkie, ma pewną tendencję do wylwania się za rowki gofrownicy. Upiekłam je i nie żałuję. Jestem na etapie poszukiwania perfekcyjnych gofrów, więc każdy przepis jest godny wypróbowania. Dlatego dziekuję blogerkom z akcji „Ciasto na niedzielę” za podsunięcie tematu do wspólnego wypiekania. Nam najbadziej smakują posypane cukrem pudrem, wtedy czuje się
Mia Cucina SofietaDzisiejsza propozycja deseru mnie osobiście kojarzy się bardzo mocno z Bałtykiem. Pamiętam, że jako dziecko, będąc nad morzem najbardziej lubiłem chodzić na gofra. Gdzie indziej to nigdy nie było to samo. Postanowiłem odświeżyć swoje wspomnienia i przygotować sobie samodzielnie gofry z moimi ulubionymi dodatkami. Wyszły rewelacyjnie. Do gofrów użyłem: 200 gram mąki pszennej - typ 450, 1,5 łyżeczki proszku(...)łyżeczki mielonego cynamonu, 2 jajek, 100 gram roztopionego masła, 300 ml mleka, 400 ml śmietany 30%, 250 gram truskawek, 250 gram jagód, 3 łyżeczek cukru pudru, soli. Przygotowanie gofrów zacząłem od przygotowania ciasta. Jest to banalnie proste i przypomina trochę przygotowanie ciasta na naleśniki. Di miski dodałem 200 gram mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowania cukru wanilinowego
Wyprawy kulinarneoprócz zakurzonych, żeliwnych garnków na strychu, mam również nieużywaną gofrownicę. Ma grubo ponad dwadzieścia wiosen, wielką moc 1200 W i „dezametowskie” pochodzenie. Jakim cudem ja jej nigdy do gofrów nie użyłam? Ba, nawet ich nie piekłam! Już wiem co straciłam..... Tym razem Wraz z blogerkami z „Wypiekania na śniadanie” piekłyśmy gofry. Już kolejny raz muszę podziękować, za podanie super(...)tematu! To były moje pierwsze gofry i na pewno nie ostatnie. Korzystałam ze znalezionego w necie przepisu, z drobnymi zmianami, bo mleko zastąpiłam kefirem i wodą gazowaną. Powiem nieskromnie, że wyszły obłędne, lekkie i chrupiące. Na chwilę powrócił smak dzieciństwa, pysznych gofrów z budki J Właściwie to je upiekłam na podwieczorek, ale były tak pyszne i chrupiące, że musiałam dorobić
Mia Cucina Sofieta