Gofry kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami. W mnie w mieście na rynku w kamienicy były najlepsze gofry z najlepszym dżemem. Myśląc o gofrach przypomina mi się moja babcia i wakacje jak byłam mała. Proste i zwyczajne rzeczy są zawsze najlepsze, nie ma co kombinować, dlatego dzisiaj przepis na gofry. Składniki 2 jajka 1 i 1/3 szklanki mąki(...)mleko, całość ubijamy mikserem. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i ostrożnie łyżką dodajemy do masy, delikatnie mieszając łyżką (nie mikserem!) Gofrownicę najlepiej jest trochę posmarować masłem aby gofry nam nie przywarły. Ciasto nakładamy na dobrze nagrzaną gofrownicę i pieczemy około 7 - 10 minut, trzeba samemu sprawdzić kiedy gofry będą dobre, ale u mnie mniej więcej tyle czasu zajęło
Delusional TrineMoja gofrownica kupiona okazyjnie za 29 zł jako towar powystawowy, upiekła nam najlepsze gofry na świecie! Dopóki nie spróbowałam gofrów drożdżowych, nie sądziłam, że mogą one być aż tak pyszne! Przepisy, z których robiłam gofry na proszku do pieczenia schowam teraz głęboko do szuflady. Ten przepis Małgosimi jest dla mnie idealny. Nie tylko ze względu na smak gofrów (ciasto drożdżowe(...)wyrastające w chłodzie bardzo szlachetnieje), ale również przez tą wygodę, jaką daje podzielenie pracy na dwa etapy. Wieczorem mieszam składniki, wkładam miskę do lodówki, a rano piekę gofry. To wspaniałe niedzielne śniadanie. Dom pachnie ciastem drożdżowym z wanilią, co w połączeniu ze świeżo parzoną poranną kawą sprawia, że największe nawet śpiochy wyskakują z łóżek i z piskiem opon parkują
Posadzone i zjedzonePrzepyszne, idealnie chrupiące gofry z mąki z ciecierzycy z dodatkiem świeżych owoców - malin i czereśni, dżemu z czarnej porzeczki i twarogu. Najlepszy przepis na chrupiące gofry bezglutenowe! Składniki: 170 gram mąki z ciecierzycy 40 gram mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka (osobno białka i żółtka) 50 ml oleju 100 ml mleka 3-4 łyżki cukru szczypta soli(...)dodatki: twaróg wymieszany z jogurtem naturalnym i miodem, dżem porzeczkowy, świeże maliny i czereśnie Zaczynam od rozgrzania gofrownicy, gdyż potrzebuje ona kilkunastu minut na to, by gofry w niej upieczone były chrupiące. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka mieszam z mlekiem i olejem. Do miski przesiewam mąki i proszek do pieczenia. Składniki mokre mieszam z suchymi
Mango PapajaPrzy okazji wpisu o naleśnikach czekoladowych wspomniałam o tym, że ciasto myślę wykorzystać też na gofry. Tak też się stało. Trochę obawiałam się czy gofry wyjdą chrupiące. Biorąc pod uwagę, że moja gofrownica ma słabą moc, a my lubimy chrupiące gofry starałam się, by ciasto było gęste, ale przy okazji smaczne. Udało się. Pomysł z dodaniem zmielonych migdałów spodobał się(...)Stasiowi, więc tym bardziej jestem dumna. Gofry są proste, smaczne i nie przesadnie słodkie. Z cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną i owocami – do koloru do wyboru. Składniki na około 10 stuk : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 450 1/2 szklanki kakaa 3 łyżki cukru z wanilią szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu ok. 60 g zmielonych migdałów 2 jajka
Niebieski kubek z kawaUwielbiam gofry, a te robione wraz z moją pociechą smakują zawsze najlepiej. Ostatnio przygotowałyśmy ich pyszną i aromatyczną wersję. Zapach cynamonu unosił się kusząco po całej kuchni... Gofry wyszły idealne i bardzo szybko znikły ciesząc swoim smakiem moją pociechę, mnie i resztę rodziny. Spróbujcie, bo warto. Zapraszam Was na cynamonowe gofry. Składniki: (na około 8-9 gofrów) 2 szklanki mąki(...)czym dodajemy mąkę, miksując aż do dokładnego połączenia składników. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, i chwilę miksujemy na najmniejszych obrotach (tylko do połączenia składników). Ciasto na gofry powinno mieć gęstą konsystencję. Przed pieczeniem gofrów ważne jest, aby dobrze rozgrzać gofrownicę. Smarujemy ją odrobiną oleju np. pędzelkiem. Następnie wlewamy ciasto. Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami np. bitą śmietaną, cukier
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na gofry z bita śmietaną i owocami. Do zrobienia tych gofrów zainspirowała mnie sąsiadka;-), więc zaprosiłam sąsiadów i powstały pyszne, puszyste i chrupiące gofry. ;-) Przepis znalazłam na blogu „Moje Wypieki” . Jestem nim zachwycona. Pierwszy raz widziałam tak puszyste ciasto na gofry. Mogłabym je jeść codziennie. W moim wykonaniu gofry były z bitą śmietaną i owocami ( truskawki(...)borówki i kiwi). Wyśmienicie smakują również z cukrem pudrem. To już zależy kto co lubi.;-) Powiem Wam jeszcze, że takie gofry kojarzą mi się z wakacjami, urlopem i morzem;-) A Wam z czym kojarzą się gofry?? Zapraszam do spróbowania. ;-) Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica
Passion of CookingPrzepisów na gofry przejrzałam co najmniej tuzin. We wszystkich swoich książkach i na ulubionych blogach. Będę więc testować te najciekawsze, aby w myśl sentencji - "ćwiczenia czyni mistrza" zrobić gofra doskonałego - oczywiście doskonałego subiektywnie, a oceniać będzie jak zawsze rodzina. Wiem jedno belgijskie gofry są najlepsze. W Belgii można zejść gofry słodkie podawanie tylko(...)cukrem perłowym, lub takie prawie bez cukru, ale z dodatkami jak najbardziej słodkimi- od nutelli przez bitą śmietaną i dżem. Dzisiejsze gofry są z tych nie słodkich, więc można serwować je z czym tylko macie ochotę. Mięsiste i chrupiące. W naszym domu wystarczył cukier puder. Przepis na 15 gofrów 270 ml wody gazowanej 315 ml ciepłego mleka
Piekarz-Kucharz-GarkotłukCzuć już wiosnę, choć do świeżych sezonowych owoców jeszcze sporo czasu... Dzisiaj proponuję odchudzone gofry w doborowym towarzystwie. Same gofry wykonane są z mielonych na drobną mączkę podprażonych orzechów włoskich, mące gryczanej oraz ryżowej. Ciasto nie zawiera więc glutenu, a smak gofrów jest taki,że z pewnością do nich będziecie wracać. Przeważnie są kojarzone z dużą ilością bitej śmietany oraz(...)Zamiast bitej śmietany góra łakoci pod postacią owoców, które spokojnie kupicie w każdym markecie. Mały orzeźwiający dodatek mięty i voila ... Przepis wymyśliłam w dwie minuty przeglądając moje wpisy bezglutenowe. Gofry są chrupkie i idealnie miękkie wręcz puszyste i bez grama białego cukru, W połączeniu z tropikalną sałatką eksplozja endorfin gwarantowana... Prócz orzechów włoskich w przepisie znajdziecie również suszoną żurawinę
vaniliowoczekoladowaJakie są idealne gofry? Według mnie idealne gofry są chrupiące i złociste, a że dawno nie robiłam gofrów, to postawiłam sobie wyzwanie w postaci idealnych gofrów bez glutenu i do tego w wersji wegańskiej. Udało się, i to jak! Składniki na 4 gofry: 250 g mąki jaglanej, lub tak jak u mnie dokładnie było to 200 jaglanej(...)Ciasto jest gęste, ale nie lejące. Na rozgrzaną gofrownicę nakładaj ciasto łyżką. Piecz aż się zezłocą, w zależności od gofrorwnicy 3-5 minut. Smacznego! Artykuł Jak zrobić idealne wegańskie gofry i do tego bez glutenu? pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfnadszedł piątek. Oj, proszę, bez ekscytacji; jutro idę do pracy na trzecią. Rano . Niemniej, poprzedni weekend miałam wolny, a poranek, gdy C. ciągle słodko drzemał, wykorzystałam na przygotowanie kolejnych gofrów. Sprawa bowiem wygląda tak, że chleb nam się najzwyczajniej w świecie przejadł. Nie mogę już patrzeć na kanapki. I nawet te najbardziej kolorowe i pyszne mnie odrzucają. Wyciągnęłam więc(...)znalazłam już dość dawno u Asi , i bardzo mi się to połączenie dyni z miodem spodobało. Nieco zmieniłam proporcje, dałam też więcej puree - akurat tyle miałam zamrożone w woreczku. Gofry wyszły chrupkie z wierzchu i mięciutkie w środku, o cudownym, intensywnie pomarańczowym kolorze. Są boskie! Z pewnością jeszcze do tego przepisu wrócę. Gofry dyniowo-miodowe Składniki: (na 8 gofrów
Pożeraczka, czyli raz adobrzedlatego, że obiecałam. Głupio byłoby się na weselu bez tak ważnego elementu pojawić... W poniedziałek jednak zdobyłam się na nie lada wysiłek, i postanowiłam zaskoczyć C. Przygotowałam pierniczkowe gofry z przepisu Niki . Spodobał mi się dodatek bakalii, od których pękają mi kuchenne szuflady (zdecydowanie dałam się ponieść przed Świętami; macie więc może jakieś sprawdzone przepisy na ciasta z bakaliami...? Może(...)zmotywujecie mnie do działania...?). Do tej pory robiłam gofry z jednego, sprawdzonego przepisu, w końcu więc przyszła pora na odmianę. A że ciągle nie mogę się spod pierniczków wygrzebać stwierdziłam, że piernikowe gofry będą jak najbardziej na czasie. Goferki wyszły chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, niezbyt słodkie, więc świetnie smakują z cukrem pudrem lub słodkim dżemem
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne gofry z ciasta nocnego, bardzo wygodna opcja - wieczorem przygotowujemy ciasto, a rano jest ono gotowe do przyrządzenia gofrów. Przyznam, że w weekendy dosyć często je robię wg tego przepisu, ale jakoś do tej pory nie miałam okazji, by się nim z Wami podzielić - gofry zbyt szybko znikają z talerza ;) Jest to wersja fit przepisu - bez mleka, bez dodatku(...)cukru, na zdrowym oleju kokosowym. Polecam! Składniki (na 8 dużych gofrów): 1,5 szklanki mleka sojowego 15 g świeżych drożdży 1 łyżka syropu klonowego 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 720) 1 szklanka mąki żytniej (u mnie typ 720) 2 jajka 6 łyżek oleju kokosowego szczypta soli Przygotowanie: Mleko delikatnie podgrzać, by było letnie, następnie wymieszać z drożdżami
Domowa Cookierenka AgiDziś przedstawiam doskonały pomysł na wykorzystanie resztek puree ziemniaczanego z dnia poprzedniego, dzięki któremu na pewno urozmaicimy każde danie główne. Bardzo łatwe w wykonaniu gofry ziemniaczane, z dodatkiem mąki i jajek z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie Poniżej przedstawiam wersję o wykonania „od podstaw” więc przygotowując gofry z resztek puree z poprzedniego dnia, wykonanie będzie jeszcze szybsze(...)Zapraszam! Scroll down for English version Gofry ziemniaczane (5-6 porcji) Składniki: 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki 1 łyżka soku z cytryny 2 duże lub 3 małe jajka, roztrzepane 1/2 cebuli, pokrojonej na kawałki niecałe 1/2 szklanki mąki sól i pieprz olej roślinny do natłuszczenia gofrownicy posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: W pojemniku blendera zmiksuj cebulę prawie
karmelowyGOFRY – Ufunduj go dziecku ! ( przeczytaj ) Gofry ! ( zdjęcie od Berniki – Mojkulinarnypamietnik.pl -Bernika dzięki ) Pomyśl cały rok czekasz na ten moment, aż nadejdą wakacje .. wybierasz wyjazd nad morze z całą rodziną. ( czas jakiś później ) Jesteście na promenadzie nadmorskiej i jedna osoba idzie z gofrem, druga .. oj ja też muszę go zjeść i już nie myślisz(...)pieniądze dla dzieci ze swojej miejscowości biednej Szprotawy. Zebrali już tyle, że dzieci mogą już pojechać .. ale większość z nich nie dostanie od Rodziców ani złotówki na zakup gofra, pamiątki czy czegokolwiek innego. My możemy wpłacić na konto fundacji 4 zł i to już będzie gofr z polewą .. jak dołożysz jeszcze kilka złotych dajmy
Kuchnia na wzgórzuGofry. Klasyka, chociaż w moim przypadku trudno było znaleźć odpowiedni przepis, który pozwoliłby na otrzymanie odpowiedniego efektu końcowego. W dużej mierze ma na to wpływ gofrownica i jej moc, więc dla tych słabszych urządzeń trudniej wybrać takie ciasto, na którym można upiec chrupiące gofry. Kiedyś natknęłam się na gofry z serkiem ricotta i postanowiłam wypróbować, bo sam serek bardzo lubię(...)Przepis okazał się idealny dla gofrownicy, nic nie przywiera, a same gofry są chrupiące z delikatnym środkiem. Po wielu przepisach, które kończyły się u mnie "gruntownym remontem" gofrownicy i mnóstwem nerwów, jest to zdecydowanie faworyt :D Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się kupić porządną, mocną gofrownicę (teraz już wiem, jaką :D), ale póki co polecam ten przepis. Nie przestraszcie
FitKotproteinowe gofry z dżemem figowym i domowym masłem orzechowym~ Niedziela, jedyny leniwy dzień tygodnia, wiec...pieczemy gofry! :) Daaawno ich nie jadłam...W trakcie robienia zdjęcia jeszcze jeden mały goferek siedział w gofrownicy (wiec z ponizszego przepisu otrzymacie 2 i 1/2 gofra ;)) i został zjedzony z masłem orzechowym :) PRZEPIS /1 porcja/ ~50g mąki (u mnie gryczana) ~miarka (22g) wegańskiej odżywki białkowej(...)wymieszać. Dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dolać jeszcze odrobinę mleka sojowego. Porządnie rozgrzewamy gofrownicę, spryskujemy ją delikatnie olejem i wykładamy ciasto na gofry. Długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy, ja swoje gofry piekłam ok. 6-7 minut na najwyższej mocy. Po wyjęciu gofrów z gofrownicy pozostawiamy je na chwilkę na kratce aby odparowały
breakfast of dreamsPowracam dyniowymi goframi po krótkiej przerwie spowodowanej złośliwością rzeczy martwych. A do gofrów mój ulubiony dżem - wiśniowo-czekoladowy. Jako dziecko nienawidziłam deszczu. Teraz wydaję mi się, że wolę go bardziej niż słońce. Gofry pełnoziarniste dyniowe na jogurcie Przepis: własny / 5-6 gofrów - 2-3 porcje / składniki: 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam Lubella) 80 g puree(...)dyni 80 g gęstego jogurtu jajko szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej i soli czubata łyżeczka cukru waniliowego olej do gofrownicy jak zrobić? Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Piec gofry w dobrze nagrzanej i wysmarowanej olejem gofrownicy (około 3 minuty jednego gofra). Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z cukrem czy dżemem
tost z dżememposzukiwaniu zdrowej żywności trafiłam na ten przepis, gofry paleo migdałowe. Bardzo pyszne gofry z dodatkiem jagód, oczywiście podane syropem klonowym. Paleo to styl życia, gdzie wyklucza się międzyinnymi jedzenie produktów zbożowych i mlecznych, więc w tym przepisie na gofry nie znajdziecie ani mąki, cukru i mleka. Użyłam tutaj migdałowego masła, a zamiast mąki dodałam mąkę kokosową. Polecam, idealne na śniadanie(...)deser! Gofry paleo migdałowe Składniki: 180 ml migdałowego masła 2 łyżki kokosowego oleju, rozpuszczonego 1 mały banan, zgnieciony widelcem 1 łyżka kokosowej mąki ½ łyżeczki oczyszczonej sody szczypta soli 3 łyżki mleka pochodzenia roślinnego, u mnie kokosowe 100 g jagód, u mnie zamrożone do środku borówka i syrop klonowy do podania W osobnej misce wymieszaj suche i mokre składniki. Na koniec
codojedzeniazabieganym tygodniu najczęściej zadowalam się smoothie lub owsianką, skądinąd bardzo smaczną i pożywną, o tyle weekendowe śniadania rządzą się swoimi prawami. Leniwe babeczki..chleby… bułeczki… a dziś gofry; już od jakiegoś czasu uporczywie chodziły mi po głowie. Podjęłam kilka eksperymentalnych prób, które spoczęły na niczym; a chyba najgorszą klapą okazały się gofry marchewkowe, w zamierzeniu zdrowe (tak, miałam dobre intencje(...)których ciasto mogłabym określić jako najbardziej beznadziejne, jakie kiedykolwiek zrobiłam i prędzej oderwałabym gofrownicę od kontaktu niż gofry od gorfownicy. No cóż, tak to już jest, trzeba przywyknąć do faktu, że niektóre kulinarne eksperymenty okupione są niepowodzeniem. Choć dla mnie osobiście to kwestia trudna do przełknięcia i ambicjonalna, bo nie znoszę marnować jedzenia, to jednak uczy, których błędów w przyszłości
Roślinna - blog wegański