masę. Białka ubijamy z solą na sztywno, a następnie dodajemy do ciasta i przy pomocy drewnianej łyżki delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy na rozgrzaną i posmarowaną tłuszczem gofrownicę. Upieczone gofry podajemy z np. z dżemem, bitą śmietaną, owocami
Domowy Smak Jedzeniaserka mascarpone 2 łyżki cukru pudru garść świeżo zerwanych stokrotek wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy dosłownie chwilkę. Gotowym krem nakładamy na gofry i posypujemy stokrotkami
Domowy Smak Jedzeniawychodzę z domu bez śniadania. Bez kawy mogę, ale bez śniadania nie. Czasami, gdy czasu trochę więcej, gdy sobota i można pospać - zdarza mi się przygotowywać gofry jako słodkie śniadanie. Składniki (na 4 sztuki): 40 g masła (1/5 kostki) 1 łyżka cukru pudru 1 jajko 3/4 szklanki ciepłego mleka 3/4 szklanki mąki tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)esencji waniliowej bądź miąższ wanilii. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz ciepłe mleko oraz roztopione masło. Wylewamy do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy. Jeśli chcecie upiec więcej gofrów - przemnóżcie składniki. Ja piekę tylko 4 sztuki, bo na 2 osoby to idealna liczba. Najbardziej lubię gofry z cukrem pudrem, mój mąż z konfiturą śliwkową lub dżemem wiśniowym
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Jestem gofroholikiem i się tego ab-so-lut-nie nie wstydzę! ;) To już trzecie gofry, które robię. Przepis na moje ulubione znajdziecie TUTAJ <KLIK> , a na gofry belgijskie TUTAJ <KLIK> . Ten przepis jest na gofry na maślance. Znaleziony w pędzie w jakiejś gazecie (nie wiem jakiej, mam tylko zdjęcie przepisy ;)). Dobre, ale nadal moim faworytem pozostaną
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!czasu do czasu lubimy na śniadanie zjeść gofry. Mam dosyć słabą gofrownicę i wychodzą mi raczej wafle ale i tak są pyszne :) A może możecie polecić jakąś porządną gofrownicę z głębokimi formami? Przepis pochodzi z książki „Gotowanie dla malucha” Lisy Barnes. 4 jajka szklanka mąki razowej szklanka mąki pszennej 1 1/4 szklanki mleka 1/3 szklanki soku z pomarańczy(...)mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywno. Suche składniki mieszamy, dodajemy je do żółtek i ucieramy na gładką masę. Dodajemy piane i delikatnie mieszamy. W rozgrzanej gofrownicy pieczemy gofry. W tym czasie pokrojone banany przekładamy do rondelka. Zalewamy je syropem klonowym i rozgniatając je podgrzewamy około 5 minut. Gofry podajemy z gorącym syropem. Smacznego :) function load(url, callback
Mienta blogNoworoczne śniadanie z przytupem.Moim postanowieniem noworocznym jest przygotowywanie coraz większej ilości zdrowych, wegańskich lub glutenowych przepisów.Składniki na 3-4 gofry :1/2 szkl. mąki jaglanej1/2 szkl. mąki kokosowej3 łyżeczki siemienia lnianego3 łyżeczki stewi w proszku1 łyżeczka sody+ woda do uzyskania konsystencji gęstszej niż na naleśnikiOliwa do wysmarowania gofrownicyPrzygotowanie:Wymieszać suche składniki. Dolewać wody aby konsystencja była nieco gęstsza niż(...)naleśniki. Piec w gofrownicy na złocisty kolor.Kaloryczność wyliczona gdy wyjdzie nam 4 gofry, gdy 3 jeden ma 210 kcal Placuszki wyszly mi lekko gumowate, gdyż nie znam na tyle dobrze swojejgo gofrownicy. Znacznie bardziej smakują mi takie puszyste niż te chrupiące, ot taka dziwna jestem.Były to moje pierwsze w życiu gofry, smaczne, z jaglanym posmakiem, dla mnie
Czarnawisienkamarchewkowe gofry z twarożkiem i miodemDużo miodu i jeszcze więcej twarożku, kocham takie śniadania Udały się, udały się, udały. Jestem z siebie, a raczej mojej gofrownicy dumna!Ostatnio gdy na blogach znów zaczęliście kusić goframi, moje kubki smakowe, aż krzyczały, ale pamiętaj moje ostatnie zmagania z gofrownicą nie mogłam się przekonać, ale dziś nastąpił moment krytyczny, musiałam więc chociaż spróbować(...)więc teraz co weekend będę męczyć was goframi dopóki nie wykorzystam wszystkich wariacji na ich temat które pojawiły się na waszych blogach :D Leniwy poranek i pracowite popołudnie, a raczej następne 2(w porywach do 3) tygodni. Dobrze, że przenieśli mi jeden sprawdzian, chociaż tyle
More food, love and dreamskokosowo-bananowe gofry z twarożkiem, kremem kokosowym i prażonymi wiórkami kokosowymiGenialne gofry, leniwy poranek i perspektywa "wolnego".Jak na razie nic więcej mi nie trzeba. Składniki:40g mąki pełnoziarnistej10g mąki pszennejłyżka roztopionego masła 20ml mleczka kokosowegołyżka wiórek kokosowychok1/3 rozgniecionego banana1/2 łyżeczki proszku do pieczeniamałe jajkoszczypta solicukier do smaku Mokre składniki mieszamy ze sobą w jednej(...)miseczce, suche przesiewamy do drugiej. Łączymy ze sobą obie miseczki, pieczemy w nagrzanej gofrownicy(najlepiej czymś lekko natłuszczoną) do zarumienienia gofrów
More food, love and dreamsJabłkowe kukurydziane gofry z orzechami* w miodzie i ricottą *pekany i orzechy laskoweGdybym kiedyś miała wybrać ulubione gofry, chyba nie byłabym w stanie, bo z każdym tygodniem kandydatów na to miejsce przybywa *.* Składniki:35g mąki kukurydzianej 15g mąki pełnoziarnistejjajkomałe jabłko starte na tarce, na grubych oczkach, lekko odciśnięte z soku(ok.60g po odciśnięciu)łyżka roztopionego masła 30ml mleka(...)łyżeczki proszku do pieczeniacoś do posłodzeniacynamon, sól, aromatWszystkie składniki mieszamy ze sobą i pieczemy gofry w nagrzanej i wysmarowanej masłem gofrownicy
More food, love and dreamsPyszny deser, cudowne śniadanie co wolicie? jak wolicie zajadać gofry? Mnie smakują i rano i po południu, zawsze są znakomite. Mus z mango nadaje im charakteru, popróbujcie bo warto. Jeśli dodacie mąki pełnoziarnistej gofry będą całkiem zdrowe. Gofry z musem z mango. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWitajcie :) dzisiaj tak na szybko gofry z kremem kakaowym o smaku chili Lidl. Do gofrów użyłam mąki Młynów Stoisław. Młyny Stoisław to wieloletnia tradycja i jakość produktów. Zapraszam do sklepiku on line http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/maka-pszenna-tortowa-typ-450-kg-p-377 2 . Składniki : 500 g mąki pszennej tortowej Młynów Stoisław 500 ml mleka 1 cukier waniliowy 2 jajko 4 łyżki cukru 6 łyżki oleju(...)wszystkie suche składniki,w drugiej wymieszaj żółtka, olej i mleko, białka ubij.Następnie dodaj wszystko do mąki i wymieszaj. Gofrownicę rozgrzej i lekko natłuść masłem przed pierwszym pieczeniem. Upieczone gofry podawaj z bitą śmietaną, czekoladą , dżemem lub cukrem pudrem, z czym lubisz najbardziej. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilizawrotnej popularności poprzedniego posta z Pączusiami w roli głównej aż nie śmiem proponować Wam skromnych gofrów :) Ale są to wyjątkowe gofry! delikatne, pachnące, wierzchu chrupią a w środku są wilgotne. Łatwo je przygotować więc zrobiłam je dzisiaj na pierwsze śniadanie :) Inspirację znalazłam TUTAJ . Zamiast pączków Bezglutenowe gofry marchewkowe 2 duże jajka 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
Dzieje kuchennej WiewióryGofry najbardziej kojarzą mi się z miejscowościami nadmorskimi. Jedną z moich ulubionych opcji, którą jadałem na usteckiej promenadzie jako dziecko, był gofr z musem jabłkowym. Zainspirowało mnie to do zrobienia tego dania. Są takie wyspy, które swego czasu miały być Eldorado dla naszych rodaków, a nazywają się Brytyjskie. Z tym Eldorado sprawa się trochę rypła w myśl zasady(...)kwatery cmentarne są pełne ludzi niezastąpionych. W każdym razie jest tam taki kraj jak Wielka Brytania. Obowiązuje tam ciekawa wariacja na temat gofra - gofer ziemniaczany. Jak ważne są ziemniaki przekonali się mieszkańcy okupowanej przez nich Irlandii w 1845 roku. Jabłka w postaci sosu chutney zostały zaadaptowane z innego kraju, który był przez nich okupowany czyli Indii. Oczywiście
Kryzysowa Książka Kucharskasukcesie gofrów belgijskich gryczanych postanowiłam przygotować kolejne gofry lecz nieco inne w smaku. Tym razem użyłam mąki kasztanowej, z którą nie wiedziałam co zrobić, oraz mąki ryżowej. Gofry mają bananowy smak i są ciemne dzięki zawartości kakao, a dodatek cukru perlistego powoduje, że przyjemnie chrupią. Bezglutenowe i bezjajeczne, czyli „hulaj dusza, piekła
To co kochamWordPress poinformował mnie, że to już rok. Trzeba więc świętować. Proponuję zatem gofry, no bo kto ich nie lubi? Nawet mój mąż zamiast jogurtu zjadł na śniadanie właśnie tegoż gofra- nie jednego;-) Co by nie przedłużać podaję przepis na około 10-12 sztuk może więcej;-) Opakowanie serka ricotta ( 250 g) Około 300 ml maślanki 3jajka 250-260 g mąki pszennej
Niebieski kubek z kawa