zdrowsza wersja jednego z ulubionych dań dzieci:) Do nowego smaku trzeba się przyzwyczaić, są bardziej kruche, ale równie smaczne. Jem zdrowo: Gofry jaglano- owsiane Drukuj przepis Składniki 1,5 szklanki mąki owsianej ((zmieliłam w młynku do kawy płatki owsiane górskie) ) 0,5 szklanki mąki jaglanej ((zmieliłam w młynku do kawy kaszę jaglaną)) 1/3 szklanki oliwy z orzechów włoskich ((może być(...)słonecznikowy, rzepakowy itp)) 2 łyżeczki glukozy ((może być cukier waniliowy)) 2 średnie jaja 2 szklanki mleka 1,5% listonic_name = "Jem zdrowo: Gofry jaglano- owsiane (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1,5 szklanki mąki owsianej ((zmieliłam w młynku do kawy płatki owsiane górskie) ) 0,5 szklanki mąki jaglanej ((zmieliłam w młynku do kawy kaszę jaglaną)) 1/3 szklanki oliwy
CoolinarniePLObecność w kuchennej szafce mąki orkiszowej zaowocowała w pyszne i zdrowe gofry karobowe :) Dzięki odżywce białkowej gofry zyskały na wartości, smaku i słodyczy :) Całość smakuje genialnie! Wyważony waniliowo - karobowy smak, delikatna słodkość i miękkość wypieku gwarantuje udane poranne śniadanie :) Składniki (na 3 gofry): 50 g mąki orkiszowej 30 g odżywki białkowej waniliowej 1 łyżka karobu 1 jajko 1/3 łyżeczki
Zdrowie na języku :PGofry to jedne z moich ulubionych niedzielnych przekąsek. Mogę je jeść na śniadanie, deser i kolacje - dziś będą na kolacje razem z wiśniowym dżemem i ubitą śmietanką. Nie są to tradycyjne gofry, raczej coś w stylu upieczonych omletów ponieważ, są również równie lekkie i puszyste, a dodatkowo są jeszcze ciekawsze, bo dodałam do nich ekstrakt cynamonowy. Wyszły pyszne! Można zjeść(...)kilka i czuć się dobrze! Dlatego słodko je Wam polecam. Zapraszam na Lekkie gofry cynamonowe!"Składniki:5 żółtek5 białekszczypta soli350 ml mleka3 łyżki oliwy orzechowej1 łyżki ekstraktu cynamonowego250 g mąkiSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy białka i ubijamy na sztywna masę. W drugiej. Misce ubijamy żółtka razem z ekstraktem cynamonowym, oliwa i mlekiem. Pod koniec ubijania dosypujemy make i mieszamy.Do
Słodkie Przyjemnościpożyczałam od koleżanki specjalną patelnię do wypiekania takich orzeszków..a teraz mam już swoje urządzenie do wypiekania takowych smakołyków.Gofrownica ma trzy wymienne wkłady...można w niej piec gofry,orzeszki oraz ciasteczka w kształcie choinki, bałwanka itp..Ja piekłam już gofry z dodatkiem czekolady...gofrownica jednak ma za słabą moc...700 W to jednak ciut za mało(...)trzeba troszkę dłużej piec gofry niż to sygnalizuje lampka kontrolna..Orzeszki ..piekłam już dwa razy..i znów mam zamiar upiec..i jestem bardzo zadowolona
Moje domowe kucharzenieWitajcie!Zapewne każdy z Was lubi gofry, z cukrem pudrem czy bitą śmietaną :-).Niedawno w naszej kuchni pojawił się nowy pomocnik czyli gofrownica, zwana również waflownicą, ponieważ wychodzą z niej dość małe gofry, bardziej przypominające wafelki jakie dodaje się do lodów. Chociaż to głównie zależy od przepisu czy będą bardziej jak gofry czy wafle :-). Waflownicę kupiłam w Lidlu w czasie
Pora coś zjeśćdzieci się nudzą, a dokładniej chorują, dla spokoju świętego trzeba urozmaicić im śniadanie. Co tu będę dużo mówić -zobaczcie sami. Gofry chrupiące, lekkie - dzieci zachwycone. Na około 10 gofrów: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-3 łyżki drobnego cukru 1/3 szklanki oleju szczypta soli 2 duże lub 3 małe jajka- osobno żółtka
Piekarz-Kucharz-GarkotłukGofry zawsze mi się kojarzą z wyjazdami nad morze gdzie wszędzie unosi się ich zapach. Tam chyba smakują najlepiej. Myślę,że wielu z Was też tak ma i lubi zjeść ciepłego chrupiącego gofra gdzieś na wyjeździe. Może te domowe to nie to samo,ale od czasu do czasu robię by choć na chwilę poczuć tamten klimat. Zapewniam
Kolorowa kuchnia ElkiPrzepyszne, drożdżowe gofry z dodatkiem grubych kryształków perłowego cukru, który karmelizuje się w trakcie pieczenia, dzięki czemu gofry są chrupiące, słodkie, o smaku karmelu. Bardzo polecam. Przepyszne bez jakichkolwiek dodatków, z kleksem niesłodkiej, ubitej kremówki jeszcze lepsze :) Spróbujecie? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu
Domowa cukiernia Ewynastępnie stopniowo mąkę. Gotowe ciasto powinno być dość gęste. Odstawiamy je na około pół godziny, pozwalając by odpoczęło, a proszek zaczął działać. Po tym czasie możemy zacząć smażyć gofry. Jeśli nie posiadamy gofrownicy. to śmiało możemy usmażyć takiego gofra na patelni. Sama nie próbowałam, ale podobno działa znakomicie na patelni grillowej. Smażymy na średnim ogniu po 8 minut z każdej
Karczma HonoriettyGofry z mąki żytniej i owsianej podane z sosem czekoladowym, pestkami granatu i żurawinowym musli; zielona herbata Gyokuro GOFRY ŻYTNIO-OWSIANE Z MANGO /przepis własny/ Składniki: Ciasto: 45g mąki żytniej razowej 25 g mąki owsianej 1 jajko łyżka stewii w kryształkach 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki oleju rzepakowego ekstrakt z migdałów szczypta soli 80 g kremu owocowego "Zaczarowane
Poranek na słodkoktórego rozpuszcza się o niebo lepiej. VitaFiber możecie kupić przez Internet np. w sklepach online ze zdrową żywnością lub produktami dla sportowców. Na koniec mam dla Was przepis na gofry z kaszy gryczanej z użyciem VitaFiber :) BŁONNIKOWE GOFRY Z KASZY GRYCZANEJ /przepis własny/ pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej szczypta soli łyżka syropu daktylowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Poranek na słodkoGofry zaczęłam robić coraz częściej, bo za każdym razem mi wychodzą! Jestem z siebie dumna. Przedstawiam Wam kolejny pomysł jak i przepis na gofry z mąka żytnią i kokosowa. Składniki: 2 jajka 10 tabletek słodziku 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 3 łyżki mąki kokosowej 1 łyżka karobu lub kakao Sposób przygotowania: Na początku należy włączyć gofrownicę, aby się dobrze
Truskawkowa FiestaPyszne i chrupiące gofry z dodatkiem orzechów i cynamonu, typowo jesienny smak, a szczypta soli doskonale podkreśli każdy deser. Koniecznie podajcie gofry z powidłami śliwkowymi lub czekośliwką. SKŁADNIKI 2 jajka, 1szkl. mąki pszennej, 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich, ½ szkl. wody, ¼ szkl. mleka, 3 łyżki cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli o'Sole, szczypta cynamonu
słodki bratekgofry proteinowe z malinami i (wegańskim) jogurtem straciatella~ Wróciłam z wakacji i...wróciłam do szkoły :( Ostatni rok technikum, czekają mnie jeszcze 4 egzaminy i oczywiście matura. To będzie ciężki rok, ale jakoś dam radę! W końcu mam przed sobą postawiony cel dostania się na dobre studia i chcę go osiagnąć! Mam wielką nadzieję, że się uda... Przepis na powyższe gofry
breakfast of dreamsGofry lubi chyba każdy łasuch, szczególnie letnią porą, te upiekłam z mąki orkiszowej i podałam z bitą śmietaną, sosem wiśniowym oraz startą czekoladą. Moi domownicy stwierdzili że smakują obłędnie. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 3 jaka 1 łyżka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku(...)przez 4-5 minut. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix. Masę śmietanową przekładamy do rękawa cukierniczego, rozprowadzamy na ostudzonych gofrach, polewamy sosem wiśniowym, posypujemy startą czekoladą
Bajeczna Kuchnia