Bardzo wiosenne jajka faszerowane rzodkiewką i szczypiorkiem. Znakomita przekąska, przystawka, dodatek do obiadu czy sałatka. Ja najbardziej preferuję wersję śniadaniową. Rzodkiewka wymieszana ze świeżym szczypiorkiem, majonezem (lub jogurtem greckim) smakuje mi najbardziej podczas weekendowych śniadań, kiedy mamy więcej czasu na ich przygotowanie. A na wielkanocnym stole te jajka wniosą odrobinę świeżości, lekkości i na pewno oczarują gości. 5 jajek kilka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePolecam ten sos na zbliżające się święta Wielkanocne. Idealnie sprawdzi się do wędlin, kiełbasy, czy nawet znajdzie się miejsce obok sałatki czy faszerowanego jajka. Jest fajnym rozwiązaniem dla tych, którzy lubią ostre dodatki, ale sam chrzan jest dla nich (tak samo jak dla mnie) za ostrym rozwiązaniem. Polecam go wykonać parę godzin wcześniej przed podaniem(ok 4 godz), wtedy
zdrowo i aktywniePolecam ten sos na zbliżające się święta Wielkanocne. Idealnie sprawdzi się do wędlin, kiełbasy, czy nawet znajdzie się miejsce obok sałatki czy faszerowanego jajka. Jest fajnym rozwiązaniem dla tych, którzy lubią ostre dodatki, ale sam chrzan jest dla nich (tak samo jak dla mnie) za ostrym rozwiązaniem. Polecam go wykonać parę godzin wcześniej przed podaniem(ok 4 godz), wtedy
Zdrowie i pysznie na talerzuNadchodzi Wielka Niedziela , rezurekcja i świąteczne śniadanie. Tego uroczystego poranka najpierw spożywa się pokarmy, które zostały poświęcone poprzedniego dnia. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żuru, mięs, wędlin, pasztetów, faszerowanych jajek, a na deser drożdżowej babki i mazurków. Jaja królujące na wielkanocnym stole są symbolem życia i odrodzenia. Pięknie zdobione, od wieków dekorują polskie stoły podczas świąt wielkanocnych. Wprawdzie przez
Kuchnia BeatyJajka faszerowane łososiem wędzonym, to jedne z naszych ulubionych. Często goszczą w formie kolacji czy popołudniowej przekąski. Proste, kilkuskładnikowe wypełnienie świetnie pasuje do przystawki na zimno, nie tylko na świątecznym stole. Składniki (5 porcji) -5 jaj -100 g łososia wędzonego -kilka gałązek szczypioru -1 czubata łyżka majonezu -sól, pieprz Przygotowanie Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić na połówki
Zielona Kuchniaświętach mamy zapewne dosyć wielkanocnego jedzenia :) Ja chyba jako jedyna nie dodałam ani jednego przepisu świątecznego... Czy jajka faszerowane, babki lub mazurki można jeść tylko w święta? Chyba nie... A dziś proponuję Wam roladki schabowe z bakłażanem. Zrobiłam dwie wersję: z serkiem kozim i serem żółtym. Składniki: 4 kawałki schabu 1 bakłażan mały serek kozi 2 plasterki sera żółtego ketchup
Olikowa kuchniaJajka faszerowane kawiorem , przygotowałam z kawiorem z dorsza, ale może być użyty inny kawior. Kawior (solona ikra ryb), produkowany jest z ikry większości ryb. Najdroższy jest tak zwany prawdziwy kawior, czyli kawior z ryb jesiotrowatych – bieługi, jesiotra perskiego, rosyjskiego i siewrugi. Natomiast kawior z dorszowatych jest tak zwanym kawiorem norweskim. 6 jajek ugotowanych na twardo , 70 g kawioru z dorsza
królestwo garówJajka faszerowane pieczarkami to danie, które zawsze kojarzy mi się ze świętami. Mogę powiedzieć, że to jedne z moich ulubionych świątecznych dań. Zamiast majonezu można dodać śmietany lub jogurtu, wtedy danie będzie lżejsze, ale wydaje mi się, że najsmaczniejsze są jednak z majonezem. Polecam każdemu, u nas zawsze szybko znikają! 5 jajek 4 duże pieczarki 3 łyżki majonezu (np. domowego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewystąpią w kotletach. Dla wielu osób to smaki dzieciństwa, dla mnie wspomnienie czasów studenckich. :) Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować kotletów z jajek, to podpowiem, że smakują podobnie jak jajka faszerowane . Jeżeli ich też nie próbowaliście, to mogę już tylko zachęcić do przygotowania jednego lub drugiego dania. Kotlety jajeczne można podać na ciepło z dowolnymi dodatkami, np. kaszą jaglaną
Pełny talerzMoja propozycja na potrawę wielkanocną to jajka faszerowane tuńczykiem z olejem rzepakowym. Szybkie w wykonaniu i bardzo dobre. A że w mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego z trzech głównych powodów: - babki wielkanocne najlepsze są z olejem rzepakowym - jest najlepszy do marynaty do mięs - idealny do zrobienia domowego majonezu Składniki: - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 6 jajek
Kulinarne życiemasłem. Do miski wrzucamy bardzo drobno pokrojonego wędzonego łososia oraz drobno pokrojony szczypiorek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Faszerowane jajka chłodzimy. Przed podaniem dekorujemy kawałkiem wędzonego łososia oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneBożego Narodzenia, a tu już za pasem są Wielkanocne. Wychodząc Wam naprzeciw będę co jakiś czas wrzucać przepisy, które sprawdzą się także na wielkanocnym stole, tak jak właśnie te faszerowane jajka. Składniki: 8 jajek na twardo 3 ogórki konserwowe 100g szynki konserwowej 2-3 łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka tartego chrzanu Sól, ewentualnie pieprz- do smaku Świeże zioła
Kuchnia w czekoladzieKoteczki z serem i orzechami 5. Wafle z warzywami i jajkiem 6. Kasza jaglana z wpc 🍚 3 1. Kokosowa owsianka z karmelizowaną gruszką 2. Jajka faszerowane pieczarkami 3. Dorsz z kaszą gryczaną i papryką 4. Makaron ryżowy z pesto jarmużowym i tuńczykiem 5. Jajecznica na słodko z masłem orzechowym 4 1. Jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorem
Czarnawisienkazbliżające się małymi kroczkami Święta Wielkanocne, zwane przeze mnie potocznie żurkowo-jajcarskimi (bo żurek i jajka być muszą) są tuż, tuż, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na jajka faszerowane, które z pewnością znajdą miejsce na moim świątecznym stole. Oczywiście w towarzystwie innych faszerowanych jaj, bo co zrobić jak każdy członek mojej rodziny lubi inne nadzienie. Przynajmniej będzie kolorowo :) SKŁADNIKI
Kuchnia w opałachpełną parą :) Ciekawa jestem czy macie takie potrawy Wielkanocne bez , których nie wyobrażacie sobie tych Świąt ? Ja mam swoją listę. Koniecznie na stole muszą znaleźć się: żurek babka cytrynowa jajka faszerowane i oczywiście sos tatarski. SKŁADNIKI: 2 szalotki 12-15 marynowanych podgrzybków 3-4 ogórki korniszony sól pieprz 4 łyżki majonezu (jeśli chcemy aby sos był rzadszy dodajemy(...)zrobić: Szalotkę, grzybki i ogórki kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie z majonezem. Gotowy sos przechowujemy w lodówce. Idealnie sprawdzi się do jajek, ale także jako dodatek do wędlin
Kuchnia w opałach