fasola czerwona - 3214 przepisów (strona:148/215)

Roladki z kurczaka z szynką i serem na sosie żurawinowym 138

ciepłą kołderką. W święta nie objadłam się jakoś specjalnie. Największym powodzeniem ciszył się mój sernik szafranowy z bezą, no i oczywiście barszcz czerwony z uszkami. Zostało go jeszcze na dzisiaj. Zabielę go i zjemy z fasolą. Po białym barszczu z grzybami zostały tylko wspomnienia. Na wywarze z borowików i czosnku smakował wspaniale. A dzisiaj na blogu propozycja na kolejne świętowanie

Czerwień i błękit
Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) 194

możemy przełożyć je do pojemnika. Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Kruche mini rogaliki makowe Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą) Biszkoptowa zebra Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci

Dieta bez mleka
Ryż po chińsku (bezglutenowy) 168

pół filiżanki mrożonego groszku 7 plastrów ananasa sos sojowy jasny (bezglutenowy) sos sojowy ciemny (bezglutenowy) 1 łyżka oleju sezamowego kilka łyżek kiełków fasoli mung odrobina octu winnego trochę wody odrobina mąki kukurydzianej  sól, pieprz, papryka czerwona słodka, curry, chili, imbir oliwa z wytłoczyn do smażenia ryż Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka kroimy w cząstki. 2. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy

Kawa z mlekiem
Krewetki z mango i awokado 218

ząbki czosnku – kawałek imbiru, ok. 3 cm – szczypta posiekanych liści limonki kafir – 1 mała papryczka czerwona – 1 łyżka octu ryżowego – 3 łyżki oliwy Dekoracja – garstka makaronu nitek z fasoli – 3 łyżki oliwy   Wykonanie: – Na rozgrzaną oliwę wrzucić obrany i posiekany czosnek, imbir i papryczkę, podsmażyć

To co kocham
Kurczak w mleczku kokosowym z warzywami 186

Składniki na 2 osoby: ❤ 1 pierś z kurczaka, pokrojona na paseczki ❤ 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej na paseczki ❤ 1 mała marchewka, pokrojona na paseczki ❤ garść kiełków fasoli mung ❤ 1 zielona część dymki (szczypior), ❤ 4-5 rzodkiewek, pokrojonych na plasterki ❤ 5 pieczarek pokrojonych na półcentymetrowe plasterki ❤ 3/4 puszki mleczka kokosowego ❤ 1 cm imbiru, posiekanego ❤ 1 ząbek czosnku w plasterkach ❤ 1/2 papryczki

Bazując na smaku
Kociołek z wieprzowiną 362

Składniki: 1 kg szynki wieprzowej olej 3 duże cebule 2 liście laurowe 30 dag małych pieczarek po pół strąka papryki żółtej i czerwonej puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku paczka mieszanki kiełków (np. z ciecierzycy, fasoli mung i soczewicy) łyżka masła tymianek szczypta ostrej papryki sól, pieprz Mięso opłukać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Odlać

Konrad Gotuje
Kotleciki z czerwonej z soczewicy w sezamowej panierce 141

Soczewica - bliska kuzynka groszku i fasoli to jedna z najstarszych znanych jarzyn,bardzo zdrowa i pozywna.Najczesciej jest skladnikiem zimowych,rozgrzewajacych zup.Sprawdzi sie rowniez doskonale jako glowny skladnik sycacych i smacznych kotlecikow.Podane z sosem pomidorowym i uzupelnione surowka beda swietnym drugim daniem  i to nie tylko dla wegeterian.Moje kotleciki obtoczylam w dwukolorowym sezamie.Prezentuja sie bardzo apetycznie,a dodatek sezamu zwielokrotnil(...)tylko ich wartosci odzywcze. Skladniki: 1 niepelna szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 1 zabek czosnku 50-60 g  rozpuszczalnych platkow owsianych 350-400 ml bulionu warzywnego natka zielonej pietruszki sol,pieprz 2-3 lyzki jogurtu greckiego 1/2 lyzeczki czerwonej papryki 4 lyzki sezamu 1/4 lyzeczki kuminu-opcjonalnie olej do smazenia Wykonanie: Cebule i czosnek obrac,pokroic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Biała ryba w harissie ze znaczkiem MSC 57

książki Jerozolima, a ponadto zrobiliśmy do ryby pyszne puree z fasoli - całość smakuje niesamowicie. Musicie koniecznie spróbować.  Ryba: - 2 polędwiczki z dorsza, - 4 filety z halibuta, - 7 łyżek harissy, - 1 1/2 łyżeczki mielonego kminu,  - 4 łyżki oliwy z oliwek, - 3 średnie cebule, - 100 ml czerwonego octu winnego, - 250 ml wody(...)łyżeczka mielonego cynamonu, - garść czarnych oliwek, - 1 łyżka syropu z agawy, - 2 łyżki suszonych małych róż, -1 łyżeczka soli, - garść rodzynek, - świeża kolendra, - sól, pieprz Puree z fasoli: - 2 puszki drobnej fasoli białej, - 1 cebula, - 3 ząbki czosnku, - 1 łyżeczka suszonego tymianku, - 1/3 łyżeczki płatków chili, - pół szklanki wody lub bulionu warzywnego, - 1/2 łyżeczki mielonego kminu, - 2 łyżki masła migdałowego

Plate of Joy
Feijoada, feijoada, feijoada.... 181

rodzinami zjadali najlepsze ich zdaniem części mięsa czy to wieprzowiny czy wołowiny a resztki tj. żeberka, uszy, nóżki, ogony, tłuszcze (boczek) oddawali niewolnikom. To wygotowane i wymieszane z czarną fasolą, tak popularną w Brazylii jak ziemniaki w Polsce stworzyło słynną feijoadę. Brasileiro lubi powtarzać, że jedzenie samych piersi i skrzydełek kurczaka na zdrowie właścicielom plantacji nie wyszło. A niewolnicy wprost(...)zbrodniam bo to jakby do naszego bigosu włożyć zamiast kapusty cukinię. SKŁADNIKI i PRZYGOTOWANIE: CZĘŚĆ PIERWSZA - FASOLAFasolę czarną (my użyliśmy 400 gram czyli jedną paczkę) wrzucamy do wody i pozostawiamy na 30 minut aby "straciła" trochę koloru. Nie ma potrzeby moczenia fasoli czarnej na całą noc jak robimy w przypadku naszego polskiego jaśka. CZĘŚĆ DRUGA - MIĘSO:  Potrzebujemy

Smaki Brazylii
94 przepisy na drugie śniadanie 222

egzotycznych owoców Sałatka z fasoli i ciecierzycy Sałatka z fasoli z suszonymi pomidorami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kaszy gryczanej z mozzarellą i oliwkami Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej

Moja smaczna kuchnia
Zupa wietnamska 129

Dodatkowo: - 10 dag makaronu ryżowego - 10 dag groszku cukrowego (dałam mini fasolkę zieloną) - garść liści szpinaku (pominęłam) - garść kiełków fasoli mung - po ½ pęczka kolendry, dymki i mięty (zamiast kolendry dałam natkę pietruszki) - 10 ostrych papryczek marynowanych (dałam 1 świeżą) - czerwona cebulka (mój dodatek) - kawałek pora i 2-3 liście pekinki (mój dodatek) - 1 ugotowana marchewka (al dente) - 1 limonka(...)kiełki fasoli. Rozlej do misek. Obok postaw pozostałe składniki, niech każdy dodaje sobie do swojej miski po trochu wszystkiego, według uznania.” W mojej zupie zamiast groszku cukrowego jest fasolka zielona, ostre papryczki marynowane zastąpiłam świeżą, zamiast kolendry, za którą niestety nie przepadam dałam natkę pietruszki, pominęłam szpinak. Dodałam pokrojoną w słupki marchewkę, por, kilka liści pekinki i czerwoną cebulkę

mojewypiekiinietylko
Faszerowany bakłażan 99

Nadziany bakłażan. Dwie wersje z boczkiem dla mięsożernych i z fasolą dla wege. 4 średniej wielkości bakłażany pół szklanki ryżu arborio do risotto   szklanka tartego parmezanu czerwona cebula ząbek czosnku  olej do podsmażenia  oregano do smaku   boczek/ puszka białej fasolki dla wegetarian sól i pieprz szczypta pieprzu cayenne pomidor świeży obrany ze skórki(...)faszerowaniem wylać zebraną się tam wodę.  W rondlu ugotuj osolonej w wodze ryż al dente. Odcedź. Przepłucz w zimnej wodzie.  Na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę, boczek / fasolę. Zrumień. Dodaj pokrojone w małą kosteczkę wnętrze bakłażana. Dopraw solą.  Teraz dodaj pomidor pokrojony w dość dużą kostkę. Na koniec ryż i pieprz cayenne oraz oregano. Całość wymieszaj. Faszeruj

AZgotuj!
Jesienny kociołek różności z szynką i fasolą 163

rodziny. Do jej przygotowania wykorzystałam Szynkę z Wędzarni, którą otrzymałam do testowania od firmy Hańderek .  SKŁADNIKI:  400g fasoli Jaś, 1/2 kg Szynki z Wędzarn i Hańderek , 1 marchewka, 1/2 pietruszki, 1 cebula, 1 pomidor, 1/2 strąka papryki czerwonej, 1/2 strąka papryki żółtej, 1/2 strąka papryki zielonej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku(...)łyżki domowej przyprawy warzywnej, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 150g makaronu, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, oliwa, sól, pieprz, majeranek. PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolę przekładam do garnka. Wlewam 2 litry wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuję na małym ogniu około godziny. Marchewkę i pietruszkę obieram i kroję w kostkę. Dodaję do fasoli. Cebulę obieram, kroję w kostkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z łososiem i pomelo 175

danie pochodzi z książki "Chinatown Kitchen". Składniki : filet z łososia (250-300g) 100-200g pomelo garść kiełków fasoli 2 szalotki pół ogórka kilka listków mięty kilka listków kolendry 1 łodyga trawy cytrynowej 1 czerwona papryczka chili sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Filet z łososia natrzeć(...)ostygnięcia. Zdjąć delikatnie skórę, a łososia podzielić na kawałki wielkości kęsa. Pomelo obrać ze skórki i błonek, podzielić na mniejsze kawałki i w dużej misce połączyć z kiełkami fasoli, drobno posiekaną szalotką, ogórkiem, miętą i kolendrą, następnie dodać łososia. W moździerzu utłuc trawę cytrynową pokrojoną w cienkie plasterki z papryczką chili, dodać sok z limonki, cukier i sos sojowy, ubić

Codzienne Gotowanie
Zupa fasolowa z kapustą 138

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Fasola biała – 20 dag Kapusta biała – ½ główki Bulion warzywny – 1 L Ziemniaki – 30 dag Papryka czerwona – 1 strąk Pomidor -1 szt Natka pietruszki Pieprz kolorowy Sól Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Fasole przebrać, opłukać, zalać wodą zimną i moczyć przez całą noc. Następnego dnia ugotować fasolę w tej wodzie w której się moczyła, dodać sól oraz bulion i na małym ogniu gotować

Camilla w kuchni
Makaron chiński z krewetkami i warzywami 370

200g makaronu chińskiego Chow Mein lub Mie lub VonTon (waga po ugotowaniu) 1 marchew 1 mały por 1 cebula Po kawałku papryki czerwonej, zielonej i żółtej pół szklanki groszku konserwowego lub mrożonego opcjonalnie: grzyby chińskie, kiełki fasoli mung, pędy bambusa 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka startego imbiru

Blog z Apetytem
PAPRYCZNICA 173

krwi, przez co dłużej utrzymije się uczucie sytości. Zatem zapraszam na śniadanie SKŁADNIKI : ( na dwie porcje ) papryka żółta – połówka papryka czerwona – połówka jajka – 4 sztuki mleko z magnezem – 4% – odrobina ( lub zwykłe mleko ) kiełki fasoli mung – 1 garść ( lub każde inne jakie się lubi ) kurkuma – pół łyżeczki zielona cebulka lub szczypiorek – 1 garść olej słonecznikowy pieprz świeżo

kuchniabellissima.wordpress.com
Kurczak z warzywami po chińsku 234

chińsku Kurczak w tym przypadku podany z makaronem ryżowym:) Składniki :    1 pierś z kurczaka 2 średniej wielkości cebule 3 papryki czerwone 2 małe pory lub 1 duży 4 marchewki 5-6 grzybów mun Kiełki fasoli mung Sos sojowy Przyprawa curry olej sezamowy lub roślinny sól pieprz Przygotowanie:                Normal

Sprawdzone przepisy kulinarne
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 293

godziny - mój niezawodny sposób na mięsny gulasz. po odparowaniu i zgęstnieniu jako sos do pizzy jako sos do gołąbków, jako baza do zapiekanek biała fasola z sosem pomidorowym doprawionym solą, cukrem, czerwonym octem winnym i chilli to jedno z moich ulubionych śniadań. Jak zrobić passatę pomidorową? - krok po kroku Składniki: 6 kg mięsistych pomidorów, np. malinowych lub lima

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasola w pomidorowym sosie, z ryżem i jajkiem 158

dzisiaj bajecznie pyszna wege fasolka. Pożarłam ją w towarzystwie ryżu i młodej kapusty z nutką curry i pikanterii. Fasola w pomidorowym sosie, z ryżem i jajkiem 1 szkl. ryżu basmati (2 torebki) 2 szkl. wody sól 1 czerwona cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekany 1 łyżeczka wędzonej papryki szczypta płatków chili sól po 1 łyżeczce kuminu i kolendry (utarte(...)białej i czerwonej fasolki 2 jajka łyżeczka wody sól W rondlu na łyżce oliwy podsmażamy cebulę. Po minucie dorzucamy czosnek i przyprawy. Mieszamy i smażymy 3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki, przecier i pomidory suszone. Mieszamy i dusimy ok 10 minut. W tym samym czasie gotujmy ryż wg przepisu na opakowaniu. Do sosu pomidorowego dorzucamy odsączona fasolę i dusimy

Dzieje kuchennej Wiewióry