fasola czerwona - 3214 przepisów (strona:145/215)

Krem z pieczonych buraków 156

zasmażane, buraczki z papryką do słoików i barszcz. No i modne ostatnio brownie wegańskie na buraku z fasolą. A to tak wdzięczne warzywo, że można z powodzeniem puścić wodze fantazji i tworzyć! To także źródło zdrowia – obniża cholesterol, poprawia produkcję czerwonych krwinek, wpływa na przemianę materii. I jest pyszny. Niektórym może się wydawać, że smakuje li tylko ziemią(...)krem przetarłabym przez sito, żeby był idealnie gładki, jednak w domu lubię proste rozwiązania i zostawiam taką „grudkowatą” formę kremu. Krem jest wegański, a podany z wędzonym tofu i fasolą jest bardzo pożywny. Potrzebujemy: 5 dużych buraków 2 litry bulionu warzywnego lub wody ½ szklanki mleczka kokosowego 2 łyżki chrzanu szczyptę cynamonu ugotowaną fasolę ziarna słonecznika wędzone tofu lub wędzony

ladykitchen
Trzy chińskie sosy, które mnie ratują, gdy mam ochotę na noodle 253

robimy danie dla 2 osób, przekrójmy mięso na pół i zamróźmy jeden kawałek do następnego gotowania. Warzywa - marchewka, czerwona cebula, papryka, brokuły to popularne warzywa, które dostaniemy w każdym sklepie. Jeśli przygotowanie dania planujemy wcześniej, możemy poszukać w sklepie kiełków fasoli mung lub grzybów shitake. Warto też mieć w zamrażalce awaryjne mrożonki, czyli groszek cukrowy, mini kolby kukurydzy, albo(...)octu ryżowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku Sos słodko-ostry 4 łyżki wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1/2 czerwonej papryczki chilli drobno posiekanej, bez pestek Sos pomidorowy Goka 3 łyżki wody 4 łyżki ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka oleju

W kuchni wieczorem
Makro i mikroskładniki kluczowe dla naszego zdrowia 90

natce pietruszki. Cennym źródłem tego pierwiastka są też ryby, np. łosoś i pstrąg. Także sałata, rzeżucha, jabłka, kiełki i zarodki pszenne, grzyby kurki, sok pomidorowy, marchwiowy i z czerwonych buraków. Sód i potas Pierwiastki te działają przeciwstawnie i razem zapewniają prawidłową gospodarkę wodną w organizmie. Nadmiar sodu zatrzymuje wodę, prowadząc do nadciśnienia i obrzęków, sprzyja także uciekaniu wapnia. Niestety(...)której czerwone krwinki mogą transportować tlen po całym organizmie. Bez tlenu komórki nie mogłyby żyć, dlatego cały czas musimy dbać o to, aby przyjmować odpowiednie ilości tego pierwiastka. Aby zapobiec niedoborowi żelaza warto sięgać po czerwone mięso, drób, jaja, czy ryby. Żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych jest łatwo przyswajalne. Żelazo znajdziemy także w zbożach, fasoli, kaszach

Natka Pietruszki
CURRY Z KURCZAKIEM I MAKARONEM CHOW MEIN 194

Mein 2 filety z kurczaka 1 marchewka 1 papryka 1 pęczek natki pietruszki 1 cebula 1 00 g pędów fasoli 500 ml mleka kokosowego 2 łyżki curry pasty Sól i pieprz 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Olej kokosowy PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczakiem kroję w kostkę, doprawiam a następnie smażę na oleju

Gotowanie Patki
Kubańska zupa z czarnej fasoli. 221

minut przed końcem gotowania dolać ocet. Zdjąć z ognia i częściowo zmiksować - na tyle krótko, by około połowa fasoli pozostała cała. Można podać z kleksem śmietany lub kulką ryżu. Posypaną pokrojonymi w drobną kosteczkę kolorową papryką i czerwoną cebulą

zadanie-gotowanie
KOTLETY Z RYŻU, PAPRYKI I JARMUŻU - rasta ;) 155

jeszcze są - no kurde, to co do tego ryżu? - o, jest papryka, dobrze pasuje do ryżu; - POKROIŁAM 2 DUŻE CZERWONE PAPRYKI W KOSTKĘ I WRZUCIŁAM DO UGOTOWANEGO RYŻU; - no ale skoro bazą jest ryż, to po co mi fasola, przecież ryż dobrze lepi się sam; - o, pokoloruje się ryż kurkumą i będzie fajny kolor; - DODAŁAM PÓŁ ŁYŻECZKI KURKUMY

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Stir fry z kurczakiem i pomarańczami 214

średnia cebula 1 – 2 ząbki czosnku 4 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka sok z 1 pomarańczy 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 pomarańcze 1-2 łyżki kiełków fasoli porcja makaronu (nudli jajecznych) dla dwóch osób W głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej i przesmażyć mięso, aż zmieni kolor

Codzienne Gotowanie
Pasztet z Fasoli Mung 180

sumie to moje pierwsze doświadczenie z tą fasolą. Mile mnie zaskoczyła zarówno smakiem jak i łatwością przygotowania. Dodatkowym jej plusem jest fakt, że ta fasola jest jedną z najzdrowszych fasoli. Dobrze wpływa na układ sercowy, naczyniowy, posiada właściwości oczyszczające. Fajnie, prawda? Z racji tego, że nie znałam jej smaku postanowiłam poszukać w internecie jakiegoś przepisu, który będzie pasował do mojego(...)przyszłości do niego dorzucić, będę informować na bieżąco ;) No to co? Zabieramy się za pasztet!  Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. Składniki: 250 g fasoli mung  Skworcu 3 małe marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 1 jajko

Blondynka Gotuje
Fasola to samo zdrowie dla .... Brazylijczyka 139

czas na przepis na fasolę na ciepło w sosie krewetkowym:  Składniki dla 6 osób: - 250 gram fasoli czarne oczko (nie ma potrzeby namaczać) - zamiast krewetek - 2 kostki bulionowe krewetkowa JUMBO (zdobycz ze sklepy afrykańskiego w Radomiu) - 1 cebula średnia czerwona pokrojona w kostkę - mała papryka zielona również pokrojona w kostkę - 1 ząbek czosnku wyciśnięty - garść świeżej kolendry pokrojonej(...)samym poziomie lub lekko zmniejszając, nie dodając już jednak więcej wody. Mieszamy i pozostawiamy na ogniu ok 10 minut tak aby sos zgęstniał (tak jak obok na fotografii). Fasolę możemy jeść samą, możemy "po brazylijsku" czyli jako dodatek do mięs

Smaki Brazylii
czerwony barszcz bieszczadzki 171

składniki: 500 g buraków 200 g fasoli jaś 300 g ziemniaków 250 g warzyw (marchewka, pietruszka, seler) 1500 – 2000 ml wywaru (rosołu) 2 łyżki śmietany

Domowy Smak Jedzenia
Cukiniowa zapiekanka 240

Zielone młode cukinie z cienką skórką, dojrzałe i bardzo czerwone pomidory, soczysta papryka, młode ziemniaczki, chrupiąca fasolka szparagowa. Do tego świeżutka cebula i odrobina naszego

Pełny talerz
Fasolowe burgery z pieczarkami 223

muszkatołowej, łyżka pietruszki (suszonej lub świeżej), łyżeczka majeranku, łyżeczka tymianku, 2 szczypty czerwonej papryki, można dodać pół łyżki sosu sojowego lub musztardy (nie zawsze to robię), sól do smaku według potrzeb. ps. zawsze można sobie coś odpuścić np. sezam, albo słonecznik ;)... Przygotowanie: 1. Fasolę blendujemy na gładką masę (nie musi być tak gładka jak w pastach

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Pierogi wigilijne 156

ciepłej wody, szczypta soli farsz: 200 g ugotowanej fasoli (jaś), 100 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, olej do gotowania (20 -30 ml) Fasolę i śliwki zemleć. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 150 ml ciepłej(...)dzień wcześniej. Ugotowane odstawić w chłodne miejsce, gdy ostygną przykryć folią, aby nie obeschły. Przed podanie wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody. Gdy się zagotują wyjąć. Podawać z barszczem czerwonym

królestwo garów