fasola czerwona - 3214 przepisów (strona:146/215)

Ślonski wege łobiod sprytnej gospodyni, czyli gumiklyjzy z bobu, modro kapusta i medaliony z bakłażana 123

porcje Kluski śląskie z bobu: 1 kg bobu 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 jajko (można zastąpić wodą z puszki po ciecierzycy lub fasoli) 1 płaska łyżeczka soli Surówka z modrej kapusty: 1 główka małej czerwonej kapusty 2 czerwone cebule 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno sól, pieprz do smaku

Food Square
Ekspresowa fasolka po bretońsku 181

łyżka masła, 0,9l wody, olej do smażenia. sól (można dodać warzywko, vegetę czy też przyprawę uniwersalną), pieprz, papryka czerwona słodka, majeranek. Przygotowanie:  Boczek (lub bekon) podsmażyć. Cebulę i kiełbasę pokroić, razem podsmażyć na niedużej ilości tłuszczu. Fasolę odsączyć, włożyć do garnka. Dodać do niej podsmażony boczek i podsmażoną kiełbasę z cebulą. Zalać 0,9l wody i przyprawić

W kuchni u Moniki
Sałatka z pieczonym kalafiorem, pomidorami i rukolą 254

Składniki -1 kalafior -kilka łyżek oliwy lub oleju -1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz -1 czerwona cebula -garść pomidorków koktajlowych -180 g sera feta -1 puszka cieciorki lub mix fasoli z cieciorką, odsączonej z zalewy -2 garści rukoli, umytej i drobniej posiekanej -kawałek startego sera długodojrzewającego, np. pecorino (opcjonalnie) Sos: -4 łyżki oliwy(...)Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Układamy na niej różyczki kalafiora i wstawiamy do piekarnika na około 25 minut. Po upieczeniu studzimy. Czerwoną cebulę kroimy w półtalarki, pomidorki kroimy na pół, a ser feta w kostkę. --> Do miski przekładamy wystudzony kalafior, rukolę, ser feta i resztę składników. Zalewamy sosem, doprawiamy solą, pieprzem

Marta Gotuje
Szybkie danie dla zapracowanych. 143

produktami tej firmy zapraszam na stronę internetową http://jamar.pl/ . a Was kochani do wypróbowania tego jednogarnkowego dania :) 1 puszka fasoli piękny Jaś Jamar 6 ziemniaków 8 cieniutkich kiełbasek 1 duża cebula 3 marchewki sól, pieprz do smaku 1 łyżka czerwonej papryki 1łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii  4 łyżki masła lub oliwy Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy(...)ziemniaków dodajemy podsmażoną kiełbaskę odsączoną i przelaną czystą wodą fasolę oraz przyprawiamy do smaku solą lub pieprzem. Powiem Wam że moja rodzina się  zajadała tym daniem, naprawdę polecam. Jeśli lubicie dania bardziej tłuste to możecie dodać więcej masła lub oliwy. Danie wybornie smakuje z kapustą czerwoną zasmażaną firmy Orzech. Życzę smacznego :) Asia

Sama słodycz i szczypta chili
Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami 193

znanych sklepów podczas tygodnia azjatyckiego. składniki: 200 g makaronu chow mein 450 g piersi z kurczaka 1 duża czerwona papryka 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 duża marchewka 130 g marynowanych pędów bambusa w paseczkach 80 g kiełków fasoli mung sos sojowy 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki oleju sezamowego ziarna sezamu do posypania Cebulę pokroić w drobną

Monia miesza i gotuje
Świąteczna zupa rybna 386

łodygi selera naciowego, pokrojone na plasterki 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 l. passaty pomidorowej, domowej lub ze sklepu 1 suszone pepperoncino , lub łyżeczka płatków chilli 2 listki laurowe szklanka bulionu rybnego, warzywnego lub wody (mój bulion ugotowałam na jarzynach i pancerzykach krewetek) 1 puszka 400 g fasoli cannellini (lub zwykłej białej) 600 g filetów ryby o białym(...)Wrzuć na nią cebulę, czosnek i łodygi selera i smaż chwilę, aż zmiękną. Dodaj czerwoną paprykę, passatę pomidorową, bulion, suszone pepperoncino i listki laurowe. Dopraw do smaku solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i duś ok. 20 min. Dodaj fasolę i gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj rybę i małże i gotuj 2-3 minuty. Dodaj

Chilli Czosnek i Oliwa
STIR-FRY Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, JAJKIEM i BRUKSELKĄ 139

powodzeniem zastąpicie cienkimi lub szerokimi nitkami makaronu ryżowego  SKŁADNIKI/ 2 porcje 200 g filetu z łososia 100-150 g makaronu z kiełków fasoli mung (Vermicelli) 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 mała słodka czerwona papryka oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w grubą kostkę 1 jajko roztrzepane 6 brukselek ugotowanych do miękkości w lekko osolonym wrzątku

cool and minty
Barszczyk zabielany raz! – zupa ekspres, w 20 minut 150

lubię barszczu z torebki. Ale taki, z koncentratu, ląduje na stole zawsze, gdy mam ochotę na barszcz z porcją białej fasoli lub gotowanych ziemniaków, a czasu mam tyle, co na lekarstwo. Barszcz czerwony zabielany w wersji ekspres jest naprawdę szybki. Gdy mieszkałam sama, wiele razy zdarzało się, że gotowałam sobie garnek barszczu na 2-3 dni i każdego dnia jadłam

Karo in the Kitchen
Sałatka z makaronu orzo 176

więc gorąco ją polecam na ostatnią sobotę karnawału :) Składniki: 1 szklanka suchego makaronu w kształcie ziarenek ryżu 2 pojedyncze laski klasycznych kabanosów wieprzowych czerwona papryka 1 duża dymka ze szczypiorem 1 puszka 420 g konserwowej fasoli Red Kidney 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 135g sera typu feta kiełki rzodkiewki do posypania łyżka jogurtu bałkańskiego 2 łyżki majonezu łyżka ketchupu

Kuchenne zapiski Edyty
Zraziki rozwijane z indyka w sosie serowo - warzywnym, czyli kolorowy obiad wielosmakowy 140

topionego (ten sam co do zrazików) 1/2 marchwi pociętej w paski 1/3 pietruszki startej na drobnej tarce 2-3 plastry pora 1/3 papryki czerwonej posiekanej w kostkę kilka różyczek kalafiora (u mnie mrożony) kilka strąków fasoli szparagowej zielonej (u mnie żółta - mrożona) 1/2 litra bulionu z duszenia roladek Przygotowanie: Filet z indyka kroimy na plastry. Rozbijamy na cienkie kotlety

Kuchnia po mojemu
Kurczak w czerwonej paście curry. Obiad na ostro 367

bloga odsłona domowego chińczyka: Składniki: 1 pierś z kurczaka 1/2 opakowania warzyw chińskich 2 torebki ryżu sok z 1/2 cytryny łyżka kiełków fasoli Mung 1 łyżka pędów bambusa ok 50 ml mleka kokosowego  słoiczek czerwonej pasty curry dobrego producenta Przygotowanie: Pierś kroimy w grubą kostkę. Przyprawiamy solą pieprzem, imbirem. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy na rumiano mięso wraz

Kuchnia po mojemu
Pyszne minestrone 159

wychodzi. Warzywa, każdy dodaje swoje ulubione i wówczas wyjdzie „pyszne minestrone”.  Składniki: 100 g pietruszki korzeń, 50 g pora, 80 g papryki czerwonej, 200 g marchwi, 70 g selera, 3 cebule szalotki, 100 g fasoli szparagowej, 3 łyżki oliwy z oliwek,   400 g pomidorów krojonych w sosie (1 puszka), 1 łyżeczka sosu chili, 700 g bulionu

Moniki Smakołyki
Sałatka z selera konserwowego na słodko 139

mozna chcieć czegoś więcej? Oceńcie sami :) Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka ananasa w zalewie 1 por 1 czerwona cebula 3 jabłka 4 jajka 15 dag żółtego sera 1 puszka fasoli konserwowej sól pieprz 2 łyżki majonezu Wykonanie: Seler, kukurydze i fasolę osaczam na sicie, ananasa osączam kroje w kostkę. Jabłka, cebulę oczyszczam, jabłka

Bea(u)ty kitchen
Fasolka po węgiersku – przepis 111

znają fasolkę po bretońsku bo to klasyk. Polecam wam też wypróbować moją fasolkę po grecku . PRZEPIS FASOLKA PO WĘGIERSKU Składniki: 250g fasoli piękny jaś suchej 300g boczku surowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 200g koncentratu pomidorowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej gulaszowej(...)łyżeczka przyprawy węgierskiej pikantnej – można nabyć tutaj 1 liść laurowy sól olej Jak zrobić fasolkę po węgiersku: Najpierw zaczynamy od fasoli, wsypujemy ja do miski i zalewamy wodą. Następnie zostawiamy na noc do namoczenia. Potem fasole odsączamy, płuczemy w wodzie, odcedzamy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości. Ja gotowałam fasole przez

Dorota Smakuje
Zupa fasolowa z kiełbasą, boczkiem i papryką 147

liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej, 1/2 łyżki papryki mielonej, 1 papryka czerwona, 1 pomidor, 1 łyżeczka majeranku, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ORZECH , oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka oraz fasolę przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę warzywną. Całość zalewam wodą i gotuję

Tradycyjna kuchnia Kasi