naszym stole fasolka po bretońsku. Składniki: - 500g fasolki "Piękny Jaś" - 300g boczku wędzonego - 350g kiełbasy - 1 duża czerwona cebula - 800 ml przecieru pomidorowego - 3 ząbki czosnku - liść laurowy - 4 ziela angielskie - sól, pieprz - 2 łyżki suszonego majeranku Sposób przygotowania: Fasolę zalewamy zimna wodą (cała ma być pod wodą) i odstawiamy na noc. Następnego dnia wylewamy wodę i wlewamy
Pan i Pani Smith w kuchniNajsmaczniejszy barszcz czerwony czysty, to barszcz ugotowany na burakach ćwikłowych z dodatkiem domowego zakwasu buraczanego i kilku grzybów suszonych. Taki barszcz dobrze smakuje z fasolą, jak również z uszkami z kapustą i grzybami nie tylko w Wigilię. W filiżance można go podawać do pasztecików i krokietów. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarnegrubo pokrojone ( 250 g ) 1/4 szklanki kaparów ( 50 g ) 1 żółta papryka , grubo pokrojona ( 350 g ) puszka białej fasoli , opłukanej i osączonej ( 400 g ) 1/2 szklanki grubo pokrojonej świeżej bazylii Pomidorowy winegret : pół szklanki soku pomidorowego 1/4 szklanki octu z czerwonego wina 1/3 szklanki oliwy z oliwek ( 80 ml ) Przygotowanie Bułki ciabatta pokroiłem na kostki ok. dwu centymetrowe. Przecisnąłem czosnek
R'n'G Kitchenzastąpić spokojnie ciecierzycą lub po prostu piersią z kurczaka. Świetnie też pasowałby tu świeży imbir, bakłażan, cukinia, fasola... na co tylko przyjdzie Wam ochota i co tylko macie w lodówce :) Składniki ( na 2 porcje): puszka soczewicy 1 pomidor pół czerwonej papryki 1 mała papryczka chilli pół cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pasty czerwonego curry pół łyżeczki curry
Zakręcony WidelecPowtórka z rozrywki. Ponownie stwierdzam, że warto mieć zachomikowaną paczuszkę suszonych buraczków i fasolę w puszce ( inne rzeczy też - ogólnie warto być ,,chomikiem"). W razie
Buniabaje w kuchniDziś przedstawiam pomysł na obiad dla bardzo zabieganych, pyszną, meksykańską lazanię z patelni z wołowiną, fasolą i kukurydzą i grubą warstwą ciągnącego się sera, a całość doprawiona aromatycznymi przyprawami i chilli. Wiadomo, czasami brakuje nam czasu na wszystko, jednak warto zebrać się w sobie i przygotować coś samemu w domu. Pracuję na pełny etat i czasami wracam do domu bardzo(...)kostkę 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane ½ łyżeczki kminu rzymskiego ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki mielonej kolendry 1 czerwona papryczka chilli, posiekana (lub więcej jeśli lubisz pikantne dania) 1 opakowanie Knorra naturalnie smaczna Lasagne 500 ml wody 150 ml passaty (opcjonalnie) 200 g fasoli z puszki, odcedzonej i opłukanej 200 g kukurydzy z puszki, odcedzonej sól i pieprz do smaku Składniki
karmelowyinne witaminy zawarte w warzywach. Bo nie tylko zielony groszek można dodać, może to być także szpinak, fasola, bób i inne kolorowe warzywa bądź w kolorze ziemniaków, np. kalafior. Można tworzyć ziemniaczane tęcze na talerzu – pomarańczowe po dodaniu marchewki, koloru czerwonego wina – po dodaniu buraków, koloru różowego wina – po dodaniu pomidorów czy passaty, żółte – po dodaniu
Zasmakuj Kuchnitakże inne witaminy zawarte w warzywach. Bo nie tylko zielony groszek można dodać, może to być także szpinak, fasola, bób i inne kolorowe warzywa bądź w kolorze ziemniaków, np. kalafior. Można tworzyć ziemniaczane tęcze na talerzu - pomarańczowe po dodaniu marchewki, koloru czerwonego wina - po dodaniu buraków, koloru różowego wina - po dodaniu pomidorów czy passaty, żółte - po dodaniu kukurydzy
Zasmakuj Kuchnipodgrzewaniem dan. Ale to jeszcze nie w tym tygodniu. Dzis chcialabym pokazac Wam pyszna salatke z fasoli - smaczna, zdrowa i dietetyczna (bez majonezu;)). Polecam! Śniadanie : Serek wiejski z ananasem i curry. Żółta papryka na przekąskę. Lunch : Sałatka fasolowa - fasolka czerwona, fasolka "czarne oczko", ogórki konserwowane, koperek, odrobina soku z cytryny, czerwona cebula, sol, pieprz. Smacznego
Codzienne Gotowanieciasta wyłożyć tortownicę o średnicy 24 cm. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia a następnie go obciążyć np. fasolą. Piec 15 minut w temperaturze 180 o C a następnie wyciągnąć obciążenie. Z jasnego ciasta przygotować dekorację: Jabłka: Do części ciasta dodać czerwony barwnik spożywczy, dokładnie wyrobić i uformować niewielkie kulki. Ogonki jabłek zrobiłam z goździków. Gruszki: Do następnej części ciasta
Mama GotujeDietetyczna sałatka na obiad to jest to co my kobiety lubimy najbardziej! Lekka sałatka z komosą ryżową z dodatkiem grzybów, białej fasoli i jajka z płynnym żółtkiem. Takie sałatki powinny być zdecydowanie podawane w lunchowniach. Sałatka jest niskokaloryczna, bogata w białko i prosta do wykonania. Jeśli sałatka ma pełnić rolę lunchu lub obiadu, powinniśmy przede wszystkim zadbać o prawidłowe(...)kukurydza konserwowa, w sezonie użyj świeżej, czerwona cebulka, i zioła w postaci bazylii. PRZEPIS NA 2 PORCJE; - 1 szkl ugotowanej komosy ryżowej (kolorowej) - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku - piórka cebuli wedle uznania - bazylia liście - 4 łyżki kukurydzy konserwowej - 1 szklanka ugotowanych prawdziwków (możesz też użyć pieczarek) - 1/2 szklanki ugotowanej fasoli białej - Jaś - 2 jajka Na oliwie
SMYKWKUCHNIjednak sposób przygotowania ciut inny i dzięki temu trikowi Piękny Jaś smakuje wybornie. Fasola jak to fasola, potrafi lekko obciążyć delikatne trzewia wegusów, ale dodatek suszonej śliwki i mielonego kminku działa cuda, co sprawdziłam na całej rodzinie i potwierdzam, nikt nie cierpiał ani nie psuł powietrza Fasolę gotuje się w soku pomidorowym, co sprawia że Jaś smakuje zupełnie inaczej(...)łyżeczka pieprzu (u mnie czarny i czerwony) 50 ml oleju u mnie standardowo Oliw-a Kaszubska (dokładnie ta: http://olejekaszubskie.pl/sklep/oliwa-kaszubska-olej-rzepakowy-tloczony-na-zimno-500-ml/ ) Przygotowanie: Cebulę obierz i dosyć grubo poszatkuj. Rozgrzej olej w duży, pięciolitrowym garnku (może być nawet większy) i podsmaż przez 5 minut cebulę, następnie dodaj wszystkie przyprawy, energicznie wymieszaj. Dodaj namoczoną fasolę, wymieszaj dokładnie. Następnie wlej cały sok pomidorowy
greenscarf500 g fasolnika chińskiego 500 g wieprzowiny z łopatki 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka pieprzu staropolskiego
Gotowanie jest łatweporcje: 1 łyżka oleju roślinnego Ok 100g makaronu ryżowego ugotowanego wg instrukcji na opakowaniu 0.5 czerwonej papryki pokrojonej w sporą kostkę 0.5 chili drobno posiekanej 2-3 dymki pokrojone w drobne kawaleczki 3 ząbki drobno posiekanego czosnku 200g kiełków fasoli mung 1/3 sałaty lodowej pokrojonej w paski Garść suszonych krewetek (opcjonalnie) 150g krewetek (świeżych lub mrożonych) Garść orzeszków ziemnych
Smaki Przyprawy i Koloryporcje: 1 łyżka oleju roślinnego Ok 100g makaronu ryżowego ugotowanego wg instrukcji na opakowaniu 0.5 czerwonej papryki pokrojonej w sporą kostkę 0.5 chili drobno posiekanej 2-3 dymki pokrojone w drobne kawaleczki 3 ząbki drobno posiekanego czosnku 200g kiełków fasoli mung 1/3 sałaty lodowej pokrojonej w paski Garść suszonych krewetek (opcjonalnie) 150g krewetek (świeżych lub mrożonych) Garść orzeszków ziemnych
Kulinarna rozmowa