czas na przepis na fasolę na ciepło w sosie krewetkowym: Składniki dla 6 osób: - 250 gram fasoli czarne oczko (nie ma potrzeby namaczać) - zamiast krewetek - 2 kostki bulionowe krewetkowa JUMBO (zdobycz ze sklepy afrykańskiego w Radomiu) - 1 cebula średnia czerwona pokrojona w kostkę - mała papryka zielona również pokrojona w kostkę - 1 ząbek czosnku wyciśnięty - garść świeżej kolendry pokrojonej(...)samym poziomie lub lekko zmniejszając, nie dodając już jednak więcej wody. Mieszamy i pozostawiamy na ogniu ok 10 minut tak aby sos zgęstniał (tak jak obok na fotografii). Fasolę możemy jeść samą, możemy "po brazylijsku" czyli jako dodatek do mięs
Smaki Brazyliiskładniki: 500 g buraków 200 g fasoli jaś 300 g ziemniaków 250 g warzyw (marchewka, pietruszka, seler) 1500 – 2000 ml wywaru (rosołu) 2 łyżki śmietany
Domowy Smak JedzeniaZielone młode cukinie z cienką skórką, dojrzałe i bardzo czerwone pomidory, soczysta papryka, młode ziemniaczki, chrupiąca fasolka szparagowa. Do tego świeżutka cebula i odrobina naszego
Pełny talerzmuszkatołowej, łyżka pietruszki (suszonej lub świeżej), łyżeczka majeranku, łyżeczka tymianku, 2 szczypty czerwonej papryki, można dodać pół łyżki sosu sojowego lub musztardy (nie zawsze to robię), sól do smaku według potrzeb. ps. zawsze można sobie coś odpuścić np. sezam, albo słonecznik ;)... Przygotowanie: 1. Fasolę blendujemy na gładką masę (nie musi być tak gładka jak w pastach
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyciepłej wody, szczypta soli farsz: 200 g ugotowanej fasoli (jaś), 100 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, olej do gotowania (20 -30 ml) Fasolę i śliwki zemleć. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 150 ml ciepłej(...)dzień wcześniej. Ugotowane odstawić w chłodne miejsce, gdy ostygną przykryć folią, aby nie obeschły. Przed podanie wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody. Gdy się zagotują wyjąć. Podawać z barszczem czerwonym
królestwo garówspacery i zwykłe leniuchowanie, daje się we znaki :P Składniki 1 kg podudzi z kurczaka 2 puszki pieczonej fasoli w sosie pomidorowym (po 400 g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 cebula starty parmezan Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Przyprawy mieszamy. Podudzia
R'n'G KitchenSkładniki: – 400g piersi z kurczaka/piersi z indyka – 300g ryżu Basmati (3 woreczki) – 1 puszka fasoli białej (240g po odsączeniu) – 1/2 puszki kukurydzy (140g po odsączeniu) – 6 ogórków konserwowych – 50-100g sera mozzarella – 1 czerwona papryka – 1 czerwona cebula – 2 łyżki jogurtu naturalnego – 1 łyżka majonezu
Be Fit Be Strongchodzi!!! Proporcje przepisu zmieniłam. Do sosu dodałam tez coś od siebie. Klopsiki w bardzo warzywnym sosie, z chorizo i fasola 2 łyzki oliwy 1 mały koper włoski, pokrojony w plasterki 3 młode marchewki, umyte i pokrojone w kostkę 1 czerwona papryka, umyta i pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, posiekane 1 cebula, obrana i posiekana szczypta płatków chili
Dzieje kuchennej Wiewióryroku, na Świątecznym stole, zagości taki właśnie pasztet? Składniki (na tzw. "keksówkę"): 250 gram białej fasoli "Piękny Jaś" z puszki lub suchej, wymoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości 2 pomidory malinowe 3 papryki: zielona, czerwona i żółta 1 bakłażan 1 kwaśne jabłko 2 jajka 1 łyżeczka majeranku i oregano sól i pieprz garść solonych pistacji Warzywa i jabłko
Mango Papajawystępowania: tran, pełnotłuste mleko, masło, ser, żółtko jajka, brzoskwinie, marchew, papryka czerwona, szpinak, kapusta, brokuły Witamina B1 Właściwości : bierze udział w przemianie węglowodanów,białek i tłuszczów w energię, wspomaga działanie układu nerwowego Dzienne zapotrzebowanie: 0.9-1.2 mg Źródło występowania: nasiona słonecznika,orzechy pistacjowe, migdały, fasola, groch, kasza jaglana i gryczana, szynka, chleb żytni, ryba, ryż brązowy. Witamina(...)groszek, fasola, kalafior, szpinak, pestki dyni i orzechy włoskie Witamina B9/ B11 Właściwości: wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu, zapewnia sprawne działanie wątroby,żołądka i jelit Dzienne zapotrzebowanie: 200-400 µg Źródło występowania: sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafior, pomidory, brukselka, soczewica, buraki, żółtko jajka Witamina B12 Właściwości: uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek
Fit & Healthy LifeSkładniki: 2 ulubione steki o grubości około 3-4 cm 6 filiżanek mixu sałat 2 szklanki kiełków fasoli 1 szklanka pomidorków cherry 1 mango pokrojone w bardzo cienkie paseczki ½ długiego ogórka pokrojonego w cienkie paseczki 2 rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki ½ czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki ½ szklanki liście mięty i kolendry grubo posiekanych cebula dymka pokrojona w plasterki(...)tniemy je w cienkie paski w poprzek włókien. W międzyczasie przygotowujemy dressing łącząc wszystkie składniki w szklanym słoiku i energicznie nim potrząsając. W dużej salaterce mieszamy mix sałat, kiełki fasoli i pozostałe składniki. Podajemy na talerzu posypane paskami grillowanej wołowiny i przyozdobione plastrami cebuli dymki. Grillowany stek z sałatką z mango i rzodkiewki is a post from: naRuszcie.pl The post
naRuszciestrączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny posiłek należy zjeść danie przygotowane z fasoli, soczewicy, ciecierzycy czy bobu, może mu towarzyszyć mały kawałek (do 60 g) mięsa, ryby lub sera. Kuchnie śródziemnomorskie oferują wiele przepysznych dań opartych na warzywach strączkowych, chociażby gigantes plaki(...)owocami oraz tureckimi słodyczami loukoumi (to te małe galaretki), które nie zawierają tłuszczu. Pyszne greckie przekąski: dolmades (faszerowane liście winogron) i gigantes plaki (fasola w sosie pomidorowym). Do tego lekkie wino - retsina. 5. Pij czerwone wino, ale w umiarkowanych ilościach. Ponieważ w diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się picie wina, wiele osób myśli, że może bezkarnie wypijać jego spore ilości
Chilli Czosnek i Oliwacienkiej kiełbasy np. śląskiej 15 dag chudego boczku wędzonego 2 cebule Około 1 litr wody lub bulionu domowego ½ czerwonej papryki 3 duże pieczarki 2 średnie marchewki 2 liście laurowe 4 sztuki ziela angielskiego 1 łyżeczka przyprawy do dań z fasoli Prymat 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka ketchupu ostrego Szczypta ostrej papryki do smaku Sól do smaku Świeżo mielony pieprz
Wanilia i Kardamonkaffir, cukier plmowy można bez problemu kupić w sklepach internetowych Kuchnie Świata Przygotowanie Na patelni rozgrzewam olej, dodaję czerwoną pastę curry i smażę około 1 minuty. Na drugiej patelni podsmażam na złoty kolor pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Stąki fasoli kroję na około 3 cm kawałki, a oczyszczone z nasion papryczki chili w cienkie plasterki. Do pasty curry dodaję
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata