fasola czerwona - 3214 przepisów (strona:154/215)

Jedzonko do pracy #10 123

podgrzewaniem dan. Ale to jeszcze nie w tym tygodniu. Dzis chcialabym pokazac Wam pyszna salatke z fasoli - smaczna, zdrowa i dietetyczna (bez majonezu;)). Polecam! Śniadanie : Serek wiejski z ananasem i curry. Żółta papryka na przekąskę. Lunch : Sałatka fasolowa - fasolka czerwona, fasolka "czarne oczko", ogórki konserwowane, koperek, odrobina soku z cytryny, czerwona cebula, sol, pieprz. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kruche ciasto z gruszkami i jabłkami 153

ciasta wyłożyć tortownicę o średnicy 24 cm. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia a następnie go obciążyć np. fasolą. Piec 15 minut w temperaturze 180 o C a następnie wyciągnąć obciążenie. Z jasnego ciasta przygotować dekorację: Jabłka: Do części ciasta dodać czerwony barwnik spożywczy, dokładnie wyrobić i uformować niewielkie kulki. Ogonki jabłek zrobiłam z goździków. Gruszki: Do następnej części ciasta

Mama Gotuje
SAŁATKA NA CIEPŁO Z JAKIEM I BIAŁĄ FASOLĄ 144

Dietetyczna sałatka na obiad to jest to co my kobiety lubimy najbardziej! Lekka sałatka z komosą ryżową z dodatkiem grzybów, białej fasoli i jajka z płynnym żółtkiem. Takie sałatki powinny być zdecydowanie podawane w lunchowniach. Sałatka jest niskokaloryczna, bogata w białko i prosta do wykonania. Jeśli sałatka ma pełnić rolę lunchu lub obiadu, powinniśmy przede wszystkim zadbać o prawidłowe(...)kukurydza konserwowa, w sezonie użyj świeżej, czerwona cebulka, i zioła w postaci bazylii. PRZEPIS NA 2 PORCJE; - 1 szkl ugotowanej komosy ryżowej (kolorowej) - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku - piórka cebuli wedle uznania - bazylia liście - 4 łyżki kukurydzy konserwowej - 1 szklanka ugotowanych prawdziwków (możesz też użyć pieczarek) - 1/2 szklanki ugotowanej fasoli białej - Jaś - 2 jajka Na oliwie

SMYKWKUCHNI
Fasola w sosie pomidorowo-śliwkowym 170

jednak sposób przygotowania ciut inny i dzięki temu trikowi Piękny Jaś smakuje wybornie. Fasola jak to fasola, potrafi lekko obciążyć delikatne trzewia wegusów, ale dodatek suszonej śliwki i mielonego kminku działa cuda, co sprawdziłam na całej rodzinie i potwierdzam, nikt nie cierpiał ani nie psuł powietrza Fasolę gotuje się w soku pomidorowym, co sprawia że Jaś smakuje zupełnie inaczej(...)łyżeczka pieprzu (u mnie czarny i czerwony) 50 ml oleju u mnie standardowo Oliw-a Kaszubska (dokładnie ta: http://olejekaszubskie.pl/sklep/oliwa-kaszubska-olej-rzepakowy-tloczony-na-zimno-500-ml/ ) Przygotowanie: Cebulę obierz i dosyć grubo poszatkuj. Rozgrzej olej w duży, pięciolitrowym garnku (może być nawet większy) i podsmaż przez 5 minut cebulę, następnie dodaj wszystkie przyprawy, energicznie wymieszaj. Dodaj namoczoną fasolę, wymieszaj dokładnie. Następnie wlej cały sok pomidorowy

greenscarf
Gulasz otoczony fasolkami 140

500 g fasolnika chińskiego 500 g wieprzowiny z łopatki 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka pieprzu staropolskiego

Gotowanie jest łatwe
Pad Thai 111

porcje: 1 łyżka oleju roślinnego Ok 100g makaronu ryżowego ugotowanego wg instrukcji na opakowaniu 0.5 czerwonej papryki pokrojonej w sporą kostkę 0.5 chili drobno posiekanej 2-3 dymki pokrojone w drobne kawaleczki 3 ząbki drobno posiekanego czosnku 200g kiełków fasoli mung 1/3 sałaty lodowej pokrojonej w paski Garść suszonych krewetek (opcjonalnie) 150g krewetek (świeżych lub mrożonych) Garść orzeszków ziemnych

Smaki Przyprawy i Kolory
Pad Thai 139

porcje: 1 łyżka oleju roślinnego Ok 100g makaronu ryżowego ugotowanego wg instrukcji na opakowaniu 0.5 czerwonej papryki pokrojonej w sporą kostkę 0.5 chili drobno posiekanej 2-3 dymki pokrojone w drobne kawaleczki 3 ząbki drobno posiekanego czosnku 200g kiełków fasoli mung 1/3 sałaty lodowej pokrojonej w paski Garść suszonych krewetek (opcjonalnie) 150g krewetek (świeżych lub mrożonych) Garść orzeszków ziemnych

Kulinarna rozmowa
Panzanella – wersja zimowa sałatki z pomidorów i sucharków 160

starta z połowy cytryny pół puszki fasoli (zachować zalewę z puszki) puszka pomidorów całych (zachować sok z puszki) – pokrojonych na duże kawałki 2 dojrzałe pomidory malinowe – pokrojone na kawałki papryka – oczyszczona i pokrojona w słupki mały ogórek szklarniowy (lub pół dużego)– obrany i pokrojony na kawałki, lekko posolony mała cebula czerwona – cienko pokrojona w piórka i posolona(...)włoską sałatkę z pomidorów Sucharki ułożyć na talerzu (jeden obok drugiego). W miseczce wymieszać czosnek, pieprz, sok i skórkę z cytryny, oraz sok z odsączonej puszki pomidorów i fasoli. Zalać sucharki tym sosem. Ułożyć na nich pomidory i paprykę. Posypać kawałkami ogórka i cebuli. Udekorować anchois, bazylią, kaparami i odrobiną oliwy. Podawać od razu. Artykuł Panzanella – wersja zimowa sałatki

Ugotowane pozamiatane
Portorykańska zapiekanka 153

Składniki : 1,5 szklanki frijoles negros ( ziarna czarnej fasoli ) 1 szklanka ciecierzycy ( może być z puszki , ja użyłam suchej ale trzeba cierpliwości bo powoli się gotuje ) 1 mała cukinia 2 marchewki średniej wielkości 1 duża cebula lub dwie mniejsze kilka pieczarek około 8 szt 1 papryka słodka -czerwona , najlepiej w typie Ramiro garść kiełków rzodkiewki 1 puszka krojonych pomidorów(...)łyżeczka cukru 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego Ciecierzycę jeśli mamy surową , moczymy przez noc w wodzie , po czym gotujemy około 30 minut , po tym czasie dodajemy do niej czarną fasolę i gotujemy aż zrobi się miękka , ale nie rozpadająca ( najlepiej po prostu sprawdzać – ziemniak na zdjęciu nie był do tej potrawy ) . O dcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą . Cebulę

Ogrodnik w podróży
Pasta z ciecierzycy czerwonej 142

Często wegeteriańskie pasty przygotowywałam z fasoli lub grochu, tym razem ciecierzyca bardzo miło mnie zaskoczyła swoim smakiem. Jest przepyszna, odpowiednio przyprawiona, podana ze świeżym pieczywem jest obłędnie pyszna.     150 g czerwonej ciecierzycy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyża bazylii 1/2 łyżeczki tymianku sól, pieprz     Ciecierzycę zalać wodą

Jadło i czytadło
Barszcz ukraiński w polskiej wersji i "Pokój dla artysty" 168

Barszcz zwykle gotuje się na rosole mięsnym, ja wolę wersję bezmięsną. Składniki (na 3 porcje): średni burak czerwony średni ziemniak 2 małe marchewki pietruszka korzeniowa kawałek selera kawałek kapusty (u mnie 2 liście) mała cebula liść laurowy suszony majeranek 2 łyżki białej fasoli z puszki (lepsza byłaby sucha fasola biała, którą wcześniej trzeba namoczyć, a potem gotować z warzywami

Weekendy w domu i ogrodzie
Aromatyczna fasolka w pomidorach, Melancholia 125

bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka fasoli białej drobnej olej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka pokrojonych pomidorów kilka łyżek przecieru pomidorowego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu winnego/soku z cytryny, kilka łyżek czerwonego wina po 1 łyżeczce: cząbru, majeranku, lubczyku 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe   sól(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Namocz fasolę na noc. Następnego dnia ugotuj i odcedź wodę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodaj fasolę i resztę składników. Duś około 10-15 minut. Podawaj

Qlinarnie i Qlinarnie
Włoska zupa Minestrone. 202

bulion drobiowy  lub warzywny około 2 litry 1 marchew 1 pietruszka 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 4 pomidory 2 ząbki czosnku 1 szklanka passaty pomidorowej puszka groszku konserwowego sól, pieprz, słodka papryka, koperek lub zielona pietruszka, łyżeczka cukru 20 dag fasoli szparagowej   Przygotowanie; Marchew i pietruszkę obrać a następnie pokroić w plasterki i wrzucić

Radość kipiąca uśmiechem.
wegańska tarta szpinakowa z tofu i adzuki 122

zaplanowanych przeze mnie rzeczy. Do wieczora jeszcze czas, może zdążę zrobić wszystko. SKŁADNIKI: 70g tofu 40g fasoli adzuki 60g szpinaku (u mnie mrożonego) ok 5 brukselek garść posiekanej natki pietruszki kilka orzechów włoskich 1/2 ząbka czosnku przyprawy: suszona cebulka, curry, pieprz ziołowy, czerwona papryka, czarnuszka WYKONANIE: Fasolkę gotujemy do miękkości- ugotowaną blendujemy z tofu- następnie dokładnie mieszamy z przyprawami

healthy dreams
Sałatka meksykańska z kabanosami. HIT Imprezy. 3056

pół czerwonej i pół zielonej ) - cebula dymka wraz ze szczypiorem - puszka kukurydzy - puszka fasolki czerwonej - 2-3 łyżki majonezu - sól, pieprz Wykonanie Kabanosy kroję w plasterki, paprykę, ser żółty, cebulkę w kostkę, przekładam do miski dodaje odsączoną kukurydze i fasolkę ( fasolę dodatkowo przepłukuję pod zimna woda na sicie). Wszystkie składniki mieszam z 2-3 łyżkami majonezu, na koniec

Kuchnia z widokiem na ogród