Kolejna bardzo smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu zupa. Doskonała na jesienno - zimowe obiady jednodaniowe. Syta, pożywna i rozgrzewająca. Polecam :) Składniki - 6 dużych ziemniaków - 2 marchewki
Kuchnia z widokiem na ogród500 g mięsa od łopatki 500 g fasolki szparagowej 1 cebula 150 g pieczarek 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 papryka czerwona 3 pomidory 2
Gotowanie jest łatwebarszcz przyrządzam z pieczonych buraków, które nadają mu żywą, czerwoną barwę. Dodaję do niego też zakwas z buraków, bez którego barszczu sobie nie wyobrażam. Przygotowanie barszczu ukraińskiego "od zera" trwa kilka dni - 4 dni wcześniej trzeba nastawić zakwas. Osiem godzin przed przystąpieniem do gotowania zupy trzeba też namoczyć fasolę (jeśli nie chcecie użyć takiej z puszki). Składniki (na duży
W SMAKtypu babka ziemniaczana i do tego potrawka warzywna , z fasolą, marchewką, całkiem nieźle przyprawiona i pełna smaku. Boskim podwieczorkiem było ciasto typu biszkoptowego z makiem . Smaczne, pulchne i słodkie pożerałam w drodze z przedszkola do domu. Syncio podjadał :) Po powrocie do domu w końcu mogłam odgrzać obiad. Surówka z czerwonej kapusty była całkiem niezła, pure ziemniaczane w niewielkiej ilości
Dzieje kuchennej Wiewiórychińskiej i japońskiej , a jej druga nazwa to czerwona soja. Jest idealnym zamiennikiem do mięsa dla wegetarian , gdyż zawiera aż 25% białka i wszystkie aminiokwasy poza tryptofanem. Jest bogatym źródłem wapnia , żelaza i kobaltu. W tym daniu sprawdziła się znakomicie! Danie niezwykle smaczne , ale i sycące! Kurczak … ryż … fasola … kukurydza …. a wszystko to zapieczone
Ostra na Słodkoudek oraz do mięs na grilla. Składniki: 2 filety z kurczaka (około 500-600 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 2 cm świeżego imbiru 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej 70 g (1 saszetka) sosu Honey&Soy Lee Kum Kee 100 g orzeszków ziemnych niesolonych 1 łyżka sezamu 1/2 papryczki chili(...)również z kurczakiem czy wieprzowiną. Składniki: 1 papryka czerwona 1 mały por ok. 150 g pędów bambusa (słupki) 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 2 cm imbiru 1/2 brokułu 50 g (1 saszetka) sosu Rich&Savoury Noodle Lee Kum Kee 100 g makaronu ryżowego grubego olej do smażenia kiełki fasoli mung sezam szczypior posiekany Wykonanie: Makaron przygotowujemy według
Kuchnia MagdaLenyCiasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą, grochem lub małymi kokilkami. Ciasto podpiekamy w 180 stopniach 15 minut, zdejmujemy obciążenie i folię i pieczemy kolejnych 10 minut. Farsz: cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce masła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone, smażymy, aż straci czerwony kolor. Wlewamy pomidory, dodajemy sól, cukier, pieprz i bazylię
Smak mojej kuchniszalotki pokrojone na cienkie krążki 2 duże czerwone lub zielone papryczki chili, posiekane 2 ubite jajka 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki jasnego sosu sojowego (dałam od siebie) 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżeczka cukru 1 duża garść sparzonych kiełków sojowych lub fasoli 1/2 małej cukinii (dałam od siebie) 1/2 zielonej papryki (dałam
Kuchnia PrezydentowejSkładniki: 1 czerstwy chleb 2 jajka 2 cebule czerwone 150 gram boczku wędzonego 3 łyżki bułki tartej 100 gram żółtego sera mielony kmin rzymski, kolendra, papryka mielona ostra sól, świeżo zmielony pieprz mąka krupczatka do panierowania Gulasz 0,5 kg mięsa wieprzowego 1 cebula 1 puszka mieszanki kukurydzy z fasolą w sosie pomidorowym 1 łyżka koncentratu pomidorowego
kgwjanczewoIgino Amarone della Valpolicella Classico 2008 Le Besole Fasoli Gino Amarone della Valpolicella DOC 2008 Alteo Na koniec podano dwa wspaniałe wina Amarone z 2006 roku: Amarone della Valpolicella DOC Classico 2006 Morar – wspaniałe, soczyste, o owocowym bukiecie i długim posmaku. Idealnie komponowałoby się podczas kolacji z kaczką faszerowaną czerwoną kapustą i jabłkami,duszoną w cydrze – autorstwa Joanny. Ostatnim
królestwo garówpełnoziarnistej, z migdałami i sezamem. Zapieczony jogurt grecki, syrop klonowy i porzeczki nadają jej niepowtarzalnego smaku. Wilgotna o konsystencji sernika, nie wymagająca zdolności kulinarnych. Porzeczkę czerwoną możecie śmiało zamienić na inne owoce sezonowe. Warta wypróbowania. Przepis na okrągłą foremkę do tarty o średnicy 24 cm 45 g migdałów - użyłam migdałów w słupkach bez skórki(...)Można formę ciastem wykleić formując wysoki rant. Schłodzić w lodówce 20 minut, nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wsypać kulki ceramiczne, lub fasolę. Piec w temperaturze 180 stopni 10 minut, następnie zdjąć papier z kulkami i dopiec kolejne 7-8 minut. Wystudzić. Nadzienie jogurtowe 600 ml jogurtu greckiego 3 jajka
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwyrośnie. Kapustę płuczemy i kroimy, a następnie mieszamy ze zmiksowaną fasolą. Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy nim tortownicę zostawiając brzegi, a na środek kładziemy nasz farsz z kapusty i fasoli. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku jakieś 20 minut. To jest dobre w górach, że można wypić małe piwo i nie zostanie po niem nawet śladu w momencie kiedy(...)Postanowiliśmy ruszyć 4 litery, tym bardziej, że zniknął nam widok, którym się rozkoszowaliśmy. Postanowiliśmy wrócić szlakiem żółtym, który był trochę bardziej ciekawy. Tzn. tak w ogóle, to chcieliśmy przejść czerwonym, ale okazało się, że nie prowadzi tam gdzie byśmy chcieli, o czy dowiedzieliśmy się po 40 minutach, które poświęciliśmy na jego pokonanie :) Co prawda nikt z nas nie miał
Kryzysowa Książka Kucharskaniej mowa, została przez nas zaserwowana w czasie tego Sylwestra. Zasadnicza różnica pomiędzy feijoadą a dobradinha to rodzaj fasoli jaką używamy. W przypadku feijoada była to czarna fasola, tutaj bierzemy naszą popularną białą fasolkę, tylko drobną. Składniki na 10 osób i przygotowanie: Kroimy w kawałki pół kilo żeberek i 200 gram boczku. Bierzemy nóżkę świnki i 250 gram(...)flaczków wołowych. Tak jak w przypadku przygotowania feijoady, dzień wcześniej możemy obtoczyć w soli żeberka i pozostawić na noc (nie zapomnijmy spłukać soli później). Bierzemy paprykę zieloną, paprykę czerwoną, 2 cebule, 2 łyżki kuminu. Składniki albo miksujemy albo kroimy w drobną kostkę. Bierzemy jak największy garnek i rozgrzewamy olej przykrywając jego dno. Gry olej dobrze się
Smaki BrazyliiMinimum składników, a każdy świetnie do siebie pasuje – fasolka jest sezonowa, delikatna i lekko chrupka. Jej smak podkreśla słodka, przyrumieniona na kremowym maśle czerwona cebula
Karo in the Kitchenprzepisów z użyciem grochu, soczewicy, bobu czy fasoli. Dla tych jeszcze nie przekonanych przygotowałam dzisiaj jeden z przepis z ciecierzycą, a po inne zajrzyjcie do książki " Zdrowe strączki ". Składniki: - 70 g ciecierzycy - 4 udka kurczaka - 15 g suszonych grzybów shitake - 100 g boczniaków - 100 g pieczarek brunatnych 100 ml czerwonego wytrawnego wina - 6 suszonych pomidorów w zalewie
Apetyczna babeczka