amatorów wszelkich rodzajów fasoli. Doprawiona czosnkiem wspaniale rozgrzewa i uodparnia. Składniki 1 puszka mix fasoli z cieciorką firmy Bonduelle 1 puszka fasoli gotowanej na parze firmy Bonduelle 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek selera 4-5 ziemniaków 1 czerwona papryka koncentrat pomidorowy 1 ząbek czosnku 1,5 l bulionu warzywnego sól pieprz natka pietruszki kurkuma curry 1 łyżka mąki(...)obrane i pokrojone warzywa, oprócz ziemniaków. 2. Te dorzucamy dopiero po 15 minutach. 3. Dokładamy przeciśnięty czosnek, koncentrat pomidorowy, curry i kurkumę. 4. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wrzucamy opłukaną fasolę i mix z cieciorką. 5. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem i zagęszczamy mąką wymieszaną w 1/5 szklanki wody. 6. Podajemy z poszatkowaną, świeżą natką pietruszki. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Zupy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySkładniki: 4 puszki białej fasoli konserwowej (każda o wadze netto, po odsączeniu - 240 g); 12 cienkich plastrów wędzonego boczku; 1/2 średniej czerwonej papryki; 1 duża cebula; 3/4 szklanki sosu bbq; 500 g przecieru pomidorowego; 1/2 szklanki cukru trzcinowego; 1/4 szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego; 2 łyżeczki soli; 2 łyżki musztardy Dijon; 1 łyżka oleju. 1 szklanka(...)łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Fasolę odcedzić z zalewy, przepłukać (na sicie) pod bieżącą wodą. Cebulę obrać, drobno posiekać. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w kostkę. Do miski wlać przecier pomidorowy, sos bbq, ocet. Wsypać cukier trzcinowy i sól. Dodać musztardę Dijon. Całość dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą do smaku. Odstawić
Gospodyni Miejskarzec że zimne wrr. Fasolka po bretońsku was nasyci i ogrzeje. Składniki: 300 g fasoli Jaś 2 pętka kiełbasy miałam śląską więc taką dałam mięsko wieprzowe 150 g mięsko wołowe 150 g koncentrat pomidorowy 150 g łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: sól(...)pieprz jajo bułka tarta 3 łyżki olej do smażenia Wykonanie: Fasolę nastawiłam wieczorem.Rano odlałam wodę w której była fasola i przełożyłam do garnka.Dodałam ziele angielskie,listek laurowy sól do smaku i gotowałam prawie do miękkości( 2 godziny).Kiedy była miękka dodałam przecier pomidorowy, czosnek sprasowany oraz pieprz i paprykę mieloną.Dalej gotowałam na małym ogniu
Różowa kuchniatrochę pasztetu w nie wyjaśnionych okolicznościach znikło... Następnym razem gdy będę go piekła a zarazem rada dla was dodajcie czosnekkkkk ;) Składniki: 200 gram suchej fasoli białej 200 gram suchej soczewicy u mnie czerwona 5 sztuk pieczarek 3 sztuki marchewek 1,5 sztuk cebuli przyprawy: chili, pieprz, przyprawa Warzywko, sól, bazylia, oregano 3 łyżki otrębów jeśli wolicie bułkę tartą(...)proszę bardzo. 1 jajko Fasole i soczewicę zalewamy woda i odstawiamy na 24 godziny do namoczenia. Następnie gotujemy do miękkości...Marchew i pieczarki ścieramy na tartce o grubych oczkach... Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle...dodajemy pieczarki i marchew i podsmażamy aż puszczą soki... Fasole i soczewice blenderujemy, nie powiem sprawiło mi to trochę problemu gdybym chciała
NaKońcuJęzykakością 1/4 główki kapusty białej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 ziemniaki 5 małych buraków ćwikłowych lub buraczki krojone mrożone 100 g suche fasoli Jaś 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu barszczu czerwonego Winiary odrobina soku z cytryny 3 kuleczki ziela angielskiego 2 liść laurowy do smaku – sól, cukier, pieprz czarny mielony Dzień wcześniej moczymy fasolę Jaś. Umytą karkówkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBuraczki w dłoń! Potrzebujemy: 200 g czerwonych buraków, waga po obraniu 200 g ziemniaków, waga po obraniu 100 g marchwi, waga po obraniu 1 l wody 2 łyżeczki pasty bulionowej, przepis znajdziecie TUTAJ 2 łyżeczki cukru 50 g soku z kiszonych ogórków lub soku z cytryny 100 g jogurtu naturalnego biała fasola odsączona, z puszki sól, pieprz Buraki(...)Wyłączamy źródło ciepła. Dodajemy jogurt, pieprz i sól, jeśli potrzeba i mieszamy. Na koniec dodajemy fasolę i dajemy jej 10 minut, aby się podgrzała w zupie. Mamy zdrową, krótko gotowaną zupę, która zawiera wiele witamin. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 200 g czerwonych buraków pokrojonych w mniejsze kawałki, waga po obraniu 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę, waga
MamaOskarkazwykłego) 1 puszka pokrojonych pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z cytryny, kilka łyżek czerwonego wina po 1 łyżeczce: cząbru, majeranku, lubczyku słodka wędzona papryka i ostra papryka (niewędzona) 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe sól, pieprz Namocz fasolę na noc. Następnego dnia ugotuj i odcedź wodę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekane cebulę
Qlinarnie i Qlinarnieciepłą kołderką. W święta nie objadłam się jakoś specjalnie. Największym powodzeniem ciszył się mój sernik szafranowy z bezą, no i oczywiście barszcz czerwony z uszkami. Zostało go jeszcze na dzisiaj. Zabielę go i zjemy z fasolą. Po białym barszczu z grzybami zostały tylko wspomnienia. Na wywarze z borowików i czosnku smakował wspaniale. A dzisiaj na blogu propozycja na kolejne świętowanie
Czerwień i błękitmożemy przełożyć je do pojemnika. Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Kruche mini rogaliki makowe Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą) Biszkoptowa zebra Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci
Dieta bez mlekapół filiżanki mrożonego groszku 7 plastrów ananasa sos sojowy jasny (bezglutenowy) sos sojowy ciemny (bezglutenowy) 1 łyżka oleju sezamowego kilka łyżek kiełków fasoli mung odrobina octu winnego trochę wody odrobina mąki kukurydzianej sól, pieprz, papryka czerwona słodka, curry, chili, imbir oliwa z wytłoczyn do smażenia ryż Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka kroimy w cząstki. 2. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy
Kawa z mlekiemząbki czosnku – kawałek imbiru, ok. 3 cm – szczypta posiekanych liści limonki kafir – 1 mała papryczka czerwona – 1 łyżka octu ryżowego – 3 łyżki oliwy Dekoracja – garstka makaronu nitek z fasoli – 3 łyżki oliwy Wykonanie: – Na rozgrzaną oliwę wrzucić obrany i posiekany czosnek, imbir i papryczkę, podsmażyć
To co kochamSkładniki na 2 osoby: ❤ 1 pierś z kurczaka, pokrojona na paseczki ❤ 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej na paseczki ❤ 1 mała marchewka, pokrojona na paseczki ❤ garść kiełków fasoli mung ❤ 1 zielona część dymki (szczypior), ❤ 4-5 rzodkiewek, pokrojonych na plasterki ❤ 5 pieczarek pokrojonych na półcentymetrowe plasterki ❤ 3/4 puszki mleczka kokosowego ❤ 1 cm imbiru, posiekanego ❤ 1 ząbek czosnku w plasterkach ❤ 1/2 papryczki
Bazując na smakuSkładniki: 1 kg szynki wieprzowej olej 3 duże cebule 2 liście laurowe 30 dag małych pieczarek po pół strąka papryki żółtej i czerwonej puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku paczka mieszanki kiełków (np. z ciecierzycy, fasoli mung i soczewicy) łyżka masła tymianek szczypta ostrej papryki sól, pieprz Mięso opłukać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Odlać
Konrad GotujeSoczewica - bliska kuzynka groszku i fasoli to jedna z najstarszych znanych jarzyn,bardzo zdrowa i pozywna.Najczesciej jest skladnikiem zimowych,rozgrzewajacych zup.Sprawdzi sie rowniez doskonale jako glowny skladnik sycacych i smacznych kotlecikow.Podane z sosem pomidorowym i uzupelnione surowka beda swietnym drugim daniem i to nie tylko dla wegeterian.Moje kotleciki obtoczylam w dwukolorowym sezamie.Prezentuja sie bardzo apetycznie,a dodatek sezamu zwielokrotnil(...)tylko ich wartosci odzywcze. Skladniki: 1 niepelna szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 1 zabek czosnku 50-60 g rozpuszczalnych platkow owsianych 350-400 ml bulionu warzywnego natka zielonej pietruszki sol,pieprz 2-3 lyzki jogurtu greckiego 1/2 lyzeczki czerwonej papryki 4 lyzki sezamu 1/4 lyzeczki kuminu-opcjonalnie olej do smazenia Wykonanie: Cebule i czosnek obrac,pokroic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!książki Jerozolima, a ponadto zrobiliśmy do ryby pyszne puree z fasoli - całość smakuje niesamowicie. Musicie koniecznie spróbować. Ryba: - 2 polędwiczki z dorsza, - 4 filety z halibuta, - 7 łyżek harissy, - 1 1/2 łyżeczki mielonego kminu, - 4 łyżki oliwy z oliwek, - 3 średnie cebule, - 100 ml czerwonego octu winnego, - 250 ml wody(...)łyżeczka mielonego cynamonu, - garść czarnych oliwek, - 1 łyżka syropu z agawy, - 2 łyżki suszonych małych róż, -1 łyżeczka soli, - garść rodzynek, - świeża kolendra, - sól, pieprz Puree z fasoli: - 2 puszki drobnej fasoli białej, - 1 cebula, - 3 ząbki czosnku, - 1 łyżeczka suszonego tymianku, - 1/3 łyżeczki płatków chili, - pół szklanki wody lub bulionu warzywnego, - 1/2 łyżeczki mielonego kminu, - 2 łyżki masła migdałowego
Plate of Joy