fasola czerwona - 3214 przepisów (strona:138/215)

Fasolka po bretońsku. Smaczne danie jednogarnkowe. 160

dobra najlepiej podwędzana cienka kiełbasa 30 dkg. - boczek wędzony 30 dkg. - sól, czosnek mielony, majeranek, kminek mielony, papryka czerwona mielona - sos sojowy ciemny, cebulka prasowana w kostce - koncentrat pomidorowy - śmietana 18 % - mąka ok.3 łyżki Wykonanie Fasolę dokładnie płuczę, przekładam do dużego garnka zalewam wodą ( wody raz więcej jak fasoli ) i moczę ok. 2 godzin. Jeśli jest bardzo sucha

Kuchnia z widokiem na ogród
Tortilla fasollada 126

fasoli ugotowanej koncentrat pomidorowy 150 g kiełbasy 1 cebula 1 papryczka chili 1 łyżka oliwy sól pieprz oregano żółty ser czerwony ser pomidor sałata Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, podsmażyć lekko , podlać pół szklanki wody lub bulionu, dodać fasolę i kiełbasę pokrojoną w drobną kosteczkę oraz koncentrat i posiekaną papryczkę, dusić przez ok 20 min na wolnym ogniu. Doprawić

Gotowanie jest łatwe
Meksykańska zupa paprykowa 228

Pyszna sycąca zupa z wołowiną, papryką, fasolą i kukurydzą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 łyżki oleju 1 czerwona cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drono posiekane 2 czerwone papryki, pokrojone w paski 1 żółta papryka, pokrojona w paski 1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżki ostrej mielonej papryki (opcjonalnie) 500 ml bulionu wołowego (może być(...)kostki) 500 g mielonego mięsa wołowego 1 mała puszka białej fasoli, odsączona 1 mała puszka kukurydzy, odsączona 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: śmietana 18% do podania tortilla podpieczona na patelni do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę

My Culinary Art
Pasta z czarnej fasoli, Jak prawidłowo nakryć do stołu? 243

różne rodzaje past na kilka kolejnych dni . Poniżej prosty przepis na pastę z roślin strączkowych, tym razem z czarnej fasoli. Pomysł podpatrzony u Jadłonomii. Po więcej inspiracji, zajrzyj  tutaj . Składniki: kilka łyżek oleju do smażenia 1 czerwona lub biała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki kuminu 1 puszka(...)czarnej fasoli lub 1/2 szklanki suchej czarnej fasoli, namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości sok limonki lub cytryny sól Pokrój drobno cebulę i czosnek. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę, następnie dodaj czosnek i przyprawy, wymieszaj i smaż przez 1 minutę. Do miski z fasolą dodaj pozostałe składniki i zblenduj. Dopraw solą i sokiem z cytryny/limonki do smaku

Qlinarnie i Qlinarnie
Strąkowe jednogarnkowe z karkówką 202

fasolki szparagowej 300 g karkówki 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w puszcze bez skórki  szklanka czerwonego wina wytrawnego  kilka kropli tabasco liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Fasolę moczymy całą noc aby zmiękła. Karkówkę kroimy na małą kostkę i podsmażamy na oliwie w garnku, dodajemy

Niezły Młynek
Zupa samo zdrowie, z jarmużu i kaszy jaglanej 169

Składniki 1/2 czerwonej cebuli 1 marchewka 2 kawałki selera naciowego 1 ząbek czosnku szczypta płatków chili garść jarmużu 1 szklanka soku pomidorowego 2 -3 czubate łyżki kaszy jaglanej 200g ugotowanej białej fasoli lub 1/2 puszki fasoli białej konserwowej 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku-u mnie sól odkwaszająca organizm,przepis tutaj Wykonanie

w mojej kuchni
Fasola Gigantes Plaki 191

duże świeże pomidory – 1 łyżka przecieru pomidorowego – 2 marchewki – 2 liście laurowe – sól, pieprz – czerwony ocet winny – natka pietruszki ( z połowy pęczka) – opcjonalnie: ser feta, świeża kolendra Wykonanie: Fasolę moczyć przez min. 12 godz, a najlepiej przez całą noc (włożyć do dużej miski lub garnka i zalać dużą ilością wody – fasola będzie

Pociąg Do Kuchni
Gulasz z indyka fasolą i warzywami 200

się jesienne dni więc coraz częściej mamy ochotę na bardziej sycące i rozgrzewające dania. Składniki: 300 gram piersi z indyka 1 papryka czerwona 1 mała cukinia zielona 1 mała cukinia żółta 1 cebula 1 puszka fasoli Jaś Jamar 500 ml. przecieru pomidorowego Jamar Olej do smażenia Sól, pieprz Przyprawa do indyka Słodka i ostra papryka Zioła prowansalskie Sposób przygotowania

Bajeczna Kuchnia
Prosta zupa dyniowa z grzankami z gruszką, jarmużem i gorgonzolą 247

ribollita egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą i tahini zupa z fasolą borlotti ekspresowa zupa z kapustą i fasolą zupa z pieczonej dyni i czosnku egipska zupa z czerwonej soczewicy * Przepis na prostą zupę dyniową znajdziecie także w najnowszym wydaniu  Magazynu Green Canoe Style , obok innych odpowiednich na zimowy czas przepisów

Chilli Czosnek i Oliwa
Biały gulasz. Z indyka i z warzywami 174

kruche zdrowe mięso i sezonowe warzywa. Po szczegóły zapraszam do dalszej lektury: Składniki: 60 - 70 dag piersi z indyka 1/2 cebuli 1/2 malej papryki czerwonej 1/2 malej papryki żółtej 1 mała marchew kilka strąków fasoli szparagowej (najlepiej zielonej) ok 1 litra wrzątku sól pieprz biały czosnek suszony kurkuma szczypta gałki muszkatołowej kilka płatków chili maka do obtoczenia mięsa (żytnia

Kuchnia po mojemu
BRUSCHETTA Z FASOLĄ I CHORIZO 148

stawiam na pyszną i pikantną bruschettę.   SKŁADNIKI: 8-10 kromek bagietki (ukrojonych pod skosem) 1/2 strączka papryczki chilli 1 puszka białej fasoli 1 szalotka 1 duży ząbek czosnku 50 g chorizo 12 pomidorków koktajlowych (użyłam czerwonych i żółtych) 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (użyłam z bazylią) sól  pieprz szczypiorek oliwa z oliwek A jak to zrobić: Na patelni(...)rozgrzać oliwę i dodać posiekaną szalotkę, chilli i czosnek, chwilkę przesmażyć. Dodać wypłukaną fasolę, pokrojone chorizo i przecier, wymieszać i doprawić do smaku. Na koniec dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki. Całość smażyć, aż się wszystkie składniki dobrze połączą i zagrzeją. W między czasie kromki bagietki skropić oliwą i zrumienić na rozgrzanej patelni z dwóch stron. Na tak przygotowane pieczywo, nakładać

Kuchnia w opałach
Burgery z zieloną soczewicą 162

lepszego, smaczniejszego i zdrowszego? Z racji tego, że moje szafki kuchenne pękają w szwach i można w nich znaleźć różne ryże, kasze, makarony, mąki, otręby, cukry, fasole i... i soczewicę. Zarówno czerwoną jak i zieloną. Tym razem zielona się bardziej do mnie uśmiechnęła i powędrowała na nasze talerze. Burgery z zielonej soczewicy są bardzo smaczne, sycące i doskonale nadają

Pora coś zjeść
Fasola na sposób grecki 240

oczywiście fasolę - nawet przeszło mi przez myśl, że rośnie mi mały wegetarianin :) Na szczęście to danie bezmięsne dostarcza dużo białka, witaminy A i C, więc bez obaw dla uszczerbku na zdrowiu nawet dla małych smakoszy :))  Jeśli jeszcze nie jedliście to najwyższy czas spróbować!! :) Składniki : 1/2 pokrojonej w kostkę cebuli ( ja użyłam czerwonej) 4 nieduże marchewki starte na tarce(...)400g) 200 g. ugotowanej białej fasoli  - ja użyłam fasoli z puszki. kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu ( ja dodałam pół na pół pikantnego i łagodnego) olej lub oliwa do smażenia Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Podsmażam kilka minut i dodaję startą na tarce

apetytnapieczenie
Pieczona fasola z kapustą kiszoną i jabłkami 102

ciekawych dań udało mi się odkryć, korzystając z dość ograniczonej przecież listy produktów sezonowych w zimie. Fasola jest niewątpliwie jednym z moich ukochanych warzyw. Szczególnie upodobałam sobie odmianę fasoli jaś duży, zwanej też piękny jaś. Ma to związek z bardzo pozytywnym wspomnieniem smaku tej fasoli, który pamiętam z dzieciństwa. Większość z nas, dzieci PRL-u korzystało ze szkolnych stołówek. Serwowały(...)fasolę w tym wydaniu. Jak widać, fasola, marchewka i kiszona kapusta bardzo do siebie pasują i dzieci o tym dobrze wiedzą Jeśli tak jak ja lubisz fasolę piękny jaś, wypróbuj też mój przepis zupę fasolową w wersji odchudzonej. Pieczona fasola – z puszki czy gotowana? Do przygotowania fasolki pieczonej używam fasoli, która została wcześniej ugotowana. Ja najbardziej lubię fasolę dużą

Wiszniówka
Pikantna fasolka po bretońsku z mięsem 230

danie jednogarnkowe z fasolą i mięsem. Potrawę przygotowałam w lekko pikantnej wersji, doprawiając ją do smaku pieprzem cayenne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 40 dag fasoli "Jaś", 1/2 kg karkówki bez kości, 1 litr wody, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 2 pomidory, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżki kminku, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego(...)łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka majeranku, 1,5 łyżki masła, 1,5 łyżki mąki sól pieprz oliwa PRZYGOTOWANIE: 1.  Fasolę oraz mięso przekładam do garnka. Zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz paprykę ostrą mieloną. Gotuję na małym ogniu około godziny. 2.  Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do fasoli. Ugotowane mięso wyjmuję

Tradycyjna kuchnia Kasi