duszone - 2857 przepisów (strona:118/191)

Beouf strogonow 134

Polędwicę oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać mięso i zrumienić. Do mięsa wlać bulion, śmietanę, dodać koncentrat i oprószyć mąką. Dusić na małym ogniu przez 15 minut, doprawić solą, pieprzem i papryką. Uwaga – sprawdzona rada 1)       mięso wieprzowe można zastąpić drobiowym Życzę smacznego i zapraszam również

Świat Smaku
Drożdżówki z jabłkami 277

cynamonu Wykonanie Do rondla wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzać delikatnie aby cukier się rozpuścił. Zwiększyć płomień, dodać masło. Gdy masło się roztopi, dodać jabłka, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 10 minut, mieszając. Nadzienie zdjąć z ognia, dodać cynamon, wymieszać i przestudzić. Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i letnim mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Świat Smaku
Aromatyczna potrawka z kurczakiem VIDEO 149

dodać mięso. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz papryką. Całość wymieszać i smażyć, aż mięso nabierze białego koloru. Gdy to nastąpi całość podlać 1 szklanką wody i dusić do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać grzyby wraz z wodą w której się moczyły oraz zahartowaną śmietaną ( śmietana wymieszana z kilkoma łyżkami sosu ). Całość wymieszać i gotować tak długo

Świat Smaku
Ryż po meksykańsku 184

góry dziękuję. Wykonanie Cebulę drobno posiekać, parówki pokroić w kostkę. Wrzucić razem na rozgrzany olej, smażyć prze 5 minut. Dodać kukurydzę i fasolę  wraz z zalewą i dusić pod przykryciem. Dodać koncentrat do uzyskania odpowiedniego koloru. Pod koniec dodać sól, chili i pieprz ziołowy. Potrawę podawać z ryżem ugotowanym na sypko Uwaga – sprawdzona rada

Świat Smaku
Prażone jabłka babci Małgosi 175

Przygotowanie:  Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Na dno garnka wlewamy odrobinę wody, wrzucamy kawałki jabłek oraz dodajemy cukier. Całość dusimy do momentu, aż z owoców i cukru powstanie delikatny, gładki mus. Przekładamy do słoiczków. Gotowe jabłka możemy podawać jako deser, posypane przyprawą do kawy i deserów Kamis Specialite

Moja smaczna kuchnia
Sos kurkowy 234

wrzucam kilka suszonych grzybów (lub kostkę rosołową). Do wstępnie posmażonych kurek wlewam sam wywar z grzybów suszonych i podsmażam dalej redukując do ok połowy. Wlewam śmietanę i duszę co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję natką pietruszki. Rada :  Kurki musimy dobrze opłukać i oczyścić ponieważ pomiędzy blaszkami mogą znaleźć się

Mechanik w kuchni
Małże Amandes po francusku 967

praskę. Rozgrzewamy masło w garnku, dodajemy cebulę i czosnek. Wszystko solimy i pieprzymy. Czekamy aż się zeszkli. Gdy wszystko nam się podsmaży, dodajemy natkę z pietruszki i wino. Wszystko dusimy aż delikatnie zgęstnieje. Następnie dodajemy małże i potrząsamy garnkiem (podrzucamy) maksymalnie 5 minut! Do momentu aż wszystkie małże się otworzą, a przynajmniej większość. Pamiętajmy też

Zainspiruj się kuchnią
KASZOTTO Z BOTWINĄ 206

bulionu. Gdy kasza wchłonie płyn, dodaję kolejną porcję (ok. 3/4 szklanki).  Botwinę (liście i łodygi młodych buraków) płuczę, drobno kroję. Wrzucam do kaszy, dodaję kolejną porcję płynu i duszę razem, ciągle mieszając, dopóki kasza nie będzie odpowiednio miękka, a bulion w większości zużyty. Pod koniec dodaję majeranek i tymianek, doprawiam do smaku. Dodaję też masło, które pięknie się rozpuści

W kuchni Karmel-itki
Kurczak po indyjsku w sosie pomidorowo-maślanym... 267

łyżeczką Garam Masala. dodajemy pomidory z puszki (do puszki po pomidorach wlewamy wodę i opłukujemy puszkę, wylewając zawartość do garnka). Następnie dodajemy kurczaka i dusimy 30-40 min aż mięso będzie miękkie. Na sam koniec dodajemy łyżkę masła i mieszamy.  Następnie gotujemy ryż. Wodę do ryżu doprawiamy 1 płaską łyżką

Zainspiruj się kuchnią
Młoda kapusta... 148

kapusta puści sok), gotujemy aż zmniejszy swoją  objętość   i dodajemy następne porcje kapusty. Następnie dodajemy ziarenka smaku i dusimy aż kapusta zredukuję swoją objętość w garnku. Gdy kapusta zmięknie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę. Gotujemy aż będzie miękka. Jeśli mamy już wszystko w miarę miękkie

Zainspiruj się kuchnią
Smażone krewetki w tempurze 156

smażyć najpierw aby zmiękły). Na maśle podsmażamy czosnek i dodajemy końcówki kapusty, solimy. Następnie dodajemy grzybki mun, podsmażamy 5 min i dodajemy miód, pieprz i kozieradkę. Dusimy wszystko 5-10 min. Teraz musimy rozrobić nasz panierkę. Woda musi być bardzo zmrożona ! Ustawiamy małą miskę na panierkę w misce

Zainspiruj się kuchnią
Z dalekich wypraw #6 Pora na krem! Gotuje się akcja 204

łososia  1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Warzywa pokroiłam- pora w plasterki, ziemniaki w kostkę. Na maśle najpierw podsmażyłam pora, po chwili dorzuciłam pyrki. Po 15min. duszenia zalałam bulionem i gotowałam do miękkości (czyli kolejne 15min.). Lekko wystudziłam, dodałam jogurt i całość zblendowałam. Krem doprawiłam solą do smaku, dodałam gałkę muszkatołową.   Łososia podpiekłam w folii

bastalena
Owsiana szarlotka 319

łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka miodu  cynamon Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z odrobiną wody i dusimy ok. 15-20 minut, na koniec dodajemy dowolną ilość cynamonu. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie ubijamy białko na sztywno z szczyptą soli, a potem dodajemy posiekane orzechy. Włączamy piecyk. Na suchą

Truskawkowa Fiesta
WEGAŃSKIE CURRY Z LICZI. 191

być całe). Cebulę obieram i siekam, szklę na odrobinie oleju. Wrzucam cukinię, podsmażam, a następnie dodaję pastę curry. Dodaję mleczko kokosowe, doprowadzam do wrzenia. Wrzucam groszek i owoce liczi, duszę około 5-6 minut. Doprawiam pieprzem  i ewentualnie jeszcze pastą curry. Podaję z ugotowanym na sypko czerwonym ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Szarlotka z bezą kokosową 199

piekarnika i piec ok. 30 minut. ( ciasto musi zrobić się złote) Masa jabłkowo-orzechowa: Jabłka myjemy, obieramy , kroimy w ćwiartki ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dusimy z 2 łyżkami wody i dodajemy cukier , cukier waniliowy , kolendrę mieloną.Wyłączamy jabłka wtedy kiedy całkowicie odparują i wrzucamy zmielone orzechy. Na upieczone kruche ciasto wylewamy masę jabłkowo-orzechową. Beza kokosowa: Białka

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania