duszone - 2857 przepisów (strona:113/191)

Pasta paprykowa 262

grubym dnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy upieczoną i pokrojoną paprykę, płyn który się wydzielił podczas jej opiekania, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną papryczkę. Doprawiamy do smaku solą oraz cukrem. Dusimy paprykę mieszając od czasu do czasu przez ok 45 minut, aż sok odparuje a pasta stanie się gęsta. Na koniec doprawiamy octem jabłkowymi i balsamicznym. Miksujemy wszystko blenderem na gładką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z cukinią i cytryną inspirowany przepisem Gino D'Acampo 208

dużej patelni rozgrzać oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucić cukinię i podsmażyć na średnim ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dorzucić płatki chilli i skórkę z cytryny, dusić kolejne 3 minuty. Doprawić solą i dokładnie mieszać. W międzyczasie w dużym garnku gotować al dente makaron w osolonym wrzątku. Gdy makaron jest gotowy, dokładnie go odcedzić i wrzucić na patelnię

Gorący kąsek
Pikantna wieprzowina w pomidorach 186

oliwa  Przygotowanie:  Na oliwie podsmażamy plasterki czosnku razem z mieloną wieprzowiną, gdy mięso zmieni kolor, dodajemy puszkę pomidorów pelati razem z sokiem oraz cieciorkę, cayenne, oregano, dusimy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku, podajemy posypane posiekaną natką z pietruszki

Moja smaczna kuchnia
Delikatna zupa łososiowa z porem 223

filetu z łososia 85 ml śmietany 18 % sól i pieprz Przygotowanie: W garnku rozgrzej oliwę i usmaż cebulę posiekaną w drobną kostkę, dodaj pokrojonego w cienkie paseczki pora i duś ok 3 minut. Wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziemniaki pokrojone w kosteczkę, szczyptę soli i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj ok 20-25 minut, aż ziemniaki

Niezły Młynek
Pavlova z Karmelizowanymi Owocami 140

osuszamy. Cukier karmelizujemy na patelni na złoty kolor. Wlewamy sok z cytryny i gotujemy do momentu aż karmel nam się ponownie rozpuści. Dodajemy owoce i około 3 minut dusimy. Wykonanie: Bezę wykładamy na paterę. Do środka nakładamy krem. Na krem układamy owoce razem z sosem owocowym. Beza gotowa jest od razu do spożycia. Przechowujemy w lodówce. Samą bezę bez kremu

Made By Mom And Son
Makaron z łososiem i brokułami 171

piórka cebulę, następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory (jak ktoś woli to może najpierw je sparzyć i zdjąć skórkę), a na koniec łososia i brokuły. Zmniejszyć ogień i chwilę dusić, aż pomidory puszczą sok. Na koniec wszystko wymieszać z makaronem

Pasja Smaku
Gołąbki bez zawijania 242

stron na rozgrzanej patelni, na oleju. Obsmażone  przełóż do dużego rondla lub głębokiej patelni, zalej bulionem, dodaj pozostałą cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, liść laurowy, koncentrat pomidorowy. Duś pod przykryciem ok. 1 godziny, możesz również wstawić do piekarnika na temp. 180 stopni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Gulasz z karkówki na ostro 184

dolewam zimnej wody bo mięsko gulaszowe ma być miękkie (przeciwnie niż w rosole). Do mięsa dodaję cebulę i czosnek. Dosalam ok.2 łyżeczek i dodaję pieprz, paprykę, majeranek. Pod przykryciem duszę do miękkości na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Jeśli nie masz octu do marynaty zrób według mojego przepisu  domowy ocet jabłkowy

prawdziwe jedzenie
Walenty na boczku czyli cebularze na Dzień Zakochanych 149

miejsce na godzinę. Żeby się od spodu nie przykleiło podlewam trochę oleju. Przykrywam ściereczką.  Nadzienie: Kroję cebule i podsmażam na oleju, dodaję kawałki boczku, sól i pieprz i duszę pod przykryciem. Tak naprawdę mozna zrobić nadzienie bez mięsa albo z dodatkiem innych warzyw. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i roplaszczam ręką, można walkiem

prawdziwe jedzenie
Sznycle z indyka w sosie 403

wody i wlewamy do rosołowego sosu, wciąż mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i dodajemy koperek i syrop klonowy. Sprawdzamy czy mięso jest już miękkie a jeśli nie to dusimy jeszcze przez chwilę. Można ewentualnie jeszcze dodać więcej soli czy pieprzu.  Mięso propnuję podać z sałatką z  buraczków

prawdziwe jedzenie
Focaccia z brokułami i papryką 153

kulę kapką oleju i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na godzinę przykryte ściereczką. Nadzienie: Kroję cebulę i podsmażam na oleju, dodaję pokrojonego brokuła i paprykę, sól i pieprz i duszę pod przykryciem przez 5 minut. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i roplaszczam ręką, można wałkiem. Odcinam od góry kształt litery v, delikatnie koryguję palcami

prawdziwe jedzenie
Kolorowe szaszłyki 170

pieprzem. Papryki kroimy w kwadraty ok. 2 cm, z brokuła odcinamy różyczki a cebulę przecinamy w "łódeczki".  Nabijamy na patyczki na przemian mięso i kolorowe warzywa. Szaszłyki można dusić na patelni pod przykryciem w tłuszczyku wytopionym z mięsa albo w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Oczywiście jest to tylko propozycja, a więc jeśli są to nielubiane

prawdziwe jedzenie
Modra kapusta w czerwonym winie 112

soli. Dodaję poszatkowaną kapustę. Smażę kilka minut,  w tym czasie obieram jabłka i ścieram na tarce.  Dokładam jabłka, posypuję łyżeczką cynamonu, łyżeczką cukru i dolewam wytrawne wino. Duszę pod przykryciem a gdy kapusta jest miękka doprawiam solą i pieprzem do smaku

prawdziwe jedzenie
Konfitura z truskawek 162

puszczą sok. Zwiększamy płomień i doprowadzamy do wrzenia. Nakrywamy pokrywką i odstawiamy na kilka godzin.  Można też do następnego dnia. Znów doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu dusimy prawie godzinę aż truskawki zaczną się rozpadać a sok powoli zgestnieje. Konfiturę przelewamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do ostygnięcia

prawdziwe jedzenie
Obiad bez mięsa 258

wypełnienia pojemnika. Kapusta w trakcie gotowania zmniejsza objętość więc nie martwimy się tym, że nie całą upchniemy do pojemnika od razu. W drugim pojemniku gotujemy groch - we wkładce do duszenia - z dodatkiem wody. Dodajemy przyprawy (bez soli) i po kilka łyżek oleju do każdego koszyczka. Nastawiamy maszynę na godzinę. Gdy warzywa zaczną mięknąć możemy dodać trochę soli i delikatnie zamieszać

prawdziwe jedzenie

Proponowane wyszukiwania