duszone - 2857 przepisów (strona:112/191)

Szarlotka z lodami według Magdy Gessler 239

spożywczą i odkładamy do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je oraz kroimy w kostkę. Umieszczamy w garnuszku z dodatkiem cukru i cynamonu. Całość dusimy na małym ogniu około piętnastu minut.  Po schłodzeniu ciasta dzielimy go na dwie części: większą około 2/3 objętości  i  mniejszą 1/3. Mniejszą odkładamy do lodówki. Papierem

Kolizje Smaków
Cukinie faszerowane mięsem mielonym z mozzarella 188

wydrążamy środek. Miąższ drobno kroimy. Dorzucamy do przesmażonego mięsa. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i ostrą papryką (my wrzucałyśmy po około ½ łyżeczki). Całość dusimy około 5 minut. W tym czasie siekamy natkę pietruszki i dorzucamy na patelnię. Mieszamy wszystko i zdejmujemy z gazu. Przy pomocy widelca nakładamy farsz do cukinii. Z wierzchu posypujemy pokruszoną

Kolizje Smaków
Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 153

smaku. Naczynie zamykamy i wstawiamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika. Pieczemy 2 do 3 godzin aż wołowina zmięknie. Sprawdzamy co jakiś czas nakłuwając wołowinę widelcem. W czasie duszenia się wołowiny przygotowujemy dodatki. Pieczarki starannie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie przekładamy go na durszlak i osuszamy na papierowym ręczniku. Odcinamy nóżki, a kapelusze kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy ½ łyżki

Kolizje Smaków
Curry z kurczakiem i batatami 238

zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni.   Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy bataty, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 10 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry i pastę curry. Ilość pasty curry zależy od ostrości jaką

Mania Gotowania
Pochwała pomidora czyli makaron z prostym sosem pomidorowym 169

głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej trochę oliwy i wrzuć cebulę. Gdy się zeszkli dodaj czosnek i chilli i smaż aż zaczną pachnieć. Następnie dodaj pomidory, zmniejsz ogień i duś sos przez ok. 20-30 min. (w zależności od ilości wody w pomidorach), aż sos zgęstnieje.  Pod koniec dopraw sos: dodaj sól, pieprz do smaku, odrobinę octu z czerwonego

Chilli Czosnek i Oliwa
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 461

rondlu z grubym dnem rozgrzałam oliwę, przesmażyłam na niej chilli i przełożyłam do niej paprykowo-bakłażanową pastę. Następnie doprawiłam do smaku koncentratem, octem, solą i cukrem.  Pastę dusiłam przez 45 minut - nie jest to sztywny czas. Bardziej chodzi o przegryzienie się smaków i uzyskanie gęstej i kremowej konsystencji. Gorący sos przełożyłam do czystych, małych słoików, dobrze zakręciłam i ustawiłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Wiejska zapiekanka w stylu greckim 266

rozdrabniając drewnianą łyżką, aż zmieni kolor.  Dodaj passatę pomidorową, dopraw solą, pieprzem, oregano, cynamonem i miętą. Jeżeli używasz chilli, dodaj ją teraz do sosu. Niech sos się dusi, a w tym czasie zajmij się warzywami. Rozgrzej oliwę na patelni grillowej lub zwykłej patelni. Warzywa smaż z dwóch stron partiami, aż będą zezłocone, przyprawiając solą i pieprzem. Uzupełniaj oliwę

Chilli Czosnek i Oliwa
Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara 170

długo, aż znajdujące się w niej cukry (a jest ich sporo) zaczną się karmelizować ( czyli zamieniać w karmel pod wpływem wysokiej temperatury ). Aby osiągnąć ten proces, cebulę należy dusić na małym ogniu (uważamy, aby się nie przypaliła), cierpliwie i powoli, ok. 40-45 minut , aż wspaniale zbrązowieje i stanie się lekko słodka, delikatna i aromatyczna. Taka cebulka

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki 183

Dorzuć marchewki, świeże pomidory, przecier pomidorowy, liście laurowe, natkę pietruszki i pomidory z puszki. Dopraw czerwonym octem winnym (ok. 2 łyżki), solą i pieprzem. Podlej ok. 300 ml. wody. Duś na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj ugotowaną fasolę i wymieszaj. Potrawę przykryj i wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Możesz wstawić patelnię, jeżeli twoja nadaje

Chilli Czosnek i Oliwa
Parmigiana z patisonów - włoska zapiekanka serowa 311

sól, pieprz  naczynie do zapiekania ok. 30 x 20 cm Przygotowanie: W rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż 2-3 minuty. Dodaj pomidory i duś sos przez ok. 30 minut aż zgęstnieje . Spróbuj i dopraw solą, pieprzem i cukrem. Możesz sos zmiksować na gładko, ale ja tego nie robiłam. Obierz patisony i pokrój je na plastry

Chilli Czosnek i Oliwa
Lasagne bożonarodzeniowa 651

pieczarki puszczą swój sok, a ty poczekaj, aż prawie cały odparuje. Wtedy wlej sos pomidorowy i wszystko wymieszaj. Ewentualnie możesz rozrzedzić kilkoma łyżkami wody. Zmniejsz ogień do małego i duś całość przez około 2 godziny - mięso stanie się bardzo delikatne.  Roztrzep jajka w dużej misce i wmieszaj w nie ricottę, mozzarellę oraz parmezan. Dodaj przyprawy oraz natkę. Wymieszaj. Nagrzej

Chilli Czosnek i Oliwa
Tortilla z chorizo i fasolą - śniadanie dla Dwojga 158

dodaj fasolę oraz dymki i smaż przez chwilę. Następnie dodaj pora oraz rozgnieciony czosnek i smaż wszystko przez 5 minut. Dodaj pomidory oraz chorizo pokrojone w półplasterki. Wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i małym chlustem octu winnego. W tym czasie rozmąć jajka z solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Na drugiej patelni na dużym

Chilli Czosnek i Oliwa
Jajka zapiekane z botwinką i parmezanem 165

parmezan Przygotowanie: Odetnij liście botwinki od buraczków. Dokładnie je umyj i posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Duś 2-3 minuty po czym dodaj liście botwinki i natkę pietruszki. Gdy zwiędną (po kolejnych 2-3 minutach), dodaj rozgnieciony czosnek i smaż jeszcze minutę. Dopraw gałką muszkatołową, solą

Chilli Czosnek i Oliwa
Paella de verduras (wegetariańska) 217

płynu i zgęstnieją.  Dodaj fasolę z puszki oraz 200 g wybranych warzyw. Dopraw szafranem rozrobionym w 2 łyżkach wrzątku i papryką wędzoną. Dolej wodę lub bulion, wymieszaj i duś 20-30 minut ( jest to szczególnie ważne, gdy dodajesz wodę, ponieważ musi ona nabrać smaku od warzyw, dzięki temu ryż będzie smaczny, jeżeli dodasz bulion możesz smażyć warzywa krócej ). Spróbuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Penne z klopsikami z kiełbasy i cukinią 152

Warzywa dorzuć na patelnię do klopsików i smaż kolejne 5 min. Zagotuj wodę na makaron. Dodaj pomidory, wodę i dopraw nasionami kopru włoskiego oraz płatkami chilli. Zmniejsz ogień i duś przez 10 min. Jednocześnie wrzuć makaron do wrzątku - powinien być gotowy razem z sosem. Dopraw sos octem balsamicznym, solą i pieprzem. Odcedź makaron i wymieszaj z sosem. Podawaj posypany startym

Chilli Czosnek i Oliwa