duszone - 2857 przepisów (strona:109/191)

CHILI CON CARNE by Walec – 4 zł 241

więc na zdjęciach wersja bez kukurydzy), natomiast fasolę wlewamy do garnka WRAZ Z ZALEWĄ (jest tam mnóstwo skrobi, która zagęści nam sos). Doprawiamy łyżeczką oregano i wszystko dokładnie mieszamy. Dusimy wszystko razem na małym ogniu przez ok. 7 min. 7. ŚMIETANA (3 min): do sosu dodajemy ok. 200 ml śmietany (najpierw łyżeczkę śmietany, mieszamy, później resztę) można mniej, jak wolicie

Nerds Kitchen
LASAGNE ZE SZPINAKIEM, KURCZAKIEM I SEROWYM BESZAMELEM – 4,80 zł 664

szklimy na łyżce masła ok. 3 min. Następnie dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku i smażymy razem jeszcze 1 min. Dorzucamy szpinak (jeśli macie świeży, opłuczcie przed włożeniem), mieszamy wszystko i dusimy ok. 5 min (jak macie mrożony, to do chwili aż się całkowicie rozmrozi, a cała woda wygotuje – jeśli szpinak będzie wodnisty, lasagne będzie się rozwalać!). Na koniec dodajemy sól, pieprz

Nerds Kitchen
Gołąbki bez zawijania 270

obtoczyłam w mące i obsmażyłam z każdej strony. Przesmażone ułożyłam w głębokim woku, zalałam je bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostałą przesmażoną cebulkę. Dusiłam pod przykryciem ok 1,5 godziny. Pod koniec tylko odkryłam je i zredukowałam ilośc sosu. Gołąbki podałam z ziemniakami. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Letnie śniadanie z dzieciństwa. 250

patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora (warto go wcześniej sparzyć i obrać ze skórki ale jak się komuś nie chce, to i tak będzie dobre). Przykrywamy i dusimy, co jakiś czas mieszając,  aż zrobi się papka. Solimy pieprzymy, mieszamy. Wbijamy dwa jajka jak na sadzone, czekamy aż białko się zetnie dopiero wtedy delikatnie rozbełtujemy jajka. Kładziemy

Brzuszki Łakomczuszki
Żeberka z marynaty musztardowo-miodowej 193

smażyć żeberka na dużym ogniu, aż do zarumienienia z obu stron. Przełożyć do rondla, dolać wodę, tak prawie do zakrycia żeberek.Dodać pokrojoną marchewkę, cebulę i wszystko razem dusić na wolnym ogniu do miękkości żeberek

Moje domowe kucharzenie
Wyprawa do Republiki Czeskiej, czyli housowy knedlik z gulaszem myśliwskim z jelenia na ciemnym piwie 219

następnie dodałem przyprawy do gulaszu. Doprawiłem gulasz sokiem z całej limonki, solą i czarnym, świeżo mielonym pieprzem, odrobiną słodkiej papryki w proszku i szczyptą pieprzu kajeńskiego. Tak przygotowany gulasz dusiłem na małym ogniu, aby odparował z niego nadmiar płynu - aż do jego podania, w przypadku gdyby gulasz robił się zbyt gęsty można dodać do niego wody. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyłem

Wyprawy kulinarne
Sentymentalna podróż do Austrii, czyli polędwica wieprzowa w stylu wiedeńskim 271

następnie ją odwracając. Zabieg ten powtórzyłem czterokrotnie - ze wszystkich stron. Po wstępnym podsmażeniu polędwicy dodałem na patelnię około 100 ml czystej wody i zmniejszyłem ogień. Patelnię przykryłem pokrywką. Polędwicę dusiłem na małym ogniu z każdej strony przez około 20 minut - co 5 minut odwracając mięso. Po tym czasie, kiedy woda z patelni całkowicie wyparowała, ponownie zwiększyłem ogień i przez kilkadziesiąt

Wyprawy kulinarne
Pyszna Grecja, czyli kotlety jagnięce z pieczonymi ziemniakami, tzatzikami z granatową salsą i słoneczną sałatką 161

półplasterki szalotki, pokrojony w plastry ząbek czosnku, szczyptę tymianku, pół łyżeczki kminku, pół łyżeczki kminu rzymskiego, 3 łyżki oliwy, szczyptę soli i niewielką ilość świeżo zmielonego pieprzu. Całość dusiłem pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki zrobiły się miękkie i lekko przyrumienione. Roszponkę wymieszałem w misce z pokrojonymi na połówki pomidorami koktajlowymi, 2 pokrojonymi w półplasterki szalotkami, kilkoma

Wyprawy kulinarne
Pasta z pietruszką, szynką parmeńską, groszkiem i orzechami włoskimi 137

pieprzem. Dodajemy 3/4 pęczka posiekanej lub porwanej natki pietruszki oraz groszek i wlewamy 5 łyżek wody z gotującego się makaronu (skrobia znajdująca się w tej wodzie zagęści nam sos). Dusimy na wolnym ogniu składniki, wrzucamy na patelnię makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy pozostałą natką pietruszki oraz posiekanymi orzechami

Mango Papaja
Jak szybko przygotować śliwkowy sos? 139

Kamis) Przygotowanie: Wypestkowane śliwki dzielmy na ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy owoce, dodajemy cukier, wodę i cynamon z wanilią oraz rozprowadzoną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną. Całość dusimy aż sos zgęstnieje. Podajemy na ciepło z ulubionymi lodami

Moja smaczna kuchnia
Leśna tarta z kurkami i orzechami włoskimi 195

Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na 40 minut. W tym czasie umyć grzyby, osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju rzepakowym. Dodać kurki - dusić pod przykryciem około 15 minut. Zdjąć pokrywę i smażyć jeszcze kilka minut, aż zgromadzony płyn odparuje. Schłodzone ciasto rozwałkować. Ciastem wyłożyć blachę do tarty średnicy około 25 cm. Dobrze docisnąć

kolorowotorcikowo
Krewetki na ostro 121

paseczki, paprykę pokrojoną w paski i całe kolbki kukurydzy, dodajemy krewetki, pomidory, wodę i obsmażamy ( ok 5 minut) następnie dodajemy przyprawy, pietruszkę, kiełki i szczypiorek. Wszystko dusimy ok 15 minut, aż woda wyparuje i powstanie sosik.  Podajemy ze świeżym pieczywem i masełkiem czosnkowym  Smacznego

Niezły Młynek
TARTA / QUICHE Z KURCZAKIEM I CEBULĄ – 3,75 zł 287

stała się nieco lepka i lekko przyrumieniona. Po 5 minutach lekko ją solimy oraz dodajemy szczyptę mielonego pieprzu i dolewamy kieliszek białego wina lub whiskey (można pominąć alkohol) i dusimy jeszcze ok. 5 min. Przekładamy cebulę do miski, a naczynie w którym ją smażyliście idealnie nada się do smażenia kurczaka, ponieważ zostało tam dużo cennego smaku. 3. PIERSI Z KURCZAKA

Nerds Kitchen
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I RUKOLĄ – 4,50 zł 1149

zamarynowanego kurczaka smażymy na małej ilości oleju na średnim ogniu – z jednej i drugiej strony po ok. 2 min do lekkiego zarumienienia. Następnie przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy kurczaka jeszcze ok. 4 min z każdej strony na małym ogniu. Kurczak będzie gotowy, jeśli wgłębienie po lekkim naciśnięciu palcem na środek piersi natychmiast powróci do poprzedniej formy – ciężko przekazać ten sposób

Nerds Kitchen
Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest 199

ratatouille , Turcy przygotowują szakszukę , Hiszpanie mają gulasz o nazwie pisto , a Włosi ciambottę . Ale greckie briami jest trochę inne, bo warzywa piecze się razem w piekarniku, a nie dusi. To o wiele mniej roboty, niż z ratatouille , w którym warzywa trzeba smażyć osobno. Przy briami warzywa kroimy, mieszamy i wstawiamy do piekarnika - danie robi się dalej samo. Wersja dla leniwych

Chilli Czosnek i Oliwa