głębokiego rondla 2. Posiekane cebule udusić na patelni na smalcu, wsypać paprykę - wymieszać 3.Przełożyć do rondla, wymieszać z mięsem, dodać pokrojoną marchewkę, zalać szklanką wody i dusić około godziny na wolnym ogniu- często mieszać by nie przypalić, dolewać wody 4. Pół godziny przed końcem gotowania dołożyć koncentrat pomidorowy , pokrojony czosnek- wymieszać 5. Kapustę wypłukać , jeśli kwaśna, albo
Proste Potrawymasła. Jak już osiągnie żądany kolor również mielimy. Do mięsa i cebuli wbijamy jajko i wsypujemy kaszę mannę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Nas patelni chwilę dusimy szpinak z przeciśniętym czosnkiem. Mięso rozdzielamy na 2 części. Jedną mniejszą i drugą większą. Do mniejszej dodajemy podduszony szpinak – mieszamy. Na folii spożywczej rozkładamy „czystą porcję mięsa
Proste Potrawykostkę, dodajemy zmiażdżony czosnek, liście, pieprz, goździki i dobrze mieszamy, chwilę smażymy na głebokiej patelni Dolewamy wino, dokładamy pokrojone drobno pomidory, doprawiamy cukrem i cynamonem - gotujemy, a raczej dusimy pod przykryciem około 15-20 min, w trakcie dodajemy sól, często mieszamy Gdy sos lekko przestygnie należy go zmiksować, teraz wystarczy polać nim ryż lub makaron. Mnie pasowała do tego
Proste Potrawynatka ), odrobina kostki rosołowej lub wywar rosołowy około 1/2 l Przygotowanie: Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i zalać rosołem - gotować 10 min. Umytą rzodkiewkę pokroić na grube plastry i dusić 5 min na maśle Dodać do ziemniaków i gotować do miękkości warzyw Przyprawić solą, pieprzem, jeśli nie gotowaliśmy na rosole dodać odrobinę kostki- wymieszać Wlać do miseczek i dodać łyżkę
Proste Potrawybułka tarta cukier, olej do smażenia, sos sojowy Przygotowanie: Pokrojoną drobno cebulę i utarty czosnek w moździerzu ( 2 ząbki ) przesmażamy na oleju Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, przykrywamy pokrywką i dusimy razem około 10 min. Jeśli sos nie odparuje dodajemy łyżkę bułki tartej i mieszamy do połączenia składników Po przestudzeniu masy pieczarkowej dodajemy do niej mięso mielone, sól, pieprz, majeranek
Proste Potrawyprzełożyć do garnka (najlepiej takiego z grubym dnem), wlać niewielką ilość wody, dodać liść laurowy, 3 ziarnka ziela, czuszkę, majeranek, paprykę w proszku, przekrojone na pół śliwki, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu Cebulę pokroić i przesmażyć, kiełbasę również, paprykę pokroić w paski Gdy mięsa będą prawie miękkie dodać pokrojone ziemniaki oraz przesmażoną cebulę, kiełbasę
Proste Potrawyucisnąć by je spłaszczyć Każdy kawałek posypać lekko solą i pieprzem Na patelni rozgrzać tłuszcz i ułożyć mięso, smażyć krótko około 3 min. z każdej strony, dodać pokrojony czosnek- dusić chwilę pod przykryciem Dodać mieszając śmietanę i musztardę, rozmieszać razem i doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Danie niewyszukane, a szybkie i smaczne :) Podane z młodą kapustą , fasolką szparagową czy gotowanym
Proste Potrawyłupin Warzywa; papryki, cukinię, pomidory i zioła umyć Cebulę obrać i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną paprykę, później cukinię - razem poddusić Dołożyć pokrojone na pół pomidorki, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu do momentu, aż pomidory puszczą sok, a potem płyn nieco się zredukuje Dodać pokrojone zioła i parówkę, przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem Wsypać bób i wszystko
Proste PotrawyPrzedstawiam propozycję na szybką przekąskę lub lekki obiad. Zwykle przygotowuję szpinak jako dodatek do dań np. ryby lub makaronu. Duszę go wówczas z dużą ilością czosnku i śmietaną. Tym razem chciałam by było lżej i przygotowałam szpinak właściwie saute bo jedynie z dodatkiem parmezanu i odrobiny soli. SKŁADNIKI (na 2 porcje) 2 duże garście liści szpinaku 2 wiejskie jajka
OstryKęsrozpuszczonego smalcu. Całość przyprawiłem sporą ilością czarnego świeżo zmielonego pieprzu, szczyptą soli i kilkoma gałązkami świeżego tymianku, który drobno posiekałem. Całość zagotowałem, a następnie dodałem 300 ml wody i dusiłem pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez dwie i pół godziny, aby żołądki stały się całkowicie miękkie, a jabłko i cebula uległy rozgotowaniu. Ziemniaki ugotowałem w osolonej wodzie do miękkości
Wyprawy kulinarneużyć blendera i zmiksować wszystko całkowicie ale ja wolę wersje z kawałkami . Gdy już mamy rozdrobnione warzywa dodajemy przecier pomidorowy, fasolę oraz przyprawy i na małym ogniu pod przykryciem dusimy około
NaKońcuJęzykawydrążamy, usuwamy pestki, miąższ kroimy na małe kawałki. Ziemniaka obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy masło w rondelku, dodajemy dynię i ziemniaka, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i imbirem, dusimy ok. 10 minut cały czas mieszając. Wlewamy gorący rosół, dodajemy pokrojony ser i gotujemy około 5 minut . Zestawiamy z ognia, wlewamy odrobinę śmietanki, doprawiamy chili, dodajemy 1 łyżeczkę cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzeszklić na smalcu. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso, cebulę, bułkę i czosnek razem zmielić. Do otrzymanej masy wbić jajka, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną "Kucharka", dodać tłuszcz z duszenia cebuli, dobrze wymieszać. Formować najpierw płaskie placki, na środku każdego położyć łyżkę nadzienia z pieczarek, uformować kotleciki ( nie powinny być zbyt duże), obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Najlepiej smakują
Praktyczna plpęczek botwinki ogórek kilka rzodkiewek 4 jajka jogurt grecki duży pojemnik 100- 200ml jogurtu naturalnego sól i pieprz szklanka wody Botwinkę kroimy w bardzo drobną kostkę dusimy w małej ilości wody do miękkości... Oba jogurty mieszamy ze sobą dodajemy pokrojone w kostkę rzodkiewkę i ogórka, dodajemy wystudzony wywar z buraków...gdy chłodnik jest za gęsty dodajemy wody...przyprawiamy
NaKońcuJęzykaszkl. bulionu warzywnego Bulion warzywny wlewamy do woku...por, kapustę pekińska szatkujemy i dodajemy do bulionu wrzucamy również kalafior rozdrobniony na różyczki i fasolkę zieloną...I dusimy do miękkości...po tym czasie odlewamy nadmiar wody.. Grzybki mun jeśli były suszone to przyrządzamy z przepisu zamieszczonego na opakowaniu... Pieczarki i grzybki mun dodajemy do woku i wszystko razem
NaKońcuJęzyka