waniliowego , 1 szklanka wody. Przygotowanie: Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, zalewamy je wodą i dusimy do rozgotowania. Możemy pomóc sobie praską do ziemniaków i trochę porozbijać kawałki jabłek. Dodajemy miód i cukier waniliowy (u mnie taki co sama robiłam). Gorący mus przekładamy do wyparzonych słoików
Aga w kuchninajlepiej na noc). Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na maśle, aż się zarumieni. Następnie zalewamy wodą, tak aby poziom wody przykrywał marchewki i dodajemy pół łyżeczki cukru. Dusimy pod przykryciem, aż marchewki będą miękkie. Na koniec zwiększamy ogień, odparowujemy wodę, jeszcze chwilę podsmażamy i zdejmujemy z gazu. Cukinię kroimy w paski za pomocą obieraczki do warzyw. Kroimy
Czerwona Porzeczkadużych pomidorów 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki soli ziołowej 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka octu Przygotowanie: Pomidory myjemy i kroimy w dużą kostkę. Układamy w garnku i dusimy na małym ogniu 15 minut. W między czasie bardzo drobnie kroimy czosnek i dodajemy do pomidorów. Kiedy pomidory będą uduszone, przesiewamy je przez sito. Wlewamy do garnka, dodajemy sól, pieprz
Kuchnia Łukaszapół-talarki pokrojoną cebulę i w małą kostkę pokrojoną marchew. Kiedy cebula z marchwią się zeszkli na górę układamy nóżki królika, zalewamy 1 litrem wody, solimy i pieprzymy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę Kiedy królik będzie uduszony, wylewamy wodę w której się gotowali kalafior i ziemniaki, wlewamy mleko i miksujemy za pomocą blendera. Wedle uznania solimy. Serwujemy
Kuchnia Łukaszaosuszamy na papierowym ręczniczku. Smażymy na rozgrzanej patelni, aż kurczak lekko się zarumieni, dodajemy jedną chochlę wody, w której się gotuje makaron. Kurczaka solimy, pieprzymy i dodajemy sos pomidorowy, dusimy pod przykryciem ok. 5-10 minut. Do makaronu dodajemy kurczaka i majeranek, wszystko dobrze mieszamy. Makaron serwujemy posypany serem lub zieleniną. Smacznego
Kuchnia Łukaszaolej sól, pieprz Przygotowanie: Umyte pieczarki i średnią cebulkę kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy cebulę. Kiedy cebula będzie lekko zeszklona dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Do uduszonych pieczarek dodajemy śmietankę, sól i pieprz, dokładnie mieszamy i redukujemy sos na małym ogniu przez ok. 5-10 minut. Smacznego
Kuchnia Łukaszaryży Mieszanka warzyw (400 g) 2 łyżki słodkiego sosu chilli szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni, dodajemy sos chilli, 2 szklanki wody, mieszamy i dusimy 10 minut. Do warzyw dodajemy ryż, mieszamy, solimy i pieprzymy, i gotujemy pod przykryciem 30 minut. Przed serwowaniem posypujemy szczypiorkiem. Smacznego
Kuchnia Łukaszapapryka w proszku Przygotowanie: Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy pieczarki będą lekko usmażone dodajemy śmietankę, solimy, pieprzymy i dusimy przez 5 minut, aż nadzienie zgęstnieje. Z bułki wydrążamy środek. Na same dno wkładamy masło, na masło układamy pieczarki i posypujemy zmielonymi orzechami. Na górę bułki wbijamy jajko solimy, pieprzymy
Kuchnia Łukaszatłuszcz z boczku, następnie dodajemy kiełbasę i cebulę i smażymy przez ok. 7 min. Bardzo drobno kroimy kapustę, a ziemniaki w dużą kostkę, dodajmy do pozostałych składników i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 min, do miękkości kapusty. Do garnka wlewamy bulion, solimy, dodajemy pieprz i bazylię, i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min. Jeżeli chcemy
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: 500 g pieczarek 0,5 puszki kukurydzy 3 ugotowane jajka Jabłko Puszka czerwonej fasoli 4 łyżki majonezu. Sól, pieprz Przygotowanie: Pieczarki kroimy w pół talarki i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 7 min. Kukurydzę i fasolę odsączamy i przemywamy pod zimną wodą. Jabłka i jaja kroimy w kostkę. W dużej
Kuchnia Łukaszamięsa Przygotowanie: Na średnik ogniu obsmażamy mięso mielone przez ok. 10 min, po tym dodajemy pomidory (ja użyłem domowych, zmielonych w malakserze i przetartych przez sito) i dusimy ok. 20 min, pod koniec dodajemy pikantną przyprawę do mięsa, sól i pieprz. Ziemniaki kroimy w podłużne plastry (ja nie obierałem ze skóry, po prostu bardzo dokładnie umyłem
Kuchnia Łukaszaczosnkiem i posiekana papryczką chilli. Formujemy niewielkie kulki. Następnie obtaczamy klopsy w słoneczniku Na patelni z grubym dnem przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami układamy klopsy i pod przykryciem dusimy około 20 min na średnim ogniu
NaKońcuJęzykakostkę cukinię, a kiedy ta lekko się przesmaży, dodaję kukurydzę i fasolę. Chwilę mieszam, po czym wrzucam ryż, dodaję koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i wędzoną, pieprz. Doprawiam sosem sojowym. Duszę na małym ogniu 3 minuty, po czym od razu podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkibędzie płynny, dodaję miodu, liść laurowy i ziele angielskie, wrzucam cebulę i wszystko razem podsmażam. Podlewam winem, a gdy to odparuje, dodaję ocet, sok z cytryny. Duszę całość do całkowitej miękkości, a na końcu doprawiam solą i pieprzem. Jeśli chcesz przygotować więcej konfitury, umieść ją w wyparzonych słoiczkach, pasteryzuj od chwili zagotowania wody przez 10-12 minut. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiUgotować makaron. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Dynię obrać, wydrążyć pestki i miąższ, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Zalać odrobiną wody i dusić do miękkości dyni. Gdy dynia będzie miękka, dodać usmażonego wcześniej indyka i zalać śmietaną. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki oraz gałką muszkatołową. Na koniec do sosu dodać
Zgrabne Gotowanie