duszone - 2857 przepisów (strona:99/191)

Makaron z wędzonym łososiem na cydrze 205

około 4 łyżek zamiast tego białego wina- bo akurat nie mam -bazylia- moja slabość-daję wszędzie- zamiast natki pietruszki Gotuję chifferi rigati w osolonej wodzie, a międzyczasie, na maśle duszę czerwona cebulę pokrojoną cieniutko w paseczki. Przykrywam. Kroję łososia na kawałki, dodaję do cebuli, mieszam całość i zamykam. Po chwili dodaję cydru i czekam aż odparuje. Cydr było moim eksperymentem

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka ziemniaczana nienudna 156

gdyż odmiana ziemniaków, które są u mojej babci, jest dość krucha i szybko się piecze. Zresztą mogę zapewnić, że brytfanna Toscana w jakiś sposób skraca czas tak pieczenia jak duszenia! Zdjęcie gotowego dania jest zupełnie nieoddające prawdziwego wyglądu, smacznego i kolorowego gdyż było już ciemno, aparat kieszonkowy.....i nie mogę się doczekać kiedy odbiore z naprawy obiektyw. Kolacja była pyszna

Z Kuchni Do Kuchni
NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU 4231

dodać do niej mielone mięso, oregano, trochę soli i pieprzu i podsmażyć. Następnie zalać pomidorami z puszki, dodać fix lub przyprawę do dań meksykańskich, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić całość kilka minut, na małym ogniu. Dodajemy odsączone pozostałe składniki, tzn. czerwoną fasolę, kukurydzę, groszek, fasolkę szparagową i zagotowujemy. Na końcu dodajemy pokrojone w małą kostkę ogórki i pokrojoną paprykę

Smaczne Zdrowe
Mielone w sosie pieczarkowym (na parze) (porcja 200 g mięsa - ok. 500 kcal) 182

składniki mieszamy, dodajemy sól, pieprz i lepimy małe spłaszczone kotleciki. 3. Gotujemy w parowarze 20 min. Sos: 1. Pieczarki kroimy drobno i podsmażamy na maśle, dodajemy cebulę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. 2. Zalewamy pieczarki i cebulę bulionem (mały garnuszek). Teraz niech się pogotują. 3. W szklaneczce mieszamy śmietanę z mąką, na gładką "pastę", dodajemy po łyżce bulionu

Malowane smakiem
Drożdżowe z pieczarkami 177

ciasto i odstawić pod przykryciem na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Przygotować farsz: Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać pieczarki. Dusić pod przykryciem do miękkości. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w ok. 1/2 szklanki zimnej wody. Dodać do farszu, zagotować. Połączyć ze śmietaną, żółtkiem oraz przyprawami (sól, pieprz).  Paski zwinąć w rulon

W kuchennym oknie Ewy
Ravioli ze szpinakiem 243

odłożyć w chłodne miejsce na ok. 30 minut. W międzyczasie obrać pomidorki ze skóry i pokroić w drobną kosteczkę . Oprószyć solą pieprzem. Szpinak wykładamy na patelnię i dodajemy masło. Dusimy do momentu powstania papki . Następnie dodać starty parmezan , seler, ser ricotta , doprawić do amku pieprzem i solą , tymiankiem i dokłądnie wymieszać. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkować na kształt prostokąta

Słodkości i nie tylko
Kluski śląskie z żeberkami 261

podałam je z żeberkami. Zaczynamy.    Składniki: ziemniaki mąka ziemniaczana + łyżeczka mąki ziemniaczanej zółtko 1 łyżka oliwy Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu , dusimy ziemniaki i studzimy. Ostudzone ziemniaki dajemy do miski, dzielimy na cztery równe części. Z jednej części wyciągamy ziemniaki, na puste miejsce nasypujemy mąki ziemniaczanej. Dodajemy jajko, oliwę i ziemniaki wcześniej

Smaki Edyty
94.Popołudnie z Felixem: czyli szybkie żytnie muffinki szpinakowe z pomidorkami koktajlowymi i wędzonym, białym serem na orz 158

chłodzenia (;) W tym czasie czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cząstki czosnku aż do ozłocenia, dodajemy gniazda szpinaku, podlewamy jedną łyżką wody i dusimy chwilę aż do rozmrożenia i podgrzania. Szpinak doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce do ostudzenia.  Piekarnik ponownie nagrzewamy do 180*C (termoobieg). Pomidorki koktajlowe

Symfonia Smaków
Pierogi z kapustą i grzybami 166

żółtko WYKONANIE Z mąki i pozostałych składników wyrabiamy ciasto, powinno być szkliste. Kapustę spłukujemy wodą, odgotowujemy do miękkości. Grzyby zalewamy wodą moczymy, a potem gotujemy ok . 1 godz. Cebulkę dusimy na oleju, dodajemy pokrojone grzyby i dalej obsmażamy tak ok 10 min.. Kapustę przecedzamy przez sito, jak ostygnie odciskamy, szatkujemy nożem, można przekręcić przez maszynkę. Do kapusty dodajemy uduszone

W kuchennym oknie Ewy
Penne pełnoziarniste z kurczakiem w sosie śmietanowo - paprykowym 333

kremówka czosnek niedźwiedzi  Skworcu odrobina masła  Wykonanie: Makaron oczy wiście gotujemy w osolonej wodzie. Ćwiartkę z kurczaka obsmażyłam na maśle, po czym podlałam odrobiną wody, przykryłam i dusiłam kilkanaście minut. Kiedy mięso było już miękkie i ładnie odchodziło od kości, obrałam je i podzieliłam na mniejsze kawałki. Doprawiłam przyprawami, wyłożyłam na nie ugotowany makaron, przesmażyłam wszystko kilka sekund

Blondynka Gotuje
Zielone warzywne curry 191

wlewamy trochę mleka kokosowego. Mieszamy rózgą, po czym dolewamy resztę mleka, dodajemy imbir, listki limonki, sos rybny i bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. Curry doprawiamy solą i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Chow mein 353

olejem, i podsmażamy kurczaka, dodajemy czosnek posiekany drobno z cebulą. Podsmażamy przez 2-3 minuty i dodajemy makaron z warzywami. Wlewamy sos z 1/3 szklanki wody i dusimy 2-3 minuty.  Smacznego

Niezły Młynek
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 310

cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista dodajemy mięso. Smażymy, mieszając, aż zmieni kolor. Lekko solimy i pieprzymy. Wlewamy przecier pomidorowy. Wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie, chili i gałkę. Dusimy przez 10 minut. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekany drobno koperek, a następnie zostawiamy sos do przestudzenia. Gdy nie będzie już gorący, ścieramy na tarce pół kuli

Poezja smaku
Pieczona karkówka z sosem z podgrzybków 363

chcemy przecież, żeby potem nie było ich widać na talerzu, prawda? Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle do zeszklenia. Pokrojone na cząstki grzyby dorzucamy na patelnię i dusimy. Grzyby wydzielą z siebie sok, można podlać 3-4 łyżkami wody. Gdy zmiękną i nabiorą „połysku” dodajemy sól, pieprz oraz śmietankę. Całość mieszamy dokładnie i pozostawiamy na ogniu

PastelFood
Makaron z pieczarkami, cukinią, fetą i suszonymi pomidorami 584

pieczarki pokroić w plastry lub dużą kostkę. Usmażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodać ugotowany makaron, posiekaną natkę oraz pokrojone drobno pomidory i czosnek, zioła do pizzy i chwilę dusić. Pod koniec wkruszyć fetę. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania