duszone - 2857 przepisów (strona:99/191)

Waflowy obiadek 111

sobą nie kłócą! Wyobrazcie sobie, że przyszedł czas na pewien eksperyment, który się powiódł. Podałam je...na obiad! I to obiad zdrowy ! Bo ziemniaki i marchewka na parze dusiły się, a pierś z kurczaka była zgrillowana na patelni do grillowania. Składniki -wafle ryżowe Good Food smak mango chutney -ziemniaki -marchewka -ogórek -grillowana pierś z kurczaka -śmietana -szczypiorek -suszone pomidory

Z Kuchni Do Kuchni
Cukinia faszerowana papryką.Papryka faszerowana cukinią 258

baby umyj, przekrój wzdłuż i łyżeczką wydrąż miąższ, ale go nie usuwaj, dodasz do farszu! Oto farsz do papryki. Rozgrzej oliwę, włoż mięso mielone, dodaj czosnek, pieprz oraz pomidor, duś do miękkości aż całość nabierze ładnego koloru i zacznie być aromatyczna.Dodaj bazylie, natke pietruszki. Na koniec plasterki cieniutkie na pół przekrojone, naszej cukini baby oraz wydrążony wcześniej z cukini miąższ

Z Kuchni Do Kuchni
Wafle ryżowe z faszerowaną papryką 203

miałam ugotowane na parze wczesniej , więc je tylko podsmażyłam -natka pietruszki -czosnek -sól, pieprz Oto farsz do papryki. Rozgrzej oliwę, włoż mięso mielone, dodaj czosnek, pieprz oraz pomidor, duś do miękkości aż całość nabierze ładnego koloru i zacznie być aromatyczna.Dodaj bazylie, natke pietruszki. Na koniec plasterki cieniutkie na pół przekrojone, naszej cukini baby oraz wydrążony wcześniej z cukini miąższ.Wyłącz

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta inaczej- z kaszą gryczaną i puree warzywnym 179

stopni. Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu, wsyp do miseczki, lekko ostudz. Ziemniaki obierz pokrój na kawałki, cebulę na piórka i marchewke na talarki, papryke na paski, duś w sosie własnym z odrobiną oliwy z oliwek i wody.Posól, popieprz do smaku i rozetrzyj na puree. Roztrzep jajo i dodaj do kaszy ,wymieszaj i tak przygotowaną masę wyłóż

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta ze szpinakiem 164

ciastem formę do tarty uprzednio nasmarowaną masłem i posypana bułka tartą. Włóż do zamrażarki na10 minut.  Przygotuj farsz. Na maśle uduś czosnek, dodaj sos pomidorowy i dołóż szpinaku, duś pod przykryciem. Następnie 2 jaja i śmietanę zmiksuj i dodaj do szpinaku aby powstała masa, odstaw do ostygnięcia. Nie zapomnij posolić i popieprzyć do smaku ! Schłodzoną formę z ciastem włóż

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z leczo i ziarnami 167

Pomidory sparz i obierz ze skórki rozgnieć widelcem, dodaj do całości, podlej sosem pomidorowym. Może być z butelki ale lepszy będzie z kartonu, nawet ten do picia!  Następnie duś pod przykryciem. Przypraw wedle uznania. Ugotuj makaron, wyłóż natychmiast na talerze i polej gotowym leczo.  Posyp ziarnami od Ziarenkowo Euforia i...smacznego !!!! Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości

Z Kuchni Do Kuchni
Rosół z kaczki 119

Doprawiłam przyprawami i wlałam filtrowanej wody. Całość przykryłam szczelnie pokrywką i położyłam na najmniejszy palnik.Gotowalam prawie pół dnia. Zebrałam łyżką tłuszcz- podobno niesamowite placuszki wychodzą, można na nim smażyć , dusić i dodawać do kapusty z grzybami. Moja kaczucha nie była za bardzo jednak tłusta. Rosół z kaczuszki podałam z makaronem krajanka. Smak jest niezapomniany. Taki rosołek to samo zdrowie. Dodaje

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z wędzonym łososiem na cydrze 192

około 4 łyżek zamiast tego białego wina- bo akurat nie mam -bazylia- moja slabość-daję wszędzie- zamiast natki pietruszki Gotuję chifferi rigati w osolonej wodzie, a międzyczasie, na maśle duszę czerwona cebulę pokrojoną cieniutko w paseczki. Przykrywam. Kroję łososia na kawałki, dodaję do cebuli, mieszam całość i zamykam. Po chwili dodaję cydru i czekam aż odparuje. Cydr było moim eksperymentem

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka ziemniaczana nienudna 150

gdyż odmiana ziemniaków, które są u mojej babci, jest dość krucha i szybko się piecze. Zresztą mogę zapewnić, że brytfanna Toscana w jakiś sposób skraca czas tak pieczenia jak duszenia! Zdjęcie gotowego dania jest zupełnie nieoddające prawdziwego wyglądu, smacznego i kolorowego gdyż było już ciemno, aparat kieszonkowy.....i nie mogę się doczekać kiedy odbiore z naprawy obiektyw. Kolacja była pyszna

Z Kuchni Do Kuchni
NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU 4218

dodać do niej mielone mięso, oregano, trochę soli i pieprzu i podsmażyć. Następnie zalać pomidorami z puszki, dodać fix lub przyprawę do dań meksykańskich, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić całość kilka minut, na małym ogniu. Dodajemy odsączone pozostałe składniki, tzn. czerwoną fasolę, kukurydzę, groszek, fasolkę szparagową i zagotowujemy. Na końcu dodajemy pokrojone w małą kostkę ogórki i pokrojoną paprykę

Smaczne Zdrowe
Mielone w sosie pieczarkowym (na parze) (porcja 200 g mięsa - ok. 500 kcal) 162

składniki mieszamy, dodajemy sól, pieprz i lepimy małe spłaszczone kotleciki. 3. Gotujemy w parowarze 20 min. Sos: 1. Pieczarki kroimy drobno i podsmażamy na maśle, dodajemy cebulę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. 2. Zalewamy pieczarki i cebulę bulionem (mały garnuszek). Teraz niech się pogotują. 3. W szklaneczce mieszamy śmietanę z mąką, na gładką "pastę", dodajemy po łyżce bulionu

Malowane smakiem
Drożdżowe z pieczarkami 163

ciasto i odstawić pod przykryciem na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Przygotować farsz: Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać pieczarki. Dusić pod przykryciem do miękkości. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w ok. 1/2 szklanki zimnej wody. Dodać do farszu, zagotować. Połączyć ze śmietaną, żółtkiem oraz przyprawami (sól, pieprz).  Paski zwinąć w rulon

W kuchennym oknie Ewy
Ravioli ze szpinakiem 230

odłożyć w chłodne miejsce na ok. 30 minut. W międzyczasie obrać pomidorki ze skóry i pokroić w drobną kosteczkę . Oprószyć solą pieprzem. Szpinak wykładamy na patelnię i dodajemy masło. Dusimy do momentu powstania papki . Następnie dodać starty parmezan , seler, ser ricotta , doprawić do amku pieprzem i solą , tymiankiem i dokłądnie wymieszać. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkować na kształt prostokąta

Słodkości i nie tylko
Kluski śląskie z żeberkami 250

podałam je z żeberkami. Zaczynamy.    Składniki: ziemniaki mąka ziemniaczana + łyżeczka mąki ziemniaczanej zółtko 1 łyżka oliwy Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu , dusimy ziemniaki i studzimy. Ostudzone ziemniaki dajemy do miski, dzielimy na cztery równe części. Z jednej części wyciągamy ziemniaki, na puste miejsce nasypujemy mąki ziemniaczanej. Dodajemy jajko, oliwę i ziemniaki wcześniej

Smaki Edyty
94.Popołudnie z Felixem: czyli szybkie żytnie muffinki szpinakowe z pomidorkami koktajlowymi i wędzonym, białym serem na orz 143

chłodzenia (;) W tym czasie czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cząstki czosnku aż do ozłocenia, dodajemy gniazda szpinaku, podlewamy jedną łyżką wody i dusimy chwilę aż do rozmrożenia i podgrzania. Szpinak doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce do ostudzenia.  Piekarnik ponownie nagrzewamy do 180*C (termoobieg). Pomidorki koktajlowe

Symfonia Smaków