duszone - 2857 przepisów (strona:106/191)

Nepalskie pierożki gotowane na parze 211

drobną kostkę, grzyby moczymy. Następnie podsmażamy cebulę z czosnkiem na oleju, dodajemy mięso. Dodajemy grzyby, kiełki, pędy bambusa, cebulkę dymkę, szczypiorek. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy i sosy. Wszystko dusimy pod przykryciem 10-15 min. Następnie zagniatamy ciasto. Obie mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy szczyptę soli oraz wodę. Wszystko zagniatamy i odstawiamy na 10 min. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką

Zainspiruj się kuchnią
Papier ryżowy/ awokado/ kapusta pak choi 182

chili - łyżka sosu z tamaryndowca - ząbek czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego - awokado - natka pietruszki lub kolendra Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj posiekaną kapustę, czosnek, przyprawy i sos sojowy. Duś 12-15 minut. Sos musi się zredukować.  Papier ryżowy zmocz wodą na środku ułóż kawałek świeżego awokado i kapustę. Posyp pietruszką.  Złóż papier w kopertę.  Podawaj

SMYKWKUCHNI
Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach 183

kurczaka i cukinię w kostkę. Na oliwie podsmażamy czosnek razem z kurczakiem, pokrojoną w kostkę zieloną papryką i słodką papryką. Po 2 minutach dodajemy cukinię oraz passatę i dusimy przez 10 minut, doprawiamy do smaku. Podajemy ciepłe z razowym pieczywem

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka makaronowa z wędzoną makrelą 230

jeszcze kilka pieczarek * oliwa lub masło * sól, pieprz, papryka Pora i pieczarki pokroiłam na plasterki, przesmażyłam chwilkę na oliwie. Dodałam obraną i podzieloną na kawałki makrelę, zalałam śmietaną i dusiłam mieszając przez chwilę. Makaron ugotowany al dente rozłożyłam na dnie żaroodpornego naczynia, skropiłam oliwą i wymieszałam, po czym na wierzch położyłam masę rybno - porową. Wsadziłam na 20 min. do rozgrzanego

Zdrowa Kuchnia Sowy
W ramach podboju dziewiczych terenów - curry z soczewicy:) 158

chwili wyciśnięty czosnek, ok. łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru, 1/3 łyżeczki chilli w proszku (nie miałam świeżego), 1/3 łyżeczki curry, a także kilkanaście kuleczek kolendry (o). Chwilę dusiłam, po czym posoliłam 2 szczyptami soli morskiej (sn), dodałam pokrojone suszone pomidory (k), 1/4 łyżeczki kurkumy (g) ** soczewic ę błędnie zakwalifikowałam do smaku słodkiego (sł), gdy tymczasem ma ona smak słony

Zdrowa Kuchnia Sowy
KRÓLIK W WINIE, Z WARZYWAMI, CZYLI LAPIN AU VIN 226

litra wina, dodajemy podsmażony boczek, gałązki tymianku, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego oraz rozmaryn. Doprowadzamy całość do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i pod lekko uchyloną pokrywką dusimy królika ok.2h. Po mniej więcej 1 godzinie odwracamy delikatnie kawałki mięsa na drugą stronę. Mieszamy rzadko i bardzo ostrożnie, tylko po to by nic nie przywierało do dna. Ostrożnie wyjmujemy

Smaczne Zdrowe
Kurczak w cieście francuskim 211

stron solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Cebule obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Cebule zeszklić na odrobinie oleju, dodać pieczarki, dusić ok. 5 min na małym ogniu, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozmrożone ciasto oprószyć delikatnie mąką i rozwałkować na prostokąt. Kolejno układać na środku filet z kurczaka

Z miłości do słodkości
Ciasto z masą truskawkową 196

truskawkowa: 90 dag świeżych lub mrożonych truskawek, 1i1/4 szkl. wody, 2 galaretki truskawkowe, 2 budynie śmietankowe, szkl. cukru. Truskawki (mrożone rozmrozić) zalać 3/4 szkl. wody, dodać cukier i zagotować. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Następnie wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Budynie rozrobić w 1/2 szkl. wody, wlać do gotujących się owoców. Stale mieszając, zagotować. Masę przestudzić, następnie przełożyć nią blaty

Z miłości do słodkości
Cannelloni nadziewane cukinią, szpinakiem i ricottą 194

mrożonego szpinaku, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, 2 łyżki oleju rzepakowego. Makaron gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dusić ok. 5 minut na łyżce oleju. Ostudzić. Dodać ricottę, rozkłócone jajko, odciśnięty szpinak oraz starty na drobnych oczkach parmezan. Doprawić do smaku gałką muszkatołową oraz świeżo zmieloną solą i pieprzem

Z miłości do słodkości
Warzywna lazania 144

oleju. Przygotować szparagi, odciąć zdrewaniałe końcówki i pokroić w plasterki, dodać do cebuli. Marchew obrać, pokroić w kosteczkę, zaś cukinię umyć i również pokroić w kosteczkę. Dodać na patelnię. Dusić na małym ogniu ok.10min, doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron na chwilę zanurzać we wrzątku, w razie potrzeby makaron można dociąć. Na dno naczynia żaroodpornego, lub małych kokilek

Z miłości do słodkości
Spaghetti z klopsikami 212

drobno posiekaną cebulkę, zeszklić. Marchewki oczyścić, przepuścić przez sokowirówkę, sok dodać do sosu wraz z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Makaron wymieszać z sosem, udekorować selerem i bazylią. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Deser czekoladowo-owocowy 141

przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 12min w temp. 180st. Ostudzić. 1/2 szkl. wody zagotować z 3 łyżkami cukru pudru oraz szczyptą cynamonu. Dodać 2/3 owoców i dusić ok. 10min na małym ogniu. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 2 łyżki cukru pudru. Wymieszać ze zmielonym twarogiem. Szklanką, w której będzie układać deser wyciąć

Z miłości do słodkości
Kolorowa makaronowa sałatka z tuńczykiem 170

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać drobno posiekany czosnek oraz odsączonego tuńczyka. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do sosu, dusić ok. 10minut na małym ogniu. Doprawić chili, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dodać makaron, dokładnie wymieszać. Podawać np. w koszyczkach z cytryny. Posypać posiekanym szczypiorkiem

Z miłości do słodkości
Fasolka szparagowa z kurkami 162

Fasolkę umyć, odciąć końcówki. Przekroić na pół. Gotować ok. 15min na małym ogniu w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać umyte i oczyszczone kurki, dusić ok. 10minut na małym ogniu, często mieszając. Połączyć z fasolką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do miski, skropić octem balsamicznym i posypać posiekaną natką pietruszki

Z miłości do słodkości
Słodki deser z kaszy jaglanej 201

zostawiamy jeszcze na ok 20 min. Gotową  przerzucamy do półmiska  Jabłka kroimy na drobno dodajemy do garnka podlewamy wodą ,wrzucamy rodzynki i pokrojone daktyle,  śliwki. dusimy mieszając  ,aż jabłka się rozgotują. Słodzimy do smaku dodajemy cynamon. Powstanie taka oto masa: Łączymy wszystko z kaszą i gotowe. Smaczne,zdrowe, pożywne   SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania