duszone - 2857 przepisów (strona:111/191)

Ryba po grecku 243

dorzucamy koncentrat pomidorowy i pomidory. Smażymy około 10 minut i przekładamy do garnka. Dorzucamy liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Dokładamy również usmażoną rybę. Całość delikatnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut. Próbujemy i doprawiamy. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako dodatek do kolacji

Kolizje Smaków
Kurczak po meksykańsku 286

dorzucamy kurczaka, cynamon i ostrą paprykę. Goździki miażdżymy przy pomocy rączki noża lub w moździerzu. Dorzucamy na patelnie. Wszystkie składniki smażymy. Dorzucamy startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok. Dusimy chwilę pod przykryciem i dorzucamy fasolę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Placki od tortilli podsmażamy na drugiej patelni, aż się zarumienią i kroimy w trójkąty. Tuż przed podaniem siekamy natkę pietruszki

Kolizje Smaków
Sos pomidorowy 168

się przyrumieni. Do garnka przeciskamy przez praskę czosnek, mieszamy. Po chwili wlewamy pomidory. Doprawiamy octem winnym, solą i pieprzem. Dorzucamy również cukier i ostrą paprykę. Całość mieszamy oraz blenderujemy. Dusimy około 15 minut pod przykryciem. Próbujemy i ewentualnie dorzucamy przypraw. Możemy podawać

Kolizje Smaków
Tartaletki z serem ricotta, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi 121

kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i wrzucamy cebulę. Smażymy na złoty kolor i dodajemy przeciśnięty czosnek. Mieszamy i dorzucamy szpinak. Podczas, gdy szpinak się dusi na tarce ścieramy żółty ser, a pomidorki myjemy i rozkrajamy na pół. Blat oprószamy mąką i lekko wałkujemy ciasto francuskie. Następnie wykładamy nim tartaletki i lekko nakłuwamy widelcem.   W misce

Kolizje Smaków
Pasta jajeczna z awokado 223

nasze oczekiwania. Delikatna w smaku, aromatyczna, rozpływająca się w ustach. Pychota! Składniki: 2 jajka ½ awokado 1 łyżka majonezu Szczypiorek Sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Następnie chłodzimy, obieramy i dusimy widelcem. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do jajka. Dokładamy tam majonez oraz doprawiamy solą i pieprzem. Kilka liści umytego szczypiorku siekamy oraz dokładamy do naszej

Kolizje Smaków
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 353

pomarańczy, ocet, koncentrat pomidorowy oraz cukier. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do sosu. Całość mieszamy. Kiedy mięso się obsmaży to mieszamy wszystkie składniki i dodajemy sos. Dusimy około 10 minut, często mieszając na średnim ogniu. Jeśli sos jest za rzadki dodajemy nieco mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie, jeśli zbyt gęsty dolewamy nieco ciepłej wody. Podajemy z wcześniej ugotowanym

Kolizje Smaków
Spaghetti z warzywnym sosem 180

naciowego kroimy w paski. Do zarumienionej cebuli dorzucamy seler, marchewkę oraz pietruszkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilkę podsmażamy. Dorzucamy pomidory i groszek oraz oregano z chili. Mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Jeśli powstało nam zbyt mało sosu to dodajemy nieco przecieru pomidorowego rozpuszczonego w wodzie. Makaron odcedzamy i umieszczamy ponownie w garnku. Dorzucamy przyrządzany

Kolizje Smaków
Szarlotka z lodami według Magdy Gessler 250

spożywczą i odkładamy do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je oraz kroimy w kostkę. Umieszczamy w garnuszku z dodatkiem cukru i cynamonu. Całość dusimy na małym ogniu około piętnastu minut.  Po schłodzeniu ciasta dzielimy go na dwie części: większą około 2/3 objętości  i  mniejszą 1/3. Mniejszą odkładamy do lodówki. Papierem

Kolizje Smaków
Cukinie faszerowane mięsem mielonym z mozzarella 203

wydrążamy środek. Miąższ drobno kroimy. Dorzucamy do przesmażonego mięsa. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i ostrą papryką (my wrzucałyśmy po około ½ łyżeczki). Całość dusimy około 5 minut. W tym czasie siekamy natkę pietruszki i dorzucamy na patelnię. Mieszamy wszystko i zdejmujemy z gazu. Przy pomocy widelca nakładamy farsz do cukinii. Z wierzchu posypujemy pokruszoną

Kolizje Smaków
Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 159

smaku. Naczynie zamykamy i wstawiamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika. Pieczemy 2 do 3 godzin aż wołowina zmięknie. Sprawdzamy co jakiś czas nakłuwając wołowinę widelcem. W czasie duszenia się wołowiny przygotowujemy dodatki. Pieczarki starannie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie przekładamy go na durszlak i osuszamy na papierowym ręczniku. Odcinamy nóżki, a kapelusze kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy ½ łyżki

Kolizje Smaków
Curry z kurczakiem i batatami 245

zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni.   Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy bataty, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 10 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry i pastę curry. Ilość pasty curry zależy od ostrości jaką

Mania Gotowania
Pochwała pomidora czyli makaron z prostym sosem pomidorowym 183

głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej trochę oliwy i wrzuć cebulę. Gdy się zeszkli dodaj czosnek i chilli i smaż aż zaczną pachnieć. Następnie dodaj pomidory, zmniejsz ogień i duś sos przez ok. 20-30 min. (w zależności od ilości wody w pomidorach), aż sos zgęstnieje.  Pod koniec dopraw sos: dodaj sól, pieprz do smaku, odrobinę octu z czerwonego

Chilli Czosnek i Oliwa
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 475

rondlu z grubym dnem rozgrzałam oliwę, przesmażyłam na niej chilli i przełożyłam do niej paprykowo-bakłażanową pastę. Następnie doprawiłam do smaku koncentratem, octem, solą i cukrem.  Pastę dusiłam przez 45 minut - nie jest to sztywny czas. Bardziej chodzi o przegryzienie się smaków i uzyskanie gęstej i kremowej konsystencji. Gorący sos przełożyłam do czystych, małych słoików, dobrze zakręciłam i ustawiłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Wiejska zapiekanka w stylu greckim 275

rozdrabniając drewnianą łyżką, aż zmieni kolor.  Dodaj passatę pomidorową, dopraw solą, pieprzem, oregano, cynamonem i miętą. Jeżeli używasz chilli, dodaj ją teraz do sosu. Niech sos się dusi, a w tym czasie zajmij się warzywami. Rozgrzej oliwę na patelni grillowej lub zwykłej patelni. Warzywa smaż z dwóch stron partiami, aż będą zezłocone, przyprawiając solą i pieprzem. Uzupełniaj oliwę

Chilli Czosnek i Oliwa
Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara 179

długo, aż znajdujące się w niej cukry (a jest ich sporo) zaczną się karmelizować ( czyli zamieniać w karmel pod wpływem wysokiej temperatury ). Aby osiągnąć ten proces, cebulę należy dusić na małym ogniu (uważamy, aby się nie przypaliła), cierpliwie i powoli, ok. 40-45 minut , aż wspaniale zbrązowieje i stanie się lekko słodka, delikatna i aromatyczna. Taka cebulka

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania