ciepłym makaronem. Odstawiłam na 5-7min., aby makaron rozpuścił i wchłonął masło. Na oliwie podsmażyłam starty ząbek czosnku i pieczarki. Po chwili zalałam pomidorami, dodałam przyprawy i dusiłam do zredukowania wody. Sos powinien być raczej gęsty. Tortownicę wyłożyłam makaronowym ciastem (brzegi powinny być nieco wyższe). Spód i boki posmarowałam sosem pomidorowym. Następnie ułożyłam warzywa. Całość polałam resztką
bastalenagłówki przekroiłam na pół. Pomarańczę sparzyłam we wrzątku, starłam skórkę i wycisnęłam sok. W garnuszku rozpuściłam masło, wrzuciłam brukselkę i smażyłam przez minutkę. Wszystko zalałam pomarańczowym sokiem, lekko posoliłam. Dusiłam niecałe 10min. (bo brukselka i tak już była wystarczająco miękka, chodziło mi jedynie o wymieszanie smaków ), a następnie zasypałam startą skórką pomarańczy. Na patelni uprażyłam słonecznik, który dodałam
bastalenacałe i nieobrane ząbki czosnku oraz obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory wraz z ich sokiem, a przy pomocy drewnianej łyżki lekko "zgniatamy" kawałki pomidorów. Całość dusimy na najmniejszym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a sos stanie się gęsty. Na koniec doprawiamy do smaku. Proponuję podać tak przygotowane mięso z płatami lasagne
Moja smaczna kuchniaciasto musi być elastyczne, gotowe przykrywamy ręcznikiem kuchennym i dostawiamy na 15 minut. W tym czasie na oliwie z oliwek obsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki kurki, dusimy na najmniejszym ogniu, a gdy zmiękną i zmienią kolor na jasno-brązowy wlewamy śmietankę, dodajemy suszone zioła, czekamy, aż sos zgęstnieje, a śmietanka nabierze smaku kurek, na koniec doprawiamy
Moja smaczna kuchniakwaśnej śmietany sól, pieprz 2 - 3 łyżeczki suchego maku 2 łyżki mleka 1 jajko Cebulę obrać, pokroić w półkrążki lub kostkę, zeszklić, dodać odrobinę wody i dusić do miękkości.Po odparowaniu wody dodać śmietanę.Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia. Z drożdży, mleka i cukru przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać
Moje domowe kucharzeniepokroić w kostkę. Pozostałe jarzynki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wszystko dodać do mięsa razem z posiekaną zieleniną i zalać rosołem z kostki, dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu (można podłożyć płytkę ochronną) do miękkości około 1-1,5 godziny. Można także gulasz przykryć folią spożywczą i wstawić do nagrzanego piekarnika
Moje domowe kucharzeniemąki 1/2 szkl. ciepłego mleka Najpierw trzeba zrobić mus z dyni: kawałek dyni obrać i pokroić na dosyć małe kawałki, wrzucić do rondelka, wlać 3-4 łyżki wody i dusić aż całkiem się rozpadnie. W misce połączyć składniki suche - drożdże, sól i cukier, a w drugiej mleko, mus z dyni, masło i żółtko. Mokre połączyć z suchymi za pomocą
Moje domowe kucharzeniekostkę ,dynię też w kostkę ale większą.Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać marchew, a następnie kurczaka, a na końcu dynię i pokrojone pieczarki.Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości.Dodać koperek i w razie potrzeby doprawic
Moje domowe kucharzenieJabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze cząstki.Stopić na patelni 5 dkg masła, dodać 2-3 łyżki cukru, rodzynki , poddusić.Włożyć jabłka i dusić ,aż nieco zmiękną,a następnie wyłożyć na podpieczony spód.Pozostałe masło lekko zrumienić , dodać resztę cukru i płatki migdałowe i mleko.Wymieszać, chwilę potrzymać na ogniu i rozłożyć
Moje domowe kucharzeniepokroić w kostkę i lekko zeszklić, dodać marchewkę startą na grubej tarce i poszatkowaną kapustę, Chwilę razem przesmażyć, dodać podsmażone mięso z kurczaka, wlać wodę, dodać przyprawy i dusić razem do miękkości
Moje domowe kucharzeniemące , jajku i bułce tartej . Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Cebulę pokroić w półplasterki, a pieczarki w plasterki. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju,dodać pieczarki i dusić około 20 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodać pomidory rozdrobnione,ketchup, ocet i przyprawy.Dusić razem jeszcze około 5 minut.W pojemniku układać na przemian rybę
Moje domowe kucharzenietarce. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulkę aż zmięknie. Dodać marchewkę i pietruszkę, smażyć razem kilka minut. Wlać 1/2 szkl. wody, dodać rozdrobnione pomidory i przyprawy .Dusić na małym ogniu do miękkości.W pojemniku układać na przemian rybę i warzywa.Wystudzić i odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przypominam i zapraszam
Moje domowe kucharzeniezwijać roladki. Spiąć wykałaczką, obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do gotującego się bulionu , dodać pomidory z puszki, pokrojone pieczarki i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda
Moje domowe kucharzenieparę minut. Na patelni na oleju zeszklić cebulę,, dodać mięso i smażyć przez kilka minut. Dodać pokrojone morele i około szklanki wody, zagotować i wlać śmietankę. Wymieszać i dusić pod przykryciem ,aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolać wodę, doprawić.Na koniec dodać koperek. Na zdjęciu są dwa rodzaje suszonej moreli..i jak widać jest różnica
Moje domowe kucharzeniezimną wodą. Dodać 2 łyżki smalcu i parzyć na małym ogniu bez przykrycia. Kiełbasę wyjąć, ponacinać i zrumienić na smalcu na złocisty kolor.Dodać cebulę, posypać przyprawą i dusić na małym ogniu pod przykryciem ,aż cebula nabierze złocistego koloru. Skład przyprawy do steków : pieprz czarny grys, papryka czerwona grys, sól morska, marchew grys, pasternak grys, pietruszka nać, cebula
Moje domowe kucharzenie