dwie szklanki wody bądź bulionu. Mieszamy i gotujemy aż ryż wciągnie całą wodę. Cebulę kroimy w kosteczkę i zarumieniamy na oleju, dodajemy pokrojone w kostkę papryki i dusimy do miękkości. Tak przygotowane warzywa dodajemy do ryżu razem z łyżką przecieru. Doprawiamy posiekanymi ziołami, solą oraz chili lub sosem Tabasco
Ze smakiem i z pasjąpodsmażyć na oleju. W tym czasie pokroić w kosteczkę wszystkie pozostałe warzywa i dodać do podsmażonej cebuli i kiełbasy. Następnie dodać pomidory z puszki i wszystko razem dusić do miękkości warzyw. W razie potrzeby podlać wodą. Posiekać oregano i dodać do sosu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąNajlepiej w dużym garnku. W osobnym garnku gotujemy przez chwilkę kiszoną kapustę (nie płuczemy jej). Mięso i kiełbasę kroimy w kostkę. Posypujemy słodką papryką i polewamy sosem sojowym. Dusimy razem do miękkości. Z białej kapusty odlewamy wodę a następnie dodajemy do niej kiszoną kapustę, mięso z kiełbasą, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy razem do miękkości kapusty
Ze smakiem i z pasjąniewielkiej ilości oleju lub oliwy z drugiego tłoczenia. Następnie dodać warzywa, suszone płatki pomidorów i czosnku. Można oczywiście zastąpić je świeżymi pomidorami i czosnkiem. Podlać odrobiną wody i dusić razem do miękkości. Dodać ugotowany makaron, doprawić do smaku, wymieszać i skropić oliwą. Gotowe
Ze smakiem i z pasjążółtej papryki 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka otrębów owsianych (u mnie marki Kupiec) mały pomidor przyprawy: sól, pieprz garść kiełków brokuła Przygotowanie: Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Dusić chwilę na małej, nieprzywierającej patelni razem z przeciśniętym bądź pokrojonym ząbkiem czosnku (ewentualnie można podsmażyć). Jajka roztrzepać, przyprawić pieprzem i solą, dodać otręby i wlać na patelnię. Przykryć pokrywką
Ze smakiem i z pasjądnie garnka (grzyby najlepiej wcześniej wyciągnąć i drobno pokroić). Dolać bulion warzywny i doprawić do smaku. Sos zabielić kremówką i zagęścić jedną pełną łyżką krupczatki. Jeszcze chwilę razem dusić. Gdyby sos był za rzadki można dodać więcej mąki. Placuszki: Kaszę ugotować i odsączyć. Ząbki czosnku rozdrobnić, paprykę pokroić w małą kosteczkę, koperek posiekać. Do miski wysypać zawartość torebek, dodać czosnek
Ze smakiem i z pasjąmielony pieprz do smaku olej do podsmażenia cebulki Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej. Gdy się zarumieni dodaj posiekany lub starty czosnek i mięso. Duś pod przykryciem. Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Przecier wymieszaj z 200 ml wody i wlej na patelnię. Dokładnie wymieszaj z farszem. Gdy papryka zmięknie, odsącz fasolkę
Ze smakiem i z pasjąpokrojoną w kostkę paprykę i posiekane chilli. Następnie wlać passatę pomidorową, dodać posiekane zioła, starty czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sos sojowy oraz odsączoną soczewicę i bataty. Dusić razem przez kolejne 15 minut. W razie potrzeby dolać wody. Ja podałam z pęczakiem marki Kupiec, ale danie jest na tyle syte, że następnym razem zjemy bez dodatków. Polecam :) Przepis
Ze smakiem i z pasjąpolską kuchnię barokową - indonezyjską. Mnogość przypraw, sprowadzanych właśnie z okolic Indonezji (Moluków), dodawana była do każdej potrawy. Sprowadzano kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz, goździki, imbir. Czy pod duszącym zapachem dużej ilości przypraw chciano zatuszować odór nieświeżego mięsa? A może nasi przodkowie mieli zwyczajnie inne gusta od naszych? Nigdy nie będziemy tego wiedzieć. Dzięki dużo sprawniejszemu handlowi przyprawy
Przepisy Aleksandrylekko przestudzony spód i pieczemy niecałą godzinę w 175 stopniach. Maliny zagotowujemy w rondelku z dodatkiem syropu, cukru i mleka w proszku, cały czas mieszając. Dusimy chwilę do momentu rozpadnięcia się owoców. Żelatynę zalewamy ciepłą wodą na 10-15 minut, mieszamy. Dodajemy do masy owocowej razem z odrobiną oleju. Gdy glazura zaczyna się powoli zsiadać, a nasz
sama złodyczosolonej wodzie. Cebulkę zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli. Dodać kurczaka, przesmażyć. Na koniec na patelnię wrzucić cukinię oraz marchewkę. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa będą już miękkie, na patelnię dodać kukurydzę. Wlać jogurt naturalny. Jogurt musi być w temperaturze pokojowej. Po dodaniu jogurtu zdjąć
Zgrabne Gotowaniezwiększamy ogień i doprowadzamy do całkowitego odparowania alkoholu. Kolejno wlewamy śmietankę i całość podrzewamy, dodajemy obrany bób oraz pokruszony ser feta i mieszamy aż do roztopienia się sera. Bób dusimy w sosie na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając aż do zagęszczenia śmietanki - przed samym układaniem warstw "lasage" - delikatnie podgrzewamy. Formę do zapiekania natłuszczamy dość
Symfonia Smakówobtoczyć w otrębach lub bułce tartej, podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Przełożyć pulpeciki do garnka, całość zalać puszką pokrojonych pomidorów, dodać łyżeczkę cukru trzcinowego, oraz zioła do smaku. Dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa, koło 20 minut. Podawać ciepłe
Magiczne Życie MartyCałe szczęście , że pół zamrażalnika mam zapchane gotowymi potrawami. .Wyciągam i odgrzewam. Niestety nowości na blog z tego raczej nie ma . Wyjęłam z zapasów duży krokiet i wywar z duszenia gołąbków . Jak robię gołąbki to z reguły wywaru nam za dużo . Mrożę go i wykorzystuję potem jako bazę na sos , zupę
Buniabaje w kuchniwolę najpierw przesmażyć cebulę i pieczarki, żeby na pizzy były miękkie. Cebulę smażymy więc na odrobinie oleju do chwili, gdy będzie szklista. Wtedy dodajemy pieczarki i całość chwilę dusimy. Solimy i pieprzymy do smaku. Kiełbasę kroimy w plastry. Możemy teraz zajrzeć do ciasta. Podwojenie swojej objętości zajmuje mu zazwyczaj ok. 1,5 godz. Jeśli jest już ładne
Ratunku obiad