podsmażamy krótko na dosyć dużym ogniu. Przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy pieczarki. 3. Kiedy woda z pieczarek odparuje wkładamy z powrotem mięso, podlewamy odrobiną wody i dusimy kilka minut. 4. Do śmietany dodajemy szczyptę soli i dolewamy po łyżce sos, cały czas dokładnie mieszając. Wlewamy na patelnię i gotujemy jeszcze kilka minut. 5. Doprawiamy do smaku solą
Kraina Tysiąca Smakówrównież w tym momencie przyprawiłam je solą i pieprzem). 3. Kiedy grzybki są miękkie i dobre w smaku dodajemy podsmażone kawałki polędwicy i wlewamy wodę. Przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy aż mięso będzie miękkie, a sos gęsty. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, jeśli zbyt rzadki można go zagęścić mąką (łyżeczkę lub dwie mąki dokładnie rozcieramy z odrobiną
Kraina Tysiąca Smakówoliwek. 5. Do sosu przekładamy pulpety, które w środku mogą być jeszcze surowe. Muszą przynajmniej kilka minut podusić się w sosie. Ja przerzuciłam je dosyć szybko i dusiły się w sosie długo, co wcale im nie zaszkodziło;) Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Gotujemy jeszcze chwilę. Pod koniec posypujemy świeżą bazylią. 6. Na talerz wykładamy makaron, posypujemy startym
Kraina Tysiąca Smakówinne przyprawy * 500 g pieczarek * 2 cebule * czosnek * śmietana 18% * przyprawy Pieczarki starłam na tarce o grubych oczkach, cebule posiekałam. Cebulę zeszkliłam na rozgrzanym oleju, wrzuciłam pieczarki, przyprawiłam i dusiłam aż do odparowania. Na końcu dodałam wyciśnięty czosnek i śmietanę. Seler i ser starłam na tarce z dużymi oczkami, dodałam jajka, mąkę i przyprawy. Masa wydała mi się
Zdrowa Kuchnia Sowypieprz, tymianek olej winogronowy Paprykę pokroiłam w kostkę, cebulę posiekałam, czosnek wycisnęłam przez praskę. Cebulę i czosnek wrzuciłam na rozgrzany olej, po chwili dodałam paprykę i warzywa. Dusiłam ok. 10 min. Dodałam pomidory i przyprawy, znów chwilę poddusiłam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego, wbiłam jajka, posypałam oliwkami, kaparami, dołożyłam półplasterki kiełbasy i zapiekałam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym
Zdrowa Kuchnia Sowyniewielki kawałek marchewki (sł), a po chwili dorzuciłam seler (jego było najwięcej, bo najbardziej lubię) i półplasterki pora (o), odrobinę soli i trochę zimnej wody (sł) i chwilę dusiłam pod przykryciem. Następnie odkryłam, dodałam sok z cytryny (k), sypnęłam z lekka lubczyku i tymianku (o), mielonego kminku (sł), chwilkę odparowałam, a na koniec dodałam wyciśnięty ząbek czosnku (o). Warzywa
Zdrowa Kuchnia Sowysię ryż na łyżkę oliwy wrzuciłam pokrojony szpinak i paprykę (sł). Po chwili dodałam rozgnieciony ząbek czosnku (o), lekko posoliłam (sn), dorzuciłam pokrojonego pomidora (k), szczyptę lubczyku (g) i dusiłam przez chwilę. A potem dodałam mleczko kokosowe (sł) i na końcu ryż i szczyptę papryki ostrej (o). I przystąpiłam do próbowania ciekawa, jak zwykle w takiej sytuacji
Zdrowa Kuchnia Sowymiękkości. W międzyczasie na rozgrzany w rondelku olej wrzuciłam pokrojoną cebulę i posiekany drobno ząbek czosnku (o). Po chwili dorzuciłam cukinię (sł), szczyptę bazylii (o) i soli (sn) i dusiłam ok. 10 min. Dodałam pokrojone pomidor (k), chwilę znów poddusiłam, a na końcu szczyptę lubczyku i tymianku (g). Połączyłam z bulionem (bulionu nie było dużo ok. 300 ml + jarzyny
Zdrowa Kuchnia Sowywykorzystania) zgnieciony spory ząbek czosnku łyżka oleju Fasolkę włożyłam do rozgrzanego garnka na parę, a w międzyczasie przygotowałam sos: 1. na rozgrzaną łyżkę oleju wrzuciłam pokrojony szpinak (sł), chwilę dusiłam pod przykryciem 2. dodałam czosnek (o) 3. odrobinę soli (sn) 5. dorzuciłam pokrojone pomidory (k) 6. 2 łyżki startego oscypka (g) Na ugotowanej fasolce rozłożyłam kupkami masę szpinakowo - pomidorowo - serową
Zdrowa Kuchnia Sowymasło, oliwa Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 3 łyżki masła i 3 łyżki oliwy. Podsmażyć cebulę na złoto. Selera zetrzeć na tarce - dodać do cebuli. Dusić 5-8 minut. ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę także, pora w plastry. Dodać do garnka, zalać wodą. Gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Dobrawić śmietaną i przyprawami. Podaną zupę udekorować
kolorowotorcikoworumiano. Podlać białym winem - nie miałam - wlałam ciemne piwo, około 1/2 szkl. Mieszankę Royal Brand wsypać do garnka, zalać wodą. Namoczyć około 10 minut. Następnie mieszankę wlać do kurczaka . Dusić około 30-50 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami i surówką. Tu znajdziecie pełny asortyment przypraw Royal Brand - klik
kolorowotorcikowotłustego jogurtu koperek 1 łyżka dobrego oleju Olej rozgrzać, cebulkę pokroić w drobną kostkę - podsmażyć. Ogórki obrać, wydrążyć nasiona, pokroić w średnią kostkę. Wrzucić do cebul;ki - dusić aż stanąsię szkliste. Zalać wodą, dodać kostkę. Gotować 7-10 minut. Dodać śmietanę, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać koperkiem. Smacznego
kolorowotorcikowosmażenia dowolny sos pikantny, ja wybrałam JAMAR Arrabbiata Kabaczka pokroić w plastry grubości 1,5 -2 cm. Olej rozgrzać na patelni, kabaczka delikatnie podsmażyć z obu stron. Zalać sosem - dusić do momentu podgrzania sosu. Smacznego
kolorowotorcikoworozgrzej 2-3 łyżki oleju. Cebulę pokrój w kostkę - podsmaż na oleju, odrobinę posól. Ogórki pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na na tarce o dużych oczkach. Dodaj do cebuli - duś około 10 min - aż ogórki staną się szkliste. Ziemniaki zetrzyj na tarce lub pokrój - ja starłam, żeby się szybciej ugotowały. Dodaj do ogórków, zalej wodą - gotuj. Dodaj kostkę rosołową, dopraw
kolorowotorcikowojabłek letnich, np papierówek cukier - ilość wg uznania - ja lubię bardziej słodkie :) szczypta cynamonu odrobina wody Jabłka obrać, pokroić. Do rondelka wlać odrobinę wody na dno, wrzucić jabłka - dusić aż się prawie rozpadną. Dodać cukier i cynamon - gotować dalej - teraz bez przykrycia. Gdy jabłka nieco odparują i zgęstnieją - są gotowe. Jabłkami przekładać naleśniki. Do smażenia: 1 łyżka masła klarowanego
kolorowotorcikowo