duszone - 2857 przepisów (strona:139/191)

Gulasz z kurkami i ... wycieczka na Kaszuby 173

Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Następnie przełożyć do garnka, dodać drobno posiekany czosnek i przyprawy. Zalać wodą - ok. 1 szklanki i dusić na małym ogniu ok. godziny, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby podlewając wodą.  Na koniec doprawić do smaku.  Podawać np. z ugotowaną na sypko kaszą

Z miłości do słodkości
Roladki z kurczaka ze śliwkami opasane boczkiem 175

mięso oprószyć tymiankiem i rozmarynem, ułożyć po dwie suszone śliwki, delikatnie zwinąć. Roladkę opasać plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zalać śmietanką i dusić ok. 8 minut na małym ogniu.  Podawać z wytworzonym sosem oraz pieczonymi ziemniakami

Z miłości do słodkości
Wytrawna włoska crostata 193

pęczka natki pietruszki,  szczypta świeżego tymianku,  jajko,  50g parmezanu,  sól, pieprz. Boczek pokroić w paski, podsmażyć na suchej patelni. Szalotkę posiekać, zeszklić wraz z grzybami. Dusić ok. 10minut na małym ogniu. Wymieszać z boczkiem i startym serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.   Farsz rozłożyć na cieście. Zwisające brzegi ciasta delikatnie przykleić

Z miłości do słodkości
Meksykańska zupa gulaszowa 292

najlepiej domowego), łyżeczka ostrej papryki mielonej, słodka papryka mielona, łyżeczka przyprawy do gulaszu, sól, pieprz.   Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę cebule. Dusić ok. 10 min, czasem mieszając. Obficie obsypać słodką papryką.  Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w kostkę, następnie dodać do mięsa i cebuli.  Zalać wodą, tak by wszystkie warzywa

Z miłości do słodkości
Oszukane gołąbki 186

podsmażoną cebulką. Dodać surowe jajka, doprawić. Z masy formować płaskie kotleciki, obsmażyć z obu stron.  Następnie przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą tak, by były całe przykryte. Dusić ok. 20 min na małym ogniu.  Po tym czasie gołąbki wyjąć a do powstałego sosu dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozrobioną ze śmietaną. Zagotować. Doprawić do smaku

Z miłości do słodkości
Mielone zraziki 263

złoto na mocno rozgrzanym oleju, zalać około 1 i 1/2 szkl. wody. Dodać pokrojoną w kostkę resztę cebuli, resztę boczku pokrojonego w kostkę i ogórki. Wkruszyć suszone grzyby.  Dusić ok. 15 minut na małym ogniu. Wyjąć zrazy, zaciągnąć sos wodą rozrobioną z mąką

Z miłości do słodkości
Wieprzowe kąski z pomidorami 147

patelnię, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Oprószyć przyprawami i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia całość zrumienić, podlać gorącym bulionem i dusić około godziny na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlać odrobiną wody.  Na koniec zaciągnąć mąką rozpuszczoną w trosze wody. Doprawić do smaku

Z miłości do słodkości
Wiejska prażonka 184

półksiężyce. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, smażyć ok. 5 min. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, kapustę poszatkować. Dodać do kiełbasy. Podlać wodą. Dodać przyprawy, dusić ok. 40 min pod przykryciem, często mieszając, aby się nie przypaliło.  Na koniec zaciągnąć mąką z odrobiną wody. Doprawić do smaku

Z miłości do słodkości
Placuszki serowo-dyniowe 194

200g półtłustego twarogu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 jajka, 3 łyżki miodu, łyżka rodzynek, łyżka żurawiny, 6 łyżek mąki pszennej.   Przygotowanie Dynię wymieszać z imbirem i dusić około 5 minut na rozgrzanym maśle, aż dynia nieco zmięknie. Ostudzić.  Twaróg rozgnieść widelcem, dodać miód i żółtka, wymieszać dokładnie. Następnie dodać przestudzoną dynię oraz rodzynki i żurawinę

Z miłości do słodkości
Tarteletki na śniadanie 138

łyżki posiekanej natki pietruszki,  olej. Cebule obrać, drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju przez około 15 minut na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Dusić chwilkę. Przełożyć do miseczki, dodać starty ser, posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia nałożyć farsz do wylepionych tarteletek. Resztę ciasta rozwałkować, wyciąć kółka, przykryć

Z miłości do słodkości
Kulebiak z kapustą i grzybami 195

wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i pokroić w kosteczkę.  Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać kapustę oraz grzyby i dusić około 8 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać całe jajko i żółtko.  Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta. Na środku ułożyć farsz. Złożyć wszystkie brzegi

Z miłości do słodkości
Ziemniaki wigilijne 234

plastry.  Masło stopić w garnku, dodać ziemniaki, podsmażyć przez ok. minutę, następnie doprawić solą i pieprzem, zalać szklanką wody, dodać ziele angielskie, pieprz w kulkach i liść laurowy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20min, aż ziemniaki będą miękkie.  Od czasu do czasu należy przemieszać ziemniaki, by nie przywarły do garnka

Z miłości do słodkości
Seromak na kruchym cieście 424

orzechów włoskich (użyłam Kresto),  70g mąki ziemniaczanej,  60g masła,  łyżka cynamonu.  Zmielony mak zagotować z 2 szklankami mleka, cukrem i skórka z cytryny. Dusić na małym ogniu przez 10minut. Dodać surowe żółtka, pozostałą szklankę mleka i mąkę. Ponownie zagotować, po czym przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, wraz z cynamonem i drobno posiekanymi orzechami dodać

Z miłości do słodkości
Rogaliki półfrancuskie z jabłkami 434

cukru pudru trzcinowego Diamant,  jajko,  brązowy cukier do posypania.   Masło stopić, posmarować nim trójkąty ciasta. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zmieszać z cukrem. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Nakładać farsz na trójkąty ciasta. Zwijać do środka formując rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem

Z miłości do słodkości
Kapuśniak po węgiersku 255

Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki. Gotować ok. 1,5 godz na małym ogniu.  Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy, dusić jeszcze 5 min. Doprawić do smaku

Z miłości do słodkości