duszone - 2857 przepisów (strona:148/191)

KAPUSTA Z GRZYBAMI. 202

przynajmniej o 1/3. Następnie dokładam smalec, by się rozpuścił. Kapustę kwaszoną drobno kroję. Wrzucam do podsmażonych pieczarek, dodaję suszone (nie moczę) grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i całość duszę razem, aż kapusta będzie odpowiednio miękka  (w moim domu preferowana jest miękka, ale nie rozgotowana). Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przejdą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ŻYCZENIA 2013. 207

Kochani! Karmel-itka ujawnia swą artystyczną duszę, natchniona zapachem korzennych przypraw  i świątecznych piosenek, śle Wam życzenia prosto z serca: Niech uśmiech nie schodzi z Waszych twarzy,  a miłość wleje się w serca Wasze i bliskich. Magicznych, radosnych i niezapomnianych chwil  w rodzinnym gronie, bez trosk i smutków, niech kolęd dźwięki sączą się w tle, a zapachy

W kuchni Karmel-itki
GULASZ WIEPRZOWY. 248

Wlewam do garnka wtedy, kiedy wszystkie składniki zdążyły się usmażyć i wydzielił się z nich sok. Dokładnie mieszam, zagotowuję, po czym skręcam gaz do minimum, dodaję przecier pomidorowy. Całość duszę około 1,5 godziny na małym ogniu, aby mięso skruszało, a smaki się złączyły. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem bądź ugotowaną kaszą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. 209

wlewam wody tyle, by warzywa były zaledwie do połowy przykryte i zagotowuję. Wrzucam ziele, liść laurowy. Do gotujących się warzyw dodaję całą puszeczkę mleka kokosowego.  Zmniejszam płomień i duszę całość pod przykryciem, aż do miękkości warzyw. W międzyczasie dodaję paprykę słodką, pieprz cayenne oraz sos sojowy do smaku. Podaję z pulpecikami. pulpeciki: Kaszę płuczę na sicie. Zagotowuję

W kuchni Karmel-itki
JAGLANKA WEGAŃSKA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 180

smaku imbirem i gałką. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w drobną kostkę. Skrapiam  sokiem z cytryny. Następnie wrzucam na rozgrzaną patelnię, dodaję cukier  i duszę aż do rozpadu owoców.Doprawiam cynamonem. Podaję z jaglaną kaszą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
CHŁODNIK TRUSKAWKOWY. 220

zaczynam kolejny upalny dzień. Nie planuję, nie rozmyślam, nie interesuję się popołudniowymi schadzkami. Siedząc w biurze kolejną godzinę i patrząc na zalany słońcem świat za oknem, tęsknota ogarnia moją duszę. Szum wzburzonego morza, słony zapach bryzy, krzyk mew i pana sprzedającego kukurydzę... Wędrować, podróżować, być w drodze. Chociaż wolę góry, pejzaże i uczucie zwycięstwa nad swymi słabościami, po wspięciu się

W kuchni Karmel-itki
Owsiane batoniki z truskawkami – zdrowe i pyszne 865

listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy w kostkę. Do rondla wlewamy syrop klonowy, miód i dodatkowo dwie łyżki wody. Zagotowujemy. Dodajemy truskawki i dusimy przez ok. 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przesianą mąkę kukurydzianą, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Płatki owsiane (pamiętajcie, aby były tzw. „błyskawiczne”) mieszamy z cynamonem

Poezja smaku
Risotto z kurczakiem, białymi szparagami i cukinią 236

kurczaka pokrojonego w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli, przyprawą do mięs. Gdy kurczak będdzie gotowy na patelnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz paseczki marchwi. Przykryć i dusić przez ok 15 min. W międzyczasie przygotować ryż. Na patelnie z odrobiną oliwy z oliwek wrzucić ryż, chwilę podsmażyć i zalać białym winem. Gdy ryż wchłonie wino, zalać częścią bulionu

Zgrabne Gotowanie
Tarta z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 347

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pieczarki, smażyć 3-4 minuty, dodać kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka oraz papryką słodką. Gdy kurczak będzie usmażony, na patelnie wrzucić paprykę. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodać kukurydzę oraz zioła i cały farsz przełożyć na spód od tarty. Teraz przygotować sos. Jajko wymieszać z jogurtem i solą, aby powstała

Zgrabne Gotowanie
Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą 186

następnie pokrojoną w kostkę fetę i zawijamy roladkę. Można pomóc sobie wykałaczką. Roladki smażymy na oliwie z oliwek przez kilka minut aż się zarumienią, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze przez około 10 minut. Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Polędwiczki wieprzowe w sosie z grzybów leśnych 219

patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, oprószyć lekko solą i dodać ugotowane grzyby oraz masło. Smażyć przez około 10 min, po czym wlać trochę bulionu z gotowania grzybów i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Czynność powtarzałam kilka razy, zużyłam około 200 ml bulionu.  Gdy bulion wyparuje, wlać śmietanę wymieszać i dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić

Zgrabne Gotowanie
Chiński makaron z kurczakiem i warzywami 415

żółtą pokroić w paseczki, marchewkę obrać i pokroić w "zapałki". Kiedy kurczak będzie już usmażony dodać warzywa na patelnię. Smażyć przez około 5 min, dodać łyżkę sosu sojowego i dusić pod przykryciem przez około 10 min.  W tym czasie można przygotować makaron. Należy go gotować jedynie przez 3-4 minuty z dodatkiem soli, a gdy będzie już miękki odcedzić

Zgrabne Gotowanie
Gulasz drobiowy z cukinią i pieczarkami 12042

wrzucić cebulę. Oprószyć solą i smażyć aż się lekko zarumieni. Następnie dodać pieczarki. Później paprykę, marchew a na końcu cukinię. Warzywa poprawić solą i pieprzem, zalać odrobiną wody i dusić przez około 15 min pod przykryciem. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Gdy warzywa będę miękkie, dodać do nich wcześniej usmażonego indyka.  Wlać przecier pomidorowy, łyżkę koncentratu pomidorowego

Zgrabne Gotowanie
Łosoś pieczony pod pierzynką z pora 235

pieprzem i tymiankiem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na godzinę. Pora pokroić w piórka, usmażyć na oliwie z oliwek, po czym zalać 100 ml wody i dusić przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Gdy woda wyparuje a por będzie miękki dodać ricottę oraz gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Łososia włożyć do naczynia żaroodpornego

Zgrabne Gotowanie
Sajgonki z kurczakiem 399

paski, paprykę i marchewkę w zapałki, a czosnek posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropli oliwy z oliwek. Po kolei wrzucać por, imbir, czosnek, paprykę i marchewkę. Warzywa dusić przez kilka minut aż zmiękną. Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i odcedzić jak zrobi się miękki - po około 2 minutach. Makaron, kurczaka, usmażone warzywa oraz kapustę pekińską wymieszać w jednym naczyniu

Zgrabne Gotowanie