duszone - 2857 przepisów (strona:149/191)

GROSZEK ZIELONY Z CHORIZO. 174

minut. Kiełbasę kroję na plasterki, cebulę w półtalarki. Podsmażam ją, a kiedy staje  się przeźroczysta, dodaję kiełbasę. Smażę razem, dorzucając zielony groszek. Po chwili wlewam wrzątek, całość duszę 5 minut pod przykryciem, zdejmuję pokrywkę i odparowuję wodę (dzięki temu groszek będzie miękki). Kiedy płyn odparuje, smażę całość kilka minut. Podaję następnie z kaszą. Świetnie do dania pasowałaby szklanka zsiadłego

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK Z GROSZKIEM W SOSIE POMIDOROWYM. 268

patelni na odrobinie tłuszczu. Kiedy się zeszkli, dodaję groszek i chwilę razem smażę. Pomidory miksuję wraz z zalewą na jednolitą masę, wlewam na patelnię do groszku i cebuli. Zagotowuję, duszę razem około 2 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie bardzo delikatnie wlewam śmietankę, mieszam, zagrzewam. Wkładam do sosu kurczaka, podgotowuję razem około 5 minut. Podaję z kaszą lub ryżem. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
KURKI W ŚMIETANIE. 211

pestek winogron 1/3 paczki makaronu pełnoziarnistego Cebulę obieram i siekam drobno. Szklę na rozgrzanym oleju. Kurki płuczę pod bieżącą wodą, wrzucam do cebuli. Kiedy wydzieli się woda, przykrywam, chwilę duszę, po czym odcedzam kurki. Dolewam odrobinę oleju, smażę, na samym końcu dodaję sól, pieprz i śmietanę. Podaję na ciepło z makaronem pełnoziarnistym. UWAGI: Słyszałam o wersji ze słodką śmietaną

W kuchni Karmel-itki
DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM. 216

serowość. Zapiekanie ryby w sosie powoduje, że się nie rozgotuje, nie rozpadnie, a udusi na idealną. Poza tym, nie dodajemy tłuszczu, który dodany być musi w przypadku smażenia i duszenia na patelni.  DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM. /przepis autorski;/ na 3-4 osoby 4-6 małych polędwiczek z dorsza  (mogą być zwykłe filety) 200 - 300g serka topionego

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 246

osiem równych kawałków. Każdy płat ciasta francuskiego dzielę na 4 szerokie pasy. Szpinak wrzucam do rondelka. Kiedy zacznie się smażyć, dodaję zmiażdżony, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozdrobnioną fetę. Duszę razem do momentu, aż sok ze szpinaku się zredukuje. Studzę masę, wyłożona gorąca na ciasto spowoduje jego stopienie się. Na każdy pas wykładam porcję wystudzonego szpinaku z fetą, układam kawałek

W kuchni Karmel-itki
POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM. 189

zagotowuję, dodając posiekany koperek, sok z cytryny. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewam mleka. Na samym końcu doprawiam solą i pieprzem. Do gotującego się sosu dodaję na moment rybę, duszę razem jakieś 5 minut. Podaję z ugotowanym ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
DYNIOWY GULASZ Z KIEŁBASĄ. 172

pieczarki i przesmażam, aby pieczarki straciły wodę. Kiedy już pieczarki się nieco skurczą, dodaję pozostałe warzywa.  Doprawiam sola, pieprzem, majerankiem, słodką papryką wrzucam liście  laurowe i całość duszę pod przykryciem do miękkości warzyw. Na końcu ewentualnie doprawić. Podaję z puree ziemniaczanym. SMACZNEGO! insertCookd("00a3f3f50fc0ccac7c2057ed1fad2dc1"); Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK CZOSNKOWY Z ZIEMNIACZKAMI. 235

Jesienna aura nie sprzyja. Chodzę zadumana, zasmucona i stęskniona. Ale za czym tęsknię? Nie za słońcem, nie za ciepłem,  nie za ptasim śpiewem. Co więc trapi moją duszę? Nie wiem. Nie wiem nic prócz tego, że zjeść coś muszę. KURCZAK CZOSNKOWY Z ZIEMNIACZKAMI. /autorski;/ 4 udka kurczaka 4 ząbki czosnku sok z 1 cytryny sól, pieprz, olej do smażenia

W kuchni Karmel-itki
GULASZ MEKSYKAŃSKI. 152

Paprykę i chili pozbawiam gniazd nasiennych i drobno kroję. Dodaję do kiełbasy, przesmażam. Następnie wrzucam osączoną z zalewy czerwoną fasolę i marchewkę. Groszek dodaję wraz z połową zalewy. Całość duszę około 10 minut, po czym dodaję koncentrat pomidorowy. Gotuję na wolnym gazie jeszcze 5-10 minut. Podaję na ciepło z kaszą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka insertCookd("27b884e2a0039e1e4d4a51e4bd3ae44e

W kuchni Karmel-itki
KAPUSTA Z GRZYBAMI. 189

przynajmniej o 1/3. Następnie dokładam smalec, by się rozpuścił. Kapustę kwaszoną drobno kroję. Wrzucam do podsmażonych pieczarek, dodaję suszone (nie moczę) grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i całość duszę razem, aż kapusta będzie odpowiednio miękka  (w moim domu preferowana jest miękka, ale nie rozgotowana). Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przejdą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ŻYCZENIA 2013. 189

Kochani! Karmel-itka ujawnia swą artystyczną duszę, natchniona zapachem korzennych przypraw  i świątecznych piosenek, śle Wam życzenia prosto z serca: Niech uśmiech nie schodzi z Waszych twarzy,  a miłość wleje się w serca Wasze i bliskich. Magicznych, radosnych i niezapomnianych chwil  w rodzinnym gronie, bez trosk i smutków, niech kolęd dźwięki sączą się w tle, a zapachy

W kuchni Karmel-itki
GULASZ WIEPRZOWY. 239

Wlewam do garnka wtedy, kiedy wszystkie składniki zdążyły się usmażyć i wydzielił się z nich sok. Dokładnie mieszam, zagotowuję, po czym skręcam gaz do minimum, dodaję przecier pomidorowy. Całość duszę około 1,5 godziny na małym ogniu, aby mięso skruszało, a smaki się złączyły. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem bądź ugotowaną kaszą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. 195

wlewam wody tyle, by warzywa były zaledwie do połowy przykryte i zagotowuję. Wrzucam ziele, liść laurowy. Do gotujących się warzyw dodaję całą puszeczkę mleka kokosowego.  Zmniejszam płomień i duszę całość pod przykryciem, aż do miękkości warzyw. W międzyczasie dodaję paprykę słodką, pieprz cayenne oraz sos sojowy do smaku. Podaję z pulpecikami. pulpeciki: Kaszę płuczę na sicie. Zagotowuję

W kuchni Karmel-itki
JAGLANKA WEGAŃSKA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 167

smaku imbirem i gałką. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w drobną kostkę. Skrapiam  sokiem z cytryny. Następnie wrzucam na rozgrzaną patelnię, dodaję cukier  i duszę aż do rozpadu owoców.Doprawiam cynamonem. Podaję z jaglaną kaszą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
CHŁODNIK TRUSKAWKOWY. 212

zaczynam kolejny upalny dzień. Nie planuję, nie rozmyślam, nie interesuję się popołudniowymi schadzkami. Siedząc w biurze kolejną godzinę i patrząc na zalany słońcem świat za oknem, tęsknota ogarnia moją duszę. Szum wzburzonego morza, słony zapach bryzy, krzyk mew i pana sprzedającego kukurydzę... Wędrować, podróżować, być w drodze. Chociaż wolę góry, pejzaże i uczucie zwycięstwa nad swymi słabościami, po wspięciu się

W kuchni Karmel-itki