duszone - 2857 przepisów (strona:149/191)

Bułgaria na talerzu. GULASZ JAGNIĘCY Z DYNIĄ I PAPRYKĄ. 145

plastry, czosnek rozgniatamy i podsmażamy na odrobinie tłuszczu, aż się zeszklą. Dodajemy dynię, paprykę. Kiedy zmiękną odrobinę, dorzucamy mięso. Po chwili dodajemy sporą ilość majeranku, powidła. Doprawiamy i dusimy pod przykryciem aż do miękkości warzyw. Forma podania dowolna. SMACZNEGO! Pozdrawiam. Trzymajcie za mnie kciuki! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Prosto z Czech. Drožďová pomazánka. 152

oliwy 2 łyżki masła Cebulę pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą i zeszklić ją na na maśle i oliwie (cebula  nie powinna się zarumienić). Dodać pokruszone drożdże, chwilkę dusić razem,  co jakiś czas mieszając. Drożdże powinny się rozpuścić i lekko odparować.  Nie można ich przypalić.  Jajka rozkłócić z mlekiem, dodać do drożdży, doprawić solą i świeżo

W kuchni Karmel-itki
Po domowemu. PULPECIKI W BIAŁYM CZOSNKOWYM SOSIE. 197

jest mało czosnkowy - można dodać suszony, sproszkowany czosnek. Kiedy zaczyna gęstnieć, a jest zbyt gęsty - dolewamy mleka. Do gotującego się sosu wrzucam pojedynczo pulpeciki. Doprowadzam do ponownego  zagotowania. Duszę całość jakieś 20-30 minut, mieszając co jakiś czas, aby sos bądź pulpety nie przywarły do garnka. Pamiętajmy! Podczas gotowania mięso puści soki oraz tłuszcz. Sos, w zależności od rodzaju

W kuchni Karmel-itki
Impuls chwili. DAKTYLE W CZERWONYM WINIE. 159

kardamonu  Wino wlałam na małą patelnię, dodałam wszystkie przyprawy i zagotowałam.  Gotowałam, aż wino w połowie się zredukowało. Następnie dodałam daktyle  przepołowione i pozbawione pestek. Dusiłam wszystko razem na małym ogniu  przez ok. 10 minut. Następnie rozkręciłam gaz na maksa i mieszając, podgrzewała, aż daktyle rozmiękną, a płyn w większości wyparuje, zostawiając tylko gęsty sos. Podałam

W kuchni Karmel-itki
Czas na Indie! 175

cebuli, dorzucam rodzynki i całość zalewam sokiem pomarańczowym tak, by zakrył cebulę (jeśli podana ilość jest zbyt mała, uzupełnić). Dodać cukier, sól, kolendrę, pieprz i ziele, tymianek i całość dusić pod przykryciem min. godzinę, aby cebula zmiękła. Następnie gotujemy bez pokrywki, aby zredukować płyn do minimum. Chutney musi być gęsty i aromatyczny.  Jeśli chcemy go przechowywać bądź zostawić

W kuchni Karmel-itki
Rybka? Ależ naturalnie! KOTLECIKI RYBNE Z TWAROGIEM. 281

Smażę na złoto z obu stron. Podałam z domowym puree ziemniaczanym. PUREE ZIEMNIACZANE /wg Karmel-itki/ 500g ugotowanych ziemniaków szklanka mleka sól, pieprz, posiekany koperek Ugotowane, najlepiej ciepłe ziemniaki duszę wraz z mlekiem i solą oraz pieprzem, dodaję również koperek.  Smacznego!   Pozdrawiam,  Karmel-itka  **** Tło zdjęć: cerata Lola Cabane Loco ze sklepu Kolorowy Kufer

W kuchni Karmel-itki
"Zupki instatnt też się nadadzą!" i śnieżne uwięzienie. 272

mielone. Całość smażę, dodając proszki smakowe z zupek. Kiedy mięso jest dostatecznie usmażone, dodaję makaron. Zalewam całość wodą (ok. 2 szklanki), aby makaron ja wpił i zmiękł tym samym. Duszę do miękkości i redukcji płynów. Następnie dorzucam pomidory i ogórka oraz pietruszkę. Chwilę podduszam. Podaję na gorąco. SMACZNEGO ! Pozdrawiam Was w ten zaśnieżony dzień. Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 196

samym oleju zeszkliłam pokrojone w półplasterki pory. Dodałam do nich mięso, dolałam wodę, włożyłam marchewkę, dolałam wino (nie jest konieczne). W trakcie gotowania doprawiłam pieprzem i odrobiną curry. Całość dusiłam pod przykryciem, co chwila mieszając, ok. 15 minut. Podałam wraz z ugotowanym ryżem. *  Mała wskazówka:  Jeśli nie mamy wiele czasu, można pomóc sobie marchewką z puszki

W kuchni Karmel-itki
Koniec przynosi nowy początek. PUDDING CYTRYNOWO Z KOKOSEM. 161

słodki, z kokosowym aromatem wilgotny pudding. Ma konsystencję intrygująca.  Na wierzchu chrupki jak beza, a w środku ciągnący i delikatny. Na gorąco smakuje cudownie, jak miód na zranioną duszę! Tylko uwaga na palce od gorących ramekinów. I na język. Ach, warto nawet dla tego puddingu ponieść ofiarę! CYTRYNOWY PUDDING Z KOKOSEM. /inspiracja: sieć; przepis autorski;  zbiór kilku receptur

W kuchni Karmel-itki
W drodze do Azji... MAKARON Z KREWETKAMI (...) I SEZAMEM 200

warzywa lekko zmiękną. Dodaję krewetki,po czym podlewam łyżką oleju sezamowego. Do tego wrzucam odcedzony makaron, smażę razem kilka minut, dodaję sezam, szczypiorek. Podsmażam.  Całość zalewam sosem, duszę chwilę razem i podaję na gorąco. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ZUPA CEBULOWA, trochę nietypowa. 178

pieprz, tymianek Cebulę obieram, kroję w plasterki i podsmażam na maśle z olejem, aż cebula  stanie się miękka i złota. Do cebuli wlewam wino, dodaję posiekany czosnek i duszę na wolnym ogniu do momentu, aż wino prawie całkowicie się zredukuje.  Zalewam całość bulionem, dodaję lubczyk, tymianek, trochę pieprzu. Gotuję około godziny. Podaję na gorąco ze świeżym pieczywem. Wersja

W kuchni Karmel-itki
DROBIOWE GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA. 957

śmietanki kulinarnej z rozprowadza za pomocą odrobiny wody mąką, uważając by się nie zważyła, sól, pieprz, zioła i poczekałam aż zgęstnieje, co chwilę mieszając. Wtedy dodałam usmażone gołąbki i dusiłam razem pod przykryciem ok. 5-7 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
KOMPOT RABARBAROWO-MIĘTOWY. Garść wspomnień. 191

obieram, kroję na kawałki. Wrzucam do garnka, wsypuję cukier, wlewam wodę. Z gałązek obieram listki świeżej mięty i wrzucam do reszty  składników. Całość zagotowuję, po czym zmniejszam ogień. Duszę do miękkości rabarbaru. Studzę i podaję jako napój orzeźwiający. Można podawać z lodem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, zatapiając się we wspomnieniach, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
DORSZ PO AZJATYCKU. 204

najdrobniejszą kosteczkę. Pora kroję w cienkie  półplasterki, a marchewkę w cieniutkie słupki. Wkładam, do rondelka po gotowaniu dorsza. Cukier mieszam z octem, sosem sojowym, wodą i zalewam warzywa. Duszę pod przykryciem  przez jakieś 15-10 minut (marchewka pozostanie chrupiąca). Następnie do powstałej marynaty wkładam kawałki ryby i gotuję ok. 5-8 minut. Podaję z ugotowanym wcześniej makaronem ryżowym

W kuchni Karmel-itki
GROSZEK ZIELONY Z CHORIZO. 154

minut. Kiełbasę kroję na plasterki, cebulę w półtalarki. Podsmażam ją, a kiedy staje  się przeźroczysta, dodaję kiełbasę. Smażę razem, dorzucając zielony groszek. Po chwili wlewam wrzątek, całość duszę 5 minut pod przykryciem, zdejmuję pokrywkę i odparowuję wodę (dzięki temu groszek będzie miękki). Kiedy płyn odparuje, smażę całość kilka minut. Podaję następnie z kaszą. Świetnie do dania pasowałaby szklanka zsiadłego

W kuchni Karmel-itki