duszone - 2857 przepisów (strona:154/191)

C - Kurczak w papryce na zielonej wyspie 215

pokroić na cienkie, podłużne paski, doprawić obficie przyprawą gyros. Smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, gdy mięsko się zrumieni dodać pokrojoną w paski kolorową paprykę i dusić pod przykryciem kilka minut do miękkości mięsa. Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soli. Duży jogurt naturalny wymieszać z majonezem i drobno posiekanym szczypiorkiem, delikatnie podgrzać na małym ogniu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Pene z kurczakiem w zapuszkowanym towarzystwie 163

kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i curry, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, smażymy, gdy zacznie nabierać koloru dodajemy pokrojonego w drobne krążki pora, przykrywamy patelnią i dusimy. Gdy kurczak będzie miękki, dodajemy warzywa z puszki: czerwoną fasolę, groszek i kukurydzę. Możemy podlać delikatnie wodą i jeszcze kilka minut razem podduścić. Całość mieszamy z ugotowanym pene i posiekanym

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Kurczak imbirowo-cynamonowy 182

imbirem, cynamonem i curry, delikatnie przyprawiamy pieprzem i solą. Wykładamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy warzywa,  w miarę potrzeby podlewamy delikatnie wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości. I tylko tyle potrzeba, by cieszyć się niebanalnym smakiem szybkiego obiadu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Kotlet w ziołowym aromacie 139

najlepiej zostawić na całą noc). Następnie wyjmuję z zalewy, standardowo panieruję w jajku (doprawionym solą i pieprzem) i bułce tartej, smażę na rozgrzanej oliwie z oliwek. Na dodatkowej patelni duszę pokrojone w plastry pieczarki z pokrojonym drobno czosnkiem (wykorzystuję ten z zalewy). Na gotowe kotlety wykładam pieczarki i kawałki konserwowej papryki, przykrywam żółtym serem i wkładam na kilka minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Ragout drobiowo-pieczarkowe 215

wyłożyć na patelnię (na rozgrzaną oliwę), dodać wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, imbirem (ilości wg. uznania), dodać do zrumienionych pieczarek, przykryć i dusić razem do miękkości. Posiekać koperek, dodać do mięsa, całość zalać jogurtem i zdjąć z ognia. Dodać ugotowany makaron,  dokładnie wymieszać i można podawać do stołu:) smacznego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Bunt na pokładzie i szpinakowa inspiracja 219

łyżka oliwy z oliwek Makaron ugotować w wersji al dente. Na patelni podgrzać masło i oliwę, dodać pokrojony drobno czosnek, delikatnie zrumienić, dodać szpinak (miałam mrożony), podgrzać i dusić około 5 minut. Doprawić solą i sokiem z cytryny do smaku. Zdjąć z ognia,  wymieszać z jogurtem, dodać makaron, całość wymieszać doprawiając pieprzem, przed podaniem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Pene z kapustą piekińską i kurczakiem 270

curry, podmażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dodać pokrojone  w plastry pieczarki i przeciśnięty czosnek, poddusić, dodać poszatkowaną kapustę, przykryć i dusić kilka minut do miękkości, pod koniec dodając ugotowany makaron i posiekane, świeże zioła, całość dokładnie wymieszać. Smacznego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Kurczak z brązowym makaronem i kiełkami fasoli mung 202

oliwa z oliwek Makaron ugotować al dente.Mięso pokroić, doprawić przyprawami, wrzucić na rozgrzaną oliwę i zrumieni , dodać żółtą fasolę i dusić na wolnym ogniu do miękkości.   Pod koniec dodać ugotowany makaron i kiełki fasolki mung,   doprawić octem balsamicznym i sosem sojowym, wymieszać   poddusić razem kilka minut. Podawać gorące

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Cukinia z pene czyli drugie życie grillowanej kiełbasy;) 137

całość poddusić wraz z posiekanym drobno czosnkiem na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodać sparzone wcześniej i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę, oraz pokrojoną w kostkę grillowaną kiełbasę. Dusić do miękkości warzyw, doprawić solą, pieprzem i ziołami (np.suszona bazylia, oregano). Gotowe wymieszać z ugotowanym al dente pene

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 148

juliennę (tj. w długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm:), pora w krążki (ciągle kusi mnie by pisać, że w prążki;) - dusić je pod przykryciem na rozgrzanej patelni, na oliwie. Miękkie dodać do przecedzonego wywaru, dodać również pokrojone w kostkę pomidory (uprzednio spażone i obrane ze skórki), pokrojoną w kostkę i oczyszczoną

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem z odzysku;) 170

grzybów, dosypuje na tym etapie zupę grzybową z proszku i całość dokładnie miesza). Grzyby umyć, pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła i dusić do miękkości, dodając pokrojoną w kostkę cebulę. Ugotowane mięso drobno posiekać - jeżeli robimy ze świeżym, należy go zemleć a następnie przyprawić i  usmażyć na pateln i. Kapustę, grzyby i mięso dokładnie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
KUCHNIA DLA ZABIEGANYCH - Potrawka z kurczaka i pieczarek na ryżu z kurkumą 314

dodać pokrojonego w krążki pora (białą część), wymieszać, zeszklić. W kolejnym kroku dodać  pokrojone w plastry grzyby (rzecz jasna uprzednio oczyszczone i umyte;). Całość podlać wodą, przykryć, dusić do miękkości, doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Po zdjęciu z ognia dodac jogurt, wymieszać. Gotową potrawkę podawać z ryżem, ugotowanym w wodzie z niewielką ilością soli

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa krem z pora z wędzonym twarogiem według Karola Okrasy 442

ząbki czosnku rozgniatamy, dodajemy do rondla i jeszcze chwilę podsmażamy. Całość doprawiamy roztartymi ziarnami kolendry i posiekaną ostrą papryczką. Warzywa należy zalać wodą tak aby je przykryła i dusić przez 15 min pod przykryciem do miękkości, następnie zmiksować na krem, dodać śmietankę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy posypaną pokruszonym twarogiem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Paszteciki z kapustą i fasolą czyli walentynkowe eksperymenty z firmą Kupiec 155

łyżkę oleju. Cebulę obrać, posiekać w kostkę wrzucić na rozgrzaną patelnię, zeszklić. Pieczarki obrać, pokroić na kawałki, dodać do cebuli podobnie jak obrany i drobno posiekany czosnek i dusić razem do miękkości. Gotową fasolę, kapustę i pieczarki połączyć razem, dokładnie wymieszać, doprawić przyprawami.  Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże i cukier, dodać do mąki, zarobić ciasto i dostawić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Karmelizowana gruszka z twarożkiem - deser w 5 minut 153

cukier się rozpuści dodać gruszki i całość dokładnie i delikatnie wymieszać, by tworzący się karmel otoczył całe owoce (jeśli gruszki mamy zbyt duże, możemy zwiększyć proporcje octu i cukru). Dusić całość kilka minut pod przykryciem. Po wyjęciu, na jeszcze gorące nakładać porcje schłodzonego twarogu i dekorować ziarnami granatu lub włoskimi orzechami (w przypadku orzechów  możemy je uprzednio uprażyć

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała