duszone - 2857 przepisów (strona:156/191)

Bitki wieprzowe 157

trochę ponad mięso ( w przypadku wody dodajemy kostki rosołowe). 5.        Dodajemy liścia laurowego oraz ziele angielskie. 6.        Dusimy około 30 minut do miękkości mięsa. Gdy mamy więcej mięsa automatycznie gotowanie się wydłuża. 7.        Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Powstanie

Fabryka pomysłów
Tarta z musem/ dżemem dyniowym 170

stopni. Dynię i brzoskwinię obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka Cytrynę przekroić na pół, wycisnąć z niej sok do garnka. Zalać wodą, do połowy poziomu owoców. Dusić na wolnym ogniu, mieszając aby się nie przypaliło. Gdy owoce zaczną się rozpadać, zmiksować je. Następnie chwilę jeszcze gotować, dodać cukier do smaku, galaretki cytrynowe. Gotowy mus wylać na ostygnięty

Fabryka pomysłów
Zapiekane muszle 8081

odrobinie oleju.   Dodać mięso, smażyć do czasu, gdy nie będzie surowe. Posolić i popieprzyć do smaku. Pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy (2 łyżki) dodać do mięsa. Dusić do czasu, gdy pomidory się nie rozpadną. Doprawić bazylią i oregano. Resztę koncentratu pomidorowego rozcieńczyć z odrobiną wody (konsystencja sosu – nie za rzadkie, ale i nie za gęste), posolić popieprzyć, dodać

Fabryka pomysłów
Jesienny kociołek, czyli leczo 154

chwilę smażymy. Teraz pora dodać kostkę rosołową, solimy i pieprzymy do smaku, doprawiamy słodką i ostrą papryką w proszku. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy całość. Dodajemy paprykę i cukinię. Dusimy do miękkości kilka minut. Smacznego

Fabryka pomysłów
Wieprzowina w pięciu smakach 341

odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Następnie po odparowaniu „wody” z mięsa, dodać warzywa i podlać kubkiem bulionu (300ml). Doprawić sosem sojowym, przyprawą 5 smaków oraz imbirem. Dusić do miękkości warzyw i mięsa. Gdy będzie ubywało wywaru podlewać stopniowo resztą bulionu. Na koniec mąkę rozrobić z wodą za pomocą trzepaczki i dodać do sosu w celu zagęszczenia. Smacznego

Fabryka pomysłów
Chłopski garnek 227

pieczarki usmażyć. Posolić i popieprzyć. Dodać do nich obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Chwilę smażyć. Zalać bulionem. Całość doprawić do smaku papryką i ziołami. Pod koniec duszenia dodać jogurt naturalny, gotować do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Makaron z kurczakiem na włoską nutę 367

pierś z kurczaka, marchewkę i cukinię w kostkę, a czosnek posiekać. Warzywa i mięso podsmażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć. Gdy będą już miękkie dodać pomidory z puszce. Dusić do rozpadnięcia. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, kostkę rosołową oraz doprawić przyprawą włoską. Na koniec dodać ugotowany makaron. Wszystko wymieszać. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Pierś z kurczaka po francusku 369

zalać bulionem, dodać pokrojoną w paseczki papryczkę chili (ja dałam wraz z pestkami, jeżeli chcecie by było mniej ostre, to je wyskrobcie). Doprawić ulubionymi przyprawami do smaku i przecierem. Dusić około 15 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Burrito 172

smażenia Sól, pieprz Przygotowanie: Mięso, posiekany czosnek i pokrojoną w paski papryczkę chili podsmażyć na odrobinie oleju do zrumienienia. Posolić i popieprzyć do smaku. Następnie dodać pomidory z puszki. Dusić kilka minut do rozpadnięcia. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić przyprawami do smaku. Następnie dorzucić odsączoną fasolkę i kukurydzę z puszki. Gotować jeszcze chwilę, aby była ciepła. Na koniec tortillę można chwilę

Fabryka pomysłów
Tarta francuska po chińsku z kurczakiem i sposób na miłość 344

minut w lodówce. Kurczaka usmażyć na odrobinie oleju, w trakcie dodać mrożone warzywa. Gdy puszczą wodę doprawić przyprawą do kuchni chińskiej. Smażyć do miękkości. Na koniec dodać sos, dusić chwilę, aby było ciepłe. Ciasto francuskie przekroić na pół. Każdy bok zwinąć do środka ok. 0,5cm (tak, aby powstała nam ramka). Na to wyłożyć chińskie nadzienie. Wierzch posypać startym serem

Fabryka pomysłów
Penne z kurczakiem i szpinakiem w kremowym sosie 358

patelni z odrobiną oleju. Posolić i popieprzyć. Następnie dodać posiekany czosnek. Zeszklić. Teraz należy dodać drobno pokrojony szpinak. Chwilę smażyć – znacznie zmniejszy swoją objętość. Następnie dodać śmietanę i chwilę dusić. Na koniec dodać serek topiony – poczekać aż się roztopi. Ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem do smaku. Do sosu dodać ugotowany makaron – całość wymieszać.  Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Ciasto z rabarbarem 219

Podzielić ciasto na 2 części – 2/3 włożyć do lodówki na 1 godzinę, a 1/3 zamrozić. Rabarbar umyć, pokroić w paski, przełożyć do rondla, podsypać cukrem, dodać kilka łyżek wody. Dusić chwilę do miękkości. Gdy zacznie się rozpadać wyłączyć gaz. Blaszkę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tarta. 2/3 ciasta wyłożyć na spodzie blaszki. Podsypać łyżką bułki tartej (zapobiega zakalcowi, gdy owoce puszczą

Fabryka pomysłów
Pierś z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym 334

paseczki papryczkę chili (można pozbyć się pestek – zależy jak ostro lubicie). Zeszklić. Następnie dodać pomidory, podlać 2 łyżkami wody (ten krok pomijamy, gdy używamy pomidory z puszki). Dusić do momentu rozpadnięcia pomidorów. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić cayenne, papryką i ziołami włoskimi. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Kurczak masło-czosnek 765

rozgrzanym oleju na złoty kolor. Sos: masło roztopić w woku lub rondlu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić go na maśle. Dodać warzywa. Podlać bulionem. Posolić i popieprzyć do smaku. Dusić kilka minut do miękkości. Zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Podawać z ugotowanym ryżem. Obok niego nałożyć sos, a na wierzch ułożyć pokrojonego w paski kotleta. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Lutenica (ljutenica) 195

czosnkiem i papryczką zeszklić, dodać czubrycę (ja dałam paprykę słodką i cząber), wymieszać i przełożyć do garnka z pomidorami. Dodać także paprykę i bakłażana. Doprawić solą, cukrem i dusić jeszcze ok. 45 minut, żeby smaki i składniki się połączyły, uważając żeby nic się nie przypaliło. Ljutenica powinna być bardzo gęsta, tak żeby nie spływała z chleba. Wrzący sos nałożyć

Fabryka pomysłów