słodki, z kokosowym aromatem wilgotny pudding. Ma konsystencję intrygująca. Na wierzchu chrupki jak beza, a w środku ciągnący i delikatny. Na gorąco smakuje cudownie, jak miód na zranioną duszę! Tylko uwaga na palce od gorących ramekinów. I na język. Ach, warto nawet dla tego puddingu ponieść ofiarę! CYTRYNOWY PUDDING Z KOKOSEM. /inspiracja: sieć; przepis autorski; zbiór kilku receptur
W kuchni Karmel-itkiwarzywa lekko zmiękną. Dodaję krewetki,po czym podlewam łyżką oleju sezamowego. Do tego wrzucam odcedzony makaron, smażę razem kilka minut, dodaję sezam, szczypiorek. Podsmażam. Całość zalewam sosem, duszę chwilę razem i podaję na gorąco. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipieprz, tymianek Cebulę obieram, kroję w plasterki i podsmażam na maśle z olejem, aż cebula stanie się miękka i złota. Do cebuli wlewam wino, dodaję posiekany czosnek i duszę na wolnym ogniu do momentu, aż wino prawie całkowicie się zredukuje. Zalewam całość bulionem, dodaję lubczyk, tymianek, trochę pieprzu. Gotuję około godziny. Podaję na gorąco ze świeżym pieczywem. Wersja
W kuchni Karmel-itkiśmietanki kulinarnej z rozprowadza za pomocą odrobiny wody mąką, uważając by się nie zważyła, sól, pieprz, zioła i poczekałam aż zgęstnieje, co chwilę mieszając. Wtedy dodałam usmażone gołąbki i dusiłam razem pod przykryciem ok. 5-7 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiobieram, kroję na kawałki. Wrzucam do garnka, wsypuję cukier, wlewam wodę. Z gałązek obieram listki świeżej mięty i wrzucam do reszty składników. Całość zagotowuję, po czym zmniejszam ogień. Duszę do miękkości rabarbaru. Studzę i podaję jako napój orzeźwiający. Można podawać z lodem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, zatapiając się we wspomnieniach, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkinajdrobniejszą kosteczkę. Pora kroję w cienkie półplasterki, a marchewkę w cieniutkie słupki. Wkładam, do rondelka po gotowaniu dorsza. Cukier mieszam z octem, sosem sojowym, wodą i zalewam warzywa. Duszę pod przykryciem przez jakieś 15-10 minut (marchewka pozostanie chrupiąca). Następnie do powstałej marynaty wkładam kawałki ryby i gotuję ok. 5-8 minut. Podaję z ugotowanym wcześniej makaronem ryżowym
W kuchni Karmel-itkiminut. Kiełbasę kroję na plasterki, cebulę w półtalarki. Podsmażam ją, a kiedy staje się przeźroczysta, dodaję kiełbasę. Smażę razem, dorzucając zielony groszek. Po chwili wlewam wrzątek, całość duszę 5 minut pod przykryciem, zdejmuję pokrywkę i odparowuję wodę (dzięki temu groszek będzie miękki). Kiedy płyn odparuje, smażę całość kilka minut. Podaję następnie z kaszą. Świetnie do dania pasowałaby szklanka zsiadłego
W kuchni Karmel-itkipatelni na odrobinie tłuszczu. Kiedy się zeszkli, dodaję groszek i chwilę razem smażę. Pomidory miksuję wraz z zalewą na jednolitą masę, wlewam na patelnię do groszku i cebuli. Zagotowuję, duszę razem około 2 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie bardzo delikatnie wlewam śmietankę, mieszam, zagrzewam. Wkładam do sosu kurczaka, podgotowuję razem około 5 minut. Podaję z kaszą lub ryżem. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkipestek winogron 1/3 paczki makaronu pełnoziarnistego Cebulę obieram i siekam drobno. Szklę na rozgrzanym oleju. Kurki płuczę pod bieżącą wodą, wrzucam do cebuli. Kiedy wydzieli się woda, przykrywam, chwilę duszę, po czym odcedzam kurki. Dolewam odrobinę oleju, smażę, na samym końcu dodaję sól, pieprz i śmietanę. Podaję na ciepło z makaronem pełnoziarnistym. UWAGI: Słyszałam o wersji ze słodką śmietaną
W kuchni Karmel-itkiserowość. Zapiekanie ryby w sosie powoduje, że się nie rozgotuje, nie rozpadnie, a udusi na idealną. Poza tym, nie dodajemy tłuszczu, który dodany być musi w przypadku smażenia i duszenia na patelni. DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM. /przepis autorski;/ na 3-4 osoby 4-6 małych polędwiczek z dorsza (mogą być zwykłe filety) 200 - 300g serka topionego
W kuchni Karmel-itkiosiem równych kawałków. Każdy płat ciasta francuskiego dzielę na 4 szerokie pasy. Szpinak wrzucam do rondelka. Kiedy zacznie się smażyć, dodaję zmiażdżony, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozdrobnioną fetę. Duszę razem do momentu, aż sok ze szpinaku się zredukuje. Studzę masę, wyłożona gorąca na ciasto spowoduje jego stopienie się. Na każdy pas wykładam porcję wystudzonego szpinaku z fetą, układam kawałek
W kuchni Karmel-itkizagotowuję, dodając posiekany koperek, sok z cytryny. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewam mleka. Na samym końcu doprawiam solą i pieprzem. Do gotującego się sosu dodaję na moment rybę, duszę razem jakieś 5 minut. Podaję z ugotowanym ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipieczarki i przesmażam, aby pieczarki straciły wodę. Kiedy już pieczarki się nieco skurczą, dodaję pozostałe warzywa. Doprawiam sola, pieprzem, majerankiem, słodką papryką wrzucam liście laurowe i całość duszę pod przykryciem do miękkości warzyw. Na końcu ewentualnie doprawić. Podaję z puree ziemniaczanym. SMACZNEGO! insertCookd("00a3f3f50fc0ccac7c2057ed1fad2dc1"); Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiJesienna aura nie sprzyja. Chodzę zadumana, zasmucona i stęskniona. Ale za czym tęsknię? Nie za słońcem, nie za ciepłem, nie za ptasim śpiewem. Co więc trapi moją duszę? Nie wiem. Nie wiem nic prócz tego, że zjeść coś muszę. KURCZAK CZOSNKOWY Z ZIEMNIACZKAMI. /autorski;/ 4 udka kurczaka 4 ząbki czosnku sok z 1 cytryny sól, pieprz, olej do smażenia
W kuchni Karmel-itkiPaprykę i chili pozbawiam gniazd nasiennych i drobno kroję. Dodaję do kiełbasy, przesmażam. Następnie wrzucam osączoną z zalewy czerwoną fasolę i marchewkę. Groszek dodaję wraz z połową zalewy. Całość duszę około 10 minut, po czym dodaję koncentrat pomidorowy. Gotuję na wolnym gazie jeszcze 5-10 minut. Podaję na ciepło z kaszą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka insertCookd("27b884e2a0039e1e4d4a51e4bd3ae44e
W kuchni Karmel-itki