duszone - 2857 przepisów (strona:152/191)

Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą 209

Następnie zalac 2 szkl. wody i dusic ok. 2o minut. W międzyczasie kroimy cebulę i kiełbasę w kosteczkę . Na oddzielnej patelni podsmażamy je i wrzucamy do kapusty. Pod koniec duszenia zwiększyc  gaz , żeby woda odparowała z kapusty .Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładamy wczesniej ugotowany makaron . Chwilę podgrzewamy z makaronem i podajemy gorący . Do udekorowania można użyc

Słodkości i nie tylko
Ryba po grecku 195

chwilkę podsmażamy i dodajemy do rybki. Na samym końcu  warzywa podsmażamy na patelni dosłownie chwilkę  i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą do zakrycia  się składników i dusimy do czasu , kiedy zmiękną warzywa ok. 40 minut. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Roladki schabowe z porem w sosie serowo-pieczarkowym 629

oleju. W garnku przygotowujemy sos serowo-grzybowy. Sos serowo-grzybowy W garnku roztapiamy łyżkę masła , wrzucamy pokrojone pieczarki , lekko podsmażamy i zalewamy wodą (ok. 1/2 ). Wrzucamy kostkę sera i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Na końcu uzywamy blendera , aby uzyskac jednolity sos. Do naczynia żaroodpornego wkładamy roladki i zalewamy przygotowanym sosem , wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do czasu kiedy

Słodkości i nie tylko
Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem 245

tego dokładamy szpinak i całośc podgrzewamy do momentu odparowania wody.   Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso az zrobi sie "białe" . Przekładamy mięso do farszu szpinakowo-cebulowego i całosc dusimy ok. 20 minut pod przykryciem. Następnie zestawiamy z ognia , wbijamy jajo i doprawiamy przyprawami. Najlepiej smakuje farsz , gdy jest lekko pikantny.  Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy makaron cannelloni. Rurki napełnione układamy

Słodkości i nie tylko
Bałkańska musaka 186

siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy. 2. Pomidory wyjmujemy z puszki . Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , oregano i pieprzem. Dusimy ok. 10 minut , pod koniec solimy. 3. Bakłażany kroimy w talarki, smażymy na oliwie. Obrane ziemniaki kroimy w plastry , gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. 4. Na dnie natłuszczonego

Słodkości i nie tylko
Muszle nadziewane mięsem mielonym 151

czasie dokłądamy mięso i podsmażamy aż mięso zrobi się "białe". Pomidorki odlewamy z zalewy i drobno kroimy i wrzucamy do farszu. Doprawiamy koncentratem i przyprawami do smaku. Dusimy jeszcze do 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu podanego na opakowaniu ok. 15 minut. Po ugotowaniu makaron wylewamy na durszlak , przelewamy zimną wodą i czekamy

Słodkości i nie tylko
Kopczyki ryżowe z dodatkiem papryki i brokułów 193

wyrzuc. Na gorący tłuszcz wsyp ryż.Smaż, aż stanie się szklisty. Zalej go połową bulionu.Duś , a gdy ziarenka wchłoną płyn , dodaj pokrojone warzywa i wlej reszte bulionu. Duś ok. 20 minut. Dymki opłucz, pokrój na kawałki. Kukurydzę osącz. Pomidorki potnij na cząstki. Risotto wymieszaj ze śmietaną i kukurydzą. Przypraw solą , pieprzem oraz curry.Nałóż do miseczek. Lekko ugniec

Słodkości i nie tylko
Śmietankowa szarlotka 906

minut w temp. 180 C Ciasto wyjmij z piekarnika , posmaruj białkiem wierzch ciasta i pokryj jabłkami( jabłka obierz , wyjmij gniazda nasienne , pokrój na ćwiartki, zalej wodą i duś pod przykryciem do czasu aż jabłuszka zmiękną, lekko posłódź do smaku)  a następnie wylej resztę ciasta. Piecz przez 30 minut ,aż ciasto nabierze pięknego złotego koloru. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Cannelloni w sosie z ricotty 176

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do mięsa i smażymy , cały czas mieszając ok. 5 minut. Mięso doprawiamy solą , pieprzem, oregano i papryką. Dodajemy 1/3 puszki krojonych pomidorów. Dusimy kolejne 5 minut. Makaronowe rurki wcześniej obgotować lekko ok. 3  minut we wrzątku w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne natłuścić lekko masłem i makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć

Słodkości i nie tylko
Chili con carne 155

zalewy kukurydzę , czerwoną fasolę oraz pomidory z puszki. Wlewamy bulion , dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryka i ostrą według uznania. Mieszamy wszystkie składniki i dusimy kolejne 10 minut. SMACZNEGO

Słodkości i nie tylko
Bitki z karczku w sosie musztardowym 175

cebule  Podsmarzona cebule dorzucamy do miesa  Wszystko razem zalewamy woda tak zeby lekko zakrylo mieso  Dorzucamy pokrojony czosnek i 3 liscie laurowe  Ok 40 min dusimy mieso  Po tym czasie rozrobiona dwie lyzki maki z woda i mieszamy, tak aby nie powstaly grodki Teraz dodajemy trzy lyzki musztardy i jeszcze trzymamy na wolnym ogniu prze

Klaudynkowa kuchnia
Gulasz 110

wode, tak aby zakryla mieso  Dorzucamy pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy i jeden zabek czosnku Podsmarzamy pokolei pokrojona cebule, potem papryke i wszystko dodajemy do miesa Wszystko razem dusimy ok 1h  Potem w wodzie rozrobic dwie lyzki maki i dodac do gulaszu  Poczekac az zgestnieje i mozna jesc  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Kotlety schabowe z krazkami ziemniaczanymi 165

mieso w panier ( wpierw obtaczamy w mace, potem w jajku a na koniec w bulce tartej)  Na rozgrzana patelnie kladziemy kotlety posmarzajac je z obu stron, potem wszystkie dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu co jakis czas obracajac  W tym samym czasie smarzymy krazki ziemniaczane tak jak frytki  Na talerzach ukladamy salate  Gotowe kotlety i ziemniaki

Klaudynkowa kuchnia
Smarzone mieso wolowe w pomidorach 161

Dorzucamy do cebuli mieso i wyciskamy zabek czosnku  Wszystko razem smarzymy ok 1 godz 15 min  Po tym czasie wrzucamy pomidory z puszki i wszystko razem dusimy ok 15min  Jak juz mieso jest miekkie mozna wylaczy  Dobrze smakuje z ziemniakami  Smacznego! Ps Nie robic z tego sosu pomidorowego tylko powinno byc geste

Klaudynkowa kuchnia
Pasztet z cieciorki 148

włoski - na pewno znacie, ale czy lubicie ? To właśnie z niej robi się hummus a poza tym można ją wykorzystywać do wielu dań. Ja najczęściej dodają do zupy albo duszę z warzywami. Tym razem jednak naszło mnie na pasztet. Zainspirował mnie TEN przepis ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza