duszone - 2857 przepisów (strona:132/191)

B jak brzoza... 151

Fotoalfabet blogerów: B jak brzoza... Moje ukochane drzewo, jego szum przynosi ukojenie, oczyszcza umysł  i duszę... Na starość zamieszkam w małym drewnianym domku pośród brzeziny.  Będę zbierać zioła i grzyby... I umrę tam, leżąc w hamaku, słuchając szumu brzozy i śpiewu ptaków

Miksturownik
"Z talerzem przez świat" czyli babskie spotkanie w kuchni. Marokański tagine z kurczakiem. 313

również przekładamy do naczynia, dodajemy pokrojone na pół morele i oliwki, pokrojone w paski pomidory suszone i marchewkę w krążki. Dodajemy szafran i podlewamy bulionem, tak aby zakrył mięso. Dusimy na wolnym ogniu przez 60 - 70 min. Podajemy z kuskusem i posypane posiekaną kolendrą lub pietruszką. Smacznego!!! insertCookd("521688e394a1cb6315f9b5fab1fd673e

Miksturownik
Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami. 289

oliwek; sól, pieprz, ok. 1 l bulionu warzywnego; Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na maśle z oliwą z oliwek. Posiekane grzyby (pieczarki też) dorzucamy do cebulki. Dusimy razem do miękkości. Doprawiamy do smaku. Kaszę gotujemy. I mieszamy z grzybami. Kapustę gotujemy w całości. Ściągamy z główki pojedyncze liście, nakładamy na nie farsz i zawijamy. Układamy w naczyniu

Miksturownik
Roladki schabowe w sosie szczawiowym 197

liście szpinaku. Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe oraz angielskie ziele i zagotować. Roladki obsmażyć na oleju aby mięso zmieniło kolor. Przełożyć do garnka z gotującą wodą i dusić ok 30-40 minut pod przykryciem. Następnie z wywaru wyjąć roladki, jeśli płyn za bardzo wyparował dodać wody. Dodać posiekany szczaw i zagotować, doprawić solą z pieprzem. Śmietanę wymieszać

Monia miesza i gotuje
Placki selerowe z pieczarkami 150

inne przyprawy * 500 g pieczarek * 2 cebule * czosnek * śmietana 18% * przyprawy Pieczarki starłam na tarce o grubych oczkach, cebule posiekałam. Cebulę zeszkliłam na rozgrzanym oleju, wrzuciłam pieczarki, przyprawiłam i dusiłam aż do odparowania. Na końcu dodałam wyciśnięty czosnek i śmietanę. Seler i ser starłam na tarce z dużymi oczkami, dodałam jajka, mąkę i przyprawy. Masa wydała mi się

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jajka sadzone zapiekane z warzywami 167

pieprz, tymianek olej winogronowy   Paprykę pokroiłam w kostkę, cebulę posiekałam, czosnek wycisnęłam przez praskę. Cebulę i czosnek wrzuciłam na rozgrzany olej, po chwili dodałam paprykę i warzywa. Dusiłam ok. 10 min. Dodałam pomidory i przyprawy, znów chwilę poddusiłam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego, wbiłam jajka, posypałam oliwkami, kaparami, dołożyłam półplasterki kiełbasy i zapiekałam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym

Zdrowa Kuchnia Sowy
Danie idealne - proste, pyszne, zdrowe i lekkie:) 210

niewielki kawałek marchewki (sł), a po chwili dorzuciłam seler (jego było najwięcej, bo najbardziej lubię) i półplasterki pora (o), odrobinę soli i trochę zimnej wody (sł) i chwilę dusiłam pod przykryciem. Następnie odkryłam, dodałam sok z cytryny (k), sypnęłam z lekka lubczyku i tymianku (o), mielonego kminku (sł), chwilkę odparowałam, a na koniec dodałam wyciśnięty ząbek czosnku (o). Warzywa

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ryż ze szpinakiem i mleczkiem kokosowym 181

się ryż na łyżkę oliwy wrzuciłam pokrojony szpinak i paprykę (sł). Po chwili dodałam rozgnieciony ząbek czosnku (o), lekko posoliłam (sn), dorzuciłam pokrojonego pomidora (k), szczyptę lubczyku (g) i dusiłam przez chwilę.  A potem dodałam mleczko kokosowe (sł) i na końcu ryż i szczyptę papryki ostrej (o). I przystąpiłam do próbowania ciekawa, jak zwykle w takiej sytuacji

Zdrowa Kuchnia Sowy
Krem cukiniowy z dodatkiem pomidorów 206

miękkości. W międzyczasie na rozgrzany w rondelku olej wrzuciłam pokrojoną cebulę i posiekany drobno ząbek czosnku (o). Po chwili dorzuciłam cukinię (sł), szczyptę bazylii (o) i soli (sn) i dusiłam  ok. 10 min. Dodałam pokrojone pomidor (k), chwilę znów poddusiłam, a na końcu szczyptę lubczyku i tymianku (g). Połączyłam z bulionem (bulionu nie było dużo ok. 300 ml + jarzyny

Zdrowa Kuchnia Sowy
Fasolka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 158

wykorzystania) zgnieciony spory ząbek czosnku łyżka oleju Fasolkę włożyłam do rozgrzanego garnka na parę, a w międzyczasie przygotowałam sos: 1. na rozgrzaną łyżkę oleju wrzuciłam pokrojony szpinak (sł), chwilę dusiłam pod przykryciem 2. dodałam czosnek (o) 3. odrobinę soli (sn) 5. dorzuciłam pokrojone pomidory (k) 6. 2 łyżki startego oscypka (g) Na ugotowanej fasolce rozłożyłam kupkami masę szpinakowo - pomidorowo - serową

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 152

masło, oliwa  Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 3 łyżki masła i 3 łyżki oliwy. Podsmażyć cebulę na złoto. Selera zetrzeć na tarce - dodać do cebuli. Dusić 5-8 minut. ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę także, pora w plastry. Dodać do garnka, zalać wodą. Gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Dobrawić śmietaną i przyprawami. Podaną zupę udekorować

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 227

rumiano. Podlać białym winem - nie miałam - wlałam ciemne piwo, około 1/2 szkl. Mieszankę Royal Brand wsypać do garnka, zalać wodą. Namoczyć około 10 minut. Następnie mieszankę wlać do kurczaka . Dusić około 30-50 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami i surówką.   Tu znajdziecie pełny asortyment przypraw Royal Brand -  klik

kolorowotorcikowo
Zupa ze świeżych ogórków 184

tłustego jogurtu koperek 1 łyżka dobrego oleju  Olej rozgrzać, cebulkę pokroić w drobną kostkę - podsmażyć. Ogórki obrać, wydrążyć nasiona, pokroić w średnią kostkę. Wrzucić do cebul;ki - dusić aż stanąsię szkliste. Zalać wodą, dodać kostkę. Gotować 7-10 minut. Dodać śmietanę, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać koperkiem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kabaczek na ostro 126

smażenia dowolny sos pikantny, ja wybrałam JAMAR Arrabbiata Kabaczka pokroić w plastry grubości 1,5 -2 cm. Olej rozgrzać na patelni, kabaczka delikatnie podsmażyć z obu stron. Zalać sosem - dusić do momentu podgrzania sosu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Krem kartoflano-ogórkowy 174

rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Cebulę pokrój w kostkę - podsmaż na oleju, odrobinę posól. Ogórki pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na na tarce o dużych oczkach. Dodaj do cebuli - duś około 10 min - aż ogórki staną się szkliste. Ziemniaki zetrzyj na tarce lub pokrój - ja starłam, żeby się szybciej ugotowały. Dodaj do ogórków, zalej wodą - gotuj. Dodaj kostkę rosołową, dopraw

kolorowotorcikowo