zielona część około 5cm długości chili przyprawa KOTANYI SECRETS OF ASIA A LA KANTON (mieszanka przypraw do kuchni chińskiej), przyprawa jest rewelacyjna i nadaje niezastąpiony smak potrawie Wszystko oczywiście dusimy w woku, około 15 minut, tak aby kapusta zmiękła, a smaki się połączyły. Smacznego! Potrawa godna polecenia, bardzo smaczna
SMYKWKUCHNIłyżka mąki kukurydzianej - łyżka tajskiej pasty kokosowej (bardzo ważny składnik) Kurczaka mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, sosem sojowym, octem, curry, smażymy w rozgrzanym woku, dodajemy resztę składników, zalewamy mleczkiem kokosowym , dusimy około 5-6 minut, zagęszczamy mąką kukurydzianą, posypujemy sezamem. Gotowe
SMYKWKUCHNIoliwek najlepiej włoskiej - 2 łyżki masła - 1/2 kostki rosołowej drobiowej Wykonanie: Dynię kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie i maśle w garnku- około 5 minut, dodajemy czosnek, dusimy około 10 minut, podlewamy wodą, tak aby cała dynia była zakryta w garnku. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz śmietanki). Gotujemy około 10 minut, po tym czasie za pomocą blendera, wszystko miksujemy
SMYKWKUCHNIchińsku: Fasolkę blanszujemy. Do rozgrzanego woka wlewamy łyżkę oleju, dodajemy fasolkę, i utarte w moździerzu anyż i chili, dodajemy zioła chińskie, przeciśnięty ząbek czosnku, słodki ocet, miód, sos sojowy, dusimy około 10 minut. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Smacznego! Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIpółmisku. Fenkuł z cukinią: - połowa fenkułu - mała cukinia żółta - cebula 1/2 sztk. - 4 łyżki sosu hoi sin - 1 łyżka octu ryżowego słodkiego - 2 łyżki oleju słonecznikowego - chili Wszystko dusimy w woku. Kapusta pekińska na słodko: 450 g kapusty pekińskiej - 1 łyżka oleju - 1 łyżka świeżego imbiru startego 2 żabki czosnku - świeże chili - 1 łyżka słodkiego octu ryżowego
SMYKWKUCHNIrybę smażymy 3-4 minuty, zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu, sos ma zgęstnieć (około 7 minut), następnie dodajemy owoce morza, dusimy 3-4 minuty, dodajemy pietruszkę. Wykładamy na wcześniej ugotowany ryż. Smacznego!!! Pyszota, polecam i zapraszam na Facebook
SMYKWKUCHNIpotrawy Wykonanie: W woku rozgrzać olej roślinny, wrzucić mięso, dodać sos sojowy i Chow Mein, chili, ocet, cukier. Smażyć ciągle mieszając około 7 minut. Dodajemy 2 łyżki wody, dusimy 3 minuty, posypujemy mąką energicznie mieszając. Jak mięso będzie miękkie, zdejmujemy z ognia. Posypujemy sezamem i skrapiamy olejem sezamowym. Pyszne! Uwielbiam to danie! Zapraszam na SmykWKuchni na FB! Pozdrawiam
SMYKWKUCHNIsmaku grzybowym - olej - łyżka mąki kukurydzianej A może tak uczta chińska??? ;-) Grzyby mun ugotować w osolonej wodzie. W woku rozgrzać olej, podusić cebulkę, czosnek, imbir, dodać kapustę, przykryć i dusić około 7 minut. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy grzyby i pozostałe składniki. Smażymy do miękkości kapusty. Zagęszczamy mąką kukurydzianą! Rewelacja! Polecam
SMYKWKUCHNIzagęszczenia - 1/2 cebuli cukrowej - sól, pieprz Na gorącą patelnię, wlewamy oliwę, dodajemy masło, mieszamy, zmniejszamy gaz na minimum, wrzucamy gałązki rozmarynu, aby oddały aromat, dodajemy posiekaną cebulę i pieczarki, dusimy około 9-10 minut, aż pieczarki się uduszą. Zalewamy szklanką wody, dodajemy przyprawy gotujemy 5-8 minut. Dodajemy śmietanę, na sam koniec zagęszczamy sos mąką. Życzę SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIcebula - masło i oliwa z oliwek Na maśle i oliwie, podsmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy dynię, marchew. Po 10 minutach dolewamy 1/2 szkl. wody i wszystkie pozostałe składniki oprócz pomidorów. Dusimy 25 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie, dodajemy pomidory i doprawiamy. Składniki na placuszki dyniowe: - 1/2 małej dyni - 2 łyżki śmietany - 4 czubate łyżki mąki - 2 jaja - sól, imbir świeży
SMYKWKUCHNIzakładka CHLEBY NA ZAKWASIE) - świeże oregano i bazylia WYKONANIE: - w rondlu rozpuść masło - podsmaż imbir i czosnek około 1 minuty - dodaj obraną, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę dynię - dynię dusimy około 10 minut ciagle mieszając - dynię podlewamy wodą, gotujemy 15 minut - dodajemy kilka kropel tabasco i sok z cytryny - za pomocą blendera miksujemy zupę na krem, gotujemy 15 minut, mieszając
SMYKWKUCHNIpaseczki warzywa w następującej kolejności: - cebula i czosnek, czas smażenia: 3 minuty - następnie paprykę, czas smażenia: 4-5 minut - na samym końcu cukinię: 3 minuty - dodaj sosy i przyprawy, duś energicznie mieszając 1-2 minuty - podawaj z makaronem chińskim lub ryżem Smacznego
SMYKWKUCHNIPOMIDOROWY TOSKAŃSKI - cebulę pokrój w drobne plasterki - czosnek przeciśnij przez praskę - rondel postaw na ogniu - rozpuść łyżkę masła + 2 łyżki oliwy z oliwek - dodaj cebulę i czosnek duś pod przykryciem 12 minut, co jakiś czas mieszając - dodaj oliwki z zalewą (ok 90g-110g) - dodaj 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki - dopraw pieprzem i solą - posiekaj dymkę i listki bazyli, wykorzystaj
SMYKWKUCHNIjaśminowy 400g WYKONANIE: - w dużym rondelku rozpuść masło, podpraż czosnek cebulkę, dodaj posiekany szpinak, i białe szparagi (pokrojone w kostkę), oraz 1/4 pęczka zielonych szparagów (pokrojone w kostkę), wino, dusimy 7 minut, dodajemy ryż i 150 ml wody, ciągle mieszamy, jak woda się wchłonie, dodajemy kolejną partię, i tak ciagle aż cały ryż się ugotuje. ;-) Jest
SMYKWKUCHNIzczerniało. Czosnek obieramy i siekamy na bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło dodajemy kostkę cukini, awokado oraz posiekany czosnek i lekko podsmażamy, kolejno podlewamy zimną wodą i dusimy na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż do osiągnięcia półmiękkości warzyw i odparowania wody. Wywar warzywny podgrzewamy, dodajemy półmiękkie składniki z patelni i gotujemy na małym ogniu
Symfonia Smaków