wyjęte z marynaty smażyć przez 2 minuty, po czym zdjąć. 4. Na patelnię wrzucić wszystkie warzywa i smażyć przez 2-3 minuty mieszając. Na koniec dodać podsmażone mięso i dusić jeszcze przez 2 minuty stale mieszając. 5. Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Podawać z mięsem i warzywami. insertCookd("d59b7b0b958af3947ecabc9ca3eca439
Pasja Smakunatka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę o wielkości 1 cm. Cebulę obrać i posiekać. Masło rozpuścić w garnku, wrzucić posiekaną cebulę i dodać liść laurowy. Dusić przez minutę, mieszać, aż cebula stanie się szklista. Dodać pokrojone ziemniaki i wlać bulion. Zagotować i dodać mrożone warzywa, ponownie zagotować i gotować na małym ogniu przez 10 minut
Pasja Smakuposiekaną cebulę, chwilę podsmażyć i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić, a następnie dodać pokrojonego w dużą kostkę łososia. Smażyć przez 2-3 minuty i zalać pomidorami z puszki. Dusić pod przykryciem przez 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na koniec dodać makaron i posiekane listki bazylii, dobrze wymieszać
Pasja Smakubędzie już gotowy, dodać kurki i cebulę oraz wino. Smażyć przez chwilę, aż w większości odparuje i na koniec dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Dusić, aż sos zgęstnieje. Sos wymieszać z makaronem i podawać od razu
Pasja Smakuosuszyć i pokroić w cienkie, krótkie paski. Boczek pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Oprószyć do smaku solą i białym pieprzem. Dusić około 5-8 minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę i posiekany szczypior. Wymieszać. Masę nakładać do upieczonych kokilek. Posypać startym oscypkiem
Z miłości do słodkościosuszyć i pokroić w cienkie paseczki, dodać do cebuli. Smażyć chwilkę. Następnie dodać pomidory wraz z zalewą oraz posiekaną bazylię i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż woda nieco odparuje. Ostudzić. Masę rozsmarować na cieście francuskim. Zwinąć w roladę, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem. Pokroić na plasterki
Z miłości do słodkościcząstki (w zależności od wielkości każdy plaster kroimy na 4, 6 lub więcej części). Pod koniec dodajemy umytą, przekrojoną na pół i pokrojoną w plastry cukinię (ze skórą) i dusimy chwilę aż zmięknie. Na końcu dodajemy zmiażdżony czosnek. Przyprawić ziołami prowansalskimi, pieprzem i odrobiną soli-do smaku. Można serwować jako oddzielne danie lub jako dodatek do dania głównego. Oliwy
Smaczne Zdrowemigdałów lub pestki dyni. Cukinię umyć, odciąć końcówki, pokroić na grubsze plastry i smażyć na oliwie z oliwek razem z czosnkiem ok.30 minut na małym ogniu. Dodać bulion i dusić dalej ok.10 minut. Następnie dodać liście bazylii, starty parmezan i zmiksować całość na gładki krem. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, chili, gałką muszkatołową, śmietaną a także można dodać
Smaczne ZdroweCebule obrać i posiekać. Smalec albo olej rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i przyrumienić na złoty kolor. Dodać mięso posypać papryką, posolić , dalej smażyć . Podlać winem lub wodą i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok.1h. Gdy sos się wygotuje do ok.1/3 objętości wlać połowę bulionu. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Strąki papryki umyć, podzielić na pół , oczyścić
Smaczne Zdrowerozgrzanym obsmażyć kawałki schabu, zaczynając od strony z szynką i szałwią. Po 3 minutach mięso odwracamy, obsmażamy 3 minuty z drugiej strony. Zalewamy całość ok.250ml wody, przykrywamy i dusimy na mniejszym palniku ok.15 minut. Smacznego
Smaczne Zdrowełyżki ketchupu 3 łyżki octu winnego z białego wina sól, pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy ryż, chwilę smażymy a następnie zalewamy bulionem. Dusimy aż ryż będzie miękki ( ale też nie za bardzo miękki, do sałatki dobry jest tak "al dente"), od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Resztę składników kroimy w mniejsze
Czerwona Porzeczkapieprz czarny w młynku 2 jajka Przygotowanie: Polędwicę i cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle, dodajemy umyte i osuszone kurki, solimy aby puściły sok, całość dusimy do odparowania, wbijamy 2 jajka, mieszamy, ja nie lubię mocno ściętej jajecznicy, więc robimy to wg uznania. Dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy jajecznicę solą i pieprzem, szybko przekładamy na talerz i jajecznicę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczosnek obieram, siekam i szklę na oleju. Wrzucam szpinak, czekam, aż się odmrozi (chyba, że był wcześniej już odmrożony). Gdy część płynu odparuje, dodaję rozdrobnioną fetę i razem wszystko duszę. Na końcu, po wyłączeniu palnika, dodaję bułkę tartą i mieszam. Na środek krążka nakładam łyżeczką porcje farszu tak, by pozostał kawałek umożliwiający sklejenie. Z jednej strony ten fragment ciasta
W kuchni Karmel-itkiakademicki miło mnie zaskoczył i zapewne na ilość czasu wolnego nie będę narzekać. Ciągle myślałam nad formą bloga. Nie satysfakcjonuje mnie chyba dodawanie samych przepisów. Mam raczej duszę buntownika i uwielbiam poznawać nowe smaki, kombinować, może nawet czasem za bardzo.. Zdecydowanie ciekawsze jest dzielenie się swoimi przeżyciami z przygód kulinarnych. Co więcej - mogę tu pisać o swoich fanaberiach
Sajkofanka smakuCebulkę kroimy w dużą kostkę. Wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię polaną niewielką ilością oleju. Po około 10 minutach dosypujemy owoce rokitnika (dokładnie umyte i oczyszczone z pestek). Wszystkie składniki dusimy na małym ogniu w sosie własnym, aż staną się miękkie. Na tarce ucieramy imbir, a w moździerzu ucieramy: imbir, pieprz, goździki, cynamon, kardamon i gałkę. Wrzucamy na patelnię i przesmażamy
Sajkofanka smaku