dodatkiem mają równie odświeżające właściwości. Cytryna to owoc, a wiecie już że owoce w lodach znaczą tylko jedno – kryształy lodu. Lody cytrynowe nie udadzą się tą metodą na domowe lody którą wielokrotnie już na blogu pokazywałam – z dodatkiem ubitej śmietany. Cytryna zetnie białko i śmietana zamieni się w ser, a całość – bardzo mocno skrystalizuje. Ale mleko kokosowe(...)lody w wersji ‘jeszcze więcej zdrowia’ – nic prostszego – dodajcie przed miksowaniem łyżeczkę świeżo startego imbiru. W lodach dla dorosłych nie zaszkodzi parę kropli (na tą ilość składników wystarczy 40ml) likieru, np. włoskiego Limoncello albo kokosowego Malibu. Jeszcze bardziej ambitni mogą lody po wyjęciu z foremek zanurzyć w roztopionej na parze gorzkiej lub mlecznej czekoladzie i obsypać podprażonymi na suchej patelni
Karo in the KitchenSkładniki : 10 dkg dojrzałych śliwek ( najlepiej węgierek ) 10 dkg jabłek 10 dkg gruszek 10 dkg jeżyn ( najlepiej zebranych w lesie ) 5 goździków 5 ziaren ziela angielskiego
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 30 dkg suszonych lub 60 dkg świeżych owoców dzikiej róży 5 dkg świeżego korzenia imbiru 1/2 laski wanilii sok z 1/2 cytryny 1 l wody
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 kg dobrze dojrzałych owoców czarnej porzeczki 0,5 l czystej wódki 40 % 0,5 l spirytusu 95 % 25 - 30 dkg cukru Sposób wykonania
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 0,5 kg wiśni bez pestek 1 l spirytusu 70 % 1 kg malin 0,5 kg cukru (może być trzcinowy) Sposób wykonania : W
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych jędrnych śliwek węgierek 20 dkg cukru 3 cm kory cynamonu okruch gałki muszkatołowej 10 szt. rozłupanych owoców kardamonu 2-3
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 0,5 l świeżo wyciśniętego soku z cytryn ( potrzeba około 1,20 kg cytryn ) 5 dkg świeżego korzenia imbiru ( waga po oczyszczeniu ) 0,5 l
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 kg białych winogron 1/2 laski wanilii szczypta kwasku cytrynowego 0,5 kg cukru 0,5 l wody 1 l spirytusu 95 % Sposób wykonania :
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : dojrzałe owoce jarzębiny cukier ( może być trzcinowy ) sok z cytryny alkohol 50 % Sposób wykonania : O woce jarzębiny opłucz, osusz, podpiec lekko w piekarniku
Przepisy i porady kulinarneNegroni to zaraz po Aperol Spritz drugi co do popularności włoski drink. Wywodzi się ona z Florencji i jest robiony na bazie ginu oraz wermutu. Dzięki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Święta Bożego Narodzenia wielu osobom kojarzą się z charakterystycznymi zapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę
Ciastka - domowe słodkościMufinki...proste i szybkie do zrobienia...dodatkiem do mufinek była laska wanilii.. wyskrobane nasionka i laska dodane do mleka.Mleko ..a potem i mufinki pysznie pachniały
Moje domowe kucharzeniemiałam najdłuższe wakacje w życiu. Gdy się wyprowadziłam, tak tęskniłam za Klusią, że gdy tylko nadarzyła się okazja, przygarnęłam Ptysię. Uważam psy za najbardziej komunikatywne, pocieszne i rozkoszne zwierzątka domowe. 3. Czego nie lubisz w blogosferze? Niemiłych ludzi, którzy krytykują dla samej krytyki i wymądrzają się na wszelkie tematy. A przecież ogólnie wiadomo, że jak coś jest do wszystkiego(...)może piwo z gęsto pianką? Jaki jest Twój ulubiony trunek? Nie piję dużo, najczęściej jest to czerwone wino, choć wolę białe i różowe. Przepadam za to za słodkimi likierami, w których niemal nie czuć alkoholu. A jeśli ktoś zaprosi mnie na drinka, niezawodnie wybiorę truskawkowe mojito. Endżi bardzo dziękuję za nominację; wymyślenie odpowiedzi na Twoje pytania sprawiło mi prawdziwą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeowocowe, te z 30% owoców, sprawdziłam). Napoje wysokoprocentowe są, przeważnie: “damskie likiery”, wódek nie pijam, jest włoska grappa i limoncello- na dobre trawienie, a ostatnio pojawił się nowy nabytek likier z lukrecji “Notte Nera”-“Czarna Noc” cudo! v Dżemy (46 g cukru na 100g produktu i 50 g owoców), miód, cukier biały i brązowy, ale słodzika brak(...)mozzarelli, przez brie, aż po twarde i kozie. A czasem lubię tak po prostu zjeść kromkę świeżego chleba skropioną moją ulubioną cytrynową oliwą z oliwek. Pycha! Na śniadanie proponuję domowe drożdżowe buchty, wyśmienite na początek dnia. (wpis archiwalny) SOBOTA, 21 KWIETNIA 2012 Buchty troszkę zmienione Jako pierwszy wpis proponuję cudownie puszyste drożdżowe buchty. Przepis zaczerpnęłam z moje wypieki
Mia Cucina SofietaDojrzewające owoce derenia w moim ogrodzie Składniki : 1 kg dojrzałych owoców derenia 10 dkg aronii 1,3 l wody 1 l spirytusu 95 % 60 dkg miodu
Przepisy i porady kulinarne