także swoje urodziny. I moja babcia. Więc... to był idealny powód, by zrobić coś bardzo pożytecznego! Np. powyższy tort :) Podczas wyjazdu, pomimo wielu wrażeń, ogromnie brakowało mi pieczenia domowych słodkości, toteż zabrałam się za to ciacho z wieeelkim zapałem. I chociaż dostałam swój tort (lodowo-bezowy <3), czułam się zobowiązana przygotować coś specjalnego dla babci... i padło(...)wody (ok. 1/4 szlanki). Jogurt utrzeć z cukrem, stopniowo dodając twarożek i mleko w proszku. Na koniec wymieszać z żelatyną. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Można nasączyć dowolnym likierem wymieszanym z wodą. Na pierwszym blacie ułożyć ciasno obok siebie czereśnie. Następnie wlać krem. Wyjdzie dość lejący, dlatego zalecam zrobić to w tortownicy, by nic nie wyciekło. Przykryć drugim blatem
Kuchnia EllieUwielbiane przez nas tiramisu, tym razem w wersji tortu. Idealny biszkopt, genialna masa z mascarpone, całość wprost rozpływa się w ustach. Dzięki wykorzystaniu domowego biszkoptu, ten pyszny deser możemy wyczarować bez dodatku mąki pszennej, a także bez dodatku cukru. U mnie niezawodny biszkopt na mące orkiszowej, jak zawsze bez dodatku proszku do pieczenia. Idealnie puszysty i wilgotny. Według starej zasady(...)tortu: - 800g mascarpone - 4 żółtka (przed wybiciem jajka parzymy wrzątkiem) - 2 białka - szczypta soli - 50g cukru, najczęściej daję trzcinowy (lub ksylitolu) Dodatkowo: - szklanka kawy espresso (250ml) - 6 łyżek likieru Amaretto - kakao do posypania Zaparzamy kawę espresso i odstawiamy do wystudzenia. Do schłodzonej kawy dodajemy likier Amaretto, mieszamy i odstawiamy. W Misie miksera ubijamy mascarpone. W drugiej misce ucieramy żółtka
Smaczne ZdroweSkładniki : 2 szklanki dojrzałych jeżyn 0,5 l czystej wódki 40 % 2 łyżki miodu np. wielokwiatowego Sposób wykonania : O woce przebierz, opłucz, osusz na
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 kg cytryn 1 kg cukru 1 l świeżego mleka 1 l spirytusu 95 % Sposób wykonania : C ytryny umyj, sparz wrzątkiem, dokładnie cieniutko obierz
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 kg dobrze dojrzałych owoców tarniny ( owoce tarniny zbieramy po pierwszych przymrozkach lub zamrażamy je, na dobę w zamrażalniku ) 50 dkg cukru 5 cm kory
Przepisy i porady kulinarneOryginalne tiramisu wprost uwielbiam, więc gdy tylko nadszedł czas moich urodzin postanowiłam przygotować tort urodzinowy w stylu tiramisu, dodatkiem przełamującym kawowy posmak są maliny - REWELACJA! :) Już
Cooking MonsterWystarczą 3 składniki… pomarańcze + kwasek cytrynowy + cukier To napój z dzieciństwa! W moim rodzinnym domu był zawsze na święta wielkanocne i Boże Narodzenie. Wspaniale
Kulinarne S.O.S.Składniki : 20 sztuk owoców kardamonu wraz z łupinką 1 cytryna 1/2 szklanki miodu pszczelego 1 l czystej wódki 40 % Sposób wykonania : K ardamon utłuc w
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 kg dojrzałych śliwek węgierek 1 szklanka cukru ( może być trzcinowy ) 3 szklanki dobrego rumu Sposób wykonania : Ś liwki umyj, osusz z nadmiaru wody
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : dojrzały agrest spirytus 70 % lub czysta wódka 40 % cukier ( najlepiej trzcinowy ) rodzynki jasne Sposób wykonania : A grest obierz, opłucz, osusz z nadmiaru wody
Przepisy i porady kulinarneTrzeba tylko wybrać bardzo dojrzałe węgierki (mogą być nawet lekko pomarszczone) i uważać, żeby nie wrzucać do słoja uszkodzonych lub nadpsutych śliwek. No to bierzemy się za robienie domowej śliwkówki! nalewka śliwkowa - sprawdzony przepis szybka nalewka z węgierek najlepsza nalewka ze śliwek Najlepsza nalewka na śliwkach węgierkach - Cztery Fajery Nalewka śliwkowa i śliwowica - różnice Nalewka za śliwek węgierek(...)potrząsałam słojem, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Po trzech tygodniach dwukrotnie przefiltrowałam nalewkę przez filtr do kawy, rozlałam do butelek i odstawiłam na kilka miesięcy do spiżarni, aby dojrzała. Likier śliwkowy - przepis Śliwki, które pozostały z nalewki ponownie zasypałam 250 g cukru i co dwa - trzy dni potrząsałam słojem. W ten sposób po miesiącu powstał słodki likier śliwkowy. Śliwki dodałam
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTort powstał przy połączeniu przepisu niezawodnej Pani Doroty z Moje Wypieki i mojej fantazji! :) No dobra, powiem szczerze - do pieczenia tortów przydałby mi się kompan, bo
Cooking MonsterSkładniki : 250 ml miodu ( najlepszy będzie wrzosowy ) 1 pomarańcza 1 limonka około 5 cm suszonej skórki z limonki 1 i 1/2 szklanki wody 1/2 l spirytusu
Przepisy i porady kulinarneN alewka z owoców dzikiej róży dobrze wpływa na działanie naszego organizmu. Wzmacnia nasz organizm i poprawia jego odporność na infekcje
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 15 szt. orzechów laskowych 1 laska wanilii 0,5 l spirytusu 95 % 350 ml wody Składniki na syrop : 10 - 15 dkg cukru 350 ml wody
Przepisy i porady kulinarne