ostatnio powiedziała na nie koleżanka ;) Można je przygotować na tyle sposobów, że pewnie dni w roku by brakło. Moje dzisiejsze są z resztek biszkoptu (śmiało możemy zastąpić domowy biszkopt kupnymi biszkoptami), ziaren i bakalii. Otoczone np w młodym, zielonym jęczmieniu intrygują i ciekawią swoich potencjalnych smakoszy. Dziś z racji Dnia Kobiet- Kochani Mężczyźni! Weźcie kilka prostych składników(...)200g jasnego biszkoptu 100g płatków owsianych 100g wafelków czekoladowych 3 łyżki drobnych rodzynek 50g płatków migdałów 30g orzeszków sojowych ok 120ml mleka 2 łyżeczki miękkiego masła mały kieliszek likieru np. toffi Dodatkowo: ziarna sezamu młody, zielony jęczmień Sposób przygotowania: Biszkopt i wafelki drobno kruszymy. Dodajemy drobniej zmiksowane płatki owsiane, rodzynki, migdały i orzeszki sojowe. Mieszamy składniki suche, po czym
Kuchnia w czekoladzieskładniki na biszkopt: (pieczemy 3 takie biszkopty) 45 g mąki orkiszowej lub pszennej 15 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru 2 jajka (białka oddzielone od żółtek
Domowy Smak JedzeniaSorbet malinowy - domowe lody malinowe Sorbet malinowy jest cudowny w upalne letnie popołudnia. Osobiście lubię ten deser przygotowywać z dodatkiem mleka, które daje gładki, aksamitny smak. Dodatkowo przecieram większość malin, żeby pozbawić lody dużej ilości pestek. Lody sorbetowe są przepyszne, mają niewiele kalorii i wspaniale chłodzą i mogą być świetną owocową przekąską. Składniki potrzebne na sorbetowe lody malinowe(...)godzin, jednak co godzinę warto zmiksować lub przynajmniej energicznie przemieszać sorbet, aby nie dopuścić do powstanie dużych kryształów lodu. W tym przepisie mleko można zastąpić wodą i dodać ulubiony likier - w wersji dla dorosłych. Możliwości są nieograniczone
Gotujemy i jemySorbet malinowy - domowe lody malinowe Sorbet malinowy jest cudowny w upalne letnie popołudnia. Osobiście lubię ten deser przygotowywać z dodatkiem mleka, które daje gładki, aksamitny smak. Dodatkowo przecieram większość malin, żeby pozbawić lody dużej ilości pestek. Lody sorbetowe są przepyszne, mają niewiele kalorii i wspaniale chłodzą i mogą być świetną owocową przekąską. Składniki potrzebne na sorbetowe lody malinowe(...)godzin, jednak co godzinę warto zmiksować lub przynajmniej energicznie przemieszać sorbet, aby nie dopuścić do powstanie dużych kryształów lodu. W tym przepisie mleko można zastąpić wodą i dodać ulubiony likier - w wersji dla dorosłych. Możliwości są nieograniczone
Korniszonkiłyżeczek żelatyny 250ml mleka Poncz: 300ml wrzątku 4 łyżeczki kawy 75 likieru amaretto 9 ml aromatu migdałowego Wykonanie: 1. Poncz: Kawę zaparzyć, odsączyć z fusów i wystudzić. Następnie dodać likier i aromat migdałowy, całość dokładnie wymieszać. 2. Masa serowa: Żelatynę zalać 100 ml mleka i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać pozostałą ilość mleka, dodać napęczniałą żelatynę, całość dokładnie wymieszać(...)serkiem mascarpone. Serniki przygotowywane na takiej bazie są wyjątkowo delikatne, gładkie, kremowe i to bez dodawania tłuszczu do masy. Jedno opakowanie to jedna porcja, która akurat starcza na przygotowanie domowego sernika. Z masy sernikowej przygotowanej na Twarogu Sernikowym z Mascarpone Président uzyskamy doskonałe serniki zarówno na ciepło jak i na zimno. Można stosować do nich tradycyjne dodatki takie jak galaretki
Szalona Kuchnia Ewelinybyło zdecydować! :) Te eklery są tylko namiastką, sam chyba jeszcze nie nauczyłem się robić idealnych, ale myślę, że niejedna ciastkarnia może ich zazdrościć, głównie dlatego, że są po prostu domowe. A jak smakują? Przekonajcie się sami! :) Powiem tylko, że pachną wanilią, a ich słodycz jest idealnie wyważona, zaś klasyczny krem pâtissière nie ma sobie równych!Składniki(...)koloru. Wystudzić na kratce, a następnie poprzekrawać na pół.Waniliowy krem pâtissière:800 ml pełnego mlekalaska wanilii8 żółtek120 g cukru50 g mąki pszennej50 g mąki ziemniaczanej30 ml dowolnego likieru lub brandy (ja użyłem Amaretto)Wanilię przekroić na pół, wyskrobać ziarnka i zagotować je razem z mlekiem do wrzenia. Odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na biały puch, na koniec wsypać
Food SquareSkładniki : 1 szklanka mielonego cynamonu 2 szklanki miodu pszczelego 3 szklanki spirytusu 95 % Sposób wykonania : C ynamon wsyp do słoja, wlej miód i spirytus
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 2 kg cytryn 1 l spirytusu 95 % 1 l wody 1 kg cukru Sposób wykonania : C ytryny dokładnie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą
Przepisy i porady kulinarnejest w niej każdy etap produkcji - dobór odpowiednich składników, przyrządzenie oraz przechowywanie - tak, aby samodzielne przygotowanie trunków cieszyło nie tylko oczy, ale i również podniebienie. Wszakże dobrze przygotowany domowy alkohol to przede wszystkim wspaniały smak, aromat i kolor. W końcu częstowanie rodziny i znajomych alkoholem własnej roboty jest bezcenne. Prawda? Oczywiście, że ich wytwarzanie jest próbą cierpliwości i wymaga(...)ładne zdjęcia sprawiają, iż chciałoby się przygotować każdy z trunków - bez wyjątków! Podział: Nalewki - owocowe i ziołowe - lecznicze Wódki - gatunkowe przygotowywane na zestawach zaprawy, nalewki, wódki, wiśniówki - krupniki Likiery i kremy - likiery - kremy Miody pitne - inne napoje z zastosowaniem miodu Książka kończy się indeksem przepisów , dzięki któremu w bardzo łatwy sposób można odnaleźć to co nas interesuje. Całość
Di gotujeJakiś czas temu będąc u znajomych na grillu mieliśmy sposobność spróbowania pewnego "specjału". Mowa o nalewce na zielonych orzechach włoskich. Zostało nam to przedstawione jako coś
Marder&Marder Manufacturejeśli paseczki nie wyjdą idealnie równe - nawet w restauracji często takie nie są ;-) Włosi mają niesamowity luz i nie przejmują się tak bardzo jak my. Ciasto ma wyglądać jak domowe, ot tak zrobione od niechcenia. I właśnie tego włoskiego luzu oprócz cudownej pogody oczywiście, brakuje mi czasem u nas. Crostata w towarzystwie kubka z kawą przenosi mnie na chwilę(...)tarty podpiec przez ok. 6 min. Ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie: 600 g niskosłodzonej konfitury z moreli z dużymi kawałkami owoców 90 g mielonych migdałów 3 łyżki likieru Amaretto Konfiturę wymieszać z likierem. Na podpieczone ciasto równomiernie wysypać mielone migdały. Następnie delikatnie rozsmarować konfiturę. Pozostałe surowe ciasto rozwałkować, nożem wyciąć paski o szerokości około 1 cm. Paseczki ułożyć
maniapieczeniaSkładniki : 4 dojrzałe pomarańcze 3 cytryny 1 l spirytusu 95% 600 ml wody 1 kg cukru laska wanilii 3-4 goździki około 4 cm kory cynamonu
Przepisy i porady kulinarne