Rzadko piekę tzw. "suche" ciasta, bo preferujemy ciasta z masą. Chciałam się jednak pozbyć resztki advocata, a skoro wypić nie mogę to oczywiście przerobiłam go na
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadworze zimno, postanowiłam więc zaszaleć z czekoladą. W końcu nic nie poprawia nastroju tak skutecznie jak domowe ciasto z duuużą ilością czekolady... Zapach pieczonego ciasta czuć na całej klatce schodowej jeszcze długo po przyrządzeniu. Potrzebne nam:*Na ciasto:- 1,5 szklanki mąki- 3 łyżki ciemnego kakao- 3/4 szklanki cukru pudru- 150 g masła- 2 żółtka- pół tabliczki deserowej czekolady(...)roztopionej)- 2 łyżki kwaśnej śmietany- sól*Krem:- po 1 tabliczce gorzkiej i mlecznej czekolady- szklanka kremówki (moja okazała się płynna, powinna być gęsta)- kieliszek likieru kokosowego- 1,5 czubatej łyżki wiórek kokosowych- 2 łyżeczki brązowego cukru*Polewa:- czekolada mleczna- czekolada deserowa- 4 łyżki kremówkiPoza tym potrzebne będą tłuszcz do wysmarowania formy i bułka tartaPrzygotowanie: Mąkę przesiać z kakao
W poszukiwaniu inspiracjiMieliśmy ochotę na deser ale te z bitą śmietaną już nam się przejadły. W takich sytuacjach robię desery budyniowe, które są mniej słodkie ale dość pożywne
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamiarę słodki tort z dodatkiem morelowego dżemu, która nadaje mu orzeźwiający smak. Tort udekorowałam małymi ciasteczkami amaretti. Można je kupić w sklepie ale ja oczywiście upiekłam. Nie ma jak domowe wypieki ! Przepis na tort migdałowy Składniki: 10 porcji tortownica o średnicy 18 cm, 15 cm wysoka Biszkopt migdałowy 3 jajka, białka i żółtka oddzielone 70 g zmielonych migdałów(...)cukru Krem amaretto 200 g masła, miękkiego 250 ml mleka 3 żółtka 50 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 ½ łyżki kukurydzianej skrobii 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 ml likieru amaretto 50 g zmiksowanych ciasteczek amaretto Dodatkowo dżem z suszonej moreli ciastka amaretti do dekoracji Ubij białka na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru. Zmiksuj
codojedzeniaTo delikatne ciasto na pewno zasmakuje amatorom koksu i ciast z alkoholem. Kremowy warstwa kokosowa doskonale łączy się z lekką advocatową pianką i wiórkami białej czekolady
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZapraszam do przepisu i życzę Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT MIGDAŁOWY: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru zapach migdałowy (10 ml.) lub 2 łyżki likieru amaretto łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY: 500 ml. śmietany kremówki 36 % 160 g. białej czekolady 5 łyżek wiórek kokosowych DODATKOWO: konfitura wiśniowa 480 g. 2 łyżki wiórek(...)Smacznego!!! Tort kokosowy ala Raffaello Tort kokosowy ala Raffaello Tort kokosowy ala Raffaello Tort kokosowy ala Raffaello Artykuł Tort kokosowy ala Raffaello pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyCzekoladowa panna cotta to doskonały przepis na bardzo efektowny a jednocześnie prosty deser. Nie ma możliwości, żeby coś się nie udało, niewiele z nim pracy-
Smaczny zeszytIdealne serniczki dla osób lubiących smak kawy w deserach :) Łatwe i szybkie do zrobienia. Podawane z kleksem ubitej kremówki, udekorowane kawą. Mniam, smakują genialnie! :) Polecam. PS
Domowa cukiernia EwyCzym Szwajcarzy zajadają się w okresie Bożego Narodzenia? M. in. tymi oto smacznymi ciasteczkami o intensywnym czekoladowo-migdałowym smaku z korzenną nutą. Dziwię się, że tylko
Domowa Cookierenka Agijego korzeni doszukuje się na północy Włoch. Do przygotowania klasycznego tiramisu potrzebne są: biszkopty-paluszki ( savioardi), ser mascarpone, żółtka, kawa, cukier i gorzkie kakao. Oryginalny przepis nie uwzględniał użycia likieru czy białek jaj. Oryginalną formą tiramisu był okrąg, z czasem zaczęto używać podłużnych biszkoptów, co wymogło zmianę formy na prostokatną. Nowoczesne wersje tiramisu często zawierają bitą śmietanę lub ubite(...)naparu kawowego dodajemy wino Marsala, Brandy, Rum czy kieliszek dobrej polskiej wódki. Napar kawowy musi być dość mocny, najlepsze jest espresso zrobione w kawiarce moka lub w domowym ekspresie ciśnieniowym. Tiramisu Składniki na formę 30x21 cm: 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 8 łyżek cukru 500 g serka mascarpone 300 ml chłodnego espresso 40 ml brandy/rumu/wódki
Mia Cucina SofietaPyszne, kokosowe babeczki, które zasmakują każdemu. Są wilgotne, ale lekko sypkie. Bardzo delikatne i szybkie do zrobienia. Ładnie wyrastają, jestem pewna, że poradzicie sobie z nimi
Domowa cukiernia EwyCzas na włoski deser Tiramisu. Co prawda nie jestem fanką kawy, więc deserów z dodatkiem kawy też unikam, ale Tiramisu mnie zaczarowało, chociaż odpowiedniejsze będzie słowo
Domowa Cookierenka Agimożna użyć dowolnych biszkoptów i namoczyć je mocniej w kawie. Osobiście nie przepadam za likierem amaretto i dlatego do swojego deseru tiramisu dodałam rumu do kawy. Wy możecie dodać likier, rum lub koniak, chodzi o przełamanie kremowego smaku mascarpone. Do klasycznego tiramisu dodaje się podłużne biszkopty. Do deserów podawanych w pucharkach lepiej nadają się zwykłe, okrągłe biszkopty, do ciast(...)Deser Tiramisu Składniki: 250 g serka mascarpone, ok. 150 g biszkoptów okrągłych, 2 łyżki kakao w proszku 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego domowej roboty , 2 jajka, 1 płaska łyżeczka kawy, ok. 50 ml rumu lub likeru amaretto lub kawowego ( 1 kieliszek). Przygotowanie: Przed przygotowaniem deseru serek i jajka schłodzić w lodówce. W filiżance zaparzyć
Pełna LodówkaNarodzenie, ale również na Wielkanoc i były zawsze wspaniałe. Nie ważne, że czasami pękały, nie ważne, że często nie doczekiwały lukrowania, smakowały bajecznie! A wszystko dzięki cudownemu ciastu i domowej masie makowej - bogatej w bakalie, wilgotnej i słodkiej od miodu. Tak pysznej, że trzeba było się powstrzymywać, by nie wyjeść jej z miski łyżeczką, by mogła później stanowić nadzienie makowca(...)migdałów (u mnie pół na pół orzechy włoskie oraz płatki migdałów)200 g dobrej jakości masła200 ml tłustego mleka1 szklanka miodu2 łyżki rumu lub wódki lub brandy2 łyżki likieru cytrynowego lub pomarańczowegoWszystkie bakalie (oprócz płatków migdałów) siekamy drobno i umieszczamy w miseczce. Dodajemy alkohol i odstawiamy na ok. 1 godz. W tym czasie masło z miodem oraz mlekiem
Ratunku obiadCześć! Z racji, że chałwę bardzo lubię a i serniki też, zrobiłam tym razem sernik chałwowy na zimno. Zdarzało mi się piec, ale chciałam coś
Pieprzyć z Fantazjąrobione dawniej przez nasze mamy, nieporównywalne z żadnymi innymi dostępnymi na rynku. Cytrynowe z lemon curd. Niedawno marudziłam jednej z moich koleżanek, że marzą mi się takie prawdziwe domowe lody, ale nie stać mnie póki co na maszynę do lodów-wiecie to nie pierwsza potrzeba, a wydatków jak to z dziećmi jest co nie miara. I wtedy właśnie dostałam(...)bardzo szybko, a ich wykonanie jest dziecinne proste. -Znasz te z lemon curd?-zapytała No jak mam znać jak nawet nie wiem co to ten lemon curd. -To likier jakiś, tak?- wypaliłam I tak od słowa do słowa okazało się że ten lemon curd to nie żaden likier a popularny w UK deser, który jest bazą do deserów- lodów, kremów
Arbuziakikremowe, smakują jak te robione dawniej przez nasze mamy, nieporównywalne z żadnymi innymi dostępnymi na rynku. Niedawno marudziłam jednej z moich koleżanek, że marzą mi się takie prawdziwe domowe lody, ale nie stać mnie póki co na maszynę do lodów-wiecie to nie pierwsza potrzeba, a wydatków jak to z dziećmi jest co nie miara. I wtedy właśnie dostałam(...)bardzo szybko, a ich wykonanie jest dziecinne proste. -Znasz te z lemon curd?-zapytała No jak mam znać jak nawet nie wiem co to ten lemon curd. -To likier jakiś, tak?- wypaliłam I tak od słowa do słowa okazało się że ten lemon curd to nie żaden likier a popularny w UK deser, który jest bazą do deserów- lodów, kremów
Arbuziakijego symbolem, ale można go ur ozma i cić także czekoladą, marcepanem i aromatycznymi c ytrusami. W tym roku wśród zimowych słodkości pojawił y się na moim stole domowe trufle. Te małe, białe łakocie kojarzą mi się właśnie z taką przedświąteczną atmosferą, pierwsz ymi płatkami śniegu, ulicami ro z świetlonymi świątecznymi dekoracjami i pięknie ozdobionymi choinkami. Trufle są bardzo(...)tabliczki białej czekolady wiórki kokosowe do obtoczenia orzeszki w czekoladzie m & m Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej.(opcjonalnie można dodać trochę rumu lub likieru amaretto) Rozpuszczoną czekoladę przelewamy do chłodnej miski i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą con aby masa stężała. Stężałą masę nabieramy na łyżeczkę i w dłoni formujemy kulkę
Bon appetit mon amie