Kokosowa granita, czyli domowe lody kokosowe Granita z mleka kokosowego to cudowna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Z dodatkiem odrobimy soku z cytryny lub limonki, podana z sosem czekoladowym, stanowi świetny deser na upalne popołudnie. Kokosowa granita - potrzebne składniki: 2 małe puszki pełnotłustego mleka kokosowego 1/4 szklanki cukru (lub miodu) 1/4 szklanki wody 1/2 limonki lub 1/4 cytryny (sok i skórka(...)limonki oraz wyciśniętym sokiem. Umieścić naczynie w zamrażarce i co ok. 30 minut mieszać zamarzającą granitę. Deser zamrażać przez ok. 2 godziny. Podawać z sosem czekoladowym, świeżymi owocami lub likierem
KorniszonkiOstatnio na nowo odkryłam potencjał serników. Udają się zawsze (od początku mojej przygody z pieczeniem tylko raz mi nie wyszedł). Tym razem rewelacyjny sernik na maślanym spodzie, z posmakiem likieru amaretto i gruszkami nadzianymi masą marcepanową. Bardzo polecam! Składniki Spód 85 g masła 125 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki cukru pudru Z wszystkich składników zagnieść ciasto, wcisnąć(...)zmiksować jeszcze chwilę (nie za długo). Wylać na schłodzony spód. Ułożyć gruszki na obwodzie sernika. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35-40 min. * może być domowa, np. jak tutaj klik
Słodkie inspiracjeświęta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć. Przepis jest genialny, makowiec wychodzi nawet początkującym. Ma dużo masy makowej i całkiem niedużo ciasta. Z domową masą makową – poezja. Jest przepyszny, rewelacyjny, lekko maślany, delikatny. Z ciastem pracuje się rewelacyjne, jest plastyczne, mięciutkie, elastyczne. Kiedy robiłam go pierwszy raz, to popełniłam parę błędów, opiszę(...)masła, roztopionego i przestudzonego 6 jajek 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej 500 g suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (można zrezygnować z cukru na rzecz
moj przepis nakręcenie maku. Gotowy, mielony mak wystarczy zalać wrzątkiem, dodać ulubione bakalie, przyprawy i gotowe. Nie warto kupować gotowej masy makowej (przeczytaj skład, a w momencie zrezygnujesz) skoro przygotowanie domowej jest bajecznie proste. Jeśli przygotowujesz makowiec zawijany po raz pierwszy, przeczytaj dokładnie przepis, a na pewno się uda. To do dzieła! Składniki na 1 duży makowiec: 250 g mąki orkiszowej jasnej(...)ciasto rękami, gdyby zanadto się kleiło podsyp mąką. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, by stężało suchy, mielony mak zalej wrzątkiem (wodą, mlekiem, mlekiem roślinnym) i wymieszaj. Dodaj likier, miód, stopione masło i posiekane bakalie. Tuż przed wyłożeniem na ciasto uważnie wymieszaj masę makową z ubitymi na sztywno 2 białkami rozwałkuj ciasto na stolnicy delikatne podsypanej mąką na kształt
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!warto przełożyć je do maszynki do lodów. 4 żółtka 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki likieru kawowego Pół szklanki kremówki mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać posiekane czekolady. Połączyć uzyskując jednolitą masę. Żółtka utrzeć z cukrem, aż zbieleją i staną się(...)doowa.blogspot.com/2017/07/sorbet-truskawkowy.html Sylwia Pawleta Jagodowy deserek Katarzyna Madej https://czarrnaodkuchni.wordpress.com/…/egzotyczny…/ Gosia Es http://marcepanowykacik.blogspot.com/…/szybki-deser-z… Joanna Seta-Pryjomska http://grunttoprzepis.blogspot.com/…/deser-truskawkowo… Bożena Mk http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/…/deser… Dorota Lapacz Domowe mini batoniki Bounty Teresa Walczak DESER ”JAGODOWA RÓŻA” Dorota Legec Domowe lody o smaku owoców leśnych Edyta Hass http://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/…/torcik… Kategoria: A-Z SŁODKO , Dania bez glutenu
https:KKuchniaMniamSkładniki : 1 i 1/2 szklanki mleka 5 żółtek 25 dkg cukru 1 mały cukier waniliowy lub 1/2 laski wanilii 1 szklanka spirytusu 95 % 1 szklanka
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 25 dkg mielonej kawy dobrej jakości 1 i 1/2 kg cukru 2 l wody ( najlepiej źródlanej ) 1 laska wanilii 250 ml rumu 1 l spirytusu
Przepisy i porady kulinarneTrunek ten wykazuje pewne działanie regulujące procesy trawienne,wywiera korzystny wpływ na błony śluzowe żołądka i jelit, łagodząc ich stany zapalne, przeciwdziała lekkim biegunkom, nieżytom
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipraktycznie nic wspólnego. Najbardziej uwielbiam tą gorzką z dużą zawartością kakao min 70%. Teraz jest ten czas,w którym przygotowujemy się do świąt i jak zapewne niejedna gospodyni domowa nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków. Na początek proponuję takie, które od kilku lat piekę i zawsze smakują wszystkim. Co ważne w przepisie występuje dosyć duża zawartość czekolady, kakao. Z miłości(...)zawartości 70% kakao 230 g miodu akacjowego 2 lub 3 g kawy rozpuszczalnej (1 lub 1,5 łyżeczki) 10 ml ekstraktu pomarańczowego z tego przepisu lub innego likieru pomarańczowego ewentualnie kilkanaście kropel aromatu pomarańczowego Wykonanie: 1. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. W rondlu umieszczamy masło, miód kawę oraz posiekaną czekoladę a także bardzo drobno posiekaną skórkę
vaniliowoczekoladowaAch osłódźmy sobie te wiosenne smutki powodowane pogodą jakimś dobrym ciachem… Dziś będzie to przekładaniec z mojego przepisu- bardzo prosty, dość efektowny i orzeźwiający. Wiśnia w
Domowe ciastaCoś pysznego ;) Ciasto czekoladowe, obłędny krem kokosowy no i polewa... Niebo w buzi :) Dla wielbicieli popularnego, kokosowego batonika i nie tlko ;) Myślę, że większości z Was
Domowa cukiernia EwyD ziś podam Wam przepis na aromatyczną nalewkę mandarynkową. Składniki : 1 kg dojrzałych, słodkich mandarynek 1 l spirytusu 95 % 50 ml koniaku 50
Przepisy i porady kulinarnegości okaże się kompletną klapą? W takiej awaryjnej sytuacji warto mieć pod ręką przepis na bajaderkę, przez niektórych zwane kartofelkamiJ Teraz na pewno nic się nie zmarnuje :) Warto zrobić domową wersję Bajaderki, gdyż kupując je w piekarni, tak naprawdę nie wiemy jakie niespodzianki w sobie kryjąJ Przepis jest naprawdę ekspresowy. Z bajaderkami możemy eksperymentować do woli, za każdym razem(...)szklanki płatków owsianych 1/2 słoika dżemu lub marmolady (użyłam porzeczkowego dżemu light) około 6-7 suszonych śliwek lub innych bakalii ½ łyżeczki aromatu rumowego 2 kieliszki rumu, wódki lub likieru kokosowego 2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu Do obtoczenia: posiekane orzechy lub wiórki kokosowe polewa czekoladowa Przygotowanie: Ciasto przekładamy do dużej miski i drobno kruszymy. Do ciasta dodajemy kakao
Mania GotowaniaJesień to dla mnie przyjemny, choć nieco melancholijny czas… Dnie są tak krótkie, noce długie- na wszystko brakuje czasu. Wybaczcie, że ostatnio tak rzadko dodaje wpisy
Domowe ciasta