Klasyczny włoski deser, który jest jednym z moich ukochanych, mimo że nie jestem wielką miłośniczką kawy. I choć wiele osób myśli, że wymaga on wiele pracy
Cooking MonsterSezon na truskawki w pełni, więc trzeba korzystać z dobrodziejstw truskawek! Torcik idealny na domowe uroczystości. Przygotowany z zawsze udającym się biszkoptem, bez proszku do pieczenia i kremowym mascarpone. A do tego dzisiejszy urodzinowy:-) Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 kopiatych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem: 250 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru(...)połówki, galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy tylko do połączenia składników. W tortownicy układamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy likierem adwocatowym. Układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przykrywamy drugim blatem, smarujemy dokładnie kremem (wierzch i boki). Na górze układamy pokrojone truskawki i startą gorzką
VioletoweKucharzenieSkładniki : 4 - 5 pomarańczy 2 duże cytryny 6 łyżek cukru 1 l czystej wódki 40 % Sposób wykonania : C ytrusy dokładnie umyj, sparz wrzątkiem. Obierz cieniutko
Przepisy i porady kulinarneTłusty czwartek już za nami, wszyscy pewnie jesteście po mniejszych lub większych szaleństwach pączkowych. Pewnie część z Was zdroworozsądkowo planuje kolejny tydzień na sałatkach, ale pewnie
Smaczny zeszytPanie wyczerpująco opowiadały o pozycjach z menu, my jednak wiedziałyśmy, że tam musimy skosztować najsłynniejszego deseru – Pavlowej. Zamówiłyśmy więc Pavlową, a także szarlotkę z gałką lodów oraz kawę z likierem i herbatę. Wszystko smakowało znakomicie. Porcje deserów były ogromne, a Pavlowa okazała się tak pyszna, że po kilku dniach zabrałyśmy ją do domu. Gorąco, gorąco polecam. Kolejnym ciekawym miejscem(...)nietypowych lodów. Nietypowych, bo są one sprzedawane nie na gałki, ale wg wagi, a każdy smak ma swoją cenę. W latach 90 firma rozwinęła się, powstała również cukiernia, oferująca domowe wypieki - ciasta, i torty. Ciast nie jadłyśmy, ale na lody wracałyśmy kilkakrotnie i gorąco polecamy. Podczas spaceru uliczkami natknęłyśmy się na baner reklamujący lokal z plackami ziemniaczanymi w kilkunastu odmianach
W mojej kuchniKwitnąca lipa L ikier z kwiatów lipy ma ładny zapach i dobry smak. Pomoże nam zimą w walce z przeziębieniami i grypą. Warto
Przepisy i porady kulinarneskładniki na biszkopt kakaowy: 150 g mąki 150 g cukru 30 g kakao 6 jajek 100 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli
Domowy Smak JedzeniaPyszne kotlety schabowe..ciut inaczej niż zawsze..Do bułki tartej dodałam zioła Ojca Mateusza i lubczyk suszony..zioła te nadały specyficznego smaku i zapachu
Moje domowe kucharzenieSkładniki : 10 dkg mielonego kminku 1/2 szklanki miodu pszczelego 1 l czystej wódki 40 % Sposób wykonania : K minek wsyp do słoja, zalej wódką
Przepisy i porady kulinarneczekoladowego Masa serowo-advokatowa: 1kg twarogu sernikowego z mascarpone Président 200ml śmietany kremówki 30% 200ml likieru advokat 6 łyżek cukru pudru 6 łyżeczki żelatyny 100ml mleka Żelka advokatowa: 200ml likieru adwokat 150ml wody 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 450g rurek waflowych z kremem kakaowym bita śmietana złote perełki dekoracyjne Wykonanie: 1. Spód: Sucharki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać krem czekoladowy(...)serkiem mascarpone. Serniki przygotowywane na takiej bazie są wyjątkowo delikatne, gładkie, kremowe i to bez dodawania tłuszczu do masy. Jedno opakowanie to jedna porcja, która akurat starcza na przygotowanie domowego sernika. Z masy sernikowej przygotowanej na Twarogu Sernikowym z Mascarpone Président uzyskamy doskonałe serniki zarówno na ciepło jak i na zimno. Można stosować do nich tradycyjne dodatki takie jak galaretki
Szalona Kuchnia EwelinyDrink Wi śniowa poezja – to nasza ostatnia alkoholowa improwizacja ;) Przy okazji tworzenia wpisu “ Jak zrobić Crustę? “, m.in. stworzyliśmy kieliszek z czerwoną cukrową ozdobą
Kulinarne PrzebojeSkładniki : 10 dkg lasek wanilii ( około 30 sztuk ) 20 dkg jasnego płynnego miodu 1 l białego wina 0,5 l spirytusu 95 % Sposób wykonania : L
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 3 kg dobrze dojrzałych malin 50 dkg cukru pudru 4 l spirytusu 50 % Sposób wykonania : M aliny oczyść, wsyp do makutry, dodaj cukier
Przepisy i porady kulinarnemojej wymagającej rodzinki dodaję czubatą szklankę, ale dla mnie zawsze to stanowczo za dużo)1/2 kostki masła, jeżeli używamy masy na sernik bez dodatku masłaOczywiście najlepszy byłby mielony kilkukrotnie domowy twaróg, wtedy mamy pewność, że to najzdrowsza wersja ;)Przygotowanie:Ukręć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.Dodaj zmielony ser, przesianą mąkę ziemniaczaną, miękkie masło (jeżeli ser jest bez dodatku(...)godziny piekarnik i czekać aż wystygnie. Polecam później włożyć upieczony sernik do lodówki i podać następnego dnia. Schłodzony zawsze smakuje lepiej. Podawać z listkami mięty, likierem orzechowym, lodami, frużeliną bądź w tradycyjnej wersji bez dodatków.Polecam polewę z gorzkiej czekolady Wawel 90%. Świetnie łączy się z naszym sernikiem.Zagotowuję śmietanę kremówkę i zdejmuję z palnika. Wrzucam kilka kostek czekolady
Eat Shrimpsprostu muszę poćwiczyć. Mi się wydaje, że ciasto biszkoptowe było za kruche - za dużo mąki ziemniaczanej. Następnym razem spróbuję to zrobić troszkę inaczej...Niemniej, rolada wyszła fantastyczna smakowo. Domowej roboty dżem (trzeba go jakoś wykorzystać, prawda?), niesamowity krem z mascarpone - jeny, jakie to dobre! No i nieszczęsny biszkopt, który choć nie wygląda, to smakuje naprawdę dobrze. Rolada z dżemem(...)przełożyć na czystą ścierkę oprószoną cukrem pudrem (wzorkami do dołu), luźno zwinąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.Kremówkę zmiksować z mascarpone, aż całość nabierze konsystencji gęstego kremu. Dodać miód, likier i wanilię, połączyć.Biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować dżemem, a następnie kremem. Ciasno zwinąć, wstawić do lodówki na 1-2 godziny.Smacznego!Do ozdobienia rolady wykorzystałam tylko połowę ciasta cygaretkowego. Niedługo opowiem
Pożeraczka, czyli raz adobrze