domowy likier - 794 przepisów (strona:48/53)

Nalewka z owoców głogu i jarzębiny. 157

Składniki : 1 i 1/2 kg owoców głogu 0,5 kg owoców jarzębiny 0,75 l miodu 0,25 l wody ( najlepiej źródlanej ) sok z 2 cytryn

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka agrestowa ( smaczna, aromatyczna, zdrowa i kolorowa ). 94

Składniki : 50 dkg dojrzałych zdrowych owoców zielonego agrestu 20 dkg cukru trzcinowego 1/2 laski wanilii 30 g świeżego korzenia imbiru 0,5 l wody 0,5

Przepisy i porady kulinarne
Amerykański kogel-mogel dla dorosłych czyli święta z Eggnog 247

Jako dziecko uwielbiałam kogel mogel. Była to jedna z niewielu słodyczy niemal zawsze dostępna. Pamiętam koglo-moglowe eksperymenty z dodawaniem cynamonu, kakao i soku z cytryny

Jem więc Jestem
Amerykański kogel-mogel dla dorosłych czyli święta z Eggnog 384

Jako dziecko uwielbiałam kogel mogel. Była to jedna z niewielu słodyczy niemal zawsze dostępna. Pamiętam koglo-moglowe eksperymenty z dodawaniem cynamonu, kakao i soku z cytryny

Jem więc Jestem
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 182

takie jak jogurt, maślanka, soki owocowe (zwłaszcza z cytrusów), jabłka, miód, melasa, ocet, kakao, ciemny cukier itd Przelicznik 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej to równowartość 1 łyżeczki proszku do pieczenia Domowy proszek do pieczenia Składniki soda oczyszczona w połączeniu z jednym z niżej podanych składników maślanka, kwaśne mleko, jogurt, laban ocet lub soku z cytryny cream of tartar (kwaśny winian potasu(...)cytrynowej melisą świeżą lub suszoną werbeną świeżą lub suszoną Woda z kwiatu pomarańczy Jedną łyżeczkę wody z kwiatu pomarańczy można zastąpić 2-3 kroplami olejku pomarańczowego lub 3 łyżeczkami likieru pomarańczowego Zagęszczacze do mielonego mięsa, sosów, zup i deserów Do zagęszczania zamiast mąki pszennej lub bułki tartej można użyć poniższych produktów mąka ziemniaczana - do sosów, zup i mięsa mielonego mąka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Nalewka z owoców głogu ( dobra na serce ). 131

Składniki : 2 i 1/2 kg owoców głogu 0,5 l miodu 1 mandarynka bez skórki, białej błonki i pestek 1/2 cytryny bez skórki, białej błonki i

Przepisy i porady kulinarne
Wino z głogu 167

O tej porze roku można jeszcze zbierać głóg, jeśli ptaki lub ktoś inny nas nie ubiegł. "Wino" z niego jest nie tylko napitkiem smacznym, ale i

Weekendy w domu i ogrodzie
Nalewka z owoców aronii ( naturalny eliksir zdrowia ). 89

Składniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych owoców  aronii 2 l wody ( najlepiej źródlanej ) sok z 2 cytryn 50 dkg cukru 0,5 l spirytusu 95

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z Mirabelek ( mleczna ). 118

 W tym roku bardzo obficie obrodziły mirabelki, wszędzie jest ich pełno. Warto zrobić sobie z nich zdrową i aromatyczną naleweczkę. Mirabelki przeznaczone na nalewkę zbierajmy

Przepisy i porady kulinarne
Krupnik miodowo - korzenny ( Mocno rozgrzewający ). 146

Składniki : 1 szklanka miodu 0,75 l wody ( najlepiej źródlanej ) 1/2 laski wanilii rozciętej wzdłuż 1 łyżeczka drobno pokrojonego świeżego korzenia imbiru 1/2 gałki muszkatołowej pokruszonej

Przepisy i porady kulinarne
Zdrowotna nalewka z owoców aronii ( z imbirem i laską wanilii ). 116

Składniki : 1 kg owoców aronii 1/2 laski wanilii 15 g świeżego korzenia imbiru 1/2 l wody 0,5 kg cukru ( może być trzcinowy ) 1 l spirytusu

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z kasztanów ( uszczelnia naczynia krwionośne ). 129

  K oniec września, początek października to czas na zbiór kasztanów. Trunek z tych nasion jest bardzo cenny, przydatny podczas wielu dolegliwości. Nalewkę robimy ze zwykłych

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z owoców pigwowca japońskiego ( doskonała na jesienno - zimowe chłody ). 119

  J eśli w Twoim ogrodzie rośnie pigwowiec japoński to nie zastanawiaj  się , zrób z jego owoców aromatyczną i zdrową naleweczkę. Na tę zimę niestety

Przepisy i porady kulinarne
LEKSYKON BAKALII 172

Trudno sobie wyobrazić Święta Bożego Narodzenia bez zapachu i smaku bakalii, ale na co dzień też warto mieś je pod ręką.  Krótka charakterystyka wybranych bakali

Ciastka - domowe słodkości
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 255

przez restaurację. Jest to ważne o tyle, żeby nie dostać czegoś co się do picia nie nadaje, a nazwa herbata jest tylko na opakowaniu. Przy deserach podajemy wina słodkie, likiery i koniak. Tutaj możemy trochę zabłysnąć, zamawiając np. lody zapiekane w piekarniku, tak zwane lody Alaska,  albo płonące kule lodowe z frytkownicy. Dobrym pomysłem, o wiele lepszym od straganu wiejskiego(...)pozostałe ryby, tymbaliki ,  marynaty i śledzie. Co powinno się znaleźć na  stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i  oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina 23:00 - czas na gorące danie. Tutaj możemy na bogato,  podać np. dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania