Wystarczą 3 składniki… pomarańcze + kwasek cytrynowy + cukier To napój z dzieciństwa! W moim rodzinnym domu był zawsze na święta wielkanocne i Boże Narodzenie. Wspaniale
Kulinarne S.O.S.Składniki : 20 sztuk owoców kardamonu wraz z łupinką 1 cytryna 1/2 szklanki miodu pszczelego 1 l czystej wódki 40 % Sposób wykonania : K ardamon utłuc w
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 kg dojrzałych śliwek węgierek 1 szklanka cukru ( może być trzcinowy ) 3 szklanki dobrego rumu Sposób wykonania : Ś liwki umyj, osusz z nadmiaru wody
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : dojrzały agrest spirytus 70 % lub czysta wódka 40 % cukier ( najlepiej trzcinowy ) rodzynki jasne Sposób wykonania : A grest obierz, opłucz, osusz z nadmiaru wody
Przepisy i porady kulinarneTrzeba tylko wybrać bardzo dojrzałe węgierki (mogą być nawet lekko pomarszczone) i uważać, żeby nie wrzucać do słoja uszkodzonych lub nadpsutych śliwek. No to bierzemy się za robienie domowej śliwkówki! nalewka śliwkowa - sprawdzony przepis szybka nalewka z węgierek najlepsza nalewka ze śliwek Najlepsza nalewka na śliwkach węgierkach - Cztery Fajery Nalewka śliwkowa i śliwowica - różnice Nalewka za śliwek węgierek(...)potrząsałam słojem, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Po trzech tygodniach dwukrotnie przefiltrowałam nalewkę przez filtr do kawy, rozlałam do butelek i odstawiłam na kilka miesięcy do spiżarni, aby dojrzała. Likier śliwkowy - przepis Śliwki, które pozostały z nalewki ponownie zasypałam 250 g cukru i co dwa - trzy dni potrząsałam słojem. W ten sposób po miesiącu powstał słodki likier śliwkowy. Śliwki dodałam
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTort powstał przy połączeniu przepisu niezawodnej Pani Doroty z Moje Wypieki i mojej fantazji! :) No dobra, powiem szczerze - do pieczenia tortów przydałby mi się kompan, bo
Cooking MonsterSkładniki : 250 ml miodu ( najlepszy będzie wrzosowy ) 1 pomarańcza 1 limonka około 5 cm suszonej skórki z limonki 1 i 1/2 szklanki wody 1/2 l spirytusu
Przepisy i porady kulinarneN alewka z owoców dzikiej róży dobrze wpływa na działanie naszego organizmu. Wzmacnia nasz organizm i poprawia jego odporność na infekcje
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 15 szt. orzechów laskowych 1 laska wanilii 0,5 l spirytusu 95 % 350 ml wody Składniki na syrop : 10 - 15 dkg cukru 350 ml wody
Przepisy i porady kulinarneWielkanocne ciasta to przede wszystkim baby, mazurki i serniki oraz paschy. Według mnie nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Piekło się je w całej Polsce
Ciastka - domowe słodkościSkładniki : 1 kg dojrzałych moreli 2 l spirytusu 70 % 20 dkg cukru ( może być trzcinowy ) Sposób wykonania : M orele opłucz, osusz, pokrój na ćwiartki, 10
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 2 kg dojrzałych brzoskwiń 1 l czystej wódki 40 % 250 ml spirytusu 95 % 80 dkg cukru Sposób wykonania : B rzoskwinie opłucz, osusz, pokrój na
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 15 dkg wydrylowanych dojrzałych wiśni 10 dkg suszonych śliwek bez pestek 10 dkg suszonych moreli 3 suszone figi 3 suszone daktyle 3 orzechy laskowe bez
Przepisy i porady kulinarneprzepisem na coś słodkiego.Ja zazwyczaj zabieram się za pieczenie w sobotę, bo z niewiadomych przyczyn, zawsze po obiedzie mamy ochotę na ciasto, a nie ma nic lepszego niż domowy wypiek.Galette to pochodząca z Francji rustykalna tarta o zawiniętych brzegach. Wiosną uraczyłam Was wersją z rabarbarem i truskawkami, dziś sięgnęłam po jesienne śliwki. Wykorzystałam również bardzo prosty przepis na masę(...)Przygotuj masę migdałową: miękkie masło utrzyj z cukrem przy pomocy miksera, aż stanie się puszyste. Wbij całe jajko i ucieraj do połączenia składników. Dodaj migdały, likier i wymieszaj przy pomocy łyżki. Wstaw do lodówki na 30 min. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Owoce pokrój na plasterki i włóż do miski. Dodaj mąkę, cukier i sól i wymieszaj. Wyjmij ciasto
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki : 3 ziarna czarnego pieprzu 6 pestek z jabłek 6 g nasion kolendry 3 g nasion czarnuszki 3 g nasion kminku 2 g suszonego majeranku 2
Przepisy i porady kulinarne