litra- cukier trzcinowy, 1 szklanka- cukier biały. 1/2 szklanki,- melasa, 1/3 szklanki,- masło, 1/2 kostki,- smalec, 1 kostka,- mleko, 1/2 szklanki,- jajka, 3,- soda oczyszczona, 3 łyżeczki- szczypta soli,- Domowa przyprawa do piernika, 6 kopiastych łyżek, - przepis tutaj.WYRABIANIE:Mleko, masło, smalec, cukier, miód, melasę, szczyptę soli wrzucamy do dużego garnka, stawiamy na mały ogień i cały czas mieszając rozpuszczamy(...)moczenia w nim pierników:- sok z 2 cytryn,- 2 szklanki cukru pudru./Dość rzadki, pyszny i nie ulegający zbytnim uszkodzeniom :)3. Polewa alkoholowa, u nas wiśniowa:- pół szklanki likieru np. wiśniowego,- cukier puder 1,5 - 2 szklanki,/Ta wyszła chyba najlepiej. Leciutko zaróżowiona polewa, która dopiero po dłuższej chwili gęstnieje i potrzebuje chwilę aby zastygnąć i nie ulegać uszkodzeniom
Wypisz WymalujSkładniki : 1 aromatyczne jabłko z czerwoną skórką 1 soczysta słodka gruszka 5 dojrzałych śliwek węgierek 2 liście trawy turówki wonnej ( trawy żubrowej ) 10 dkg cukru ( najlepiej
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 kg dojrzałych owoców derenia 1 i 1/4 l alkoholu 50 % 10 dkg płynnego miodu ( najlepiej akacjowego ) Sposób wykonania : O woce derenia przebierz, dokładnie
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 0,5 kg dojrzałych wiśni 0,25 kg suszonych śliwek kalifornijskich ( bez pestek ) 1 szklanka płynnego miodu np. wielokwiatowego 12 - 15 szt. goździków 1 l
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 i 1/2 szklanki świeżych kwiatów lipy 0,5 l miodu najlepiej lipowego sok z 1/2 cytryny 0,5 l wody 0,75 l spirytusu
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 5-6 szt. pomarańcza 85 dkg cukru 5 łyżek płynnego miodu 5 dkg dobrej jakości kawy ziarnistej 1 laska wanilii 5 goździków 2-3 kawałki
Przepisy i porady kulinarnedodatkiem mają równie odświeżające właściwości. Cytryna to owoc, a wiecie już że owoce w lodach znaczą tylko jedno – kryształy lodu. Lody cytrynowe nie udadzą się tą metodą na domowe lody którą wielokrotnie już na blogu pokazywałam – z dodatkiem ubitej śmietany. Cytryna zetnie białko i śmietana zamieni się w ser, a całość – bardzo mocno skrystalizuje. Ale mleko kokosowe(...)lody w wersji ‘jeszcze więcej zdrowia’ – nic prostszego – dodajcie przed miksowaniem łyżeczkę świeżo startego imbiru. W lodach dla dorosłych nie zaszkodzi parę kropli (na tą ilość składników wystarczy 40ml) likieru, np. włoskiego Limoncello albo kokosowego Malibu. Jeszcze bardziej ambitni mogą lody po wyjęciu z foremek zanurzyć w roztopionej na parze gorzkiej lub mlecznej czekoladzie i obsypać podprażonymi na suchej patelni
Karo in the KitchenSkładniki : 10 dkg dojrzałych śliwek ( najlepiej węgierek ) 10 dkg jabłek 10 dkg gruszek 10 dkg jeżyn ( najlepiej zebranych w lesie ) 5 goździków 5 ziaren ziela angielskiego
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 30 dkg suszonych lub 60 dkg świeżych owoców dzikiej róży 5 dkg świeżego korzenia imbiru 1/2 laski wanilii sok z 1/2 cytryny 1 l wody
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 kg dobrze dojrzałych owoców czarnej porzeczki 0,5 l czystej wódki 40 % 0,5 l spirytusu 95 % 25 - 30 dkg cukru Sposób wykonania
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 0,5 kg wiśni bez pestek 1 l spirytusu 70 % 1 kg malin 0,5 kg cukru (może być trzcinowy) Sposób wykonania : W
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych jędrnych śliwek węgierek 20 dkg cukru 3 cm kory cynamonu okruch gałki muszkatołowej 10 szt. rozłupanych owoców kardamonu 2-3
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 0,5 l świeżo wyciśniętego soku z cytryn ( potrzeba około 1,20 kg cytryn ) 5 dkg świeżego korzenia imbiru ( waga po oczyszczeniu ) 0,5 l
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 kg białych winogron 1/2 laski wanilii szczypta kwasku cytrynowego 0,5 kg cukru 0,5 l wody 1 l spirytusu 95 % Sposób wykonania :
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : dojrzałe owoce jarzębiny cukier ( może być trzcinowy ) sok z cytryny alkohol 50 % Sposób wykonania : O woce jarzębiny opłucz, osusz, podpiec lekko w piekarniku
Przepisy i porady kulinarne