Domowych lodów nie przebije nic. A wiecie, że dysponując takimi foremkami, możecie sobie zrobić drinki na patyku? A przynajmniej zaprawione alkoholem lody. Takie jak te. Sprawdźcie pojemność swoich foremek do lodów. U mnie jeden lód ma około 60ml . Pomnóżcie tą pojemność przez ilość sztuk – wyjdzie, ile dokładnie mililitrów płynu i blendowanych owoców potrzebujemy. Do tej sumy dodajcie ‘awaryjne’ 50ml – lepiej(...)odmiana z dużą ilością pestek, wyjmijcie je wcześniej. Umyjcie i odszypułkujcie duuużą garść dojrzałych truskawek, zblendujcie je razem z pomarańczą. W tym momencie dodajemy stołową łyżkę cukru i 50ml likieru Malibu. Sprawdźcie, ile ta mikstura ma mililitrów i dolejcie potrzebną ilość śmietanki. Zblendujcie razem wszystko jeszcze chwilę, do rozpuszczenia cukru. Przelejcie masę do foremek, włóżcie patyczki i zamroźcie. Malibu
Karo in the KitchenDawno nie jadłam tak pysznego sernika..ba..dawno nie jadłam w ogóle jakiegokolwiek sernika..i gdyby nie pomysł jednej z blogerek..na pieczenie sernika..w akcji
Moje domowe kucharzeniewymusza kulinarną kreatywność.. Tak powstałe dania są najlepsze! Oczywiście możecie zrobić wszystko od podstaw i pokusić się o domowy makaron oraz zrobienie własnej masy makowej (a to co domowe – najlepsze, podkreślam to zawsze!:), ja jednak na razie nie odważyłam się, m.in. z braku czasu, ale wszystko przede mną! SKŁADNIKI : (na 2-3 porcje) 150 g makaronu kokardki (włoskie(...)rodzynek i kandyzowanych skórek pomarańczowych (plus cukier i aromaty). Możecie wzbogacić ją dodając do niej inne bakalie, np. suszone owoce: żurawinę, morele, śliwki, daktyle, orzechy, migdały, dodać kilka kropel likieru pomarańczowego lub Amaretto, sok z limonki bądź cytryny. Możliwości jest naprawdę dużo. Gotowa masa makowa to dobre rozwiązanie gdy nie mamy czasu na mielenie maku i robienie wszystkiego od podstaw
Zasmakuj KuchniSkładniki : 5 dkg suszonych jagód jałowca 1 łyżka igieł jałowca 750 ml spirytusu 95 % 250 ml wody 500 ml miodu Sposób wykonania : O woce i
Przepisy i porady kulinarne(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na biszkopt: 60 g mąki orkiszowej 50 g mąki ziemniaczanej 60 g cukru 3 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta
Domowy Smak JedzeniaSkładniki : 1 szklanka pestek z jabłek 250 ml spirytusu 95 % 500 ml wody mineralnej niegazowanej 30 dkg cukru Sposób wykonania : W odę podgrzej ( jeśli
Przepisy i porady kulinarnePrzeczytałam kilka lat temu przepis na szampana z soku brzozowego. Ale zwykle przegapiałam termin. W tym roku zapisałam w kalendarzu. Ten termin nadchodzi. W książce Zofii Zawistowskiej "Napoje domowe" znalazłam przepis: " Z końcem marca lub początkiem kwietnia, kiedy brzozy zaczynają pączkować, wywiercić w pniu małym wiertełkiem dziurkę na ok 6 cm głębokości. Włożyć w otwór zagięte piórko gęsie, ściągnąć(...)czas przechowywać" Myślę, że uda się w tym roku poprosić o sok moje brzozy z działki. Daruję sobie też gęsie piórko;) Nie mam doświadczenia w przygotowywaniu napojów wyskokowych. Jedynie likier udało mi się zrobić. Jakie Wy macie doświadczenia z sokiem z brzozy
AZgotuj!jest wielbicielem pysznej kawy a do niej lubi zjeść kawałek pysznego domowego ciasta. To mam dzisiaj coś dla was. Ciasto na orzechowym biszkopcie z kawowym kremem i na górze kawowa galaretka. Tak dobrze czytacie kawowa galaretka. Do tego ciasta oczywiście polecam wysokiej jakości parzoną kawę. Polecam kawy świeżo palone w ziarnach Cafe i samemu zmielić krótko przed parzeniem albo świeżo(...)puszka mleka słodzonego 2 łyżeczki świeżo mielonej kawy Galaretka kawowa: 1 litr wrzątku 3 łyżki żelatyny 3 kopiaste łyżki świeżo mielonej kawy 2 łyżeczki cukru waniliowego cukier do smaku likier kawowy Przygotowanie: Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać do momentu aż masa jajeczna będzie sztywna. Orzechy, mąkę, kaszę i proszek
Ala piecze i gotujeroztopionego masła Do ponczu, którym nasączymy ciasto: ok. 1,5 szklanki mocnej herbaty cukier lub miód sok z cytryny mocny alkohol, np. wódka lub likier (u mnie 38% likier triple sec curacao) Do kremu budyniowego: 0,5 l mleka 200 g masła 1/3 szklanki cukru 1 małe opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Do kremu(...)podgrzewamy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy zacznie się gotować, wlewamy mleko z mąką, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, krem jest gotowy. W taki sam sposób przygotowuję domowy budyń. Zmniejszam jedynie do 2 łyżek ilość mąki ziemniaczanej. Taki budyń w niczym nie ustępuje temu z papierka, a przynajmniej wiemy, co jemy. Ja już nigdy nie kupię gotowca. Nasączona
Ratunku obiadprzygotowanie jest naprawdę proste. Oczywiście w przepisie nie korzystam z kupnego marcepanu, a przygotowuję go sama. Jak? O tym poniżej. Uwierzcie mi, że każdy kto choć raz zrobić domowy marcepan nie sięgnie już po ten kupny Marcepanowe pralinki, to małe niebo na talerzu. Możecie je przygotować na przyjęcie, spotkanie z przyjaciółmi, do pracy lub do prostu jako deser do filiżanki(...)pomorze A gdzie można kupić tą wyjątkową włoską kawę (100% jakości i smaku)? Odwiedźcie sklep internetowy kawwa.pl Składniki: 250 g migdałów 250 g cukru pudru 30 ml likieru Amaretto (lub zamiennie: brązowego rumu, koniaku, wody różanej, bezalkoholowego syropu barmańskiego Amaretto) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego (w przypadku użycia amaretto można pominąć) czekolada do obtoczenia pralinek – u mnie deserowa
Słodkie okruszkiKokosowa granita, czyli domowe lody kokosowe Granita z mleka kokosowego to cudowna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Z dodatkiem odrobimy soku z cytryny lub limonki, podana z sosem czekoladowym, stanowi świetny deser na upalne popołudnie. Kokosowa granita - potrzebne składniki: 2 małe puszki pełnotłustego mleka kokosowego 1/4 szklanki cukru (lub miodu) 1/4 szklanki wody 1/2 limonki lub 1/4 cytryny (sok i skórka(...)limonki oraz wyciśniętym sokiem. Umieścić naczynie w zamrażarce i co ok. 30 minut mieszać zamarzającą granitę. Deser zamrażać przez ok. 2 godziny. Podawać z sosem czekoladowym, świeżymi owocami lub likierem
Gotujemy i jemyKokosowa granita, czyli domowe lody kokosowe Granita z mleka kokosowego to cudowna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Z dodatkiem odrobimy soku z cytryny lub limonki, podana z sosem czekoladowym, stanowi świetny deser na upalne popołudnie. Kokosowa granita - potrzebne składniki: 2 małe puszki pełnotłustego mleka kokosowego 1/4 szklanki cukru (lub miodu) 1/4 szklanki wody 1/2 limonki lub 1/4 cytryny (sok i skórka(...)limonki oraz wyciśniętym sokiem. Umieścić naczynie w zamrażarce i co ok. 30 minut mieszać zamarzającą granitę. Deser zamrażać przez ok. 2 godziny. Podawać z sosem czekoladowym, świeżymi owocami lub likierem
KorniszonkiOstatnio na nowo odkryłam potencjał serników. Udają się zawsze (od początku mojej przygody z pieczeniem tylko raz mi nie wyszedł). Tym razem rewelacyjny sernik na maślanym spodzie, z posmakiem likieru amaretto i gruszkami nadzianymi masą marcepanową. Bardzo polecam! Składniki Spód 85 g masła 125 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki cukru pudru Z wszystkich składników zagnieść ciasto, wcisnąć(...)zmiksować jeszcze chwilę (nie za długo). Wylać na schłodzony spód. Ułożyć gruszki na obwodzie sernika. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35-40 min. * może być domowa, np. jak tutaj klik
Słodkie inspiracje