Wielkanocne ciasta to przede wszystkim baby, mazurki i serniki oraz paschy. Według mnie nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Piekło się je w całej Polsce
Ciastka - domowe słodkościSkładniki : 1 kg dojrzałych moreli 2 l spirytusu 70 % 20 dkg cukru ( może być trzcinowy ) Sposób wykonania : M orele opłucz, osusz, pokrój na ćwiartki, 10
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 2 kg dojrzałych brzoskwiń 1 l czystej wódki 40 % 250 ml spirytusu 95 % 80 dkg cukru Sposób wykonania : B rzoskwinie opłucz, osusz, pokrój na
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 15 dkg wydrylowanych dojrzałych wiśni 10 dkg suszonych śliwek bez pestek 10 dkg suszonych moreli 3 suszone figi 3 suszone daktyle 3 orzechy laskowe bez
Przepisy i porady kulinarneprzepisem na coś słodkiego.Ja zazwyczaj zabieram się za pieczenie w sobotę, bo z niewiadomych przyczyn, zawsze po obiedzie mamy ochotę na ciasto, a nie ma nic lepszego niż domowy wypiek.Galette to pochodząca z Francji rustykalna tarta o zawiniętych brzegach. Wiosną uraczyłam Was wersją z rabarbarem i truskawkami, dziś sięgnęłam po jesienne śliwki. Wykorzystałam również bardzo prosty przepis na masę(...)Przygotuj masę migdałową: miękkie masło utrzyj z cukrem przy pomocy miksera, aż stanie się puszyste. Wbij całe jajko i ucieraj do połączenia składników. Dodaj migdały, likier i wymieszaj przy pomocy łyżki. Wstaw do lodówki na 30 min. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Owoce pokrój na plasterki i włóż do miski. Dodaj mąkę, cukier i sól i wymieszaj. Wyjmij ciasto
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki : 3 ziarna czarnego pieprzu 6 pestek z jabłek 6 g nasion kolendry 3 g nasion czarnuszki 3 g nasion kminku 2 g suszonego majeranku 2
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 0,5 kg młodych świeżo zebranych pędów sosny 0,5 l spirytusu 95 % 0,5 l wody ( najlepiej źródlanej ) 0,25 kg miodu 1 cytryna
Przepisy i porady kulinarneNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciastaSkładniki : 1 kg leśnych jagód 2 szklanki wody ( najlepiej źródlanej ) 70 dkg cukru 1 l spirytusu 95 % otarta skórka z połowy pomarańcza 2 g świeżego kłącza
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 50 dkg suszonych owoców głogu 10 dkg suszonych (nie wędzonych !) śliwek 10 dkg rodzynek 1/2 laski wanilii sok z 1 cytryny 50 dkg płynnego miodu
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych owoców pigwy 1 pomarańcza 1 łyżeczka arcydzięgla 1 łyżeczka suszonych kwiatów głogu 3/4 l czystej wódki żytniówki 40 % 10 ml
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 0,70 kg dojrzałych owoców dzikiej róży 1/2 l białego wytrawnego wina gronowego 1/2 l spirytusu 95 % 0,75 kg cukru ( najlepiej trzcinowego ) 3/4 l
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 kg truskawek 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu wielokwiatowego 4 plasterki świeżego korzenia imbiru kilka płatków suszonych kwiatów hibiskusa 250 ml wody 1 l
Przepisy i porady kulinarnePrzepysznie czekoladowe, wilgotne ciasto z wybornym limonkowo - alkoholowym kremem. Nie bez powodu Nigella Lawson nazywana jest domową boginią :-) Połączenie kwaśnej, orzeźwiającej limonki z czekoladą to mistrzostwo smaku. Ciasto jest niesamowicie proste i szybkie do wykonania. Jedyną rzeczą jaką zmieniłam to ilość cukru, na tym polu nigdy z Nigellą się nie zgadzam i po raz kolejny przekonałam się, że intuicja(...)Margarita. Krem Margarita: 250 g śmietany kremówki 36% 60 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki (2 - 3 limonki) 60 g cukru pudru 15 ml tequili (1 łyżka)* 15 ml likieru Cointreau (1 łyżka)* skórka starta z 2-3 limonek *Dodatek alkoholu można pominąć, krem nadal będzie pyszny. Śmietanę ubić na sztywno. Sok wymieszać z cukrem pudrem i alkoholem. Wlewać
maniapieczeniaSkładniki : 5 pomarańczy 1 grejpfrut czerwony 4 dkg kawy ziarnistej dobrej jakości 1 laska wanilii 3 kawałki kory cynamonu ( po około 4-5 cm każdy ) 5
Przepisy i porady kulinarne