ofertach ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 4 jajka 200 ml mleka 170 ml oleju 1,5 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g mąki pszennej 80 g kakao(...)równe części: dwie na przełożenie tortu, trzecia na boki i wierzch tortu. Dodatkowo: 2/3 szklanki dżemu z czarnej porzeczki 2 banany orzeszki ziemne do dekoracji 1/2 szklanki ponczu - likier kawowy wymieszany z wodą pokruszone czekoladowe ciasto Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 kawowego ponczu. Posmarować dżemem porzeczkowym, później częścią kremu orzechowego. Ułożyć plasterki banana. Przykryć kolejnym czekoladowym ciastem, nasączyć
Domowa cukiernia Ewyjest to, że związki eteryczne z delikatnych owoców, takich jak maliny, jagody czy truskawki, mają tendencję do rozkładania się w czasie – zmieniają szybko swój smak. Dlatego większość wódek czy likierów na bazie świeżych owoców smakuje później jak dżem, a nie jak świeże owoce. Jak najlepiej zrobić szybką infuzję? Mając laboratorium można to osiągnąć przez umieszczenie owoców w komorze próżniowej(...)zamrozi, razem z sokiem w owocach – podczas rozmrażania w alkoholu będzie się powoli i równomiernie uwalniał. Naszykujcie sobie dobrą, czystą wódkę i klasyczny, jałowcowy gin. Ja do większości swoich domowych alkoholi korzystam z wódki Krupnik i ginu Stock. Gin to alkohol produkowany z zacieru, jak wódka – z mieszanki zbożowej – najczęściej z żyta, ale też z jęczmienia, pszenicy, kukurydzy. W kolejnym
Karo in the KitchenBułeczki maślane to doskonały pomysł na śniadanie! Takie domowej roboty są nieporównywalnie zdrowsze od tych, jakie możemy dostać w sklepach - z długą listą dziwnych składników... Kiedyś je kupowałam, a odkąd zaczęłam się interesować składem produktów, które lądują w koszyku omijam szerokim łukiem. Tym razem sama upiekłam maślane i bułeczki są miękkie, lekko słodkie, a dodatkowo można je jeszcze dosłodzić(...)dzieciom :) Składniki: 8 szkl. mąki pszennej 200 g masła 82% tłuszczu 100g świeżych drożdży 2/3 litra letniego mleka 10 żółtek 2/3 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 1 kieliszek likieru advokat (ale może być i ajerkoniak czy inny alkohol) szczypta soli Dodatkowo: 1 jajko do smarowania Sposób przygotowania: Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę letniego mleka i szklankę mąki, mieszamy
Kolorowy Przepisowniksamochody stojące na parkingu. Sama byłam świadkiem takich "zabaw" i dziękowałam losowi za posiadanie garażu.Kolejnym, nie mniej ważnym aspektem hucznych atrakcji, są zwierzęta. I te domowe, i te bezdomne. Dla zwierzaków takie huki to koszmar. Są przerażone i zdezorientowane, bo nie rozumieją co się dzieje. Masz psa lub kota w domu? popatrz(...)Składniki:ciemny biszkopt lub inne kakaowe ciasto,śmietana kremówka,1 śmietan-fix lub inny stabilizator,galaretka o dowolnym smaku,dowolne owoce w syropie - użyłam brzoskwiń,opcjonalnie: koniak, brandy, likier kawowy, czekoladowy lub amaretto.Galaretkę przygotować odpowiednio wcześniej, zalać nią owoce odsączone z syropu i odstawić do zestalenia się.Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki : 1/2 szklanki świeżych listków mięty 0,5 l wody 0,5 l spirytusu 95 % 35 dkg cukru Sposób wykonania : L istki mięty wypłucz w
Przepisy i porady kulinarnePrzy okazji ostatniego przepisu na wegańską bitą śmietanę zapowiedziałam i przepis na wegańskie lody. Oto są! Pyszne, słodkie, mocno truskawkowe, z kokosowym aromatem...Idealne na letnie
chili & sugarblaty biszkoptowe, wkładkę bezowo - orzechową oraz pyszny maślano - budyniowy krem kawowy. Lubię przemycać do tortów jakiś kwaskowy akcent w postaci konfitury lub dżemu i tak jeden z blatów posmarowałam domowej roboty konfiturą wiśniową. Okazało się, że świetnie tutaj pasuje :). Zamiast wiśniowej konfitury, może to być też dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe. Nie będzie chyba zbyt wielką przesadą jeśli(...)czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła, w temperaturze pokojowej Nasączenie: 50 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy 50 ml alkoholu: wódki lub likieru kawowego, może być też ciemny rum Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: 4 - 5 łyżek konfitury wiśniowej lub powideł śliwkowych, lub dżemu
Opowieści z piekarnikaodmienny… Krówki lodowe. Składniki: - 250ml śmietanki kremówki (dałam fresch double cream) - 110g masła - szklanka drobnego cukru do wypieków * - mleko skondensowane słodzone (puszka 530g) - 1 łyżka cukru waniliowego (domowy) - ekstrakt waniliowy + śmietankowy + rumowy (proporcje ½ – ¼ – ¼) - szczypta soli waniliowej * u mnie szklanka to metalowa miarka o pojemności 250 ml Do garnka z grubym dnem wkładamy masło – rozpuszczamy. Dodajemy(...)Krówki wyciągamy z zamrażarki tuż przed konsumpcją i w ilości do jednorazowego spożycia. Lepiej kroić porcje wielkości „na jeden kęs”. Eksperymentalnie – krówki lodowe można wrzucić zamiast kostek lodu do likieru Baileys . Krówki lodowe, to mój pomysł autorski. Powstał przez przypadek, jak to zwykle bywa. Chciałam kilka krówek mieć „na wczoraj”, więc włożyłam je do zamrażarki, aby szybciej zastygły i… zapomniałam
mojewypiekiinietylkoKawał pysznego tortowego ciasta który zadowoli nie jedno wybredne podniebienie. Przepis pochodzi z domowych zapisków. Serdecznie polecam;) Składniki: krok pierwszy 3/4 szklanki oleju słonecznikowego (szklanka 250 ml) pół szklanki wody szklanka cukru łyżek kakao Wykonanie: Wszystkie składniki razem połączyć i zagotować do rozpuszczenia się cukru. Pozostawić do ostygnięcia. krok drugi: 5 jajek pół szklanki cukru pudru 1.5 szklanki mąki(...)cały serek mascarpone 250 gram Wykonanie: Śmietanę wraz z cukrem i serkiem umieszczamy w misie miksera i miksujemy aż masa stanie się zwarta. Do nasączenia: 3/4 szklanki likieru porzeczkowego bądź 1/4 wody i 3/4 soku porzeczkowego u mnie 1/4 wody i 3/4 likieru z aronii Do przełożenia: 700 gram dżemu porzeczkowego Wykonanie: Wystudzone ciasto biszkoptowe, kroimy wzdłuż
Krakowskie smaki AniPomysł na takie babeczko- bułeczki podpatrzyłam gdzieś w necie...jak dla mnie były za mocno "kukurydziane"..ale to wszystko zależy od gustu i smaku.. 1
Moje domowe kucharzeniepączków? Nikt? :) Myślę, że wszyscy je lubimy mniej lub bardziej, ale taka jest tradycja, że w Tłusty Czwartek po prostu nie wypada nie zjeść choć jednego :) Wykonanie pączków w domowym zaciszu wcale nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać. Najbardziej chyba odstrasza czas, jaki należy poświęcić na ich zrobienie: jak to przy cieście drożdżowym – wyrabianie, wyrastanie, potem dochodzi jeszcze(...)temperaturze pokojowej 40 g świeżych drożdży 100 g roztopionego masła 1/3 szklanki cukru 1 płaska łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka spirytusu/wódki (ja użyłam likieru Cointreau) szczypta soli Lukier: ok. 3/4 szklanki cukru pudru kilka łyżek wody Dodatkowo: dżem truskawkowy (może być też konfitura np. różana) – na nadzienie do pączków smalec lub olej do smażenia Wykonanie
MyCookBook.plSkładniki : 10 dkg świeżego korzenia imbiru 2 cytryny 3 łyżki płynnego miodu (np. lipowego) 10 dkg cukru 750 ml czystej wódki 45 % Sposób wykonania : I
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1/2 szklanki wiórków kokosowych 15 dkg cukru 0,75 l czystej wódki 40 % 0, 25 l koniaku lub winiaku 1 cm laski wanilii Sposób
Przepisy i porady kulinarneN alewka ta ma ładny złocisty kolor, smak cytrusowo - miodowy z lekko wyczuwalną goryczką. Składniki : 3 pomarańcze 1 l czystej wódki 40 % 1/2
Przepisy i porady kulinarne(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); pieczemy 2 biszkopty składniki na 1 biszkopt: 35 g mąki orkiszowej 50 g mąki ziemniaczanej 90 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku
Domowy Smak Jedzenianiego stosy bezików i wiem, że sprawiam mu tym wielką przyjemność. Dlaczego? Bo jedno z jego najsłodszych wspomnień z dzieciństwa to jego Mama, moja Babcia, częstująca go domowymi bezikami. Jeśli połączę bezy i lody kawowe, razem z Tatą będziemy mogli wyruszyć w słodką krainę wspomnień. Cudawiance dziękuję za bezcenny dla mnie przepis. Ten post dedykuję mojemu Tacie! BEZOWE(...)bezowe - z wierzchu chrupiące, a w środku delikatnie ciągnące. LODY KAWOWE /cytuję za Cudawianką / 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 150ml mleka 300ml śmietanki kremówki 4 łyżki likieru kawowego (nie dodałam) 4 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej Kawę wymieszać z likierem tak, żeby nie było grudek. Ja nie miałam likieru, więc kawę rozpuściłam w 4 łyżkach wrzątku. Wszystkie składniki
KUCHARNIA